"Труд": Амнистията на съд! Едва ли ще мине
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

"Главният прокурор: Вътрешният контрол в държавата е в колапс", пише "Труд".

Механизмът на вътрешен контрол в държавата не работи, дейността на данъчни, митнически, пътнически служители не е ефективна, заяви главният прокурор Борис Велчев в отчета си пред парламента вчера.

Той представи работата си за 2008 г.

"Абсурдно малка цифра" - под 1% от над 300 000 преписки, водени от прокуратурата м.г., са по сигнали на контролните органи, подчерта Велчев.

В същото време имаме 44 централни контролни органа и стотици организации с контролни функции. Основният проблем е законодателен - правилата предвиждат първо да се извърши нарушението, после да се задейства контролният орган, посочи главният прокурор.

За 2008 г. той отчете рекордно ниска разкриваемост на престъпността - 48,3%, и огромен брой прекратени по давност дела - 235 659.

"Амнистията на съд! Едва ли ще мине", е темата на "Труд". През следващата седмица управляващите ще атакуват Закона за амнистията пред Конституционния съд. Това обяви вчера премиерът Бойко Борисов.

Българският народ не е осъзнавал какво са правили бившите управляващи със Закона за амнистията, каза вчера министър-председателят.

Тези "синковци, тройната коалиция", осъзнавайки какво ги чака, след като крадат и няма съмнение, че ще бъдат съдени, са си направили закон - до юли м.г. всеки министър или държавен чиновник да получи амнистия за безстопанственост, каза още Борисов.

Законът не е противоконституционен, коментира за вестника бившият заместник-предеседател на парламента проф. Любен Корнезов.

"С вързани ръце за съд на министри", е анализът в "24 часа". Посочва се, че отмяната на закона има действие занапред. А извършените действия вече са покрити - т.е. извършителите и деянията им вече са амнистирани от Закона за амнистията и извършителите не могат да бъдат подведени под отговорност.

Дали човекът е осъден и освободен, дали престъплението е разкрито, но преписката е прекратена, или престъплението е само извършено и преписка не е образувана - Законът за амнистията покрива всички такива случаи в еднаква степен и отмяната му не ги засяга.

"Очаквам присъди срещу бивши министри", е озаглавено интервюто в "Монитор" с Стоян Мавродиев, депутат от ГЕРБ и председател на комисията за проверка на разходите, назначенията и сделките, извършени в последната година на кабинета "Станишев".

Той отбелязва, че комисията ще се концентрира върху стратегически неща. Топтема ще бъде къде са похарчени няколко милиарда бюджетен излишък в последната година и има ли от това добри резултати за обществото.

Втори важен проблем е заради какви нарушения бяха спрени европейските фондове. Също така ще бъдат огледани дългосрочните сделки и договори и цената, която ще плащат поколения българи.

Има начини да се стигне до обвинение срещу Доган, уверен е лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

В интервю за "Сега" той посочва, че не лесно лидерът на ДПС да бъде изобличен в корупция, тъй като си е служел с хора, които да вършат черната работа. Но има начин и чрез тях, и чрез олигарсите му, да се стигне и до обвинение и срещу Ахмед Доган.

По думите на Сидеров ще бъде необходимо да се утвърди новото управление и да се направи така, че БСП и ДПС трайно да бъдат отстранени от властта.

Да нямат надежда, че в следващите 3-4 години ще се съвземат, и пак ще посегнат към властта. "Атака" ще бъде коректив на сегашното управление, но доброжелателен.

ДАНС почва да прави прогнози, съобщава "Труд". ДАНС вече ще се занимава само с контраразузнавателна, информационно-аналитична и прогностична дейност.

Борбата със злоупотребите с пари от еврофондовете, с тежката престъпност и с корупцията по върховете на властта отива в МВР, където ще бъде възстановена Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Това реши правителството вчера с приетите поправки в закона за МВР и за ДАНС.

В ДАНС се разчистват дублиращи функции, които водят до несподеляне на значима информация между службата и МВР, обясни промените вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

ВСС май си намери майстора в лицето на Маргарита Попова, коментира "Сега".

Министърът на правосъдието Маргарита Попова се зарече всяка седмица за задава на Висшия съдебен съвет неудобните въпроси, чиито отговори очакват от него и магистратската гилдия, и обществото.

Попова едва ли се надява да трогне ръководството на съдебната власт с призивите си за прозрачност и почтеност. Членовете на ВСС, независимо в кой от съставите му, през годините са доказали, че са имунизирани против съвест.

Но министър Попова няма много правомощия в съвета. Всичко ще остане на нивото на словесните престрелки, докато и тези управляващи не намерят формален законен повод да разпуснат предсрочно ВСС.

Няма нужда от ултиматуми, казва проф. Анелия Мингова, представляваща съдебния съвет, в отговор на заканата на правосъдния министър Маргарита Попова към ВСС - или ще станете прозрачни и почтени, или може да си ходите.

В интервю за "Труд" Мингова посочва: "За успеха на реформата в съдебната власт отговорността е на всички институции. Ние трябва да се научим да говорим на един език. Затова инициираме създаването на механизъм за взаимодействие между властите.

Стъпките трябва да се изграждат екипно, да се дискутират екипно и да се отчитат екипно. Има ли провал в усилията на една от властите, това е провал за общите резултати."

Янев показа протоколите от Турция - 100% неверни, пише "24 часа".

Протоколите от гласуването за 41-о народно събрание в Турция са със 100 процента невярно съдържание, обяви Яне Янев вчера. Той раздаде на журналистите заверени копия, предоставени от външния министър Румяна Желева.

За изборите в южната ни съседка бяха разкрити 123 секции. Протоколите от тях са написани неграмотно, с драстични пропуски и разминавания в броя на избиратели и гласували.

Оказва се, че окончателните данни от вота в Турция, които ЦИК оповести, са само въз основа на т.нар. грама - кодирано електронно съобщение от посолството ни там.

Главният прокурор вече сезира Конституционния съд по сигнал на РЗС.

Издигат Фандъкова за кмет на София, информира "Труд". Министърът на образованието Йорданка Фандъкова е единствената номинация на столичната организация на ГЕРБ за кмет на София.

Тази вечер кандидатурата й официално ще бъде издигната на заседание на местната партийна структура.

Чиновникът с осигуровки като частник, пише "Стандарт". Това предлагат бизнес организациите на кабинета като мярка за справяне с кризата.

Вчера министрите разгледаха програма с общо 82 краткосрочни мерки, за следващите 9 месеца, за възстановяване на българската икономика.

Искането за равни осигурителни вноски на държавните служители обаче е една от точките, по които няма съгласие между работодатели, синдикати и кабинета.

Друга част от приетите мерки са увеличаване на гарантираните вземания на работещите при фалит на работодателя от 2,5 на 3 заплати. От 2010 г. ще бъде увеличен и размерът на минималния осигурителен доход на сомоосигуряващите се.

"Стандарт" търси коментар за антикризисните мерки от водещи експерти.

Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" посочва, че валутният борд и данъчната политика са двата кита, на които се крепи нашата икономическа стабилност. Новият кабинет да не ги пипа, ако иска да успее.

Цветан Симеонов, председател на БТПП предлага налозите да минават през интернет. Тогава още един стимул за корупция - срещата "лице в лице" между бизнесмен и данъчен служител, ще изчезне.

Лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев се опасява от катастрофа, ако осигуровките бъдат свалени, тъй като в момента всички социални фондове са в дефицит.

20 фирми са скрили дивидент от държавата, разкрива в интервю за "24 часа" вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Според него сред темите по време на криза е стабилната данъчна политика.

Въпросът е какво може да помогне, за да няма голяма безработица. Затова вървим към намаляване на осигуровките. От една страна, знаем точно колко ще загуби бюджетът - 700 млн. лева, от друга - има достатъчно анализи, че това помага, обяснява Дянков.

По негова преценка засега правителството се справя добре с бюджета. През първите 10 дни на септември приходите се качват, особено от акцизи.

Министърът е оптимист, че ще съумеят да балансират бюджета чрез НАП и митниците. Едно перо, което може да се окаже значимо, са държавни предприятия, които не са си плащали дивидентите от 2007-2008 г. Пловдивският панаир излезе като пример, но има още 20-ина такива предприятия.

Уволняват 679 митничари, съобщава "Труд". Мащабна реформа разтърси митниците. Финансовият министър Симеон Дянков обяви вчера, че ще бъдат уволнени 553 митничари и 126 души ръководен персонал от системата.

Закриват се 10 митници. Електронното издание на в. "Файненшъл таймс" цитира Дянков, според когото "ходът цели да се изтръгне контрола върху митниците от страна на местните организирани престъпни групи".

Контрабандни са 80% от продажбите на вино и спиртни напитки, е пресметнал министърът. БВП за м.г. беше 66,7 млрд. лева, което означава, че правителството е загубило 5,3 млрд. лева от неплатени мита и акцизи.

Може да проверим разходите за "Белене", казва в интервю за "Труд" председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров. Според него проектът "Белене" трябва да се обмисли от правителството.

По инициатива на правителството и парламента няма проблем проектът да бъде проверен.

"Защото ние не знаем точно в какъв вид е този проект, кой ще отговаря за него. Но вложените средства от страна на държавата - можем да проверим", пояснява Димитров.

Той припомня, че по закон Сметната палата не може да проверява предприятия, както и дружества с държавно или общинско участие.

Включително и тези в енергетиката, където има огромни активи на държавата и има огромни разходи. Това трябва да се промени и то бързо, е позицията на Валери Димитров.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 9 минути

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 18 минути

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове

<p>Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите (ВИДЕО)</p>

Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите, има арестувани

Свят Преди 1 час

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Двама души получиха втори шанс за живот след донорска ситуация

Поради медицински показания на донора, не е имало възможност за извършване на органна трансплантация в България

<p>На фона на обвинения в корупция: Зеленски с нови рокади в Украйна&nbsp;</p>

На фона на обвинения в корупция: Зеленски уволни високопоставен служител на СБУ

Свят Преди 1 час

Зеленски обеща да продължи стриктната борба с корупцията и присвояването на държавни средства

<p>След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия (ВИДЕО)</p>

След одобрението на спорен законопроект: Безредици и хаос в Грузия

Свят Преди 1 час

Полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне демонстрантите

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в четвъртък

Трафикът по границите: Къде е най-натоварено в четвъртък

България Преди 2 часа

На границата с Република Северна Македония и на границата с Турция трафикът е нормален

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Броят на жертвите след срутване на магистрала в Китай расте

Свят Преди 2 часа

Свидетели разказват пред местните медии, че са чули силен шум и са видели как зад тях се е отворила дупка с ширина няколко метра

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Тръмп: Няма престъпление, има един корумпиран съдия

Свят Преди 3 часа

Той отново коментира, че това и други дела срещу него се водят от Белия дом, за да подкопаят кампанията му

<p>&quot;Съобщават на околния свят за своето страдание&quot;: Растенията също крещят&nbsp;</p>

Проучване доказа, че растенията също крещят

Любопитно Преди 3 часа

Интересни факти за растенията може да прочетете в следващите редове

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Как да прекарате 36 часа в Цюрих

Любопитно Преди 3 часа

Цюрих често се пренебрегва като междинна спирка между летището и зимните курорти

<p>Велики четвъртък е</p>

Велики четвъртък е: Днес се припомня Тайната вечеря

Любопитно Преди 3 часа

Предиобед в православните храмове се служи Василиева литургия и Велик маслосвет

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Русия с резолюция в ООН, настоява за забрана на оръжията в космоса

Свят Преди 3 часа

Преди седмица Москва наложи вето на резолюция на САЩ и Япония за спиране на надпреварата във въоръжаването в космоса

Свещеник каза как НЕ трябва да се украсяват яйцата за Великден

Свещеник каза как НЕ трябва да се украсяват яйцата за Великден

България Преди 3 часа

Той призовава хората да не купуват стикери с изображения на свещени символи за украса на яйца

На каква възраст считаме някого за "стар"

На каква възраст считаме някого за "стар"

Любопитно Преди 3 часа

Според изследване в днешно време мислим, че старостта започва по-късно, отколкото преди

Внимание! Жълт код за проливни валежи и гръмотевици в четвъртък

Внимание! Жълт код за проливни валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 8° и 13°