"Труд": Кюфтаци и вибрации в парламента
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
9

"Кюфтаци и вибрации в парламента" е водещото заглавие на "Труд".

Под него е цитиран премиерът Бойко Борисов за поведението на БСП и ДПС във вторник, когато в парламента се гледаше на първо четене бюджетът за 2010 г.:

"Отишъл съм аз, стои цялото правителство, чакаме въпроси, а тях ги няма - ядат кюфтаци! Това се казва нахално поведение."

В парламента пък цял час управляващи и опозиция се караха кой е бил виновен за провалените дебати, отбелязва изданието.

ГЕРБ придаде на скандала махленски привкус, като обвини опозицията, че вместо да стои в залата, яла кюфтета в стола, а "Атака" "уплътни" тезата им, като манипулативно вкара вечния си враг БСП в порно-контекст, посочва изданието.

На 17 ноември се случи нещо невиждано в съвременната българска и европейска демократична история - управляващата партия се отказа от дебат по основния закон за догодина - бюджет 2010.

Това пише лидерът на БСП Сергей Станишев в статия, предоставена на медиите и публикувана в "24 часа", "Труд", "Земя" и "Дума".

Според него председателят на парламента Цецка Цачева е нарушила правилника на НС, като е подложила бюджета на гласуване при записали се за изказване депутати.

Станишев прави 11 извода и прогнози за бюджета, който според него ни води към най-тежкото от кризата. В бюджета е залегнала възможността за неограничено разрастване на бюджетната дупка, смята бившият премиер.

"Бойко, на прав път си, бъди принципен!", извежда "Труд" над интервю с Желю Желев. За президента Георги Първанов Желев казва, че е първият историк от прехода, който става и политик, и държавник.

Политикът става държавник, когато в критична ситуация може да излезе срещу собствената си партия в името на националните интереси, а

Първанов издържа този изпит, когато заедно с Добрев върнаха мандата на 4 февруари 1997 г., посочва Желев.

Първанов изживя лична еволюция от антинатовец до пронатовец, но и прокара партията си през този тежък брод, отбелязва той.

Прокуратурата ще повдигне обвинение срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, още преди да стори същото спрямо неговите предшественици Николай Свинаров и Веселин Близнаков, пише "Труд".

Цонев ще дава обяснения за купуването на американска поточна линия за строителство на хангари, складове, казармени помещения, общежития за живеене и ламаринени постройки от лек полеви тип.

Устройството има възможност да строи за 60 долара на кв. м и ако се използва активно, може да бъде изплатено за 4 месеца, твърдят експерти.

Машината е струвала на държавата близо 13 млн. лв., като парите са взети от бюджета на Военновъздушните сили. Поточната линия е закупена по докладна записка на тогавашния началник на ГЩ ген. Златан Стойков.

Заблудата, че законите ни са хубави, но няма кой да ги прилага може да продължи само докато не се вгледаме в детайлите, пише главният прокурор Борис Велчев в статия в "Труд".

Според него санкционната система не е уредена по ефективен и практичен начин; властта не репресира нарушителите и оттам - не създава респект към закона; превенцията на правонарушенията е занемарена и лишена от ефективни механизми.

Относно законовата възможност за осъждане на министри той отбелязва, че министърът полага подписа си след експерти, които със своите предхождащи подписи са потвърдили, че нищо лошо няма да настъпи за държавата от съответната сделка и това дава на министъра удобна защитна позиция.

"Той казва - аз съм политическо лице и нищо не разбирам от предмета на поръчката. За това е създадена администрацията. Ако експертите (юристи и техническите специалисти) са ме подвели, аз не мога да нося вина. Така експертите най-много да бъдат уволнени от следващия министър и бившият министър да се измъкне чист", пише Велчев.

Сделка за Би Ти Ви няма да има до Нова година и съм готов да се обзаложа на 1 млн. евро за това. Това обявил пред "Труд" Красимир Гергов, консултант на телевизията, собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок.

За най-сигурен купувач на Би Ти Ви се смята компанията СМЕ, която вече притежава у нас телевизиите Про.бг и "Ринг", както и радио "Про фм", отбелязва "Труд".

Заложени са капани в проекта за цифровизация на ефира и срокът 2012 г. едва ли ще бъде спазен, пише "Пари" във водещата си тема. Операторите настояват за удължаване срока за въвеждане на програмите, отбелязва изданието.

Под заглавие "Mom, did you глади my гащи?" "Труд" разказва в журналистическо проучване от Лос Анжелис, че повечето българчета, родени в САЩ, почти не знаят български език - говорят езика ни с акцент, а обикновено не могат да четат и пишат.

Български училища в САЩ практически няма, така че всичко зависи от родителите, отбелязва изданието.

Някои в ДПС си мислят, че може да управляваме с ГЕРБ, извежда "24 часа" над интервю с проф. Людмил Георгиев от Централния съвет на ДПС.

Според него това са хора, които са в ДПС през последните години, когато движението беше на власт и не знаят, "че във всеки момент, когато ДПС е в опозиция, това се отразява благоприятно за заздравяване на силите в партията и на нейното цялостно полагане в политическият живот на страната".

Всички служители на БАН над 65 години ще бъдат пенсионирани, съобщава "24 часа", позовавайки се на председателя на академията акад. Никола Съботинов след среща с премиера.

На последно място сме по заплати в Европа, казва Съботинов в интервю за "Новинар" и обяснява, че в БАН работят пенсионери, защото няма как да бъдат привлечени млади хора.

2161 лв. трябва да плати Столичната община на нахапаната от бездомни кучета Огняна Маджарова, съобщава "24 часа".

28-годишната жена осъдила на две инстанции кметството заради двете дупки от кучешки зъби в крака си, с които се сдобила през лятото на 2008 г. в центъра на София.

Два освирепели помияра нападнали Маджарова на излизане от офиса й на ул. "Чамкория", когато се прибирала късно вечерта на 27 юни.

По-висок данък върху законния хазарт е лобиране за нелегалния, казва в интервю за "24 часа" един от съдружниците в "Еврофутбол" Александър Тумпаров.

Според него ефективната ставка за облагането им не е 10, а 35-40 на сто.

Премиерът е прав: всички смятат здравеопазването за евтино и безплатно и не са готови да плащат повече за него, а в същото време приемат за нормално да плащат подобни или по-големи средства за други съвсем не толкова важни и полезни неща.

Това пише Георги Ангелов в "24 часа" под заглавие "Пазим колата с 1,1 млрд. лв". Той съветва да избираме добри фондове и болници, както избираме качествен автосервиз.

Болни от рак са принудени да плащат за телевизор в националната ракова болница, дори когато е спрян, оплакали се пациенти  пред "24 часа".

Проверката на вестника установила, че това е по договор с външна фирма, сключен през 2003 г. В замяна 60 телевизора през 2011 г. щели да останат за здравното заведение. Подобна практика има в още десетки болници в страната. Само във ВМА пациентите гледали филми без пари.

От здравното министерство са обещали проверка.

През 2010 г. българските филми ще са за пънкари, отвличания и много страсти, пише Димитър Стайков в обширен материал в "24 часа". Цяла вълна нови имена вадят на екран времето на трудните съдби и лесните пари, отбелязва той.

ДПС и БСП в тефтера на Краьо, отбелязват на първите си страници "Стандарт" и "Дневник".

Повечето издания цитират председателя на парламентарната антикорупционна комисия Яне Янев, че депутатите от ДПС Касим Дал, Лютви Meстан и Ердоан Ахмедов, както Кирил Добрев от "Коалиция за България",  са контактували с "черничкия Красьо с ланците".

Председателят на Редакционния съвет на вестник "Земя" Димитър Иванов казва в интервю за изданието, че Първанов е най-близо до лидерската позиция в демократична България - един мандат е председател на голяма партия и два мандата - президент на държавата.

Няма по-постна пица от кметската, извежда "Стандарт" над интервю с градоначалника на Благоевград Костадин Паскалев. Според социалиста само нов конгрес може да спре "затъването в БСП".

От пролетта на 2010 г. софиянци вероятно ще плащат за паркиране дори и пред домовете си, ако площадките за автомобили в кварталите бъдат обособени като Бяла зона и се ползват от шофьорите само срещу такса.

За идеята на транспортната комисия към СОС съобщава "Монитор" под глава.

Според "Телеграф" общината планира в някои от централните зони на София въобще да не се допускат коли, а в останалите паркирането да поскъпне неколкократно.

Брюксел ни размрази над 82,5 млн. евро по програма ФАР, извежда "Класа" под глава. Спасени са 127 млн. евро по ФАР, три пъти повече са загубени, пише "Дневник" във водещо заглавие и добавя, че българските данъкоплатци ще финансират част от неизрядните проекти.

Вдигнат е запорът и на последната част от средствата по предприсъединителната програма ФАР, замразени миналата година от ЕК, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков, цитиран от всички издания.

Той уточни, че България е поискала възстановяването на 91 млн. евро от блокираните 130 млн., които новото правителство е заварило. Брюксел ще ни отпусне веднага 64 млн. евро, а за останалите 27 млн. ще разчитаме да ни бъдат платени догодина.

ЕК е размразила и 63 млн. евро по туининг проекти (основно за изплащане на хонорари на евроексперти, оказващи помощ в различни области).

С тях сигурните средства по ФАР, които са спасени, стават 127 млн. евро, отбелязва "Дневник".

2011 ще бъде първата година с ръст за лизинга, прогнозира пред "Класа" Теодор Маринов, председател на Българската асоциация за лизинг. Той не изключва сливания и поглъщания в резултат от действията между финансовите групи.

Сделките с имоти се точат 4 пъти по-дълго заради кризата, пише под глава "Сега".

Докато през 2007 г. апартамент в България се е продавал средно за 45 дни, в средата на 2009 г., за да стане сделката, вече трябват до 6 месеца. Това се посочва в анализ за имотния пазар на страните от ЕС на международната верига агенции ERA.

Причините са главно, че все още много купувачи очакват цените на жилищата да се смъкнат още, както и неотстъпчивостта на продавачите.

Камарата на строителите планирала да основе собствена банка, за да раздвижи ипотечните кредити.

Строителите ни си правят банка, пише и "Стандарт" под глава. 

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Крадец припадна при гонка с полицията

Крадец припадна при гонка с полицията

България Преди 58 минути

Мъжът отказал да бъде откаран в болница

Асен Василев

Асен Василев: 50% от бюджетните приходи у нас се реализират в София

България Преди 1 час

"35% от постъпленията са от големите данъкоплатци", заяви на брифинг служебният министър на финансите

s

Как да различим истинската 5G мрежа

Технологии Преди 1 час

5G ULTRA e новото име на мрежата на А1 от пето поколение

Снимката е илюстративна

Разкриха защо някои вулкани са по-опасни от други

Свят Преди 2 часа

Мерапи е един от най-смъртоносните вулкани в Индонезия

НАП започва проверка на Владислав Горанов

НАП започва проверка на Владислав Горанов

България Преди 2 часа

Горанов е бивш финансов министър

Издирват млад мъж във водите на река Дунав

Издирват млад мъж във водите на река Дунав

България Преди 2 часа

Той е в неизвестност от 23 юни вечерта

<p>Седмица на аламинутите в &bdquo;Черешката на тортата&ldquo;</p>

Седмица на аламинутите в „Черешката на тортата“

България Преди 2 часа

Камелия Тодорова, Василена Гръбчева, Татяна Буруджиева, Илиян Любомиров и Александър Пелев се впускат в кулинарно приключение

Христо Бозуков

Защо освободиха директора на "Напоителни системи"

България Преди 2 часа

Министърът на земеделието даде брифинг пред медиите

Анна-Мария Конова

„Надежда зад ъгъла“ в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Кога е най-подходящото време за дете и семейство – тази неделя след централната емисия новини на NOVA

Излязоха резултатите от изпитването след 10 клас

Излязоха резултатите от изпитването след 10 клас

България Преди 2 часа

Какви заключения показват резултатите от проведените изпити

Николай Денков

Денков: Сменихме ръководството на Центъра за развитие на човешките ресурси

България Преди 3 часа

Имаше съмнение за това как се разпределят средствата и как се подбират проектите, каза служебният министър на образованието и науката

Мъж удари жена с дървена дъска по главата в София

Мъж удари жена с дървена дъска по главата в София

България Преди 3 часа

Предвид високата обществена опасност на деянието, наблюдаващият прокурор е постановил задържането на обвиняемия за срок до 72 часа

<p>Русия и Китай ще завладяват Луната заедно</p>

Русия и Китай ще завладяват Луната заедно

Любопитно Преди 3 часа

Ето какви са плановете на двете държави

<p>Храната чудо, която японците боготворят</p>

Храната чудо, която японците боготворят

Любопитно Преди 4 часа

Вижте полезните ѝ свойства, които ще ви накарат да я включите в диетата си

<p>Назови ме, но внимавай</p>

Назови ме, но внимавай

Любопитно Преди 4 часа

Как да изберем име на домашния любимец

От мрежата