"Труд": Дянков, събуди се! Време е за стимули
Източник: netinfo
46
"Бизнесът предлага 16 мерки срещу рецесията. Иска реформи - бързо и веднага." - пише днес в. "Труд".

Това стана ясно на шестата годишна среща на бизнеса с правителството. Година на икономическия растеж и на реформите. Такава ще е 2012 г., обяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от ежедневника.

"2011 беше годината на Дянков, на финансовата стабилност, която гарантирахме. 2012 г. трябва да е годината на Трайков. Сега трябва да докажем, че сме добри не само в съкращенията, рязането и дисциплината, а да дадем темите, по които държавата да направи и допълнителен икономически растеж", са думите на Борисов, цитирани от "Труд".

Всекидневникът посочва и 10-те приоритета за бъдещето на България според новоизбрания президент Росен Плевнелиев.

"Монитор" акцентира върху изказване на финансовия министър Симеон Дянков: Има основа за икономически растеж у нас през 2012 г. и 2013 г. Това е възможно, защото през 2011 година България се е затвърдила като една от малкото държави в ЕС със стабилна данъчна и фискална политика.

"Сега" се включва по темата, но с тревожна статистика: Българският бизнес няма големи очаквания за развитие през първите три месеца на 2012 г. и затова 10% от работодателите ще бъдат принудени отново да правят съкращения на служители.

Според изследване на "Менпауър" за заетостта през следващите три месеца едва 14% от работодателите планират да наемат нов персонал, а 71% не смятат да правят промени.

"Фандъкова почна административна реформа с понижаване на 26 шефове", съобщава в друга статия "Сега". Тази стъпка ще спести през 2012 г. 1.2 млн. лв. за заплати в администрацията.

Според в. "Дума" над 2/3 от общините са с просрочени задължения. Те са натрупани основно през последните две години.

Според изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова местната власт тази година вече е преминала критичния праг от 200 млн. лв. задължения. Ако финансовото министерство изпълни поетия ангажимент да погаси част от дълговете на държавните ведомства под формата на местни данъци и такси, това ще бъде глътка въздух за общините.

"Дянков, събуди се! Време е за стимули", е заглавието на интервю в "Труд" с кинопродуцента Ави Лърнър. Обичам България като локация за правене на кино... Но съм малко разочарован от правителството. Беше ни обещано, че ще ни се съдейства в създаването и подпомагането на филмовата индустрия. А няма друг начин това да стане освен с приемането на закон за финансови стимули за чуждестранни продукции.

Те са много специфични и работят навсякъде по света", аргументира се Лърнър и се обръща към финансовия министър Симеон Дянков: "Ако той иска да подобри икономическата ситуация, ако иска бизнесът да дойде, трябва да инвестира в отношенията си с бизнеса. Тези хора не идват в страната, просто защото им харесва природата или хората. Те дори няма да дойдат и заради красивите български момичета. Бизнесът идва, когато създадеш за него някакъв вид стимул."

Бургас не иска газ, а туризъм. Това е категоричната позиция на кмета на града Димитър Николов. В интервю за "Стандарт" той посочва приоритетите на града за следващата година: "Най-важни са оперативните програми. Имаме да изпълняваме много водни проекти - канализации и пречистващи съоръжения в града и в кварталите. Започва и изпълнението на най-големия ни проект - "Интегриран градски транспорт", със закупуването на нови автобуси, изграждане на две нови автогари.

Стартът за изграждане на първи обход на Бургас също е важен приоритет за догодина. Защото след достигането на автомагистрала "Тракия" до Бургас автомобилният трафик ще влезе директно в града, ако не сме готови с обходен път.

Билетите за автобус от София до големите градове на Бъдни вечер и ден преди това са вече изчерпани, показва проверка на "Монитор". За предстоящия транспортен хаос алармира и "Стандарт".

"Сега" цитира статистика, според която българите имат най-скромните възможности в целия ЕС, но продължават да ограничават разходите си и дори пестят за "черни дни".

Според последните данни на "Евростат" България отново е в дъното по покупателна способност в целия Европейски съюз.

Обемът на договорените средства по седемте оперативни програми вече е 63%, което представлява 10 млрд. лв. от общо 16,5 млрд. лв., обяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, цитиран от "Класа".

През следващия програмен период от 2014 г. до 2020 г. има вероятност броят на оперативните програми да бъде намален от 7 най-вероятно на 5. Възможно е да се обединят поне два от трите инфраструктурни инструмента и това не е от административен каприз, а за да бъдат концентрирани средствата на едно място.

Докато МВР се опитва да състави профила на серийния пироман, той става все по-нагъл - вече подпалва коли на метри от полицията, коментира "Сега".

"Труд" уточнява, позовавайки се на Валери Йорданов, директор на Столичната дирекция на вътрешните работи: "Целта на пожарите е дестабилизиране на обстановката в столицата."

Пламен Димитров, председател на дружеството на психолозите в България, разкрива разликите между подпалвачите и пироманите в коментар за "Класа". Психологът съветва те да не се бъркат. По думите му много малко от подпалвачите в световен мащаб са пиромани.

За първи път в България тотомилионер призна, че е ударил джакпота, пише "24 часа". Той е шефът на бургаската Икономическа полиция Никола Стефанов.

Край на пушенето от 1 юни 2012 г., пише на първа страница "Труд". Тогава ще влезе в сила тоталната забрана за пушене на закрити обществени места като ресторанти, кръчми, барове и др. Такъв проект за промяна в Закона за здравето ще внесе министър Стефан Константинов на редовно заседание на кабинета, твърди всекидневникът.

За "24 часа" доц. Коста Костов пресмята колко нови болни от рак заради пушене може да се натрупат условно от година отлагане на забраните: "За година между 4 и 5 хиляди българи се разболяват, 80% от тях са пушачи. Това, че диагнозата няма да бъде поставена веднага, а болестта ще се прояви след 10-15 г., не прави проблема по-малък. Разбира се, забраната не е панацея, но е крачка към намаляване на пушенето, оттам - и на болестите".

"Немал си каруцарят работа, та си съдрал гащите." С тази поговорка коментира предложението на здравния министър шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин, цитиран от "24 часа".

Днес е поклонението пред актьора Велко Кънев в Народния театър от 10 до 14 ч. Пред "Телеграф" актрисата Мария Статулова разказва, че домът на душата му е бил в театъра. "Велко обичаше да си седи в гримьорната, винаги имаше купища пиеси, все четеше нещо, учеше си, мислеше си и премислеше", казва Статулова. По думите й Кънев е бил "джентълмен, кавалер, малко строг, нямаше нищо глезено в него. Беше много мъжки човек и с елегантност на духа."
Коментари 46
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

46 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 29 минути

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 49 минути

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 1 час

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 1 час

Трите модела идват в България през май

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 1 час

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 1 час

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 1 час

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 2 часа

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 2 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 2 часа

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 2 часа

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове