"Труд": Никакъв отговорен пост за превъртяли
Източник: netinfo
17
"Ако си превъртял - никакъв пост", е озаглавено интервю в "Труд" с Красимир Велчев, председател на парламентарната група на ГЕРБ. Той възнамерява да предложи да има психотест за кандидат-депутатите.

"Може някой да си мисли, че е несериозно, но аз съм убеден, че има смисъл. Не може за шофьорска книжка да държиш психотест, а за народен представител, кмет, общински съветник и дори за президент - не. При положение че твоите решения пряко или косвено засягат живота на всеки човек. Ако се окаже, че даден колега не е добре, това вече е опасно и за националната сигурност, защото депутатите имаме достъп до секретни документи", аргументира се Велчев."

Властта няма да разселва агенции и министерства според сведения на "Преса". Раздухването на идеята за т. нар децентрализация било кризисен пиар за отвличане на вниманието от революционните идеи на финансовия министър Симеон Дянков да инвестира пари от Сребърния фонд в ДЦК.

"Отказали да местят администрацията, но ги е срам да си признаят", твърди председателят на СДС Мартин Димитров. Корнелия Нинова от БСП също допуска, че властта е дала заден ход.

"Местенето на служби - повече вреди, не ползи", коментира в "Труд" Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика. Според нея и без анализ човек се сеща за редица проблеми покрай едно механично "разхвърляне" на агенции и други институции из страната.

Първо, ще струва пари. Необходими са разходи за самото местене, за обезщетения на онези чиновници, които откажат, евентуално за ремонт и оборудване на приемащите помещения. Второ, ще усложни и оскъпи комуникацията на другите структури, които остават в столицата, с техните посестрими из провинцията. Местенето ще създаде условия за по-слаб контрол върху тези структури, които се "командироват" дългосрочно извън столицата. И на следващо място, увеличената заетост в администрацията из провинцията ще бъде компенсирана от намалена заетост в столицата. Така печалбата на едните ще е загуба за другите.

"Иван Костов е последният български цар", казва в интервю за "24 часа" Борис Марков, член на НИС на СДС. Според него на 15 май, когато Националният съвет на СДС ще обсъжда бъдещето на "Синята коалиция", "група хора ще се опитат да предадат СДС като дар в нозете на своя владетел Иван Костов".

Марков припомня, че когато СДС управляваше (1997-2001), цялата собственост бе държавна. В този период за последно в българската история имаме такава абсолютна власт над собствеността, съдебната система, икономиката, медиите. Цялата тази власт се консумираше от Иван Костов, иначе премиер и председател на СДС. Реално погледнато, всичко това прави Иван Костов последния български цар.

"Ако хората от СДС, които го смятат за свой владетел, успеят, СДС ще бъде погребан, няколко личности евентуално ще се спасят в българския парламент, а все по-малко хора ще се интересуват, че изобщо съществува такава организация", предупреждава Марков.

"С Костов на шията", е заглавие на коментар в "Монитор". От последните социологически данни ясно се вижда, че десните избиратели са много разочаровани от "Синята коалиция" и предпочитат явяването на СДС на предстоящите избори самостоятелно. Избирателите описват ситуацията в т.нар. "Синя коалиция" като нетърпима.

Иван Костов (ДСБ) има място вече само в историята и е крайно време да слезе от политическата сцена. Мартин Димитров (СДС) изглежда безличен, нехаризматичен човек, който е направил правилния ход, като подаде ръка на Костов през 2009 г., когато ДСБ щеше да остане извън парламента.

"Синята коалиция" се оказа формална, по места даже структурите са разбити и хората от СДС и ДСБ воюват помежду си. Воюват и в местните парламенти и не се вълнуват от бъдещето на коалицията. Според сините симпатизанти и двамата лидери трябва да подадат оставки и коалицията да бъде оглавена от нов, млад лидер, пише вестникът.

Ситуацията на трудовите пазари в Европа и у нас продължава да е нестабилна. 35% от заетите българи заявяват, че ако останат без работа, ще търсят различна от настоящата си работа, но в същото населено място, показват данни от проучването „Евробарометър", цитирано от в. "Класа".

Около 15% от работещите жители на Европейския съюз чувстват, че съществува риск от загуба на работното им място. Нашата страна се намира на пето място в общността по дял от работещото население, което смята, че има опасност да остане без работа. Малко над 27% от заетите у нас оценяват работното си място като несигурно.

Близо половината, 47%, от компаниите , действащи на българския пазар, имат намерение да вдигнат цените на произвежданите от тях стоки и услуги, при положение че горивата и електроенергията поскъпнат през лятото, пише на първа страница "Класа".

Според проучване на БТПП. Голяма част от фирмите - 45%, смятат да предприемат мерки за повишаване на енергийната си ефективност. 43% са на мнение, че ще намалят печалбата си заради по-високи цени на енергоносителите, а 9% от анкетираните са обявили, че ще търсят други източници на енергия. Намерения за съкращения на персонала и намаляване на служебните пътувания са обявили 4% от компаниите.

Реалната стойност на пенсиите намалява за първи път от 2000 г., твърди в. "Сега". Средният месечен размер на пенсиите за 2011 г. е 266.63 лв., което е номинален ръст с 1.2% спрямо 2010 г., когато е бил 263.44 лв. Реално обаче средната пенсия е намаляла с 2.1%, тъй като средногодишната хармонизирана инфлация е 3.4%, отчитат от НОИ.

От пенсионната реформа през 2000 г. досега средната пенсия винаги е успявала да надскочи инфлацията. Пенсиите на военни и полицаи продължават да струват на бюджета два пъти повече от направените за тях вноски.

Редовите държавни служители напук на всякакви обещания за реформи са се увеличили от 31 260 през 2010 г. на 32 469 души със среден доход от 985 лв.

Нелегалният пазар на цигари в страната се е увеличил с нови около 10% от началото на годината, показват данните на по-големите компании в бранша, до които се е допитал "Труд". Те се основават на данните за легалните продажби на цигари, които са намалели с толкова. По данни на "Булгартабак" намалението е дори с 12%.

Контрабандата на тютюневи изделия достига 40%, а в пограничните райони минава и 60% според източник от митниците. Нова мода е поставянето на ръчно изработени фалшиви цигари във вече използвани кутии на легални марки, предупреждават производители.
Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 6 минути

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 21 минути

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

<p>Радев: Тези неща постепенно ще останат в историята</p>

Радев: Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

България Преди 48 минути

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“

В самолета

Полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло

Любопитно Преди 58 минути

Дословното пресъздаване на думите и жестовете на участниците, чиито гласове се свързват в голяма обща история

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 1 час

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

България Преди 1 час

Срещата бе по покана на премиера на Нидерландия в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

<p>Принц Хари официално смени адреса си в&nbsp;САЩ</p>

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 1 час

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 1 час

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Свят Преди 1 час

Анголският закон забранява по-големи плавателни съдове като траулери да навлизат в защитени зони

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

Любопитно Преди 1 час

Ето каква е връзката между стажант по медицина, който убил приятеля си, и измислен сериен убиец

<p>&quot;Да спрат с тези игрички&quot;: Пеевски призова Радев&nbsp;да се съобрази с Конституцията</p>

Пеевски: Президентът е длъжен да подпише указите за назначаване на нови министри

България Преди 1 час

Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички, коментира председателят на ДПС

Доналд и Мелания Тръмп

Ще свидетелства ли Мелания в делото срещу Доналд Тръмп?

Любопитно Преди 2 часа

Бившият държавен глава е първият в историята на САЩ, изправян пред съдебен процес

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 2 часа

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер