"Труд": Куп нови срокове за данъците
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
7
Под заглавие "Куп нови срокове за данъците" "Труд" напомня за новостите, които очакват българина от 1 януари 2013 г. Доходите от лихвите по срочни депозити ще се облагат с 10% от Нова година. Това като че ли е най-радикалната данъчна промяна, която ще ни връхлети догодина. Заради нея останаха в сянка куп промени в сроковете за отчитане и внасяне на повечето данъци, които влизат в сила от 1 януари. Например редица налози от месечни стават годишни с цел облекчаване на бизнеса. Данък върху разходите става годишен и ще се внася еднократно до 31 март на следващата година.

Данък върху приходите на бюджетните предприятия също от месечен става годишен и ще се внася до 31 март на следващата година.

"Злато и диаманти срещу данък лихва", продължава по темата "Преса". Въпреки многобройните спекулации около цената на благородния метал през последните 12 години неговият блясък става все по-ярък и привлича милиони по света като най-сигурния начин за съхраняване на натрупаното богатство въпреки незавидната икономическа среда. От 2006 г. цената му е нараснала шест пъти. Освен това инвестициите в злато са освободени от ДДС. Златото ще поскъпва през следващите години, категорични са експерти. Българите могат да инвестират свободните си средства и във валути или суровини, съветва още "Преса".

В интервю за "Телеграф" президентът Росен Плевнелиев коментира:

"Гласувам доверие на Цацаров, но се надявам много институцията да бъде изпълнена със съдържание, да бъде надградена и да се фокусира върху резултатите. Новият главен прокурор тръгва с висока степен на доверие. Знаково е, че бе посочен с толкова много гласове още от първия път. От друга страна, само по делата ще бъде съден и аз му пожелавам мъдро и резултатно управление."

"В последната година установих, че големият проблем с недоверието в правораздаването генерално се базира на не повече от 200-300 проблемни казуса. Статистиката показва, че над 92% от делата приключват с осъдителни присъди и навреме, но заради скандалите тези факти винаги остават на заден план. В същото време, докато има напредък в гражданските дела и в тези, свързани с организираните криминални групи, има липса на такъв в корупционните. Там трябва да се насочат усилията. В съседна Румъния например имаме осъдени министри, депутати, дори министър-председатели. Същото е положението и в Хърватия и в много други държави", споделя държавният глава.

В отговор на друг въпрос държавният глава очертава и приоритетите си през новата 2013 г.: "Предстоят ни парламентарни избори и задачата ми като президент е да гарантирам приемственост по националните приоритети, независимо кой е на власт. През 2013 г. ние трябва да усвоим милиарди по еврофондовете и ако политическото противопоставяне доведе до такъв блокаж, какъвто имаше преди време, при положение, че системата е задвижена и резултатите се виждат, това ще бъде голям проблем за България. Затова предложих Пакт по европейските фондове, по който ще търся съгласие сред парламентарно представените партии".

Зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев е сред най-обсъжданите имена за шеф на комисията за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, твърди "Труд". Според запознати към него вече е отправена и оферта да оглави комисията. Георгиев все още не е дал отговора си, уточнява изданието.

"Сумарният ефект върху резултата от изборите от всички успели лъжи е един, максимум двама депутати. Или с други думи една от партиите може да има един депутат повече, а друга - един по-малко", пресмята пред  "24 часа"  математикът Михаил Константинов.

"Един депутат "тежи" 16 хил. гласа. Как ще ги мръднеш всичките в една посока? Друг път! Ако в едната секция ги купят управляващите, в друга ги купува опозицията, и се балансират", коментира още Константинов.

Снегорин е една от придобивките на властта през мандата на премиера Бойко Борисов. Кабинетът го е купил за нуждите на почивната база в Пампорово, отбелязва „24 часа". За 1 237 937 лева са ремонтирани, обновявани, оборудвани и обзавеждани туристическите обекти на властта от началото на този управленски мандат през лятото на 2009 г. Това сочи официална справка по Закона за достъп до обществена информация, уточнява ежедневникът.


"300 са спасените просещи и проституиращи непълнолетни", е заглавието над интервю в "Монитор" с Калин Каменов, председател на Държавната агенция за закрила на детето. "За последните три години броят на спасените деца е 700, а за тази година - близо 300. Това са деца, които са просели, проституирали, насилвани вкъщи или живели в мизерни условия. Нещо, което през последната година коренно се промени, е, че в подобни ситуации децата вече не се настаняват по презумпция в специализирана институция, а при приемно семейство. Към септември имаме 1291 утвърдени приемни семейства, а настанените деца са 1027. Благодарение на развитието на проекта за приемната грижа "И аз имам семейство" има още над 700 подадени заявления за приемни родители. Няколко са общините, в които се работи много интензивно по проекта - Търговище, Монтана, Пазарджик, в които приемните семейства вече са почти 100", подчертава Каменов.

Хората, които отлагат пенсионирането си се увеличават, показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ). Ако през 2007 г. броят им е бил 5498, то през 2011 г. те са вече 12 735, посочва в интервю за "Труд" управителят на института Бисер Петков. По думите му една година допълнителен стаж увеличава размера на пенсията с около 10%. Към края на 2012 г. пък се наблюдава увеличаване на общият брой пенсии за инвалидност, допълва още Петков. Само в последните три месеца 650 офицери са напуснали армията заради новата система за пенсиониране на военните.

"Отидоха си 18% от майорите, 20% от подполковниците и 11% от младите полковници. Дори при Сталинградската битка не са загинали процентно толкова много старши офицери за толкова кратко време, както сега", обяснява за "Преса" бившият кадровик номер едно на министерството на отбраната Иван Иванов, който наскоро подаде оставка. Отделно пък близо 900 войници са отказали да се местят в други гарнизони. Те са с връчени шест месечни предизвестия, чиито срок изтича в първите дни на януари 2013 г., след което ще бъдат уволнени. Армията се е стопила с 2400 души, пресмята изданието на първа страница.

Три пъти повече болнични изписват личните лекари на работещите по трудов договор в дните между Коледа и Нова година, показва проверка на "Телеграф". По този начин близо 20 хил. души мамят работодателя си, за да слеят празниците в дълга ваканция. Повечето джипита вършат услугата на база лично познанство с пациента и не получават нищо срещу нея. От НОИ все още нямат официална информация за тази статистика.

Друга проверка на пазара на труда, отразена от "Монитор" на първа страница, показва, че ИТ-фирмите у нас се цакат за компютърни специалисти. "Работодателите си крадат взаимно кадри, като им предлагат по-високи заплати", обяснява експертът по човешки ресурси в посредническа фирма за работа Пламен Робов. За да привлекат служители на конкуренцията, мениджърите броят с по 200 лв. над заплатата, която получават при тях. Експерти обясняват, че тази война между компаниите допълнително вдига цената на спецовете които от години са сред най-високоплатените служители.

АЕЦ "Белене" ще умре само при "не" на референдума", пише в заглавие "Труд". При гласуване с "да" на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?" резултатът би бил спорен. Както и при невалиден вот. За БСП отговор "да" ще значи категорично рестарт на Втора атомна. За ГЕРБ, които изхвърлиха "Белене" от въпроса - бъдещето остава неясно.

Два месеца след като Турция и Полша тихомълком присвоиха рецептата за айрян, като защитиха световен стандарт за производството му, България вече е готова с ответен удар, коментира "Труд". Български технолози подготвят световен стандарт за бяло саламурено сирене и кашкавал.

Според челото на "24 часа" сирийци масово купуват луксозни коли и джипове у нас в дните преди Нова година. Стотици чужденци чакаха през вчерашния ден на опашки в  КАТ-София, за да регистрират придобивката си. Заради небивалия интерес пък в столичните автокъщи е създадена стройна организация за по-бързото им обслужване.

Глоба до 200 хил. лв. може да бъде наложена на Центъра за градска мобилност, който управлява паяците в София, анонсира на първа страница "Труд". Причината - общинската фирма е събирала копия от лични карти и нотариални актове от желаещите да получат стикер за паркиране в центъра. Комисията за защита на личните данни вече издаде акт за нарушенията, но още не е определила размера на глобата.

 


Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 25 минути

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

Делото за избора на столичен кмет: Съдът назначи допълнителна експертиза

България Преди 45 минути

Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на вота за кмет на София през 2023 г.

булевард Патриарх Евтимий

Бус лента и велоалея по „Патриарха“, паркирането се запазва навсякъде

България Преди 1 час

Обмисля се и идеята за "червена зона" в центъра

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 1 час

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 1 час

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Виж каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 1 час

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 1 час

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 2 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 2 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 2 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 3 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 3 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 3 часа

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 3 часа

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок