"Труд": Бойко Борисов - 100% председател
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
14

Бойко Борисов - 100 процента председател, пише на първа страница "Труд".

"Единственият противник на ГЕРБ е самият ГЕРБ. Самоуспокоение, корупция няма да има в управляващите звена. Няма да има компромис за никого, който посегне", каза премиерът Бойко Борисов пред делегатите на националното събрание на партията вчера.

Борисов бе избран за председател на партията със 100% мнозинство от 1227 души.

"Цветан Цветанов: Нямаше да съм това без Борисов, нищо не може да ни раздели", пише "24 часа".

"Не знам откъде се генерира, че има конфликт между Борисов и Цветанов. Никой ли не можеше да осъзнае, че Цветанов нямаше да бъде Цветанов, ако не беше Борисов.

Никой ли не осъзнаваше, че проекта ГЕРБ нямаше да го има, ако Борисов и Цветанов не бяха единни", заяви вицепремиерът и вътрешен министър пред конгреса вчера и се зарече тандемът им да не бъде разбит.

ГЕРБ между властта и изкушенията, коментира "Стандарт".

Според социолога Юлий Павлов много важна на форума бе оценката, която даде председателят на ЕНП Вилфред Мартенс.

Той показа съвършено ясно, че ГЕРБ е техният партньор в България. Това бе поредното признание на ЕНП за ролята на ГЕРБ и специално на Бойко Борисов в развитието на държавата ни.

И още нещо - че традиционната десница е изживяла времето си и е изтикана в периферията на политическия живот. Всякакви спорове за автентичността на дясното у нас са приключени от гледна точка на Европа.

Яне Янев ще сваля кабинета, пише "Труд". Лидерът на РЗС Яне Янев обяви вчера в Благоевград, че започва активни действия за сваляне на правителството на Бойко Борисов.

Управлява ни партия, хибрид на БКП и МВР, заяви Янев и призова всички българи да се отърсят от страха и примирението и да подкрепят митинга на РЗС на 10 март в София.

Крачките назад са най-верните на премиера, е озаглавено интервюто в "Труд" със социолога Живко Георгиев.

Той отбелязва, че през последните три месеца от управлението на ГЕРБ премиерът показа нарастваща чувствителност към критиките, в добрия смисъл на думата.

На няколко пъти той се оказа способен да се вслуша в смислени аргументи, идващи отстрани - от опозиция, от социални групи, от партньори, от страна на президента.

Ако трябва да посочим най-верните крачки, които ГЕРБ и най-вече премиерът е правил през последните месеци, това са крачките назад.

Действията на премиера може да изглеждат като непоследователност, но по-важното е, че те коригират неадекватните решения на по-талибанската част от активистите на ГЕРБ, анализира Живко Георгиев.

Зърно ли искаме от властта, или плява, коментира "Сега".

Посочва се, че премиерът Бойко Борисов сбъдва доста от народните желания. Който не е поискал нещо, с него Борисов не се е срещал. И все пак нещата не вървят.

Парламентът е с мижав КПД, завърши първата си сесия с 50 висящи законопроекта и поне толкова наложителни, но незапочнати. Многото решения със срок на годност "от ден до пладне" внасят хаос и издават некомпетентност.

Липсата на коалиция на практика ликвидира и опозицията, защото българският опит сочи, че управленският коректив е възможен само при коалиционни правителства, тъй като партньорите са в непрекъснато взаимно дебнене.

Парадоксално е, че доста от нещата, заради които предишните управления бяха ненавиждани, днес ги няма, и в същото време доверието в ГЕРБ пада.

Една от причините е, че "общественият дебат" винаги се пързаля по маловажни и популистки теми, чиято празна същност откриваме чак когато се сбъднат.

Дянков ще бъде възприет като необходимото зло, прогнозира в интервю за "Сега" социологът Анатолий Гълъбов. Той не очаква през новата политическа година да има сериозни заплахи за стабилността на управлението на ГЕРБ, ако продължава реформите.

Промяната в политиките и поведението на ГЕРБ най-вероятно би трябвало да бъде по-скоро по отношение на ускоряване ритъма на реформите и компетентността на народните представители.

В пряка връзка с това се намират отношенията между ГЕРБ и Синята коалиция, доколкото реформаторският опит е концентриран именно в тях.

Досега сме имали само едно реформаторско управление в условия на дълбока криза и това е кабинетът "Костов".

В смесените райони ни е много трудно, казва в интервю за "Класа" Искра Фидосова, съпредседател на ПГ на ГЕРБ. Според нея там има страх.

Хората се страхуват да излязат и да се срещнат с нас - посочва Фидосова.

"Идват тайничко, за да не ги види някой от местните лидери на ДПС. Може би са притеснявани по някакъв начин.

Но сега, когато станахме управляваща партия, се вижда, че има реална промяна. Според мен тези хора ще намерят сили да преодолеят страха си и да бъдат малко по-отворени към нас", казва тя.

Агенция ще управлява държавна собственост за 50 милиарда, казва в интервю за "24 часа" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Според него това е много важно, защото държавата има огромни активи. И обяснява:

"Имаме идея, след като съберем миноритарните дялове на едно място, това, което се получава от дивиденти, директно да отива в Сребърния фонд за пенсии.

От мажоритарните дялове очаквам да концентрираме в агенцията за държавна собственост 30-40, дори 50 млрд.

Само си представете Българския енергиен холдинг! Все още не сме решили дали в тази агенция трябва да влезе и собствеността на министерствата.

Другият вариант е да се децентрализира в общините. Във всички случаи създаването й е изключително важно от фискална гледна точка, защото държавата трябва да е добър стопанин за имуществото си и разумно да преразпределя приходите от него в полза на гражданите."

Държавата бърка дълбоко в джобовете ни. А какво ни дава, коментира за "24 часа" Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Той посочва, че през 2010 г. българите ще изработят средно по 174 млн. лева за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП. Следователно през 2010 г. са необходими почти 152 дни, за да се изработят предвидените 26,4 млрд. лева приходи в бюджета.

Българите ще работят цели 5 месеца, за да напълнят държавната хазна. Друг е въпросът какво получаваме насреща.

Лошо здравеопазване, проблематично образование, ниски пенсии и най-лошото - невъзможност да се гарантира сигурност и справедливост.

Вдигат екотаксата за колите, съобщава "Труд". От 220 на 242 лв. се повишава еднократната такса за рециклиране, която се плаща при внос на автомобили на възраст над 10 години, предупредиха от екоминистерството.

Увеличение на екотаксата има и за чисто новите коли - от 121 лв. на 133. За возилата на възраст до пет години повишението е от 165 лв. на 182, а за тези между 5 и 10 години - от 209 лв. на 230.

Без интерфейс отпада една тегоба за МВР, коментира въпроса за постоянния достъп на МВР до телефонни разпечатки и интернет трафик Веселин Вучков, заместник-министър на вътрешните работи.

В интервю за "Труд" той обаче посочва, че това ще стане, при условие че се обвърже с други норми, за да не се стига пак до ситуация МВР да не може да си върши пълноценно работата.

И пояснява: "Идеята е операторите да посочат пред Комисията за регулиране на съобщенията точка за контакт, до която да имат постоянен достъп прокурори, разследващи полицаи и т.н.

Много важно е да определим максимален срок, в който МВР да има данните, например два часа след съдебно решение. В МВР не ни е необходим интерфейс. Напротив, отказът ще свали една тегоба от гърба ни, защото иначе все ще има съмнения за злоупотреби."

България затваря 67 млечни и месни фирми заради ЕС, информира "Сега". Въпреки многократните отсрочки на ЕС, те не покриха хигиенните изисквания, съобщиха вчера от земеделското министерство.

Брюксел искаше до края на 2009 г. всичките 585 наши производители на сирена да модернизират сградния си фонд, да покрият хигиенните изисквания и да въведат система за обратна проследяемост на продуктите.

За 80 000 български ферми, от които мандрите и колбасарските цехове изкупуват мляко и месо, Брюксел даде само преди месеци отсрочка за модернизация до края на 2011 г.

Няма да се плаща кеш за доктор, уверява от страниците на "Стандарт" здравният министър Божидар Нанев.

По думите му решението на въпроса за доплащането на медицинските услуги може да бъде в няколко посоки. Единият път е да се потърси евентуално увеличение на здравноосигурителната вноска.

Другият е създаване на модел на здравно осигуряване, който да включва и други стълбове.

Третият е евентуалното самоучастие на пациентите - т.е. някакъв процент от услугата да бъде плащан от тях. Но не е задължително да бъде плащан лично от джоба.

Може да е стимул за допълнително осигуряване, най-вече доброволно, обяснява министър Нанев. 

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Гърция в плен на наводненията, обявиха код за опасно време

Свят Преди 8 минути

На кадри, публикувани от гръцките медии, се вижда как уплашени хора нареждат пясъчни чували пред домовете си

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 51 минути

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 1 час

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 2 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 3 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 3 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 3 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 4 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 4 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 4 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 4 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 5 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 5 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 6 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян