"Труд": България е №1 по изоставени деца
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
26

Водещата тема на "Труд" оповестява: "България е на първо място в Европа в печалната класация по изоставяне на бебета от родителите им".

Всяко трето дете, попаднало под грижите на държавата, е до 3-годишна възраст, показва проучване на УНИЦЕФ (по последни данни от 2009 г.).

Стряскащата картина се потвърждава от по-новата статистиката на Държавната агенция за закрила на детето. От нея се вижда, че през 2010 и 2011 г.средно по около 2000 деца са изоставяни от родителите си в най-ранна възраст.

В такива случаи последиците за здравословното, емоционално и психическото здраве на детето са дълготрайни, а често уврежданията са непоправими.

Този проблем застрашава държавната стратегия на кабинета през 2013 г. настаняването на деца до 3 г. в институции да се забрани със закон, а до 2025 г. сега съществуващите сиропиталища да бъдат закрити.

Тежка битка за връщане на един от най-апетитните и скандално заграбени имоти в София - къпалнята "Мария Луиза", готви Столичната община, съобщава "24 часа".

Според запознати вариантите пред "Московска"33 са два - или съдебен спор, или опит за споразумение, за да може къпалнята да заработи. Доказателство, че общинарите умуват по казуса, са думите на главния архитект на града Петър Диков, който преди десетина дни изненадващо обяви, че в кадастъра къпалнята още се води собственост на общинското дружество "Софийски имоти".

След връщането на Общинска банка вече е дошъл редът и на комплекса в сърцето на Борисовата градина, смятат от СОС,  макар двата казуса да са съвсем различни.

"Дума" алармира: ГЕРБ раздават на свои националното богатство. С прилагания модел на добив и търговия на дървесина от държавните гори се извършва чудовищно престъпление и спрямо гражданския интерес. Имат ли право управляващите да присвояват националното богатство?

Кой ще даде отговор на обществото защо се раздава българската гора и как подарените на приближени 50-60 млн. лв. ще отидат при определени частни фирми чрез Софийската стокова борса, чрез "стратегическите партньори" и чрез ловните олигарси? Тези въпроси зададе в писмена позиция ПГ на "Коалиция за България" вчера.

Цената на петрола удари деветмесечен връх от над $105 за барел, пише на първа страница "Класа". Това стана след като Иран обяви в неделя, че спира доставките за Великобритания и Франция на фона на ескалацията на напрежението около ядрената програма на Техеран, съобщи АП.

Белгия, Холандия и Чехия прекратиха преждевременно вноса на суровината от ислямската република. Горивата в България могат да продължат да поскъпват в следващите дни, смятат представители на ръководството на вериги бензиностанции у нас.

Никой не се наема да прогнозира дори за седмица напред кривата на цената на петрола у нас.

"Сега" констатира: Цените на бензина и дизела поставиха нов рекорд. Данните на Националния статистически институт сочат, че за година литърът дизел е поскъпнал с 30 стотинки, а бензините - между 10 и 16 стотинки.

Според търговския директор на компанията "Ромпетрол" Станимир Смилков поскъпването у нас е естествена последица от движението на цените на петрола и течните горива на международните пазари. Според него пазарната конюнктура не дава поводи за оптимизъм и до седмица може да се очаква още по-голямо повишение.

ДСБ иска с 10% по-евтин газ, информира "Труд". "Ще предложим на правителството незабавно да започне преговори с "Газпром" за предоговаряне на условията и цените за доставка на синьото гориво - минимум с 10%", каза Димитър Бъчваров, член на Националното ръководство на ДСБ.

На вътрешните си страници ежедневникът съобщава, че петролният гигант "Шеврон", тексаската компания "Транс Атлантик Петролиум" и енергийният мастодонт "Сън Едисън" ще са спонсори на приема по случай Националния празник на България 3 март във Вашингтон.

От МВнР не смятат, че е притеснително компании с интереси у нас да спонсорират държавни прояви. Пестим пари на данъкоплатеца, е коментарът на Външно.

Скъпите горива потапят индустрията. Толкова скъп дизел и бензин в България досега не е имало, резюмира "Капитал Daily". Несъвършенство на местния пазар е, че огромна роля в ценообразуването играе основният представител на едро и дребно "Лукойл България".

Неофициално мениджъри на петролни вериги коментират, че съобразяват цените си с дружеството и така се стига до почти еднакви нива по бензиностанциите. Това твърдение обаче е недоказано.

Мартин Димитров, председател на СДС, споделя пред "24 часа": "Тепърва навлизаме в окото на кризата. На практика нямаме вече фискален резерв. В него са само парите от Сребърния фонд, фонда "Козлодуй" и още няколко задължителни фонда.

Догодина трябва да се платят 1,8 млрд. лева външен дълг. Тези пари ги нямаме. Трудно ще вземем кредити или те ще бъдат при много тежки и неизгодни условия.

Ние предложихме законова промяна, според която банките не могат да си променят методологията за определяне на лихвените проценти. Големият въпрос в момента е: "Кой може да извади България от кризата?" Нека не звучи нескромно, но това са СДС и Синята коалиция. Защото ние заедно вече сме го правили веднъж", убеден е лидерът на СДС.

Нито една болница в страната не е надминала рекорда на "Пирогов" за най-скъпа такса "придружител", показа проверка на "Труд".

В спешния институт на столицата събират по 15 лева на ден от майките на болните деца, за да ги оставят край леглата им. Срещу тази сума родителите не получават отделно легло, но могат да си мият ръцете с топла вода и да зареждат мобилните си телефони, пише в заповедта на управителя проф. Димитър Раденовски.

Отделно се заплаща кабелната телевизия - по 30 ст. на час, или 2 лева за 24 часа. Ако желае и болнично легло, придружителят брои 20 лева.

Проф. Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването и консултант по хирургия в "Токуда", е категоричен пред "Класа":

"Без ясни критерии никога няма да завършим реформата. Най-малкото, което може да направи министърът, е да разпредели средствата, с които разполага, справедливо и почтено за всички участници в здравната система. Другото е да увеличи парите за здравеопазване.

Непрекъснато се внушава: направете реформата и ще ви дадем парите. Не вярвам, че можем да направим реформа без пари. Не вярвам, че ако направим реформата, парите ще бъдат дадени, защото тези пари ги няма. Това съм го казвал първо на д-р Божидар Нанев, след това на проф. Ана-Мария Борисова, а сега и на д-р Стефан Константинов, който ми се струва, че от тримата най-добре разбира проблемите в здравеопазването", сигурен е професорът.

Д-р Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по здравеопазване към НС, допълва на страниците на същото издание: "Трябва да преосмислим разпределението на бонуси в НЗОК. Големият въпрос е намирането на симетрия между регулацията и конкуренцията в системата".

Фармацевтичната компания "Софарма" изнудва болниците заради стари дългове и ги принуждава да купуват лекарствата й на високи цени, съобщава "Монитор".

Компанията държи 70% от търговията с медикаменти с тридесетте най-големи лечебни заведения у нас.

Еврокомисията започва разследване заради скъпите лекарствата в България. Едни и същи медикаменти, произведени в нашата страна, са по-евтини в съседни страни като Сърбия и Турция. Вестникът информира и за наличните в аптечната мрежа ампули с разреден витамин С.

"Телеграф" с голяма портретна снимка на изп. директор на "Софарма" - Огнян Донев - на първа страница, пише: "Софарма" дере три кожи с лекарствата. Цените, на които компанията продава в Сърбия и Турция, са от два до три пъти по-ниски, отколкото в родните аптеки.

За "Труд" Красина Кръстева анализира развоя на драмата в БСП - нашият президент буни нашата партия. Историкът Първанов се оказа тънък познавач на драматургията и реализира "удари", с които заслужи "бис". Предизвика Станишев, раздразни местните БСП лидери и не се яви в соццентралата на "Позитано" 20.

И преди, и след преминалите в края на миналата година президентски и местни избори, управляващата ГЕРБ и нейните водещи политически фигури се ползват с най-широко обществено довериe, сочат последните данни на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД, които "24 часа" публикува.

Класацията на политическите личности е добила нов вид. За разлика от преди една година хората на Бойко Борисов са окупирали безалтернативно позициите от първо до десето място.

Преди половин година Борисов и Цветанов често разменяха позициите си в челото с Първанов, сега бившият президент е изпаднал на единадесето място и най-вероятно през следващите месеци рейтингът му - функция от заеманата преди позиция, ще продължава да се топи.

От друга страна, Георги Първанов и Меглена Кунева, със съответно 32 и 31% доверие, са единствените пробиви на опозиционни политически лидери в политическото нашествие на ГЕРБ.

В интервю за "Новинар" Мария Чомарова, психолог, казва: "Живеем в лоша обществена среда и много агресия. По 80 бити жени и деца ни се обаждат всеки ден".

 

Коментари 26
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

26 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности