"Труд":  Изборна тесла за Доган
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
24

ГЕРБ замислят изборна "тесла", която най-силно ще посече опонентите им от ДПС, пише на първа страница "Труд".

Идеята е сънародниците ни в чужбина да могат да гласуват само в дипломатическите представителства зад граница, съобщил за изданието източник от управляващата партия. В работната комисия, която подготвя проекта на нов Избирателен кодекс, сериозно се обсъжда идеята гласоподаватели в чужбина да могат да гласуват само в дипломатически представителства.

Ако стане това, българските граждани в Турция ще могат да гласуват само в четири града. Вестникът припомня, че на последните парламентарни избори на 5 юли 2009 г. в Турция имаше 120 секции в 17 градаИдеята ДПС е категорично против идеята в чужбина да се гласува само в дипломатическите представителства, коментира пред "Труд" депутатът от движението Янко Янков, член на временната комисия за изработване на Избирателен кодекс.

"Избори 2 в 1 догодина", е заглавието на "Труд" по темата за промяната в Избирателния кодекс. Според нея президентските и местните избори догодина ще са на една дата.

В кодекса ще се запише, че ако между два вота има под шест месеца, те трябва да се обединят. Депутати прогнозират, че съчетаването ще вдигне избирателната активност при избора на държавен глава, тъй като хората са по-дейни при гласуването за кмет, уточнява изданието.

На изборите догодина за първи път ще има експериментално гласуване по интернет, съобщава "Труд". Още не е решено дали то да се направи в един избирателен район у нас или в чужбина. Няма да е нужен електронен подпис, допълва вестникът.

Средната цена на тока в България ще се повиши през следващите 5 години с 20% - от 6,26 евроцента за киловатчас сега на 7,53 през 2015 г., пише "Труд".

Прогнозата е записана в проекта за Енергийна стратегия на България, уточнява изданието.

Токът ще поскъпва със 75% през следващите 20 години, извежда в заглавие "Класа".

Средната цена на електрическата енергия през 2010 г. е 62,6 евро/мвтч., а през 2030 г. тя ще достигне 109,7 евро/мвтч.

Като основна причина за увеличението се посочва стартът на търговията с вредни емисии, както и строителството на нови ядрени мощности и възобновяеми източници на енергия.

Истинската икономическа политика "не е свързана с това токът да е евтин. Тя е свързана с качествени инвестиционни и работни места, които дават голяма добавена стойност и големи доходи", коментира министър Трайчо Трайков в интервю за "Стандарт".

Вдигат таксите за студентите слабаци, пише под глава "Монитор".

Това е едно от предложенията, обсъждани в рамките на дискусия за реформи във финансирането на висшето образование, проведена между представители на просветното министерство, синдикалисти от КНСБ и ректори на университети.

25% по-малко записани студенти в сравнение с миналата година очаква просветното министерство, пише още изданието.

Министър Игнатов губи чувство за диалог, коментира ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Иван Илчев, в интервю за "Труд".

По думите му, платено обучение няма да реши проблемите с орязаните доходи. ". . . орязаха средствата с близо 15 млн. лв. . . Нямахме дългове до януари. Дълговете започнаха да се трупат, когато започнахме да получаваме по-ниска от предвидената субсидия. През последния месец от заложени в бюджета 90%, при разговор за 80, получаваме и 70%. Допреди два дни стотинка не бяхме получили за наука. Никой не снижава цената на парното, тока, не се намаляват данъците. Напротив - увеличават се. Ножицата реже от двете страни", коментира Илчев.

Европейската комисия отправи към България второ, последно предупреждение за липсата на либерализация на енергийния пазар, за неспазване на европейското екологично законодателство и на регламентите за обществени поръчки, извежда на първа страница "Сега".

Следващата стъпка е налагането на глоба, която може да стигне до 10 процента от оборота на фирми монополисти или на хиляди евро на ден за други нарушители, както и отнасянето на въпроса до съда в Люксембург, уточнява "Сега".

Бюрокрацията изяжда парите на бизнеса, извежда под глава "Пари". Административните тежести струват около 264 млн. лв. на компаниите, засега, уточнява изданието.

34% от бизнеса в ЕС се оплакват от бюрокрацията, сочи проучване на Grand Thornton, цитирано в изданието.

Икономиката ни се свива с 1 процент през 2010 г., расте с 6 през 2012 г., сочат данни от тримесечния доклад на консултантска компания Ernst & Young, цитирано в "Класа".

Макар че са приятели, министрите Симеон Дянков и Трайчо Трайков дадоха противоположни оценки за хонорарите от 602 лева на час, плащани от енергото на ЧЕЗ за консултации, пише "Труд" след оповестяване на данни от доклада на ДКЕВР за изплащаните от електроразпределителните дружества пари за предоставени услуги.

Хонорар 600 лева на час е доста добро заплащане, заяви вицепремиерът и финансов министър Дянков, цитиран в изданието. "Аз също съм бил консултант и знам, че има хонорари и от 2000 лева на час, но това кое е нормално и кое не е, трябва да се прецени въз основа на свършената работа и ефекта от нея", добавил Трайков, цитиран в "Труд".

Личността на премиера Бойко Борисов е на първо място по медиeн интерес. Вниманието към партиите се понижавало за сметка на личностите в медиите - това показва изследване на фондация "Медийна демокрация", цитирано в "Труд" и "24 часа".

Данните сочат, че Борисов е на първо място - присъства в 1701 публикации от общо анализирани 4485, в периода 1 април - 15 юни.

Следват го Цветан Цветанов, Симеон Дянков и президента Георги Първанов. Лидерът на БСП Сергей Станишев е пети в класацията.

Борисов и Цветанов са били месеци наред с изравнен рейтинг, коментира социологът Мирослава Радева в интервю за "24 часа".

"През май Бойко Борисов слезе от 60 на 58 процента, а Цветанов, обратното - качи се от 60 на 62 процента. Това оформи разликата от 4 пункта, която взриви медиите. През юни обаче рейтингите на двамата са реми", допълва Радева в интервюто.

Три болници режат вече на 2 смени, пише под глава "24 часа". Кризата подгони пациентите от провинцията и те вече търсят помощ направо в големите болници главно в столицата.

Това констатират директорите на университетските болници "Лозенец", Александровска и Военномедицинската академия, допълва изданието.

Лекарите оперират до 20-21 часа вечерта, за да смогнат, обяснява доц. Любомир Спасов от Правителствена болница, цитиран в "24 часа".

След 10 г. ще ни лекуват баби и дядовци, извежда "Труд" от коментара на министъра Анна-Мария Борисава по темата.

Линейки си прехвърлят пациенти на пътя, за да спестят разходи за гориво, коментира анестезиологът от Сливен Юлия Бянкова в интервю за "24 часа".

Куриери от паспортните служби в Русе, Кърджали, Разград и Хасково разнасят заявленията за лични карти в съседни областни градове, съобщава "Труд". Причината - пълна блокада на принтерите на "Сименс", наричани още "Картсмартер".

Най-сериозен бил проблемът в Разград, където вече от 35 дни поточната линия на работи и между 200 и 300 заявления за карти и книжки се пращат в Шумен, добавя "24 часа" по темата.

"Въртележката" при печатането на личните карти продължава, пише "Сега".

Армията минава на сандвичи, спряха кетъринга, пише "24 часа". Изданието научило, че от началото на юни кетърингътът бил спрян. 3 от 4-те фирми, които досега са хранели войската, отказват да продължат.

Тъй като не действа и старото столово хранене, дежурните екипи, пилотите, техниците нямат друг избор, освен да минат на сандвичи от вкъщи, пише вестникът.

От 1 юни всички, на които се полага безплатно ядене, получават съответните суми на ръка.

По информация от министерството на отбраната средно на ден бюджетът плаща по около 10 лв. с ДДС на човек за храна, уточнява "24 часа".

Наш взвод от 1 януари догодина застъпва в постоянно бойно дежурство за 6 месеца към Силите за незабавен отговор на НАТО, пише "Труд".

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите