"Труд": Равнис на заплатите по премиерската
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
15

Премиерът Бойко Борисов разпореди всеки министър да направи преглед кои заплати във ведомствата са по-високи от тези на ресорния министър и съответно да бъдат намалени.

"Труд" коментира, че по този начин самият Борисов ще е с най-висока заплата в администрацията и извежда в заглавие на първа страница "Борисов: Заплатите равнис по моята!".

По мое време не е имало заплати от 70 хил. лв., казва пред "Труд" бившият министър на здравеопазването Радослав Гайдарски.

Според него трябва да има някакъв лимит, а грешката е в това, че са изготвени доста скъпи пътеки и такива с доста ниски цени.

Премиерът получава 3576 лв. месечно.

Отрязаха далаверата в държавните предприятия, коментира "Новинар" по повод заповедта.

Министерските заплати стават таван за фирмите с държавно участие, пише "Класа".

"Монитор" посочва, че възнагражденията на министрите са 30% по-високи от тези на депутатите, или точно 2854,80 лв. на месец. Тази сума вероятно ще е таван за служителите във всяко министерство.

На заседанието на Министерския съвет вчера били споменати заплати на лекари по 35-40 000 лв., директорите на държавни болници получавали по 70 хил. лева на месец, а някои лечебни заведения имали представителни разходи от около 60 хил. лева.

По-късно през деня здравното министерство сложи таван от 3500 лв. на лекарите в държавни болници.

Скандално, с гласовете и на сините, мнозинството гласува да се издават присъди само въз основа на "тайни" доказателства - данни от СРС и показания на анонимен свидетел.

Нечути останаха предупрежденията - в България с "тайни" доказателства ще бъдат осъждани невинни хора, отбелязва още "Труд".

Най-конфликтният закон в наказателното правосъдие - Наказателно-процесуалният кодекс - вчера бе приет скандално от управляващите, коментира "Труд".

Опозицията напусна залата и отказа да носи политическа отговорност за "въдворяване на полицейщината в България".

Присъди - по тайни доказателства и СРС, пише в друг материал изданието и уточнява, че законът забрани на съда и прокурора да знаят кой стои зад защитения свидетел, когато е агент под прикритие.

Само МВР ще дава разрешение за това. Изданието тълкува, че така на практика ще е възможно свидетел с тайна самоличност да изфабрикува и данни за спецсредствата, а съдът да издаде присъда.

Пращат в затвора само с тайни доказателства, коментира и "24 часа", "Бръмбар" и таен свидетел те бутат зад решетките - "Новинар".

Опозицията изостави битката за най-спорните текстове в НПК и така помогна за приемането им, пише в подзаглавие на първа страница "Сега".

Изданията цитират депутата от БСП Мая Манолова, която казва, че с приемането на тези промени 41-ото Народно събрание се превръща в 41-во РПУ и че България постепенно се превръща в полицейска държава.

Анонимка твърдяла, че съм взел пари да пусна Хамстера, казва в интервю за "24 часа" председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

Вътрешният министър Цветан Цветанов каза преди дни, че високопоставен магистрат е едно от пипалата на "Октопода" и "Наглите".

Пенгезов смята, че Алексей Петров имал интерес да го злепостави още от времето на главния прокурор Никола Филчев.

Според "Монитор" Пенгезов е обещал на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов магистратски "чадър". В замяна жена му получила пост в агенцията.

"На министър Цветанов това му е фикс идея в последно време - да има арест на съдия. Нека да заповяда да ме арестува. Готов съм", заявява Пенгезов, цитиран от "Стандарт".

"Сега" пише, че Пенгезов е загатнал, че върху него е имало опит за натиск от ДАНС преди САС да разгледа мярката на един от арестуваните при акцията на МВР "Наглите" - Антон Петров-Хамстера.

Сертов назначи жена ми, аз го закрилях, пише "Телеграф".

Депутати искат научния труд на Доган, посочва "24 часа". Търговия с влияние, "пране" на пари или нарушение на закона за конфликт на интереси.

Тези предполагаеми нарушения ще търси парламентарната комисия за борба с корупцията в скандала "Цанков камък", съобщи вчера шефът й Димо Гяуров.

Депутатите подкрепиха предложението за самосезиране по случая с платения на Ахмед Доган хонорар от 1,5 млн. лв. за научна разработка.

"Антимафия" ще проверява не само Доган, а и Сидеров, допълва "Сега" и уточнява, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще се разследва заради информации, че месец преди парламентарните избори е накарал кандидат-депутати на партията да подпишат документ, с който стават гаранти с по 150 хил. евро за заем на офшорна фирма на Сейшелите.

Малко след това се появили сигнали, че въпросните документи са унищожени.

В заглавие на анализ "Сега" пише: "Ако Доган печели по 1.5 млн. от хоби, колко ли печели от друго?".

Бивш и сегашен премиер влязоха в задочен словесен двубой за управлението на икономиката вчера в Брюксел преди началото на срещата на върха на ЕС, пише "24 часа".

Сергей Станишев обвини Бойко Борисов, че в стремежа си да балансира бюджета убива българската икономиката, а Борисов обвини предшественика си, че му е завещал скрит бюджетен дефицит от над 2 млрд. лв., или 4 на сто от БВП.

"Ако БСП имат данни за някакви нарушения веднага, да сезират прокуратурата. Няма какво да ме питат мен". Така Бойко Борисов коментира искането на социалистите жената до него - Цветелина Бориславова, да обяви имотите, активите и фирмите, които притежава, както и обществени поръчки, спечелени при настоящото правителство.

Прокуратурата поиска съдът да наложи максимални присъди на Марио Николов и Людмил Стойков, които са подсъдими за "изпирането" на 7,5 млн. евро, източени от САПАРД, съобщават всекидневниците.

Пред "24 часа" Стойков заявява, че от 1999 до 2007 г. е осигурявал между 3 и 5 процента от брутния вътрешен продукт на тази страна. Имал съм възможност, ако искам, да ощетя държавата не с един и два милиона, а с 500 милиона, но това не се е случило, казва той.

Водещата тема в "24 часа" е свързана с промяна в Закона за радиото и телевизията, според която деца под 18 г. няма участват в риалити предавания от типа на "Биг Брадър".

Не можем да извадим децата от вече започналия "Биг Брадър фемили", но трябва да затворим вратичката в закона, която даде възможност това да се случи, обясняват депутати от ГЕРБ в интервю за изданието.

След фризера цените на газ и парно ще скочат страшно, алармира "Труд". Ако цените на природния газ и на парното бъдат замразени от 1 април за три месеца, поскъпването през втората половина на годината ще е драстично.

Това стана ясно вчера от дискусия в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране с участието на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Експерти на комисията предвиждат цената на природния газ да се увеличи с близо 15% от април.

"Булгаргаз" очаква, че при това поскъпване на газа от април ще се наложи до края на годината цената на синьото гориво да се вдигне с още 15%.

Приблизителният график е за увеличение с 9% от юли и с около 2% от октомври.

"Булгаргаз": Газът поскъпва двойно, ако се замрази цената му сега, отбелязва на водещо място и "Класа".

В интервю за "Труд" генералният директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев посочва, че влак "стрела" до морето може да се очаква през 2017 - 2018 г. и така времето за пътуване от София до Бургас ще падне под 4 часа.

Половината от млякото се търгува нелегално, съобщава пред "Класа" председателят на Националния млечен борд Иван Станков. На преработвателите се доставят 684 хил. т мляко, а общото производство е 1287 хил. т.

Излиза, че около 50% от млякото се губи, това количество се продава и преработва по най-различни начини без достатъчен контрол, казва той.

Далавера с дискотеки в секретни имоти на МО разкрива "Монитор".

Предприемачи са договаряли с ръководството на военното министерство правото да строят дискотеки върху секретни армейски терени.

Ще вдигаме данъци само в краен случай, казва за "Стандарт" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

От първа страница "Стандарт" съобщава за застраховка "уволнен". Срещу вноска от няколко лева на месец всеки може да си гарантира финансова помощ при съкращение. 

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък