"Труд": Мобилни оператори свалят тарифи
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
13

Премиерът Бойко Борисов сменя шефа на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров само дни след като системата за подаване на жалби по интернет бе блокирана тотално, пише "Сега".

От 1 септември бе въведен нов стандартен формуляр за онлайн оплаквания, който ще се разглежда само ако подателят е положил електронен подпис. Проблемът е, че е-подписът още не е много популярен у нас, а покупката му струва поне 60-70 лв., като отделно се плаща всяка година за подновяването му. От КЗП обясниха, че няма да приемат по мейла сканирани жалби, подписани собственоръчно вместо с електронен код.

Почти 23% от българските общини са на умиране, пише  "Труд". 60 от общо 264 имат население под сегашния норматив от 6000 жители за създаване на нова община.

Най-голяма част от проблемните общини се намират в западните области на страната. 8 от тези с население под 6000 души са в област Видин. С една повече обаче са в Софийска област - 9.

Под чертата са и пет общини в област Кюстендил и в област Монтана. Допълват ги още по три в Пернишко, Силистренско и Хасковско. За Софийска област близостта до столицата е логично обяснение за обезлюдяването. Като цяло обаче загубата на население задълбочава проблемите на общините.

На вътрешните си страници изданието информира, че правителството предлага за отмяна 6 регулаторни режима, които тормозят бизнеса и гражданите. Това стана ясно от отчета за 2010 г. на Програмата за по-добро регулиране, който предстои да бъде приет на заседанието на кабинета в сряда. Други 26 режима се предвижда да бъдат облекчени. За целта министерствата са подготвили промени в 24 закони и наредби.

Пред "24 часа" министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, казва: "Всяка година работа след пенсия вдига парите с 4%. Засега сигурното е, че от януари задължителният стаж за пенсия става 37 г. и 4 месеца, а за жените 34 г. и 4 м. Стъпката ще се повтаря всяка година, докато се стигне до 40 г. за мъжете и 37 за жените. Другото важно нещо, което искаме да направим от догодина, е за всяка заработена година след пенсионна възраст да се дават 4% към пенсията. Сега коефициентът е 3. Това ще бъде мотив хората да остават по-дълго на трудовия пазар".

"На прага на есента мобилните оператори започват надпревара за нови клиенти и свалят тарифи", е водещата новина на "Труд". На 1 септември "Виваком" и "М-Тел" пускат съответно мобилен план без срочна и договорна обвързаност и средна цена за разговори към всички мрежи от 5 стотинки на минута.

Ползването на широк спектър от услуги, без това да налага подписване на срочен договор, се предлага за първи път на българския пазар от "Виваком". Компанията позволява на потребителя сам да създава и ежемесечно да променя условията в зависимост от собствените си нужди.

Бонуси ще се предлагат също за SMS-и, както и неограничен мобилен интернет. Задължително е да се активират минимум две от предложените добавки, които могат да се комбинират в пакети на цени от 3,90 лв., 5,90 лв. и 9,90 лв. спрямо атрактивността на офертата. Разговорите към всички оператори в страната извън включените минути ще се таксуват по 0,25 лв. Клиентите могат да се откажат от създадения от тях VIVA free план по всяко време с 30-дневно предизвестие без неустойки.

Най-големият мобилен оператор "М-Тел" отвръща на предизвикателството с тарифните планове M-Tel ACTIVE и M-Тel ACTIVE+. В зависимост от избора си потребителите ще ползват 600 или 200 безплатни минути към всички национални мрежи, а компанията обещава драстично намаляване на средната цена за разговор до 5 стотинки на минута.

Към предложението влизат неограничени разговори и с един любим номер, до 200 безплатни SMS-а и мобилен интернет на цена от 10 стотинки за мегабайт. Месечните такси ще са 19,90 лв. и 29,90 лв. с ДДС за по-широкото меню от услуги. Офертата важи до 9 октомври, договорът се сключва за срок от една или две години.

"Труд" информира, че цената на природния газ най-вероятно ще се увеличи от 1 октомври, но не с двуцифрено число, както настоява "Булгаргаз". Това прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Причината е, че по регламент се вземат предвид котировките на нефта на Средиземноморския пазар за последните 9 месеца, а този период обхваща т. нар. "либийска криза".

Ако поскъпването на газа е с повече от 5%, това ще доведе до увеличаване и цената на парното, обясни Семерджиев като заяви, че ще се направи всичко възможно да не се стигне до там.

"Дневник" прогнозира: "Газов удар за бизнеса от октомври"."Булгаргаз" иска 20% по-високи цени, регулаторът ще се опита да омекоти поскъпването. "24 часа" уточнява: "Газът скача до 10% от октомври, но ще поскъпне и парното".

"Българи зад сделката с "Булгартабак", пише "24 часа". Съдът отстрани "Табако кепитъл" преди 8 години". Зад интереса на руската Външнотърговска банка (ВТБ) към "Булгартабак" стои българинът Атанас Бостанджиев. Той е новият шеф на лондонския офис на "ВТБ капитал" и познава добре местния пазар, съобщи вчера руският в. "Ведомости".

Предположенията в бранша за това кой действително стои зад купувача водят само към България. Слуховете намесват и мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. През юни при изтичането на срока за документация за конкурса обаче той бе категоричен пред "24 часа", че не проявява интерес.

 "Класа" публикува проучване на БСК, според което 93% от бизнеса настоява държавните служители да внасят лични осигурителни вноски. Работодателите предлагат сумите да се плащат не от републиканския бюджет, а от съответните ведомства. "Това ще ги дисциплинира и ще стане доста по-ясно кое ведомство колко струва на данъкоплатеца", сигурни са те.

Настоява се сумите да се превеждат в НОИ всеки месец, както правят частните работодатели. "В противен случай да дължат наказателни лихви, както е по закон за всички"

"Пари" резюмира: "Фармацевтичният пазар показва отлично здраве". Приходите от продажби в сектора са се увеличили с 16% за полугодието и са достигнали над 1 млрд. лв."Милион на час от туристи", съобщава "Стандарт". Ниските цени са напълнили морските курорти.

"24 часа" пише: "Крепостите на Доган - цел номер 1 за ГЕРБ на кметския вот". "Наблюдавайте много внимателно процесите, които текат около вота в Дулово. Анализът, който ние в ГЕРБ направихме, сочи, че Силистренско ще е най-тежкият регион."С това напътствие към репортерите зам.-председателят на управляващата партия и шеф на предизборния й щаб Цветан Цветанов зададе основния тон на набиращата сила кампания. При представянето вчера на последните 65 кандидат-кметове на ГЕРБ той наблегна изключително на качествата на хората, които партията хвърля в тежка битка в крепостите на Доган.

Пред "Труд" Николай Пехливанов, депутатът от "Атака" и кандидат за кмет на София, е категоричен: "Политическият натиск не е добро управление. Проблемите на София от 20 г. са едни и същи: кучетата, дупките, трафикът и градският транспорт. Към това в последните години се прибави и сагата със завода за боклука. Начинът, по който се управлява града, създава впечатление, че се работи и тече неистов труд, но не могат да видят никакви резултати.

"Евтините кредити остават непопулярни сред студентите", констатира "Сега". Едва 4800 учащи - студенти и докторанти - са се възползвали от тази възможност. Три банки вече отпускат кредитите - към ДСК и "Райфайзенбанк" вчера се присъедини "Алианц банк България".

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Европол предупреждaва за разпространение на фалшиви реклами и обяви

Европол предупреждaва за разпространение на фалшиви реклами и обяви

Свят Преди 29 минути

Според Центъра за борба с киберпрестъпността, на територията на ЕС в момента действали десетки зловредни банди

Стачка на австрийските авиолинии: Отменени са десетки полети

Стачка на австрийските авиолинии: Отменени са десетки полети

Свят Преди 51 минути

Анулирани са и полетите между Виена и София

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 1 час

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 1 час

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

<p>Лято в края на март: До 26&deg; в петък, още по-топло през уикенда</p>

Лято в края на март: Температурата скача до 26° в петък, още по-топло през уикенда

България Преди 1 час

Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 1 час

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 7 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия