"Труд": Черна борса за СИМ карти
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
9

Черна борса за предплатени СИМ карти се е развихрила у нас, след като регистрацията им стана задължителна от началото на годината, пише "Труд".

Поне две организирани групи изкупували малкото парченце пластмаса по 50-60 лева за брой. Цената е по-висока, ако "дилърът" осигури голям брой карти.

В същото време родните мафиоти масово са започнали да използват анонимни СИМ карти предимно от съседни страни - Румъния, Сърбия и Македония.

Целта на мафиотите била да не бъдат засичани и подслушвани от полицията след задължителната регистрация на предплатените карти с име и ЕГН, която влезе в сила от началото на годината.

След като започна събирането на лични данни, хора от силовите структури са успели да финтират МВР.

Част от тях ползвали предплатени карти или номера, регистрирани на абонаментен договор на подставени лица в съседните държави.

Втората възможност била дори по-изгодна, тъй като презареждането на предплатена сим карта от чужбина е доста трудно, а включените минути бързо свършват.

В същото време при абонаментен договор цената на разговорите е по-ниска, а сметките на съответния сърбин или македонец могат да бъдат плащани напълно анонимно. Чужденецът може изобщо дори да не знае, че номерът е на негово име.

Европейската служба за борба с измамите проверява над 100 съмнителни договори, финансирани от европрограмите "Човешки ресурси" и "Административен капацитет", пише "Сега" във водещия си материал. Заглавието му е "ОЛАФ разследва и фондациите на властта".

Обраслият от властови зависимости неправителствен сектор у нас привлече вниманието на ОЛАФ - въпреки опитът на предходния кабинет да омаловажи проблема, в ОЛАФ са получени сериозни сигнали за конфликт на интереси между чиновници, политически лица и неправителствени организации, спечелили проекти по оперативните програми, отбелязва "Сега".

Ако те се потвърдят, ЕК може да наложи на България нови финансови санкции.

В последните месеци има голям брой окуражаващи сигнали от страна на българското правителство, много сериозно старание за събиране на доказателства.

Това казва в интервю за "24 часа" шефът на дирекция "Разследвания и операции" в ОЛАФ Тиери Кретен.

Според него много сериозни реформи се обсъждат в парламента и те ще дадат повече оръжия в ръцете на следователи и обвинители.

Но най-важното за нас е да видим резултати: виновните за тези злоупотреби с евросредства да бъдат изправени пред съда, да получат присъди и да върнат парите обратно на европейските граждани, заявява той.

В ДПС знаят за среща покойния Ахмед Емин с Алексей Петров, но няма да го кажат, бил лаконичният коментар на запознат с разследването пред "24 часа".

Той не уточнил дали Емин и съветникът от ДАНС са се виждали веднъж или многократно, но дал да се разбере, че очевидно между дясната ръка на Доган и съветника в ДАНС е имало някакъв вид сътрудничество.

На въпрос възможно ли е Емин всъщност да е шпионирал Доган по поръчка на агенцията, отговорът бил: Шпионаж ми се струва мека дума, а и не води до самоубийство.

Запознати с разследването разказали вчера, че малко след смъртта на Ахмед Емин в кабинета му са били открити папки с тайни документи. Веднага била сезирана ДАНС да провери представлява ли съдържанието им заплаха за националната сигурност.

Младежът, който дебнеше жени по спирките и им късаше ушите, за да ограби обиците, е хванат от полицаи от Първо РПУ след поредното нападение в София, съобщава под глава "24 часа".

Само за два месеца в края на м.г. десетки софиянки ужасени подаваха жалби в полицията с повтарящ се разказ как момче на ученическа възраст почти им откъсвало ухото, за да издърпа златното украшение, отбелязва изданието.

Оказало се, че бруталният грабител е 20-годишен наркоман, който наскоро излязъл от затвора и продавал отмъкнатите обици, за да си купи поредната доза хероин.

В момента наркоманът е в ареста, а вече седем от жертвите му са го разпознали.

България е устояла на искането на Австрия да се запише, че ядрената енергия не е безопасна, пише "24 часа".

Подобен текст е трябвало да влезе във финалния документ от среща в Будапеща за енергийната сигурност в Централна и Източна Европа, където България се представя от Бойко Борисов.

Целта на здравната реформа е лечение, съизмеримо с това в Германия, Франция, Холандия. Ако днес гражданин на някоя от тези държави влезе в едно от местата тук, които се наричат болници, той ще се уплаши смъртоносно.

Това казва д-р Петър Москов от ДСБ в интервю за "24 часа" под заглавие "Защитена болница=опасност за здравето".

Сагата с платени и неплатени данъци на златните ни футболни момчета тръгва още отпреди 15 години, разказали вчера пред "24 часа" бивши финансови ревизори.

Според изданието БФС е успял да избегне плащането на 600 000 лв., изисквани като невнесени данъци още за премиите от световното през 1994 г.

Ревизори си спомнили, че през пролетта на 1995 г. е била назначена финансова ревизия на Българския футболен съюз. Според изданието след първенството на Борислав Михайлов и Емил Костадинов са платени най-високи премии: по 178 500 долара, на Трифон Иванов - 176 000 долара, на Цанко Цветанов - 173 000 долара, на Христо Стоичков - 168 000 долара.

"90 на сто от милионерите ни днес са офицери от ДС" извежда "24 часа" над интервю с бившият син депутат Димитър Луджев.

Изявленията на министър Цветан Цветанов са истински натиск и манипулиране на общественото мнение, казва говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова в интервю за "Труд".

"До едно време всички управляващи се оправдаваха пред Брюксел, че не можели да се справят с корупцията в съдебната система, защото сме имали имунитет. Е, преди шест години измениха конституцията и отмениха имунитета. Сега какво им пречи?

Или се събира компрометираща информация за съдии, за да бъдат държани удобно в подчинение, а не за да бъдат изхвърлени от системата", отбелязва тя.

Направо ме е срам, че съм била студентка на Георги Петканов и съм го харесвала като преподавател, казва Куцкова на друго място в интервюто.

Въпреки че Прибалтийските републики и България понесоха тежки удари през сегашната финансова криза, те запазиха своите валутни бордове и удържаха фискалната си позиция стабилна. Вследствие на това те не рухнаха и сега се възстановяват.

Това пише проф. Стив Ханке, смятан за "бащата" на валутния борд в България, в цитирана в "Труд" и други вестници статия за сп. "Глоуб Ейша".

От началото на годината перспективите на кредитните рейтинги на всички тези страни бяха повишени, припомня проф. Ханке.

Под заглавие "Правосъдие за Спаска? Друг път" "Труд" разказва за отложеното дело за попечителство на невръстното дете на Спаска Митрова.

Македонката с български паспорт все така не може да види щерка си - 3-годишната Сузана, която вече нарича леля си "майко", отбелязва вестникът.

"Ще потърся директна помощ, за да се справим с надигащите се води на Охридското езеро, от моя добър приятел - генерал Бойко Борисов, след като властите в Скопие не искат да чуят молбите ми." Това заявил вчера пред "Труд" Александър Петрески, кмет на Охрид. "Труд" и "24 часа" пишат по темата на първите си страници.

Лавина от дела срещу длъжници задръстват съдилищата, отбелязва "Стандарт". Според изданието само в София всекидневно се завеждат между 500 и 600 производства от кредитори за неиздължени суми.

Делата са срещу длъжници на банки, на лизингови компании, на ЧЕЗ, на "Топлофикация" и броят им се е увеличил двойно последните месеци.

Обществените сгради трябва да са примерът в енергийната ефективност, казва в интервю за "Дневник" Питър Йохансен, старши специалист в Световната банка.

Поощрявайте възобновяемите източници, но дайте предимство на енергоефективните дейности, защото имат по-силен икономически ефект, съветва той.

Управителите на фирми у нас са настроени за подобряване на икономиката не по-рано от септември; прогнозата на правителството е за май, пише под глава "Пари".

Над 700 хотела по Черноморието, планините и вътрешността на страната се продават на рекордно ниски цени, информира "Телеграф" под глава.

Предлагали се луксозни малки хотели на черноморския бряг - завършени 3-4 етажни сгради, за по 150 000 евро, но въпреки това трудно се намирали купувачи.

В законови поправки е залегнало ускоряване на процедурите за реализация на инфраструктурните обекти с национално значение, казва пред "Телеграф" председателят на регионалната комисия в Народното събрание Любен Татарски.

"Отчужден имот ще се връща до 6 години" е заглавието на материала.

Мошеници прибират незаконно такси до 300 лв., срещу които се наемат да търсят на безработни склонна да ги наеме фирма, пише "Монитор" под глава.

Достигналата почти 10% безработица, се оказва истински оазис за некоректните борси за подбор на персонал и измамниците, припечелващи на гърба на закъсали за пари хора, пише изданието.

Напук на кризата бизнесът на трудовите агенции, които вземат предварителни такси от кандидатите за работа, разцъфтявал.

Мястото ни не е на олимпиадата, е цитиран от "Новинар" да казва българският скиор Стефан Георгиев, който се нареди 48-ми в гигантския слалом. 

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 55 минути

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 1 час

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 1 час

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 2 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 2 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 2 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 3 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 3 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 3 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 4 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 4 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 4 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 4 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 4 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията