"Труд": БСП в треска за служебна победа
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0

Избираме 31 депутати мажоритарно, съобщава "Сега". С гласовете на БСП, ДПС, РЗС и независими парламентът промени досегашната пропорционална избирателна система за парламентарния вот. Въвеждат се смесена система и мажоритарен избор на 31 народни представители.

Прагът за коалиции се вдига от 4 на 8%. Отпадна предложението за всяка следваща партия в коалицията той да се покачва с 1 процент.

Избори през 3 месеца са самоубийство, казва пред "Телеграф" проф. Михаил Константинов.

Той коментира промените в изборното законодателство така: "Авторите на промените разчитат на два елементарни очаквани ефекта. Първо, БСП и ДПС да спечелят общо 20 мажоритарни мандата, съответно за ГЕРБ да останат 11, а малките десни да останат извън борда. И второ, високата бариера за коалиции да препъне и без това крехката коалиция СДС-ДСБ и ГЕРБ да остане с 90-95 депутати и без съюзник. Но всички тези сметки могат да се объркат."

БСП в треска за служебна победа, коментира "Труд". Посочва се, че цялата мощ на държавната машина се пуска с една цел - служебна победа.

Като се започне от диспута между лидерите на БСП и ГЕРБ Сергей Станишев и Бойко Борисов обявен в последния момент по най-удобната медия. В същото време глашатаи непрекъснато тръбят, как на ГЕРБ му спадало мнозинството, което нямало нищо общо с реалностите.

Последва екшън със столичния боклук, за да се покаже как кметът Бойко Борисов не може да управлява. И най-накрая промени в изборното законодателство на финалната права. Не е нужно да си прозорлив, за да видиш, че у нас, когато става дума за власт, всички средства са позволени. Няма честност, няма почтеност. Разграбват се и последните парченца демократично самочувствие на избирателя, коментира весникът.

Влезем ли във властта, до месец ще нося цигари на олигарсите в затвора, заканва се в интервю за "24 часа" Яне Янев, лидер на партия "Ред, законност и справедливост".

И заявява: "Само РЗС има капацитет да сложи край на престъпността. Инкубатор на кражбите тук е политическата мафия, тя си е имплантирала в държавната администрация цели организирани престъпни групи от чиновници.

Те пускат небивалиците, че РЗС е продукт на ДАНС. След изборите ние ще засилим функциите на агенцията, ще я реформираме, за да придобие европейски вид.

Прошка няма да има, защото в рамките на ДАНС ще вкараме и отряда на баретите, ще му увеличим правомощията и ще има наистина спешни операции, които ще доведат до ред и законност."

Кабинетът на съд за кризата със сметта, отбелязва "Труд". Столичната община ще обжалва пред върховния административен съд решението на правителството за обявената на 9 април криза с боклука в София.

Това решиха на извънредна сесия вчера столичните общинари. "Имате право да атакувате решението за криза. Нашата идея бе, ако вие приемете, че градът е чист, ние заедно да го направим по-чист", обърна се областният управител на София Тодор Модев към съветниците.

Кметът Бойко Борисов пък призова да се направи общ щаб, в който общината и държавата да работят заедно.

"Подавам ръка за последен път. Ако сте благоразположени, ще махнете надписите "Национален кризисен щаб" от камионите на "Новера". Това е щаб, който първо създава криза, а после помага", отговори Борисов на областния управител.

Кризата с боклуците и боклуците на кризата, е анализът в "24 часа". Авторът припомня, че кризите с боклуците започнаха още преди десетина години. Тогава Брюксел предложи на един кмет на София 25 млн. евро по програма ИСПА за завод за битови отпадъци. Но си тръгна бесен, защото чу искане за 180 млн.

Минаха години и дойде нов столичен градоначалник. ИСПА още функционираше, а пари по нея - включително и за боклука - България упорито не усвояваше.

НДСВ праща кабинета на съд, акцентира "Сега". За пръв път в историята на България партия от управляващата коалиция ще даде под съд правителството, в което участва.

НДСВ ще оспори пред Върховния административен съд решението на кабинета за скандалния бартер за сграда на данъчните с фирма, близка до ДПС. Преди дни правителството разреши държавата да апортира четири сгради на Националната агенция по приходите в идеалния център на столицата в смесено дружество, в което тя ще има миноритарен дял. Срещу това ще получи нова сграда на приходната агенция.

Жалбата е подготвена, но тъй като още няма официален документ за взетото решение от МС, ще се изчака официализирането му, обясниха от централата на НДСВ.

Мартин Димитров не е лидер на СДС, пише "Труд". Мартин Димитров не е легитимен председател на СДС, както и цялото партийно ръководство, избрано на вътрешните избори в партията в края на декември м.г. Това е решението на 6-и състав на Софийския градски съд.

Според магистратите сините не са представили пълен набор от документи. В решението на съда вместо мотиви по законосъобразност, каквито биха били нормални, са използвани политически доводи, коментира вчера Мартин Димитров. Актът не е окончателен и ще бъде обжалван от сините пред Върховния касационен съд.

Нужен е кризисен щаб в СДС, коментира пред "Труд" Пламен Юруков, бивш председател на съюза. Той посочва, че отказът на съда да признае новото ръководство поставя СДС в сложно положение в навечерието на европейските и парламентарните избори.

Юруков смята да предложи в партията да се създаде кризисен щаб, който да разгледа проблема и да предложи решения. След парламентарния вот обаче СДС трябва да проведе нови избори за председател.

И Петър Берон отива при Яне Янев, съобщава "Монитор". Заместник-председателят на Народното събрание и независим народен представител Петър Берон вероятно ще се присъедини към проекта на Яне Янев и Димитър Абаджиев "България на гражданите и регионите".

Берон коментира, че подготовката за следващия парламент изисква да се направят изводи от досегашното развитие и да се коригират някои взаимоотношения. Той определи като "нещо ново, което трябва да се опита", идеята за "България на гражданите и регионите".

"Труд" съобщава за таен доклад на финансовия министър до кабинета под заглавие "Хазната отива на червено". Приходите в държавния бюджет падат, а разходите растат. Това стана ясно от доклад на финансовия министър Пламен Орешарски, обсъден на оперативно заседание в Министерския съвет миналия четвъртък.

Постъпленията в хазната през първото тримесечие на т.г. са 6,3 млрд. лева срещу 6,7 млрд. за същия период на 2008 г. разходите на хазната са 5,8 млрд. лева при 5 млрд. през първото тримесечие на м.г.

Все пак засега салдото е положително с 563 млн. лева. Но постъпленията в бюджет 2009 изостават с 1,15 млрд. лева спрямо плана, отчита докладът.

Сега е моментът да се обсъди нова отраслова структура на икономиката, е позицията на доц. д-р Лалко Дулевски, председател Икономическия и социален съвет.

В интервю за "Класа" той подчертава, че сега е моментът, в който трябва да решим какви сигнали да подадем към бъдещите инвеститори. Трябва да се дискутира и да се реши най-накрая кои сегменти от българската икономика да развиваме.

Имаме гарантирано потребление на компютри, домакинска техника, на плодове и зеленчуци, а нямаме вътрешно предлагане чрез собствено производство. Смятам, че трябва да се подходи секторно и да се приеме, че няколко бранша ще са основни за икономиката, препоръчва Дулевски.

Овчаров призна: Провалихме се с еврофондовете, отбелязва "Пари". БСП се провали с усвояването на европейските фондове, призна Румен Овчаров, председател на парламентарната бюджетна комисия и председател на Софийския градски съвет на БСП по време на заключителната дискусия Дебати 2009 на политическите сили, организирана от Българската стопанска камара.

От еврофондовете до момента са сключени договори за 2,5 млрд. лева, но по проекти са изплатени едва 200 млн. лева. Според Овчаров в рамките на тази година все пак остатъкът до 2,5 млрд. може да влезе у нас, защото това не са спрени проекти. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Заради бедността: Милиони деца по света не ходят на училище

Заради бедността: Милиони деца по света не ходят на училище

Свят Преди 5 часа

Друга причина за образователната криза е липсата на учители

Обрат: Тръмп заяви, че Ники Хейли няма да бъде вицепрезидент

Обрат: Тръмп заяви, че Ники Хейли няма да бъде вицепрезидент

Свят Преди 6 часа

Доналд Тръмп опроверга слуховете за Ники Хейли

р

Евровизия в сянката на Газа, след като Израел е на финал

Свят Преди 8 часа

Израел се нарежда заедно с Хърватия и Швейцария като един от фаворитите

ф

Експеримент на NOVA засече недопустими нива на пестициди в зелената салата

България Преди 9 часа

Експерти съветват да не слагаме корички от цитруси в храни без да ги измием

Ракетен удар по ресторант в Донецк, има загинали

Ракетен удар по ресторант в Донецк, има загинали

Свят Преди 9 часа

Ракетите са улучили ресторанта и са повредили покрива на частично построена сграда наблизо

Проф. Димитров: РСМ съчетава носталгия към Югославия и европейска перспектива

Проф. Димитров: РСМ съчетава носталгия към Югославия и европейска перспектива

Свят Преди 10 часа

"ВМРО-ДПМНЕ отдавна е в линията на обвързаност с Белград, Виктор Орбан и Москва"

Индонезиец загина от нападение на тигър

Индонезиец загина от нападение на тигър

Свят Преди 10 часа

Суматранските тигри са смятани за изчезващ вид от Международния съюз за опазване на природата

д

Русия съобщи за успех в Харковска област, превзе пет села

Свят Преди 11 часа

Руското ведомството каза още, че силите на Москва са превзели село Керамик в Донецка област

Вижте първата държава в света, изгубила всичките си ледници

Вижте първата държава в света, изгубила всичките си ледници

Любопитно Преди 11 часа

Учени смятат, че до 2100 г. може да изчезнат между 20 и 80 % от ледниците в световен мащаб

Тленните останки на Цар Фердинанд се завръщат в България, вижте кога и къде

Тленните останки на Цар Фердинанд се завръщат в България, вижте кога и къде

България Преди 11 часа

Очаква се пренасянето на тленните останки от Кобург в София да се случи до месец

На службата присъстваха няколкостотин поклонници от Гърция, България, Северна Македония, Сърбия, Румъния

Главчев участва в празника на манастира „Св. Георги Зограф“

България Преди 11 часа

На службата присъстваха няколкостотин поклонници от Гърция, България, Северна Македония, Сърбия, Румъния

цф

Вижте кой ще бъде вицепрезидент на Тръмп на изборите

Свят Преди 12 часа

Кой ще изберат за подгласник на Доналд Тръмп четете в следващите редове

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Дипломатическият ребус на Си Цзинпин

Свят Преди 12 часа

Европейската обиколка на Си Цзинпин приключи. Какви изводи могат да бъдат направени?

<p>Отстраниха изпълнител от финала на &quot;Евровизия&quot;, ето защо</p>

След инцидент: Отстраниха изпълнител от финала на "Евровизия"

Свят Преди 12 часа

"Искаме безопасна работна среда за всички, които участват във фестивала", казаха от организацията

<p>Тайните на древните металурзи: Ето какво поставя началото на бронзовата епоха</p>

<p>&nbsp;</p>

Тайните на древните металурзи: Ето какво поставя началото на бронзовата епоха

Любопитно Преди 13 часа

Технологичният напредък на бронзовата епоха е улеснил разрастването на най-могъщите цивилизации в древния свят