"Труд": Сладоледът смени изборното кебапче
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Централните всекидневници проследяват началото на изборната кампания.

"Сладоледът смени изборното кебапче" - под това заглавие "Труд" информира за старта на кампаниите на пет политически партии за изборите за Европейски парламент.

НДСВ откриха своята кампания до крепостта "Калето" на Белоградчишките скали. Тя беше отворена през целия ден, защото жълтите избраха за начало на агитацията си 8,08 ч - по номера на бюлетината си за евровота.

Лидерът на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов "преряза лентата" на еврокампанията на партията на централния площад в Пловдив. Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че е важно как ще се представят еврокандидатите на партията и дали ще убедят гражданите, че това, което предлагат, е най-доброто.

Червените откриха кампанията си на връх Царевец във Велико Търново, а лидерът на БСП Сергей Станишев апелира към своите да не проспиват евроизборите.

"Вярвам, че парите от Европа трябва да влязат във вашите джобове, вместо да отидат към обръчите на Доган и братовчедите на Станишев", каза в Стара Загора Емил Кошлуков, водач на листата на ЛИДЕР.

"Атака" като истински националисти се впуснаха в предизборните битки от Батак. Лидерът Волен Сидеров обеща да моли Светия синод да канонизира всички, загинали в Баташкото клане.

"България не е концентрат на кусури", е озаглавено интервюто в "24 часа" с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

Той обръща внимание, че ние не сме единствената страна в света, която има проблеми.

Сакскобургготски определя като много важно гласуването на евроизборите.

"Този евроскептицизъм или мързел - това е катастрофа. Нали затова сме демокрация - да си определяме бъдещето и обстановката, в която живеем. Европарламентът придобива все повече тежест или значимост, значи там не трябва да влязат случайни хора. А при една криза е още по-важно да се гласува, за да има коректното присъствие в този парламент", призовава Сакскобургготски.

"Къде ви е кампанията?", пита "24 часа" в рубриката си "Анализи". Три седмици преди евроизборите избирателят няма никаква представа какво избира.

Какви са възможните европейски политики и коя партия за какво се бори? Спор няма, няма и кампания. Почти всички партии създават впечатлението, че в Европейския парламент ще правят едно и също много сложно и възвишено нещо, което ние няма как да проумеем.

Но всъщност Брюксел е гладиаторска арена, на която нациите воюват със слово и интрига за правата си.

Нашите евродепутати обаче в много малка степен представляват България и нейните интереси. Едни отиват, за да слушат какво ще им каже ЕНП, други ще слушат Групата на социалистите, а трети - Алианса на либералите. Ето затова и родните партии не глезят избирателя с някакъв сблъсък на европейските идеи.

"Здравият разум в отстъпление", е коментарът в "Труд". Според социолога Кольо Колев най-тежък удар върху избирателя нанесе колективното партийно безумие и превръщането на политическата битка в шоу с нечист привкус.

БСП след четири години относително успешно управление изведнъж започна да се държи постарому. Заяжда се надребно с Бойко Борисов за боклука и чистотата, влезе в неясен комплот с Волен Сидеров за изборната бариера, заигра се с "мажоритарния елемент".

В НДСВ - партията, претендираща да е гласът на здравия разум, се държат като гузни и всячески се опитват да покажат, че винаги са били опозиция на собственото си не идеално, но нелошо управление.

"Автентичните десни" се занимават сами със себе си, сцепват се и се залепват, жалват се и все им се привижда дългата ръка на Ахмед Доган. В резултат - от политическата сцена, от политическата битка изчезва гласът на здравия разум.

Сделка БСП-ГЕРБ няма да има, заявява в интервю за "Стандарт" премиерът Сергей Станишев. Според него коалиции могат да се правят само на ясна политическа и икономическа програма.

"Тройната коалиция издържа, защото има ясни правила. Когато се вземе едно решение, то се изпълнява. Когато се дава дума, тя се спазва", казва той.

По определението на Станишев основният проблем на Бойко Борисов е, че не си държи на думата. А както в живота и в бизнеса, така и в политиката това е в основата на всичко.

"Ако БСП спечели изборите, ще направим всичко възможно в България бързо да има правителство. А не да затънем в някакъв безкраен процес на консултации и пазарлъци", обещава Станишев.

А който си прави сметката - тясно партийна и личностна, и не е готов да плаща цената за отговорни и трудни решения, за политически компромиси, просто няма как да управлява.

Доган: Пробват нов възродителен процес, пише "Стандарт". С басни лидерът на ДПС заклейми опонентите на партията пред близо 20 хиляди членове и симпатизанти на възпоменателен събор в памет на жертвите от т.нар. възродителен процес в с. Пристое, община Каолиново.

"Аз нямам намерение да живея в друга държава. И на мен, и на вас ни харесва да живеем тук и на тази земя ще си търсим правата, свободите, достойнството и хляба", заяви Доган.

И се обърна към онези хора, които под чадъра на НАТО и ЕС имат все още скрити мераци да повторят възродителния процес. Това не е само престъпление, а начин да се прави евтина политика, каза Доган.

Планът на Костов успя - превзе отвътре СДС, е статията на Явор Дачков за "Труд". По думите му Мартин Димитров - нелегитимен лидер на СДС, и Иван Костов - лидер на ДСБ, са договорили коалицията още преди първият да бъде избран за лидер на СДС.

"Димитров изигра цялата игра на Костов, която приключи със заличаването на абревиатурата СДС от предстоящите избори за европейски и национален парламент.

Планът на Костов успя на този етап. Той направи коалиция, която трябва да прикрие електоралната несъстоятелност на ДСБ и в същото време успя да постигне много важна победа над абревиатерата СДС. Тя изчезна не само от коалицията, но и от регистрите на ЦИК.

ДСБ така и не успя да победи на нито един избор. И понеже не можа да победи СДС на терена на демокрацията, Костов го направи по своя си начин - като типичен посткомунистически политик. Превзе ги отвътре."

Шест партии имат шансове да влязат в следващия парламент, сочи проучване на "Галъп интернешънъл", възложено от "Класа".

Партията на столичния кмет Бойко Борисов към момента се радва на подкрепата на 27% от пълнолетните българи, следвана от БСП с 19%, "Атака" и ДПС със 7-8%.

За първи път регистрират ръст на електоралната подкрепа за "Ред, законност и справедливост" - от вариращи 1-2% през миналите месеци до около 3% през май.

Това означава, че партията има всички шансове да прескочи 4%-ната бариера през юли и да влезе в следващия парламент. Данните сочат, че Синята коалиция - не просто СДС и ДСБ поотделно, има към момента 7% доверие и 6% деклариран вот.

Фалит на университет може да свали кабинет, твърди в интервю за "Труд" проф. Камен Веселинов, ректор на Техническия университет.

Според него трябва да се пренастрои обучението в университета. Досега то беше елитарно, посочва Веселинов, приемахме един от пет абитуриенти. Сега приемаме на практика всички, системата гарантира достатъчно места.

Но трябва да се излезе от досегашното състояние, при което всеки влязъл излиза с диплома. Трябва да има вътрешен филтър. Интелектуалният потенциал е ограничен.

Орешарски: ДДС да не се намалява, пише "Труд". Финансовият министър Пламен Орешарски смята, че няма условие за намаляване на данъците в момент на остра икономическа криза.

В изявление той даде повече аргументи против намаляването на ДДС. Не бих препоръчвал да се сваля този данък и от гледна точка на нашата обща икономическа ситуация.

Дефицитът по текущата сметка се сви последните месеци, но той няма да изчезне. От тази гледна точка намаляване на ДДС само ще разшири дефицита по текущата сметка, без да даде никакви положителни ефекти, смята Орешарски.

Заради кризата коректни фирми укриват данъци, разкрива в интервю за "Пари" Красимир Стефанов, изпълнителен директор на Националната агенция за приходите.

Той обяснява, че тази година заради кризата очакванията са за неизпълнение на приходната част на бюджета. Ситуацията е наложила да бъде засилено принудителното събиране на данъци и осигуровки.

"Решихме да запазим фокуса върху доброволното деклариране и плащане, като въведем извънредни мерки в сферата на принудителното изпълнение.

Целта ни не е да съсипваме бизнеса, а да намерим разумен подход в условията на криза. От друга страна, в кризисни периоди част от бизнеса започва да укрива приходи и печалби, което НАП не може да допусне", категоричен е Стефанов.

Всеки десети остава без работа в края на 2009 г., посочва "Сега". В идните месеци България ще бъде залята от съкращения и в края на годината безработицата ще се мери с двуцифрен процент.

Тази мрачна прогноза направи вчера шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев.

За страната ни кризата няма да приключи по-рано от 2012 г., обяви той. В момента безработицата е 7%, но ако се сбъднат предвижданията на стопанската камара за поне 10%, всеки десети трудоспособен българин ще е без работа.

200 журналисти от 22 страни за срещата на БТА, отбелязва "24 часа". Хубаво е да помагате с информация, но е време да обвържете работата си и с малко патриотизъм, каза 90-годишният Петко Бочаров пред близо 200 български колеги от 22 страни.

Подкрепи го президентът Георги Първанов, като обясни, че задачата им е да представят по-автентично онова, което се случва в България, както и да поддържат връзката на българите в чужбина със страната ни.

Всички те откриха вчера в Аулата на Софийския университет Петата световна среща на българските медии в чужбина. Началото бе дадено от генералния директор на БТА Максим Минчев, тъй като телеграфната агенция е инициатор и организатор на срещите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер