"Труд": МВР вече ще арестува внимателно
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
31

МВР вече ще арестува внимателно, пише "Труд".

"МВР няма да промени мотивацията и стила си да работи в интерес на обществото. Може би ще трябва да бъдем малко по-толерантни при задържането на определени лица, след като предизвикват такъв голям защитен интерес от определени хора."

Това обяви вчера министър Цветан Цветанов по повод разразилия се дебат около арестите на бившия военен министър Николай Цонев и на шефа на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов.

"Може би възниква въпросът с какво би застрашил сигурността бившият министър? Аз мога да кажа: Никога никой не знае какви действия би предприело лице, което предстои да бъде задържано", категоричен бе Цветанов. И допълни: "Всеки ден показваме лицата на излъганите и не виждам нищо лошо да покажем и лицата на злоупотребилите."

Роман Василев - на дисциплинарен съд, съобщава "Труд". Петима от Висшия съдебен съвет (ВСС) ще поискат дисциплинарно наказание за заместник градския прокурор на столицата Роман Василев.

Това реши етичната комисия на ВСС, след като го изслуша вчера. Повод за мярката са "цялостното поведение, репликите и действията на прокурора по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев", изтъкна шефът на етичната комисия Цони Цонев.

"Ти си абсолютен престъпник, на колене!", заповяда прокурорът на ексминистъра на 1 април. Това стана, след като маскирани полицаи сложиха белезници на Цонев във военна болница с насочен пистолет в тила му.

Кадрите бяха пуснати от пресцентъра на МВР. После Роман Василев се извини и се оттегли от делото срещу Николай Цонев.

"Стандарт" публикува интервю с шефа на етичната комисия Цони Цонев. В него той посочва, че прокурор Василев е допуснал нарушение по няколко текста от Етичния кодекс на българските магистрати.

Магистратът трябва да уважава достойнството на всеки човек както при изпълнение на служебните си задължения, така и извън службата. Магистратът трябва да бъде честен, коректен и учтив и да се отняся с уважение към хората, като съблюдава техните права и свободи.

Според Цонев безспорно в случая има накърняване престижа на съдебната власт, тъй като нарушенията на правилата на етичния кодекс са станали достояние на обществото и са предизвикали негативна реакция.

Защо шум за ареста, вместо за корупционната схема, е анализът в "24 часа". Според автора Тихомир Безлов начинът, по който бе задържан бившият военен министър, едва ли не измести самата разкрита корупционна схема.

Публично огласените скандални реплики на прокурора Василев и показването им е демонстрация на решителност, начин за оказване на натиск върху криминалния контигент и "белите якички".

Но хората, които извършват техническата работа, явно нямат опит с подготовката на тези материали. Затова вместо страх у извършителите предизвикват по-скоро съчувствие.

Първанов готви вето за НПК, отбелязва "Труд". Президентът Георги Първанов се готви да наложи вето върху онези текстове в НПК, които позволяват издаване на присъди само по показания на анонимни свидетели и данни от спецразузнавателни средства, е научил вестникът от свои източници.

Поправката, гласувана на 25 март, взриви парламента - опозицията напусна пленарната зала и отказа да носи отговорност за "въдворяването на полицейщината в България". Срещу това скочиха и адвокатите.

Очаквам да видя мотивите на държавния глава, искам да видя какви корекции ще нанесе върху текстовете на НПК, които той не приема, коментира вчера за "Труд" премиерът Бойко Борисов.

Наказателно-процесуалният кодекс си плаче за вето, коментира "Труд". Посочва се, че филмираните арести, публичното опозоряване на бивши величия, преди съдът да се е произнесъл, не е борба с престъпността, а медийна показност.

Хората, колкото и да са доволни, че някой друг пати, схващат насилените работи. Те искат да видят наказани престъпници от високите етажи на властта. Но силната държава не прави демонстрации, а си върши методично работата, както беше с наглите. Скромно, чисто и професионално.

Оттук насетне министър Цветанов започна да раздава "присъди". Да видим дали ГЕРБ ще се разграничи от омразната му тройна коалициа - осъжданията в Страсбург да се заплащат от онези длъжностни лица, които са ги предизвикали. А не от невинните данъкоплатци, както досега.

Министър иска цяло правителство да плаща за заменки, отбелязва "24 часа". Не само земеделският министър Валери Цветанов и шефът на Държавната агенция по горите Стефан Юруков от правителството на Станишев са виновни за заменките на гори.

Очаква се да бъдат повдигнати обвинения и към други длъжностни лица, разписвали сделките, съобщи вчера аграрният министър Мирослав Найденов след откриването на Седмицата на гората в Пловдив. Експерти от министерството са изпратили допълнителни материали в прокуратурата по този казус.

По думите на Найденов най-големите злоупотреби са ставали с колективното решение на правителството.

Ще протестираме, макар някои идеи да ни харесват, е озаглавено интервюто в "Труд" с д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. Той отчита, че първите стъпки в промените в здравеопазването са направени. Но това е сектор, в който не може да се пипа грубо и бързо.

Водещото, което трябва да се следва в тази система, е медицинската целесъобразност. Затова е необходимо да има конкретни стъпки, конкретни срокове и не по-малко важно е - гарантирано финансиране на една такава крупна реформа. Защото реформа без пари е ликвидация.

Райчинов настоява, че тези 230 млн. лева, за които премиерът Бойко Борисов каза, че липсват от системата, да се намерят. Именно те водят до забавяне на разплащанията. И това са парите, които изчезнаха през декември м.г.

2400 бандити в списъка на МВР, пише "Монитор". МВР разработва 2400 лица от подземния свят. Това съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов на второто национално съвещание, на което присъстваха всички полицейски шефове от страната.

Те трябваше да отчетат какво са свършили в борбата с престъпността пред МВР. 300 от престъпниците в списъка са емблеми в криминалните среди. Над 60 сигнала са получени в полицията за корупцията в съдебната система.

Корупцията в решаването на подобни дела е много удобна за лицата, защото всички страни са доволни освен обществото, коментира министър Цветанов.

МВР да се стегне заради суматохата за новите документи, коментира "Сега". Акцията "Нов модел паспорт" бе представена като абсолютно неизбежна и ще струва 300-350 млн. лева на гражданите, като банките ще вземат 10-12 млн. лева от комисионни.

Но тръгна с огромен фалстарт и вчера пред РПУ-тата се извиха километрични опашки. Беше ясно, че не може да има такава тотална подмяна на документи за самоличност за толкова кратко време.

Не свършиха работа и уверенията, че по празниците служители работили без почивка, за да напаснат системата. МВР трябва да намери час по-скоро начин да облекчи издаването на документи.

Ако трябва, да се работи с удължено работно време, събота и неделя, да се помисли и за някакви графици, предлага авторът.

Борисов ще уволнява в енергетиката заради застрахователни договори, информира "Сега". Премиерът Бойко Борисов разкри вчера поредната голяма злоупотреба в енергетиката - държавни енергийни дружества са сключили застрахователни договори, преди още да са изтекли действащите, и това е ставало в дните след последните парламентарни избори. Той нарече това "явна далавера" и заяви, че до дни ще има уволнени.

В петък Борисов е разпоредил проверка и на електроразпределителните дружества, която щяла да бъде готова до края на седмицата. Тя била за фирмите, с които държавата е сключила за много над цената на НЕК договори да изкупуват тока.

Криза се бори не с пари, а с нови правила, казва в интервю за "Сега" заместник-лидерът на ДСБ Димитър Бъчваров. Той посочва, че бизнесът има нужда не от подаяния и подпомагане, а от правила.

Това може да се постигне с изработването на кодекс за стопанските дейности. Премиерът нарежда на всички министри в срок до 3 месеца да предадат в МИЕТ всички изисквания за всеки вид стопанска дейност. Това е лесно и не изисква никакви пари.

Всички тези правила и изисквания да бъдат подробно и ясно разписани и извън тях никой да няма право да предявява други изисквания. И да се премине от предварително разрешение към последващ контрол.

Всеки ден стотици души остават без работа. Част от тях не са бедни и не са безпомощни. Те имат спестявания, имат идеи, биха опитали нещо различно, но се ужасяват от това, че не знаят правилата за започване на бизнес, смята Бъчваров.

НАП отне 247 паспорта заради неплатени данъци, съобщава "Новинар". Целта е да се ограничат възможностите за напускане на страната от хора с неуредени дългове. Мярката се прилага в случаите, когато задълженията са големи, а собственикът им не прави нищо за погасяването им, обясниха от агенцията.

От началото на годината към сумата на общия дълг, в която влизат неплатените данъци и осигурителни вноски, се прибавят и неиздължените глоби към КАТ и други държавни институции.

Промени в бюджета - само през парламента, отбелязва "Дневник". За да изпълни някои от антикризисните си мерки, правителството ще трябва да актуализира бюджет 2010. Това произтича от решение на Конституционния съд, обявил за противоречащи на основния закон три текста в Закона за бюджета. Съдът беше сезиран от БСП и ДПС. 

Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на среща с военнослужещи в украинската Черниговска област, 5 април 2024 г.

Украйна е атакувала руско летище на анексирания Кримски полуостров

Свят Преди 21 минути

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 51 минути

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Свят Преди 1 час

Двете страни са изпратили отворено писмо до лидерите на ЕС

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 1 час

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 8 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 9 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 9 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 10 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 10 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 11 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 11 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 11 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 12 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

Главчев: Сега на ход е Радев

Главчев: Сега на ход е Радев

България Преди 13 часа

Главчев: Наистина нямаме време за изчакване

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 13 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева