Шефът на КАТ пред "Труд": Арести, за да има дисциплина
Шефът на КАТ пред "Труд": Арести, за да има дисциплина   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

"КАТ арестува, за да има дисциплина", е заглавието над интервю в "Труд" с шефа на столичния КАТ Богдан Милчев.

Една от основните причини водачите на автомобили по пътищата да предлагат рушвети, е че процедурите в КАТ са тромави.

Милчев отрича това твърдение и казва: "Който чака повече от 40 минути на опашка в КАТ в Дървеница, ще бъде обслужен лично от началника, т. е. от моя милост.

Вярно че по-рано хората идваха по няколко пъти при нас, актовете им се оказваха нерешени, чакаха на опашки. Сега в КАТ един инспектор посреща с усмивка и напътства всеки. Хората минават за 15-20 минути. Отворили сме 33 гишета."

Възстановяването на европейската икономика спря, констатира под глава "Класа". Над еврозоната е надвиснала сянката на рецесията, като никоя държава в ЕС няма да остане незасегната от икономическото забавяне. Това сочи есенната прогноза на ЕК, уточнява изданието.

Заради рецесията в ЕС Дянков свива още повече бюджета за 2012 г., пише на първа страница "Сега". Критикуваният като твърде консервативен проектобюджет 2012 може да се окаже още по-тежък.

По думите на финансовия министър документът, който бе внесен в парламента преди десет дни, може да претърпи сериозна корекция между първо и второ четене. Влошената икономическа ситуация ще бъде повод за още по-рязка пенсионна и административна реформи.

Държавата е готова да намали както очакваните приходи, така и планираните разходи, в случай че ситуацията продължи да се влошава, са думите на Дянков, цитирани от изданието.

Въпреки надвисналата нова рецесия финансовият министър не се е отказал от идеята да индексира догодина най-ниските пенсии, посочва още изданието на вътрешна страница. Дянков отказва и компромис за агросубсидиите, допълва "Сега" в друг материал.

ДАНС е заплашена от масово напускане на служителите си заради силно рестриктивния бюджет, заделен от правителството за 2012 г., коментира още "Сега".

За това предупреди шефът на агенцията Константин Казаков. Според него са възможни и съкращения. "Всеки един е в правото си да вземе своето лично решение, при промяна на условията няма как да задържаме хората", уточнява той.

Аз от командир от най-ниските нива знам едно правило "Вечна дружба с финансовата служба". С такава шега министърът на отбраната Аню Ангелов отговори на въпрос дали е сърдит на Дянков заради отпадането на обещаните бонуси за военни и цивилни в МО, цитиран от "Българска Армия".

В условията на криза правителството увеличава бюджета със 171 200 000 лева и отпуска допълнително пари за студентски стипендии в размер на 6 млн. лева, коментира "Класа", позовавайки се на министъра на образованието Сергей Игнатов.

В интервю за "24 часа" икономистът Ричард Ран предлага варианти за излизане от евентуална икономическа криза:

"Първо, да се съкрати нивото на държавните разходи. България в това отношение може да е пример на страни като САЩ, които харчат 40 процента повече от това, което получават.

Подобни са разходите и в няколко европейски страни. Балансът трябва да бъде възстановен чрез намаляване на разходите, а не чрез увеличаване на данъците. Но съм песимист, че има политическа воля това да бъде направено. Страхувам се, че повечето страни ще тръгнат по пътя на Гърция", опасява се Ран.

По думите му само няколко големи демократични страни по света следват устойчив модел с разумен бюджетен баланс и политика - Швеция и Швейцария в Европа, Австралия, Нова Зеландия, Тайван и Южна Корея.

"Останалите са в еднакво лошо положение... България е в много по-добро положение и с по-малък дълг, отколкото много други. Освен това прави по-големи бюджетни съкращения. Затова съм склонен да мисля, че ще бъде един от оцелелите", категоричен е икономистът.

Бюджет 2012 може да съкращава разходи, но не и да прави реформи, категорично заявява в интервю за "Капитал Daily" Владислав Горанов, зам.-министър на финансите.

"Въпросът е дали правителството на ГЕРБ има воля да реформира сектори, в които от много години се очакват такива, но така и не се случват, пита Горанов.

В "бюджет 2012" липсва ясна "философия" за преодоляване на последствията на задаващата се икономическа криза, посочва в своя коментар за дума експертът Йосиф Аврамов.

Според Аврамов е необходима промяна в приоритетите. "Този начин на бюджетиране, не е по-различен от този в тазгодишния бюджет. На практика проектобюджетът за 2012 г. копира този от 2011 г. Едва ли с подобна недалновидна бюджетна политика има шанс икономиката на България да излезе устойчиво от рецесията с темпове на растеж по-големи от 2,5-3 процента, които биха довели до промяна в заетостта. Българската икономика няма сериозни шансове за просперитет, ако екстремно не се стимулира потреблението", категоричен е експертът.

Кабинетът понижи очакванията си за растеж през 2012 г. до 2,9 на сто. В интервю за "Класа" главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова коментира:

Склонна съм да приема прогнозните резултати, че брутният вътрешен продукт ще нарасне с около 2 процента - 2,5 на сто за цялата 2012 година. Гарантирането на прозрачността в работата на институциите ще бъде стимул за възстановяване на доверието към страната ни, за да можем да привличаме чуждестранни инвеститори.

Стимули трябва да се предвидят и за съживяване на предприемчивостта на българите, така че освен подобряването на финансовите макроикономически показатели да сме свидетели и на повишаването на благосъстоянието на хората."

ГЕРБ ще има възможността до края на мандата си да намали ДДС, за да се стимулира икономиката, заявява пред "Телеграф" Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС. По думите й тази мярка в момента е невъзможна, защото ДДС е основен източник на приходоизточник за бюджета, което означава, че едно такова намаление би трябвало да е балансирано и поносимо за приходната част на бюджета.

Според челото на "Труд" зимният сезон стартира с цени като през миналата година, но с драстичен спад на записванията от чужди туристи.

Няма накъде повече да смъкваме цените, твърдят от хотелиерския бранш. 109 лв. на ден е офертата за ски почивка в Пампорово с включена нощувка, храна и ски карта. 104,5 лв. на ден излиза ваканцията на Баварските Алпи при същите условия. 30 процента по-малко руски говорещи и 15 процента по-малко английски туристи ще дойдат на ски почивка в България, ако се съди по ранните записвания.

Явно страната ни е дестинация от типа "в последната минута", смятат туроператорите. Те се опасяват, че ако не падне хубав сняг, запалените скиори ще предпочетат Алпите пред България.

"Атака" твърди на първа страница: Управляващите от ГЕРБ оставиха вратички в Закона за обществените поръчки, с които близки до властта фирми да се уреждат с държавни пари.

Това стана, след като с гласовете на ГЕРБ беше приет в парламента на второ четене Законът за обществените поръчки. Националистите ще искат промени на закона, с които да се спрат далаверите в отдаването на обществени поръчки. Първата поправка ще касае собственика на фирмата. Трябва да излязат на светло собствениците на фирмата, спечелила поръчка.

15 години назад ще ровят в имотите и доходите на богатите. Това разкрива в интервю за "Стандарт" Тодор Коларов, шеф на комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

В първия вариант на закона за гражданската конфискация заложеният срок беше 25 години. Депутатите вече веднъж отхвърлиха проекта. Те прогнозират, че е възможно срокът да падне дори до 5 г., в които се пазят данъчните декларации. Според Коларов този срок е неприемливо кратък.

Футболният клуб "Левски" ще има нов собственик най-късно до края на годината, анонсира на първа страница "Новинар".

Очаква се сегашният мажоритарен бос Тодор Батков да продаде акциите си на шефа на федерацията по културизъм Александър Сталийски, се посочва в статията.

Центрове за спешна медицинска помощ в страната се обявиха срещу намерението на Министерството на здравеопазването да прехвърли спешната помощ към болниците, отбелязва "Дума".

Целият състав на старозагорския Център за спешна помощ е готов да напусне. Около 300 души - лекари, фелдшери, медицински сестри, шофьори на линейки и друг обслужващ персонал, са се обединили около тази крайна мярка за изразяване на недоволството си, подчертава изданието.

"Дума" цитира стряскаща статистика: "87 процента от учениците са пробвали алкохол, 66 - цигари". Въпреки големия брой деца, които са палили цигара, все пак има известно намаление - през 2003 те са били с пет процента по-малко.

На първа страница "Телеграф" алармира: Банкнотите сеят хепатит А. Болестта на мръсните ръце може да ни дебне от всяка банкнота и монета, предупреждават лекари от Инфекциозната болница в София. Най-голям е рискът да пипнем болестта от двайсетолевките, защото са в най-голямо обръщение.

Бившият военен министър Николай Цонев е на път да сподели съдбата на бившия столичен кмет Стефан Софиянски и да излезе чист от многобройните дела срещу него, коментира "Сега".

Ексградоначалникът бе оправдан по всички дела и накрая сам се провъзгласи за "първия доказано от съд некорумпиран" в България.

Наказателните дела вече няма да се прехвърлят до безкрай между съдебните институции и да се протакат с години заради непрекъснати обжалвания, отбелязва "Труд". Това ще е ефектът от промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които парламентът прие окончателно на второ четене.

Според темата на "24 часа" шампионът по вдигане на тежести Гълъбин Боевски ще бъде преместен в килия с българи в затвора в Итаи, защото в момента се намира в емоционален шок.

Пред "Стандарт" адвокат Ивайло Дерменджиев отрича Боевски да е дал самопризнания. В отговор на въпрос Дерменджиев разказва: "Няма никакви вериги арестувани наркобарони. Няма обвинения. Има показания на една страница, които са му снели. Обвинение има за пренасяне на наркотични вещества, и това е. Нито има обвинения за някаква схема. Той отрече пред мен, въобще смята, че е натопен."

Обратното твърди на първа страница "Монитор". Според челото на изданието българи от Испания наели Боевски за муле. Проучване от българска страна показало, че бившият олимпийски шампион е трябвало да изпълни доставката на 9-те килограма кокаин по стар канал, ръководен от нашенци в Испания.

Куфарите с наркотика трябвало да бъдат разтоварени в Испания и българинът да се прибере чист на летище София, твърди всекидневникът.

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пистаелят Кормак Маккарти е известен с това, че страни от медиите

„Потвърден“ акаунт на Кормак Маккарти в Twitter се оказа фалшив

Любопитно Преди 51 минути

@CormacMcCrthy имаше 48 000 последователи, сред които и Стивън Кинг

Христо Иванов

Христо Иванов: Не участваме в инсценировки

България Преди 1 час

Съпредседателят на "Демократична България" не участва в срещата с "Има такъв народ" от днес

a

Сбъдни мечтите си навреме

Любопитно Преди 1 час

Мечтите са за сбъдване

д

Най-странните неща, за които може да ви глобят по света

Любопитно Преди 1 час

В някои държави има странни и дори нелогични закони

Пожар в София в квартал "Кръстова вада"

Голям пожар в София, запалиха се тревни площи

България Преди 1 час

Няма опасност за хората, уверяват от МВР

Депутатите решиха да не намаляват заплатите си

Депутатите решиха да не намаляват заплатите си

България Преди 2 часа

Всички присъстващи народни представители гласуваха с "въздържал се"

Нови "Делта" случаи в България

Нови "Делта" случаи в България

Теми в развитие Преди 2 часа

Резултатите идват от 11 области на страната

<p>Японски бръмбари заплашват Германия&nbsp;</p>

Японски бръмбари заплашват Германия, как са се озовали там

Любопитно Преди 3 часа

Вредителят се храни с над 300 растителни вида

Пламен Николов показа дипломите си

Пламен Николов показа дипломите си

България Преди 3 часа

Кандидатът за министър-председател я показва за тези, "които се съмняват, че той има такава"

Пламен Николов

"Има такъв народ" представи състава на проектокабинета си пред "Демократична България"

България Преди 4 часа

Пламен Николов заяви, че ще представи състава на кабинета пред обществеността по най-добрия начин

Разкриха неподозирани факти за неандерталците

Разкриха неподозирани факти за неандерталците

Любопитно Преди 4 часа

Какво сочи ново изследване на палеоархеолози

Ужасяващо убийство на момиче разтърси Турция

Ужасяващо убийство на момиче разтърси Турция

Свят Преди 4 часа

Задържан за престъплението е 48-годишен бизнесмен

<p>Там - глоби и затвор за неваксинираните срещу ковид</p>

Глоби и затвор заплашват неваксинираните в колумбийски град

Теми в развитие Преди 4 часа

Достъп до магазините, баровете, ресторантите или банките ще имат само лицата, които представят сертификати за ваксинация

БНБ увеличава резервите си с 2 милиарда лева

БНБ увеличава резервите си с 2 милиарда лева

България Преди 5 часа

България ще получи транш от 859 млн. специални права на тираж