"Труд": Автозастраховките - над 200 лева
Източник: Архив
16
"Слагат таван за цени на такситата" е една от водещите теми във в. "Стандарт".

Слагат таван на цената за километър пробег и минута престой на такситата. Въвеждането на пределни цени все още е на фаза обсъждане. Те ще се определят от областните ръководства, като ще се съобразят с особеностите на всеки конкретен район.

Това стана ясно при представянето на европейска карта за квалификация на водачи в транспортното министерство. В момента много коли возят на цени от 1,2 лв. или дори 8 лв. на километър.

В скъпите возила се качват най-често чужденци или хора, които не познават добре дадения град. Така се създава лош имидж на цялата страна, смятат от бранша.

Сивата икономика определя цените на таксиметровите услуги, заяви председателят на Националната федерация на таксиметровите шофьори в България Яне Янков.

Според федерацията, за да няма цени от 7-8 лв., не трябва да има и такива от 40 ст. Цената за километър пробег трябва да е около цената на половин литър гориво, смятат таксиметровите шофьори.

Над 200 лв. ще струва догодина "Гражданска отговорност" за кола с двигател до 1800 куб. см., пише в днешното си издание в. "Труд".

Това са прогнозирали пред всекидневника шефове на няколко застрахователни компании.

За сравнение такава полица струваше около 150 лв. за 2009 г. Поскъпването е заради драстичното вдигане на лимита за отговорност от 1 януари 2010 г.

За едно увредено лице той става 1 млн. лв., а за повече - 5 млн. лв.

Въпреки че пазарът е свит и финансовата криза е в разгара си, "Гражданска отговорност" няма да поевтинява, а ще поскъпва, предупреждават застрахователи.

Всяко дружество решава кога и с колко ще вдигне тарифите, но браншът е единодушен, че цените ще вървят нагоре, заявява пред "Труд" шефът на "Алианц България" Пламен Ялъмов.

Причината е, че от 1 януари 2010 г. покритието по полицата се вдига драстично.

Досега лимитът на отговорност за едно увредено лице беше 700 хил. лв. и 1 млн. лв. за повече от един пострадал.

Сега става съответно 1 млн. лв. и 5 млн. лв. Това означава, че всички дружества ще трябва да повишат значително цените на застраховките, които предлагат, коментира Ялъмов. Иначе няма да могат да покриват настъпилите щети.

"Кой сви шоповата карта?" е една от водещите статии във в."24 часа".

"Помощ! Картата ми за гласуване е в неизвестност!" Това оплакване на Павел Шопов от “Атака” раздра безметежния покой на парламентарния контрол вчера.

Шопов установил липсата след почивката в 11 ч. и почнал спешни, но напразни издирвателни действия.

"Безпокоя се, че това е постановка. Вчера аз разкрих, че е гласувано с картите на Румен Петков и Касим Дал. Сигурно е отмъщение на БСП и ДПС. Опасно е дори да се седи до тях. В парламента върлува клептомания", възмути се Шопов. Съмненията му за активно мероприятие се подхранили, след като в кулоарите от една телевизия поискали да снимат картата му. Така Шопов се озовал в неудобно положение.

Групата на "Атака" е разделена от БСП и ДПС с тесен коридор. Възможно е някой в крачка да свие незабелязано картата. Случката развесели, но и усъмни опозиционерите: “Какво пречи Шопов сам да разиграва постановка”, питаха те.

След заседанието Шопов откри картата си в своята пощенска кутия.

"Сред полицаите пак зрее бунт срещу МВР", пише под глава в. "Сега".

Униформените са недоволни, че промените в закона са козметични и не решават проблемите с личната им сигурност в битката срещу престъпността.

Само два месеца след като ГЕРБ пое властта, в МВР зрее недоволство от промените, които правителството прокарва в сектора за сигурност.

Полицаите негодуват, че само малка част от исканията им за тяхната лична сигурност и решаване на битови проблеми са включени от вътрешния министър Цветан Цветанов в проекта за промени на закона за МВР, който Министерския съвет прие в сряда.

На 27 септември е планиран пореден масов протест пред църквата "Св.Неделя" в София. Официално поводът за събирането са тежките присъди за полицаи.

Гневът е провокиран от решението на военните съдии да пратят в затвора за общо 82 години петимата антимафиоти, обвинени в убийството на Ангел Димитров-Чората, както и от тригодишната ефективна присъда за Александър Александров от столичното Девето РПУ, осъден за насилие над свидетел.

"10 000 всеки месец на улицата" е уводната статия във в. "Стандарт".

10 хиляди българи са останали на улицата през август. Тревожната статистика е на Агенцията по заетостта. Броят на регистрираните в бюрата по труда достигна 300 хил.

Безработните са с процент повече в сравнение с юли. 16 на сто от уволнените са работили в търговията, 7 на сто в строителството. Голям процент съкратени има в преработващия сектор. Парадоксалното е, че в тези браншове са обявени най-много свободни работни места.

На трудовите борси има търсене на кадри за образованието покрай старта на учебната година, поясниха от Агенцията по заетостта.

"Държавата няма полезен ход за Пловдивския панаир", пише "Сега", цитирайки изказване на министър Трайчо Трайков в парламента.

Пред депутатите той е посочил, че единственият вариант държавата да си върне водещата позиция в дружеството е ново увеличаване на капитала.

То обаче може да се случи само с благословията на 2/3 от акционерите, което пък означава да има съгласие на сегашния мажоритарен акционер в панаира "Пълдин туринвест".

След като очерта възможностите, министърът заключи, че "каквито и действия да се предприемат за увеличаване на участието на държавата, те няма да доведат до желаната промяна".

"Първанов се сети, че е социален президент" е един от акцентите в "Сега".

По средата на втория си мандат държавният глава Георги Първанов се сети, че обещал да бъде социален президент, пише всекидневникът.

Първанов разкритикува остро част от идеите на икономическия екип на ГЕРБ за излизане от кризата с мотива, че е възможно за тях да се плати много висока социална цена.

Държавният глава и финансист №1 Симеон Дянков дори взаимно се заплашиха с провалите от времето на Жан Виденов. Това стана по време на кръгла маса, на която беше дискутиран поръчаният от президента доклад за финансовата и икономическата криза.

"Преговаряме за три ресора с Еврокомисията", пише "Монитор".

България вече е посочила името на новия ни еврокомисар пред председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, а в момента преговаряме за три портфейла.

Страната ни е заявила интерес към ресори регионална политика, добросъседство (който ще замести досегашния "разширяване") и към иновациите и високите технологии.

Това обяви за пръв път премиерът Бойко Борисов пред български медии в Брюксел, където той участва в  Среща на върха на ЕС в четвъртък вечерта. Той не пожела да каже името, докато кандидатът не бъде демократично номиниран от партията.

Кой е кандидатът ни, премиерът ще обяви веднага след като Ирландия проведе референдум за Лисабонския договор на 2 октомври т.г.
Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

Стефан и Марин Димитрови са били на срещи в МВР нееднократно

България Преди 25 минути

Това се е случвало в периода от 1 май 2021 до 12 април 2024 г.

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 2 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 3 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 3 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 3 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 4 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 5 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 5 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 5 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 5 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 6 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 6 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 6 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 6 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 6 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените