"Труд": Пазарът залят с грешни тестове за училище
"Труд": Пазарът залят с грешни тестове за училище   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

Пазарът е залят с грешни тестове за училище, пише "Труд". Знанията на българските ученици са твърдо в златната среда на четворката, показва последният анализ на резултатите от националните изпити. На международно ниво сме още по-зле - средният успех е около тройка.

Досега от Министерството на образованието само съобщаваха подобни факти и с това се изчерпваше резултатът в битката срещу тях. Ще сложим край на тази практика, заричат се от ведомството.

За първи път екипът на министър Сергей Игнатов е направил анализ защо знанията на учениците са на притеснителния минимум. Изводите са на база на резултатите от т. нар. малки матури, в общ план те са: разлика в оценките на учителите и получените на националните изпити; учителите не могат да работят добре с тестовата система; пазарът предлага грешни и подвеждащи тестове; изпитите са формални; педагозите не са мотивирани да изискват достатъчно познание от учениците; в училище присъства един порочен кръг - записване, оценяване и възпроизвеждане. Най-големият проблем е, че децата не биват учени да мислят.

Скъпотията възпира хората да теглят заеми, информира "Сега". Онези, които все пак се решават да купят жилище на кредит, се ориентират към по-евтини апартаменти и съответно - към по-ниски заеми.

Освен това, ако в семейството всеки от двамата съпрузи не взима поне по 1000 лв. заплата на месец, двойката много трудно може да получи заем от банка. Това става ясно от анализа на консултантската компания "КредитЦентър" за февруари.

"Йерархичните и силови управления като ГЕРБ са обречени", казва за "Сега" експертът по национална сигурност Николай Слатински.

"Приемането на вълни от бежанци не само ще дръпне България назад, но ще създаде нови обществени напрежения. Имаме очевидната неготовност на България да влезе в Шенген. От друга страна, политиката по отношение на бежанците е епизодична, импулсивна, реактивна, пълна дезориентация.

Моите наблюдения са, че нещата не се подобряват, дори има отстъпление от някои позиции. Това е болест на сегашното правителство - то не само не пресича редица корупционни практики на предишни правителства, но създава среда на желание да има такива практики, за да се облагодетелстват вредили се в листи хора от ГЕРБ", е изводът на г-н Слатински.

Учредиха награда за тв журналистика "Свети Влас", съобщава "Новинар". 10 хиляди лева премия за най-добрия бг репортер. Награда за телевизионна журналистика "Свети Влас" ще бъде връчена за първи път тази година.

Идеята за приза е на 11 души, сред които професор Ивайло Знеполски, Иван Гарелов, Любен Дилов-син, доцент Георги Лозанов, Георги Тенев, Копринка Червенкова, Димитър Найденов, Павел Васев, Стефан Димитров, Антони Георгиев и Петко Бочаров.

Интелектуалците, които са обединени под символичното име "Кръг 11", дадоха пресконференция в столичния клуб "Студио 5", на която оповестиха, че призът ще се връчва ежегодно за най-ярки постижения в българските медии.

Новата система на "М-Тел" подлуди абонатите, коментира "Новинар". Достъпът до вашата сметка - отказан. Телекомът вече близо половин година сменя своя софтуер за управление на връзките с абонатите си.

Въпреки обещанието на "М-Тел", че проблемите ще приключат до октомври, оказва се, че нещата не са точно така. Хиляди потребители са пострадали от въвеждането на предполагаемата нова платформа за обслужване.

Проблемът със софтуера довежда до невъзможност клиентите да проверяват месечните си сметки. По този начин се стига до натрупани задължения към оператора, а лошото е, че все още има потребители, които дори не знаят колко дължат.

"30 на сто от първолаците са затлъстели" е водещото заглавие на "Новинар". Все повече деца имат заболяване и на бъбреците. 30 на сто от тях в първи клас страдат от затлъстяване. Това съобщи в четвъртък зам.-просветният министър Милена Дамянова по време на старта на Националната олимпиада по здравословно хранене.

Тенденцията за покачване на процента на малчуганите с наднормено тегло се запазва през последните години. Лекарите алармираха, че българските деца консумират прекалено много солена храна и се въздържат да ходят в училищната тоалетна.

"24 часа" оповестява, че от 30 000 до 60 000 лв. ще бъдат глобявани застрахователи, които слагат стикери по Каско, ако се забрани поставянето им върху автомобилите.

Забраната за стикерите е в проект за промяна в Кодекса за застраховането. Той е изготвен от работна група с участието на експерти от МВР, Комисията за финансов надзор, застрахователите и е публикуван на сайта на МВР.

От текста става ясно, че сключването на Каско не може да е обвързано с поставянето на знаци, белези или други индикации на видимо място върху автомобила.

"Още през 1991 г. Доган внасяше дарения за ДПС в лична сметка", споделя пред "24 часа" Хюсеин Юмер, учредител на ДПС.

"Имаме идея да организираме национална среща на учредителите на ДПС, на която да се приеме нов устав и нов лидер. Искаме пълна лустрация в партията", уточнява г-н Юмер.

Преди да има отговор на въпроса: "Възможен ли е икономически растеж през 2011 г., трябва да се знае - има ли ръст на БВП", прави икономически анализ за "Дума" проф. Иван Ангелов, член-кор. на БАН.

От "Дума" са категорични: Медиите у нас не са свободни. България е сред страните, в които свободата на медиите и независимостта на собствениците им предизвикват загриженост у европейските институции.

"Стандарт" публикува прогноза за близкото бъдеще, цитирайки Иван Нейков, бивш социален министър: "Истинското цунами с цените ще дойде през май. Петролът обърка сметките в бюджета. Трябва да се вдигнат и пенсии, и заплати".

Пред "Труд" омбудсманът Константин Пенчев казва: "Банките ни прекалиха с лихвите. Хората не знаят как се изчислява лихвеният процент, кога се вдига и кога трябва да пада. Затова и протестират.

Специално за потребителските кредити има европейска директива, съгласно която референтният лихвен процент трябва да се определя по ясни и обективни икономически критерии, а не от субективни причини на банките. За ипотечните кредити няма директива.

Затова препоръчах на Иван Искров и Симеон Дянков да се поправи дефиницията в закона така, че във всеки момент да е ясно защо процентът се повишава или се намалява", обяснява омбудсманът.

Плащат 1 млрд. лв. на фермерите от другата седмица, пише "Класа". Дават парите срещу изчистени задължения към НАП. Цялата сума е над 1 млрд. лв., от които 700 млн. лв. са европейски средства, а 300 млн. лв. - са от националния бюджет.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 23 минути

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 1 час

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 1 час

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 1 час

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 1 час

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 2 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 2 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 2 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 2 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 3 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 3 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 3 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог