"Труд": Данъчни облекчения за коли, които не мърсят
"Труд": Данъчни облекчения за коли, които не мърсят   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

Време е да започне обсъждане на данъчни облекчения за коли, чиито двигатели замърсяват по-малко околната среда. За това призова в световния ден без автомобили екоминистърката Нона Караджова, цитирана от "Труд"

От 2011 г. ще има още по-строги изисквания за автомобилите, произведени в ЕС, които трябва да отговарят на стандарта "Евро 5", информира изданието.

Стотици столичани се качиха на колела вчера. Шествието им премина през централните улици на града, които бяха затворени.

РИОСВ в София веднага засече от 2 до10 пъти по-ниски нива на вредните емисии във въздуха от обичайните. Транспортът е виновен за 30% от замърсяването.

Лекари вредят на 1 от 10 болни, съобщава "24 часа". Защо се получава така и как случаите да бъдат намалени, обсъждат светила на медицината във Варна. Очаква се доклад да изнесе зам.-директорът на Световната здравна организация д-р Агис Цоурос.

Да се върне познатият от десетилетия номер за справки 144, предложили от "24 часа" на БТК. Идеята се появява след множество обаждания на читатели, че не знаят на кой номер да се обадят, ако искат да направят справка за даден телефон или адрес.

Преди ден стана ясно, че 144 е свободен и от БТК са внесли в Комисията за регулиране на съобщенията искане да го ползват отново.

Мисля, че няма да има проблем номерът да бъде предоставен отново на компанията, но с разрешение за временно и регионално ползване, обясни шефът на регулатора Веселин Божков.  

Предложените от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат увеличение на стажа за пенсия, доведоха до издигането на протестни палатки пред Народното събрание, съобщава "Труд".

Миньори с каски и лампи разясняват, че е невъзможно да работят две години повече, независимо дали става въпрос за възрастта или за стажа им.

В същото време проектозаконът бе приет от социалната комисия в парламента с гласовете на ГЕРБ и "Атака", макар депутатите от опозицията да бяха против.

"24 часа" коментира позицията на водещи депутати от ГЕРБ, които имат резерви към три предложения на Националната агенция за приходите: първо - забраната за плащания в брой; второ - заплатите и хонорарите да се превеждат само по банков път; трето - недоверие към предлагания свободен достъп до кредитните досиета.

"В началото на пътя сме да изградим по-добре работеща система за обмен между банките и данъчните. В механизма за достъп трябва да има и защитни елементи", казва Асен Ягодин, зам.-шеф на АББ по повод на изразените несъгласия.

В Софийския университет се източват пари, казва пред "Труд" министър Сергей Игнатов. Заради преподавателите от Юридическия факултет се готвят три наказателни процедури срещу Алма матер.

Една - срещу бившия вече шеф на "тайната" лаборатория, а другите - за източване на средства от бюджета на факултета, има съмнения, че са изчезнали пари през магистърските програми и през дарителския фонд по време на мандата на проф. Тенчо Колев.

"СУ има много финансови проблеми. Той е с тежка структура и хроничен недостиг на средства... Този университет е важна национална институция. Не виждам защо проф. Илчев се сърди на медиите.Тяхната работа е да предоставят информация", обобщи министър Игнатов.

"Труд" отразява речта на премиера Бойко Борисов пред срещата на високо равнище за Целите на хилядолетието за развитие. От трибуната на ООН в Ню Йорк премиерът поздрави българския народ за празника на Независимостта.

Министър-председателят подчерта решимостта на България да бъде част от международната помощ за бедните страни - Африка, Карибите и региона на Тихия океан - въпреки кризата, която страната изживява.

В нашите ръце, в рамките на нашите възможности е да променим света, в който живеем да сложим край на бедността, отбелязва премиерът.

Религията учи децата на морал, казва в интервю за "Труд" Пловдивският митрополит Николай.

"Не разбирам защо държавата в лицето на образователната администрация отказва да даде шанс на децата да учат "Религия-Православие". Библията е дала на човечеството най-прекрасните разкази... и те са пречупени през призмата кое е добро и зло. Кое е правилното и кое неправилното поведение. Нещо, което болезнено липсва днес", заключава Негово Високопросвещенство.

В контрапункт "24 часа" пише, че искат и ислям в училище, който да се изучава задължително, наред с православието.

"Главното мюфтийство подкрепя инициативата на БПЦ и изразява надеждата, че това искане ще бъде прието. А заедно с него и предметът "Религия-Ислям" ще намери така желаното задължително място в училищата",  се казва в позицията на мюфтийството.

"Класа" цитира министър Игнатов: "Вярата не може да бъде преподавана по академичен път. Опасявам се, че в момента българското училище може да се превърне в арена на религиозно съперничество, по повод организираното от Светия синод предстоящо шествие в подкрепа на религиозното образование.

"Докато не се променят конституцията и Законът за просветата, ще се спазва светският характер на българското училище", обясни министърът.

Хората трябва да знаят какво върши разузнаването срещу десетки милиони, казва Аню Ангелов пред "24 часа". Още чакам отговора на президента Първанов за комодор Гагашев, допълва той.

10 държави от ЕС плащат по-рано на фермерите, България не е сред тях, информира "Класа". Заради забавената ортофотокарта не можем да искаме подобни преференции.

Страните, които са получили преференцията, ще могат да отпускат до 50% от субсидиите на фермерите си още от 16 октомври т.г. По процедура плащанията за текущата година стартират от 1 декември и продължават до 30 юни на следващата.

Страната ни не е поискала разрешение да изплащаме по-рано субсидии, защото не е готова актуализираната ортофотокарта, обясниха за "Класа" от аграрното министерство.

"Дневник" поставя акцент: "Брюксел подложи София на кръстосан разпит за завода за отпадъци".

България е изпратила във вторник отговори на десетките въпроси на Европейската комисия за завода за отпадъци на София. Той трябва да бъде финансиран с 81 млн. евро от оперативната програма "Околна среда".

Експерти от Брюксел съобщиха пред "Дневник", че преди това страната е изпратила "изключително слаба" апликационна форма, която е била върната за доработка.

Това ще забави още повече строежа на съоръжението, което трябваше да заработи през 2012 г., а процедурите вече се движат с година и половина закъснение.

Пред "Телеграф" Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, заявява, че пазарът на лекарствата вече ще има други хоризонти.

С въвеждането на промените в Закона за лекарствата и създаването на Държавна комисия, която, от своя страна, ще обедини всичко, свързано с цялостната политика по регистриране на лекарствени и медицински изделия, определяне на цени и политика за реимбурсация (плащане на цялата или на част от стойността на лекарството от държавата) и осъществяване на контрол, нещата ще бъдат съвсем различни.

За "Монитор" Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България, казва, че държавата дава по 1000 лв. месечно за дете в социален дом. Трябва да се търси семейство за малчугана, а не малчуган за семейството.

"Новинар" представя интервюто на Георги Дамянов, свързано със статута на авторското право.

Туризмът вече ще плаща за музиката в хотели и ресторанти, казва експертът.

При нас има регистрирани 32 дружества, а реално работещите са 5 или 6. Ако ще правим електронна библиотека, нека я правим според закона.

На конференция на музикалния бизнес в София преди седмица финландският специалист по авторско право Лаури Рехард отправи критики към новия законопроект за промени в Закона за авторското право и сродните му права.

"Някои казват, че системата на авторското право не работи в България, но не е така. Фактите показват друго. Всяка година постъпленията в най-големите дружества се увеличават с 10-20%. Разчитаме, че тези рамкови договори, които сега ще станат факт и с туризма, и с АБРО, ще донесат по-големи приходи", завършва Дамянов. 

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 5 минути

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 8 минути

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 1 час

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 1 час

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 1 час

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 1 час

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 2 часа

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 2 часа

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 2 часа

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Разкриха тайните на историческия меч, наречен "Екскалибур"

Любопитно Преди 2 часа

Датировката на меча означава, че той е първият от ислямската епоха, открит във Валенсия

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 2 часа

До момента са инспектирани над 2000 обекта

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 2 часа

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 2 часа

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 2 часа

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 2 часа

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни