"Труд": Бойко вдигна мерника на енергото
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
129

Бойко вдига мерника на енергото, е водещото заглавие на "Труд". Яко източват държавната енергийна компания (НЕК) - това поредно разкритие за далаверите в държавата направи премиерът Бойко Борисов, отбелязва изданието.

НЕК купува електроенергията от производителите на средна цена 90 лв./мвтч, а я търгува на енергото (ЕРП) за 88 лв., съобщи той.

В същото време ЕРП продават тока по 146 лв./мвтч на крайните потребители, възмутил се Борисов. "Това ще бъде прекратено, каквато и да е цената", декларирал ядосано премиерът.

В отговор на въпрос - означава ли това, че може да бъдат развалени и приватизационните договори за ЕРП, Борисов отвърна: "Да, обмислям го отвсякъде. Тази схема ще бъде прекратена."

До петък Борисов е разпоредил да му бъде предоставен доклад за енергетиката, съобщават и останалите издания.

След това материалите щели да бъдат дадени в прокуратурата, "да се излезе от анонимност" и да се посочат виновните за източването.

Бойко иска дивидент от ЧЕЗ, Е.on, EVN - или национализация, пише "24 часа" над глава.

НЕК купува с 44 процента по-скъп ток от ТЕЦ-ове, отколкото продава, пише "Класа". Според изданието се обмисля се прекратяване на приватизационните договори с ЧЕЗ, Е.on и EVN.

Триглавата глава на енергото, пише "Стандарт" на първа страница. И добавя в подзаглавие: частниците ни продават тока на двойна цена.

Премиерът стовари гнева си върху ЕРП-тата и НЕК, макар че цените на електроенергията се регулират от държавна комисия, отбелязва "Сега".

Имиджът на ЧЕЗ тук доста пострада, извежда "24 часа" над интервю с регионалният мениджър на "ЧЕЗ България" Ян Вавера. Според него мениджмънтът е правил грешки, сред които многото дела, водени срещу ДКЕВР. По думите му слухът, че ЧЕЗ напуска България, би могъл да е политически мотивиран.

Премиерът Бойко Бойко Борисов е възложил на вътрешния министър Цветан Цветанов да иска сериозни компенсации в размер на 5-6 млн. лв. от "Сименс" заради гафа с издаването на новите документи за самоличност, пише "24 часа".

Поради софтуерен проблем на системата се оказало, че първите експресни поръчки за паспорти с биометрични данни във вторник не могат да бъдат изпълнени.

По думите на Цветанов след цяла нощ работа на експертите са успели да изработят 630 документа в София. За сметка на "Сименс" те ще бъдат изпратени чрез куриерска фирма до областните градове, в които са заявени.

"24 часа" цитира Дойчин Чолаков, шеф на "Корпоративни комуникации" в "Сименс": "В момента се работи активно за оптимизиране на системата и за отстраняването на забавянето. Надяваме се до края на седмицата да успеем да се справим".

Според него проблемите са възникнали заради прекалено големия интерес към издаване на новите документи, който бил 3 пъти над очакваното, а срокът за подготовката бил много кратък. От подписването на договора до създаването на системата имало едва 6 месеца, а изграждането й било много сложно. Късно във вторник пристигнали специалисти от Италия, които да помогнат за справяне с проблема.

"Американци хапят 3 дка от държавна резиденция" е водещата тема на "24 часа". Частник взема парче от правителствената резиденция "Лозенец", научил вестникът.

Информацията била потвърдена от Министерството на отбраната, собственик на имота. Съдът окончателно е присъдил на българо-американската фирма "Лозенец дивелъпмънт къмпани" 2 парцела от близо 3 дка в двора на резиденцията и предстоят процедури по фактическото им отделяне, пише изданието.

23-ма реститути водят още 6 дела за парчета от атрактивния терен. Ако и те успеят, държавата ще загуби половината от "Лозенец".

Военното министерство предпочитало да запази мълчание по въпроса какво ще стане с командния пункт на армията, който се намира под земята на резиденцията.

Миниматурата след 7-и клас е достатъчна за класиране в елитна гимназия - изкарани 45 от 65-те точки от първата част на изпита са доста над 3 и това стига за желано място в добро училище. Това съобщил Асен Александров, съветник на министъра на образованието по въпросите на средното образование, цитиран от "24 часа".

Тази година за първи път външното оценяване (т.нар. миниматура) и кандидатстването в гимназия ще се проведат заедно в общ изпит. Първата част е задължителна за всички ученици, тя е вид проверка за цялата система.

Втората е за тези, които ще кандидатстват в елитна гимназия. Решилите успешно и двата модула ще се класират в по-престижно училище. Скалата за превръщане на точките в бележки още не е ясна.

Журналистката Ива Николова влиза в битката за кмет на Габрово като кандидат на Синята коалиция, съобщава на първа страница "24 часа".

Новината била потвърдена от лидера на СДС в града Виктор Спасов и от общинския съветник от ДСБ Добромир Валачев. Идеята за номинацията дошла от двете партии. Николова е родена в Габрово, дъщеря е на известния художник Никола Николов.

"За да има позитивна промяна за българския либерализъм, са нужни за начало 2 неща: да преименуваме партията с име, пряко изразяващо идеите й - Либерално-демократическа партия. И от ръководството да се оттеглим "старите муцуни" - Минчо Спасов, Милен Велчев, Соломон Паси, Николай Василев..." Това казва бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов пред "Труд".

"От захаросаността на популизма ми накъртва. Сигурно диабет няма да хванем, но парите в торбата ще свършат. Съжалявам, че ГЕРБ се срина толкова бързо. С конституционното мнозинство, което имаха, с доверието, на което се радваха, можеше да направят доста полезни за България неща", коментира управляващите той.

От изявите на Цветанов оставам с впечатление, че той подстрекава полицаите да превишават правата си, казва още Спасов.

Българският премиер Бойко Борисов ще бъде приет първи на официалната вечеря с американския президент Барак Обама тази вечер в Прага, в която ще участват общо 11 лидери на държави от Централна и Източна Европа, съюзници на САЩ в НАТО, съобщава "Труд".

Уточнява, че лидерите ще влизат в залата в резиденцията на американския посланик по азбучен ред. Поканите за участие са били персонални - за България лично към премиера Борисов. Това е и причината на вечерята да присъстват представители на различни институции - и президенти, и премиери.

Очаква се Борисов да поздрави американския си колега за прокарването на здравната реформа в САЩ, тъй като и той самият в момента е изправен пред проблеми в здравната система, научил "Труд".

Целта ни е през 2011 г. общинската полиция да започне да действа ефективно - в подлези, градинки, по кръстовища, казва столичният кмет Йорданка Фандъкова в интервю за "Стандарт".

Ще има 21 нови детски градини, съобщава тя. Събираемостта на таксите за кучета до момента е 3-4 пъти по-голяма от цялата минала година, казва кметът.

Под заглавие "Гета за деца" психологът Иван Игов пише в "Стандарт", че в домовете за деца е масова практика да се събират под един покрив напълно здрави деца и такива с умствена недостатъчност, а методите, по които се прави оценка за състоянието на децата, са неефективни.

Председателят на Българското дружество по ендокринология проф. Анна-Мария Борисова е новото предложение на Министерския съвет за здравен министър, съобщават всички издания.

Те отбелязват, че тя има намерения да прави ревизия в здравния сектор. Новият здравен министър тръгва с проверка, отбелязва "Монитор". Столичната лекарска колегия постави под съмнение качествата на предложената за здравен министър проф. Борисова, акцентира "Дневник".

Не знам какво може да направи една жена министър, която няма опит, казал председателят на софийската лекарска организация д-р Методи Маджаров.

Под заглавие "Здравни министри за бърза употреба" "Сега" коментира: "Изглежда премиерът не е имал кой знае какъв избор, щом хареса за наследник на Нанев лекар без визия за здравеопазването, но с опит в рекламата на лекарства".

Обмисля се създаването на зоополиция, която да следи за прояви на насилие над животни, като идеята е на неправителствени организации и ще бъде предложена като промяна в НК.

Това заявили за "Новинар" от земеделското министерство. Първо трябва да се реши дали във време на икономическа криза могат да бъдат отпуснати допълнително средства за реализирането на идеята, добавили от ведомството.

Следващата стъпка ще бъде да се реши кой ще изпълнява тези функции. По думите на земеделския министър Мирослав Найденов предложенията за промени в НК са готови, пише вестникът.

Според тях при проява на особена жестокост, водеща до смърт или до трайни увреждания на животното, наказанието, което се предвижда, е затвор от 1 до 3 години и глоба от 5000 до 15 000 лв. При рецидив или ако деянието се извършва пред малки деца или вреди на трети лица, наказанието се увеличава - от 1 до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 30 000 лв.

Надяваме се да можем да съберем необходимото мнозинство в Народното събрание и да приемем тези текстове, допълнил Найденов.

Структурните реформи не могат да се заменят с фискални мерки, казва пред "Класа" Стоян Мавродиев, заместник-председател на парламентарната икономическа комисия. Той е против увеличаването на данъчното бреме както по отношение на преките, така и на косвените данъци.

Бензинът скача със 7 процента, ако петролът удари 90 долара за барел, пише "Класа". За първите три месеца потреблението се е свило с 8 на сто за лични автомобили и с почти 20% при бизнеса, отбелязва изданието. 

Коментари 129
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

129 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 21 минути

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Екипът на "Шогун" на премиерата

Ще има ли втори сезон на хитовия сериал "Шогун"?

Любопитно Преди 22 минути

Уникалният успех на първи сезон може и да промени плановете на продуцентите

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 1 час

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 1 час

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

"Той е нейният омар": 10 култови цитата от "Приятели"

Любопитно Преди 1 час

Ето някои от най-запомнящите се цитати от вечния сериал "Приятели"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 1 час

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 1 час

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 2 часа

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 2 часа

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 2 часа

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Любопитно Преди 2 часа

Талантът на Криста не се разпростира само на клубната, театрална и фестивална сцена

Снимката е илюстративна

"Нито студено, нито топло": Прогнозата за времето на Цветница и Великден

България Преди 2 часа

Температурите ще продължат да бъдат априлски, каза синоптикът към НИМХ Анастасия Кирилова

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 2 часа

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 2 часа

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 3 часа

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 3 часа

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май