"Труд": Брюксел даде 21 задачи на Борисов
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
9

Брюксел даде 21 задачи на Борисов, пише "Труд".

България показа първи технически резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, но ефектът от тях е ограничен. Това заяви вчера Еврокомисията в редовния си доклад за напредъка на страната ни в правосъдието и вътрешните работи.

Документът ни хвали за първите осъдени мафиоти и съвместните разследващи екипи на прокуратурата, следствието, полицията и ДАНС.

Брюксел и сега не поиска да ни бъде наложена предпазна клауза. Срокът за това изтича на 31 декември.

До следващия доклад, който се очаква през лятото на 2010 г., Еврокомисията даде 21 конкретни задачи на новото ни правителство. Акцентът сред тях е създаване на интегрирана стратегия срещу организиланата престъпност и корупцията.

"24 часа" публикува изявления на магистрати и политици след оповестяването на доклада.

Вече работим по една от препоръките залегнала в доклада, съобщи вчера главният прокурор Борис Велчев. Той е започнал разговори с бъдещия премиер Бойко Борисов за създаване на специализирани звена за борба с организираната престъпност и такава за разследване на корупцията по високите етажи на властта.

Съветът на Брюксел за създаване на специализирани съдилища за делата, свързани с организираната престъпност и корупцията, трябва да се разгледа много внимателно, смята шефът на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Ако докладът е изпит, нямам самочувствие да сме се представили добре, каза шефът на Върховния административен съд Константин Пенчев. Според него критиките за кадровата политика на Висшия съдебен съвет са оправдани.

Нов критерий за оценка на работата на магистратите ще бъде заложен в наредба на Закона за съдебната власт, заяви висшият магистрат Анелия Мингова.

Да не изпадаме в еуфория, съветва Маргарита Попова, сочена за бъдещ министър на правосъдието.

Окуражаващ доклад, който отчита постигнатия напредък. Така вътрешният министър в оставка Михаил Миков оцени документа.

"Разбира се, че е критичен. А за окуражаващ - може би има предвид новото парламентарно мнозинство и бъдещото правителство", отговори му задочно наследникът на поста Цветан Цветанов

"Оставихме порок - необяснимото богатство", казва в интервю за "Труд" министърът в оставка по европейските въпроси Гергана Паси. Тя прави равносметка в края на мандата:

"Не успях в усилията си за парламентарна комисия за ДАНС на паритетен принцип и оглавена от опозицията. Не успях да накарам партньорите ни да гласуват за разширяване на пълномощията на комисията "Кушлев".

Тя е отбелязана позитивно в доклада, но още сме в епохата на мултимилионерите, които нямат и стотинка на свое име, прехвърлили всичко на жена си. И не можеш да ги пипнеш.

Оставяме страната с порок - необяснимото богатство. Единични действия и от най-мотивирания главен прокурор не могат да ликвидират проблема. Трябват ни недвусмислени законови механизми."

Депутатите без право да влизат в нови групи, съобщава "Труд". С гласовете на ГЕРБ, Синята коалиция, РЗС и "Атака" в новия правилник на Народното събрание бе забранено на независимите депутати, напуснали групата си или изключени от нея, да се присъединяват към друга формация.

Както досега поне 10 депутати ще са нужни за съставяне на парламентарна група. Заместник-председател на Народното събрание, излъчен от разпаднала се формация, ще губи поста си.

Парламентът обеща ревизия на тройната коалиция, отбелязва "Дневник". В декларация за приоритетите си 41-ото Народно събрание обеща коституционни и законови реформи, възстановяване на достъпа до еврофондовете и ревизия на управлението на тройната коалиция.

Приемането на документа вчера беше съпроводено с процедурни спорове, а целта за ревизиране на предишното управление стана причина БСП да откаже да участва в гласуването, а ДПС да не го подкрепи.

Без сътрудници на ДС в ръководството на парламента, пише на първа страница "Земя". Депутатите, които са били сътрудници на Държавна сигурност, няма да могат да оглавяват комисии в Народното събрание.

Те няма да бъдат включвани в международни делегации и като членове на комисиите за вътрешна сигурност и отбрана, за контрол на ДАНС и за контрол на европейските средства, решиха народните представители.

По думите на Янаки Стоилов, депутат от Коалиция за България, това е първото мнозинство в 20-ата година на прехода, което гласува решение за лустрация.

"Кой е казал, че депутатите ще почиват? Зависи от кабинета", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Цецка Цачева, председател на Народното събрание. Тя свързва депутатската ваканция със законодателните инициативи на правителството.

"Вече има внесени законопроекти, които ще бъдат обсъдени веднага след конституирането на парламентарните комисии. И ако те осигурят ритмично подаване на нормативни актове за пленарната зала, няма да има ваканция", категорична е Цачева.

В примката на безвластието, е коментарът в "Стандарт". Кабинетът "Станишев" мина в историята. От вчера изпълнителната власт е на автопилот. Висшият ешалон в оставка не се чувства длъжен да изпълнява служебните си задължения.

Само за ден четирима души бяха отвлечени, което говори, че нуждата от силна ръка в управлението е крещяща. И че новите държавници от ГЕРБ ще трябва бързо да влязат в час с функциите и отговорностите си, за да хванат кормилото на движещата се без посока държавна машина.

Лидерът на ГЕРБ и неговият екип не могат да си позволят лукса да учат в движение тънкостите на управлението, се посочва в публикацията.

Новият политически пейзаж след изборите, е анализът в "Монитор". Според социолога доц. д-р Антоний Гълъбов двусмислената позиция на Синята коалиция на политически донор на мнозинството най-вероятно ще даде нови аргументи на вътрешната опозиция в СДС, която ще се опита за пореден път да подложи на съмнение стабилността на партията, а оттам и на десноцентристкия съюз.

РЗС също не успя да постигне привилегированата роля на доверен съюзник на ГЕРБ. Партията на Яне Янев остава по-близо до реформаторския проект за управление, макар и извън представата за управляващо мнозинство.

При БСП най-съществен е проблемът с приемането на загубата и изборът на модел на поведение в опозиция. ДПС остана встрани от публичния дебат за установяващата се нова конфигурация на властта. ДПС излезе от двата си последователни мандата по-силно, отколкото преди.

Изчезването на НДСВ от парламентарното политическо пространство не предизвика сериозни сътресения. НДСВ изпълни успешно целите, заради които бе създадено.

Измислиха министерство за Божидар Димитров, акцентира "Труд". Проф. Божидар Димитров ще бъде министър без портфейл на българите в чужбина, според източници на вестника.

Той получи поста внезапно, след като парламентът гласува лустрационен текст, който му попречи да стане председател на комисията по култура.

Министрите в новия кабинет ще бъдат 15, стана ясно вчера. Лично представената от Бойко Борисов земеделска министърка Десислава Танева вчера заяви, че сама се отказва от поста.

Велчев прати изборите в Конституционния съд, отбелязва "Труд". Главният прокурор Борис Велчев изпрати вчера в Конституционния съд (КС) сигналите на Яне Янев и на Синята коалиция за оспорване на изборните резултати от гласуването в Турция.

Те твърдят, че вотът за парламент на сънародниците ни там е манипулиран. Според конституцоналисти КС не може частично да касира парламентарния вот.

Той или отменя изборните резултати за цялата страна, или отказва да го стори. Другата възможност е да разглежда законосъобразността на избора на отделни депутати.

ДПС извади нож и от нож умря, коментира "Сега". Според автора последните избори приземиха ДПС и неговия лидер. Движението събра рекордната за него подкрепа от 610 521 гласа.

Начинът, по който това обаче бе постигнато - конюнктурни промени в избирателния закон, огромен брой секции край Босфора, нагли изявления, стигащи до самозабрава - предизвикаха небивала ответна реакция.

Това толкова изнерви Ахмед Доган, че в изборната нощ той намекна за евангелския текст, че който вади нож, от нож умира. Истината обаче е, че той бе този, който извади ножа.

И от него бе повален. ДПС никога не е било в такава изолация, каквато му се очертава за следващите 4 години. Парадоксално, но факт - най-голямата изборна победа на ДПС може да се окаже и началото на един дълъг престой в глуха опозиция.

Проверяваме лица, свързани с Доган, е озаглавено интервюто в "Труд" с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов.

Той обяснява: "Изрично искам да кажа, че в момента не тече ревизия на Ахмед Доган. Извършват се проверки на физически и юридически лица, които притежават имоти, за които се твърди, че са свързани по някакъв начин с г-н Доган. Второ - искам да кажа, че не изтича никакъв срок да бъде извършена тази проверка. Важното е да бъде извършена качествено."

Умерен оптимизъм за финансите на държавата, е коментарът в "Труд". Посочва се, че по-тревожно явление от състоянието на бюджета е спадът в производството.

През май промишленото производство е с 22,1% по-малко в сравнение със същия месец на 2008 г. Нещо повече, секторите "захранващи" бъдещото производство, направо са се сринали - производството на продукти за междинно потребление намалява с 33,7%, а производството на инвестиционни продукти - с 27,2 на сто.

Друг тревожен проблем са фалитите. За първите четири месеца на 2009 г. 118 фирми са обявени в несъстоятелност, докато през м.г. са били 67.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицейска акция в бежанския център в "Овча купел"

Полицейска акция в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 10 минути

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 1 час

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 3 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 3 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 3 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 3 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 4 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 4 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 5 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми