"Труд": Катарско спасение за българското животновъдство
"Труд": Катарско спасение за българското животновъдство   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
13

Спасението на родното животновъдство няма да дойде нито от ЕС, нито от родния бюджет, а от Катар, коментира под глава "Труд". Арабската страна е готова да вложи между 50 и 100 млн. долара в този бранш.

Парите не са назаем, а авансиране срещу бъдещ износ на готова продукция - агнета, телета, пилета и мед, обяви премиерът Бойко Борисов. Преди дни той се договори с катарския си колега шейх Хамад бин Джасем ат Тани за 200 млн. долара, които Катар ще депозира в БНБ.

Ако средствата достигнат до родните фермери, това ще е голяма глътка въздух за сектора, който в момента получава една 70 млн. лв. годишна субсидия от държавата.

"Капитал Daily" се включва по темата с информацията, България, Катар и Турция ще строят платен бърз път между Русе и Свиленград. Само седмици след като се разбра, че Европа няма да финансира скоростния път, държавата намери новите партньори за изграждането му.

Трасето ще струва между 1,5 и 2 млрд. лв. и ще е първото платено в страната. За проекта (който е наречен скоростен, но има малко разлики с магистралите) засега има малко детайли, така че оценката за изгодността от инвестицията тепърва трябва да се доказва публично.

"Класа" цитира статистика, според която делът на сивата икономика у нас вече достига 40%. Проучването показва, че туризмът, строителството и здравеопазването са трите сектора с най-висок дял сива икономика - около 70%.

Машиностроенето и пощенските услуги пък са с най-ниско равнище на неформални икономически практики.

"Дянков ще пази 30 млрд. евро" е водещото заглавие за "Преса". Вицепремиерът ще надзирава как се харчат 30 млрд. евро капитал на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Дянков стана първият източноевропеец, който ще оглави надзора на международната финансова организация от създаването й през 1991 г. Той е избран на поста по време на годишната среща на 63-мата гуверньори на трезора в Лондон.

В интервю за "Труд" Николай Василев, министър в кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев", твърди, че "с уж благовидните аргументи за управление на средствата в Сребърния фонд, се преследва непочтена цел.

А тя е, че Министерството на финансите не може да си балансира бюджета и не може да намери разумен начин да го финансира, затова иска да вземе от готовите пари и да ги изхарчи с лека ръка, без да се интересува какво ще стане в България след 2013 година, коментира Василев."

Пред "Стандарт" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заявява, че ще има допълнителните отстъпки в новия газов договор.

"С Алексей Милер (шефа на "Газпром" - б. ред.) отново потвърдихме, че договорът ще бъде сключен без посредници. Аз съм убеден, че ще постигнем и по-ниска цена спрямо отстъпката от 11,1%, която получихме.

Конкретните параметри са предмет на разговорите в момента. Но цената на газа от 1 януари трябва да е по-ниска от сегашната."

В отговор на въпрос министърът посочва, че икономиката ще се стимулира чрез готвените промени в Закона за насърчаване на инвестициите.

"Въвеждането на индивидуалните мениджъри за всеки един инвеститор клас А или инвестиция над 10 млн. евро , работи от близо 2 месеца и се посреща много добре", уточнява Добрев.

"Необосновано е повече да се отлага въвеждането на мултифондовете" е заглавието над интервю в "Класа" с Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

"Първоначално бе замислено мултифондовете да се въведат в доброволните пенсионни фондове, след което да се приложат и в задължителните. Готовността ни е голяма и няма причина за повече отлагане.

Нещо повече, за да се погрижим по-добре за хората в предпенсионна възраст с оглед на предстоящото начало на изплащането на пенсии от втория стълб, се налага техните средства да се отделят в консервативни инвестиционни портфейли, което ще създаде по-голяма сигурност", категоричен е Абаджиев.

Доходността, която пенсионните компании са успели да постигнат при управлението на парите за втора пенсия през последната една година е на път да стигне нулата, твърди "Монитор".

Това изчислиха експерти на базата на стойността на един дял, промяната на който отразява дохода от управлението.

Не съм тапа за шампанско и не запушвам БСП, заявява в интервю за "Труд" Станишев.

"Партията е жив организъм, ние сме политическа сила. Хората очакваха какво ще направим през тези месеци - ще се изпокараме ли грозно, или ще покажем воля за промяна в БСП", допълва новият стар лидер.

В отговор на въпрос социалистът подчертава: "Нашите политически опоненти са в ГЕРБ. Не е Георги Първанов, не е Румен Петков, не е някой друг. Демокрацията в нашата партия я разбирам по следния начин - има свободни спорове по всички въпроси. Няма да има реваншизъм, няма да има рязане на глава."

Пред "Сега" депутатът Мая Манолова коментира: "Конгресът във всяка сфера очерта по няколко ясни послания, които трябва да стигнат до хората, така че те да ни повярват. И като ни повярват, да спечелим, а не да се извиняваме с коалиции или с международното положение.

Първанов каза, че няма да участва, за да може партията да е единна и разделителните линии да не станат пробойни. Каза и нещо още по-важно - че след като бъде избран лидерът, цялата партия трябва да застане зад него. От това имаме нужда - да изградим силен отбор, който да побеждава."

Според анализа в "Труд" "БСП е на прага на алтернатива на самата себе си".

Авторът Огнян Минчев смята, че през последните години партията е сериозно застрашена да изгуби статута си на основна политическа сила и да се превърне в средна по размер партия, получаваща около 15% подкрепа от гражданите.

Причините за това са две. "Първата е свързана с естествения процес на отминаване на по-възрастните поколения в българската политика, на които БСП дължи своето голямо твърдо ядро от привърженици. Втората е породена от това, че партията много отдавна не е лява или каквато и да било алтернатива, а е сила на статуквото", подчертава Минчев.

Анализът в "24 часа" призовава БСП да запази единството си, но партията трябва и да се подмлади.

Авторът Мира Радева също подчертава, че привържениците на социалистическото движение са остарели. Тъкмо това е причината избирателите на БСП да имат нужда от знакови младежки фигури, от компетентни млади лица на всички равнища, препоръчва експертът.

Общо 80 от 209 плажа у нас нямат стопани, сочат данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, алармира на първа страница "Новинар".

На концесия са 60 от крайбрежните ивици в страната, а под наем - 69.

Темата на "Труд" анонсира: Шофьорите, които дават кръвна проба, да заплащат веднага медицинските изследвания за алкохолно съдържание. Това е една от готвените промени в Наредба 30 от 2001 г., в която се узаконява редът за тестовете за пияни водачи.

Джипитата масово отказват да станат доктори на село, алармира на първа страница "Монитор". 740 лекарски практики в страната стоят празни, а в здравните пунктове в над 1300 села и малки градчета прегледите се извършват от фелдшери и медицински сестри.

Според челото на "Телеграф" ресторанти и кафенета ще се превърнат в "частни клубове" за пушачи, за да заобикалят влизащата в сила от 1 юни забрана за димене на закрито.

Кръчмите формално ще затварят заведенията , за да се отърват от статута им на обществени места.

След като ги трансформират в клубове, влизането в тях ще става със специални членски карти.

Държавата не е осребрила нито един лев от отнетото през миналата година престъпно имущество, съобщава под глава "Сега", позовавайки се на експерти към парламентарната комисията за борба с корупцията. Те са получили информация от Националната агенция по приходите, която се разпорежда с отнетото имущество.

Според експертите основният проблем е, че на обявените търгове за отнетите имоти на известни престъпници не се е явил нито един желаещ.

За 2011 г. комисията отчете отнети имоти за 9 355 364 лв. Но според запознати реално отнетото е за около 11 млн. лв., тъй като около 2.5 млн. лв. от м.г. са прехвърлени за първите месеци на 2012 г.

Причината е, че от началото на тази година работата на комисията е неефективна. И е твърде вероятно резултатите в края на годината да са дори под най-песимистичните прогнози.

Имотите на братя Галеви трябваше отдавна да са конфискувани, изтъква в интервю за "Новинар" градският прокурор на София Николай Кокинов.

"Ние отдавна сме уведомили още тогавашната комисия "Кушлев" за това, че имуществото на Братя Галеви трябва да бъде конфискувано и предполагам, че са взети необходимите мерки за това. Имуществото най-напред трябва да е запорирано.

Сега по телевизиите се въртят стари кадри от именията на братя Галеви. Предполагам, че Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин си е свършила работата. Предстои да се реализира гражданската процедура по конфискацията и обявяването на имотите за публична продан", обяснява Кокинов.

До 1 млрд. лв. ежегодно изтичат от бюджета на страната към офшорни зони, пише на първа страница "Класа". А в същото време у нас все още масово се използват финансови агенти (т. нар. мулета) за трансфер на пари към трети страни и България остава основен източник на такъв тип играчи към развития свят.

Основната причина сънародниците ни да пренасят незаконно пари зад граница е ниският стандарт на живот. Тези данни отчете Явор Колев, началник сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" към Главна дирекция за борба с организираната престъпност, уточнява изданието.

Министерството на финансите е един от най-щедрите дарители на МВР за първото тримесечие на 2012 г.

Това се вижда от справката на силовото ведомство за сключените дарителски договори от 1 януари до 31 март т.г., пояснява "Труд". Ведомството на Симеон Дянков е купило на полицаите автомобили за 115 020 лв.

Изчезнала много ценна, но неизвестна картина на Златю Бояджиев - портрет на жена в профил, бе открита, съобщава под глава "24 часа".

Платното стана плячка на крадци миналата година. Задигнати бяха още 15 творби за общо 100 000 лв., припомня вестника.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
- Каква е поука от приказката "Пепеляшка"? - Всяка жена трябва да се поддържа красива, поне до полунощ. После, както дойде!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Вижте как ще изглеждат новите влакове на Софийското метро

Вижте как ще изглеждат новите влакове на Софийското метро

България Преди 23 минути

От Skoda пуснаха кадри на 8-те влака, предвидени за експлоатация в столицата

Пожар гори в землището на пазарджишкото село Овчеполци

Пожар гори в землището на пазарджишкото село Овчеполци

България Преди 41 минути

Запалили са се сухи треви, храсти и стърнища

БСП призова президента за нови консултации преди третия мандат

БСП призова президента за нови консултации преди третия мандат

България Преди 1 час

Социалистите ще направят опит за експертен кабинет, ако президентът избере тях

Агенцията за търговия и развитие на САЩ си партнира с България за увеличаване на преноса на електроенергия в Югоизточна Европа

Агенцията за търговия и развитие на САЩ си партнира с България за увеличаване на преноса на електроенергия в Югоизточна Европа

България Преди 1 час

Безвъзмездната помощ на USTDA ще финансира предпроектно проучване за оценка на разширяването на преносната мрежа

Сигнал за бомба на Летище София вдигна на крак службите за сигурност

Сигнал за бомба на Летище София вдигна на крак службите за сигурност

България Преди 1 час

След проверка било установено, че се касае за забравен багаж

Съветът на ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия

Съветът на ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия

Свят Преди 2 часа

Те включват ограничения на търговията, финансите, технологиите и стоките с двойна употреба, производството, превозите и луксозните стоки

Над 10 г. мъж издирва жена си в морето, изчезнала при цунами

Над 10 г. мъж издирва жена си в морето, изчезнала при цунами

Вдъхновени истории Преди 2 часа

"Искам да я върна у дома колкото се може по-скоро"

Певец почина на сцената след токов удар

Певец почина на сцената след токов удар

Свят Преди 2 часа

35-годишният Айрес Сасаки е починал почти мигновено след контакт с кабел

<p>Петков с коментар след върнатия мандат</p>

Петков след върнатия мандат: Потвърдихме пред президента, че за нас борбата с корупцията не е самоцел

България Преди 2 часа

Докато не се реши проблемът, България ще продължи да се върти в омагьосан кръг, добави той

София получава $220 от мъже, които чистят дома ѝ

София получава $220 от мъже, които чистят дома ѝ

Любопитно Преди 2 часа

"БДСМ е много погрешно разбран. Това не е секс, ние не сме ескорти"

Рядко срещан бял елен бе заснет в Родопите (ВИДЕО/СНИМКИ)

Рядко срещан бял елен бе заснет в Родопите (ВИДЕО/СНИМКИ)

Любопитно Преди 2 часа

Феноменът е засечен в района на Лъки

.

Очаква се населението на света да намалее драстично, вижте кога

Любопитно Преди 2 часа

Намаляването на раждаемостта е особено силно изразено в някои от най-големите страни в света

10 столични квартала остават без топла вода

10 столични квартала остават без топла вода

България Преди 2 часа

От 5 до 16 август включително ще се извършват профилактични дейности

Това предвещава нова фаза за Слънцето

Това предвещава нова фаза за Слънцето

Свят Преди 2 часа

Нашата звезда се приближава към слънчевия максимум на настоящия 11-годишен цикъл

Подписаха предпроектното проучване за енергиен коридор Изток – Запад

Подписаха предпроектното проучване за енергиен коридор Изток – Запад

България Преди 2 часа

Договорът е на стойност близо 1.5 млн. долара

Честит рожден ден, принце! Порасналият Джордж на 11

Честит рожден ден, принце! Порасналият Джордж на 11

Любопитно Преди 2 часа

Джордж Александър Луис е роден на 22 юли 2013 г. в Падингтън, Лондон