"Труд": Десетки вируси през зимата
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

Темата на "Труд" алармира, че зимата пристигна с опасен "коктейл" от вирусни заболявания. И тази година най-масовата зараза ще е от свински грип, или както го наричат епидемолозите H1N1 (2009).

Новият грип "Пърт", изолиран за първи път в австралийския град и кръстен на него, ще ни разболява наравно с познатия още от 2007 г. "Бризбейн".

Заедно с тях в "атака" са и аденовируси, риновируси, норовируси, парагрипни и др., предупреждава акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН.

"Пърт" е 10 пъти по-смъртоносен от свинския грип.

Според данните в момента на всеки 10 000 българи има по 96 болни от остри респираторни заболявания.

Някой от тези случаи са на грип, казва националният консултант проф. Кожухарова. По думите й освен в Англия, Финландия и Норвегия, свинският грип е доминиращ също в Испания, Швеция, Израел.

В заключение тя съветва - когато човек се почувства силно отпаднал при добро здраве, веднага да потърси помощ при личния си лекар.

Сметките за парно ще ни сгорещят, анонсира в метафорично заглавие на челна страница "24 часа".

Въпреки топлото време през ноември сметките за парно в София май ще са високи.

На по-задна страница под заглавие "Какво да се прави, за да не откажем парното през 2020 г." се посочва, че топлофикация трябва да мисли за алтернативно гориво като биомаса и боклук.

Вътрешният министър Цветан Цветанов почти сигурно няма да бъде разследван заради разгласените разговори между шефа на горнооряховската болница и лекари, които според неговата версия уговарят убийството на новородено, пише "Сега".

Държавното обвинение бе сезирано от БСП, след като в опит да отхвърли обвинения за полицейско насилие при ареста на четирима медици от Горна Оряховица Цветанов направи безпрецедентен ход - чете разпечатките от подслушаните разговори, прихванати по друго разследване, от трибуната на парламента, припомня изданието.

Президентът Георги Първанов обмисля вето за Изборния кодекс, информира "Труд". Той се обяви против двустепенната регистрация на партиите. Според него би трябвало да се забрани или ограничи до минимум разплащането на ръка по време на предизборната кампания.

"24 часа" пише: "Нова порция окончателно приети текстове от Изборния кодекс", според които участието в избори вече няма да бъде скривалище за арестанти и кандидати с повдигнати обвинения за престъпления.

Според един от приетите текстове кандидатите за депутати, кметове и съветници действително ще получават имунитет от момента на регистрацията си за участие.

Той обаче няма да важи, когато вписаните кандидати "са били задържани или привлечени като обвиняеми преди датата на регистрация".

Изборният кодекс ГЕРБ отнася много критики и от неправителствени организации, и от опозицията, и от президента.

За "24 часа" председателят на НС Цецка Цачева е категорична, че ГЕРБ не търси служебна победа - "практиката показва, че всяка политическа сила, която си е позволила да изготви и приеме закон, обслужващ нейни партийни интереси, си е платила за това. И мога да ви уверя, че сме прецизирали промените така, че да съответстват на обществените отношения, които трябва да регулират, а не през призмата на теснопартийни интереси", твърди Цачева и допълва, че след ваканцията ще внесе проекторешение, с което да бъдат утвърдени правила за етично поведение на народните представители.

КНСБ свиква днес конференция под надслов "20 години по-късно - с поглед напред", отбелязва "Труд". Идеята е да огледа и да очертае политиката на синдиката до следващия конгрес, който ще е през май 2012 г.

В интервю за изданието президентът на синдиката Пламен Димитров категорично заявява, че няма причини да променят курса.

"Но в чисто икономически план ни предстоят сериозни дебати с правителството как ще гарантираме растежа на икономиката. Явно е, че само с износа, колкото и да се хвалим, че се е увеличил, това не може да се получи.

Затова трябва да се стимулира вътрешното потребление. А то без увеличение на доходите не става. Така че споровете няма да са само за по-висока минимална заплата."

Относно смяната на собствеността на двата най-големи всекидневника, в интервю за "Труд" Карл Хабсбург подчертава, че преди да се правят каквито и да е промени, трябва да се направи добър анализ.

По думите му на практика първото, което е изключително важно да се направи, е тези много добри търговски марки - "Труд" и "24 часа", да бъдат по-добре представени в интернет.

"Съвсем ясно е, че поемаме огромна отговорност. Смятам, че при една толкова голяма структура, всеки просто трябва да си знае ролята и задачата.

Аз не живея в България и е съвсем ясно, че не зная какво се случва всеки ден, но задачата ми е първо да има утвърдени професионални стандарти и второ - те да се спазват."

Кой инвеститор е луд да сменя съдържание или екипи, след като това са най-добрите вестници? Така възкликна Христо Грозев, един от петимата нови собственици на "24 часа" и "Труд", пред "24 часа".

Това са вестниците, в които читателите имат най-голямо доверие. Въпреки кризата те продължават да са на печалба. За три години ще я увеличим до нивата преди стагнацията.

Поне това са плановете ни, обявиха на пресконференция Карл Хабсбург, Даниел Руц, Христо Грозев, Любомир Павлов и Огнян Донев.

Здравеопазването е национална цел и трябва да ни обедини, апелира министърът на здравеопазването Стефан Константинов в интервю за "Атака". В отговор на въпрос Константинов казва, че ще се сменят клиничните пътеки с диагностично-свързани групи и ще бъде изработена националната здравна карта.

Тя ще ограничава появата на нови лечебни заведения там, където всъщност няма нужда от тях, ще ги ограничи и финансирането им от здравна каса.

"Ние не забраняваме появата на нови лечебни заведения, но ако обществото не се нуждае от тях защо НЗОК да сключва договори", коментира министърът.

По думите му пътят, по който трябва да се върви към реформата, е окрупняване на лечебните заведения, сливането им, но там, където не отговарят на никакви критерии, не е изключено и да бъдат затваряни.

В интервю за "Пари", по отношение на условията за лечение Константинов допълва, че "хората не трябва да имат свръхочаквания, особено, когато не си плащат и здравните вноски".

Пред "Пари" Томислав Дончев, министър по управлението на средствата от ЕС, констатира, че през 2011 г. ще усвоим толкова пари, колкото за последните три години.

В отговор на въпроса "какво обещавате да свършите през 2011 г." министърът казва: "На първо място, всичко, което правим в момента, трябва да бъде продължено с още по-високи темпове. Трябва да преодолеем забавянето на големите инфраструктурни проекти - пътища и най-вече железници...

С 27-те информационни центъра, които се надявам да стартират през следващата година, ще имаме професионални администрации на място.

Като темп на разплащанията считам, че следващата година можем да очакваме да бъде платена сумата, която сме разплатили до момента в рамките на три години - 1,5 млрд. лв."

До 600 млн. лв. заем ще получи страната ни за подкрепа на реформите в железопътния сектор, след като правителството одобри Меморандум за разбирателство със Световната банка, информира под глава "Класа".

Документът е продължение на подписания през лятото Меморандум за разбирателство за активизиране на сътрудничеството за развитие на инфраструктурата в България.

В самия документ не е описан точният размер на сумата, а са очертани приоритетите за реформи и подкрепа.

Правителството се ангажира да създаде финансово стабилен жп сектор, който да отговаря на европейските изисквания, като се спазва строга фискална дисциплина.

Нужна е промяна на стила във фонд "Земеделие", казва за "Класа" Меглена Плугчиева, депутат от Коалиция за България и зам.-председател на комисията по еврофондовете.

По думите й тази промяна трябва да е в посока на промяна на правилата - на опростяването им.

"Трябва да има типови проекти и смъкването им долу в областите и общинските земеделски служби, защото фермерите имат нужда от помощ, както и от това, малките проекти да се разплащат по места", предлага Плугчиева.

Работодатели дължат над милиард осигуровки, казва през "Монитор" Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт (НОИ).

По думите й НОИ ще бъде на червено до 2017 г.

"Ако не се променят основните показатели - размерът на вноската, условията за пенсиониране, стажът, възрастта и т.н., ако не се правят стъпки за по-бързо нарастване на разходите в сравнение с приходите, което ставаше през последните години, тогава системата наистина ще се стабилизира."

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 23 минути

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 3 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 4 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 4 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 5 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 6 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове