"Труд": 45 кандидати за място в МВР
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
17

До 45 души кандидатстват за място на полицай, пише "Труд". МВР търси да назначи 1591 служители на реда, за които има обявени 218 конкурса в цялата страна.

Най-много са кандидатите за редови охранителни ченгета. МВР има нужда от 233-ма разследващи полицаи, защото през лятото вълна от тях напуснали системата, за да станат прокурори и съдии.

Конкурси за катаджии няма. Юристите, които успешно преодолеят изпитите, ще започнат в МВР с 805 лв. заплата. Стартовото възнаграждение за полицаите със средно образование е 600 лв.

До конкурсите не се допускат мъже с ръст под 168 см и жени под 160 см.

Закритите училища пак се увеличават. Това показват данни на просветното министерство, предоставени за "Сега". Тази година са закрити 36 училища - 34 общински и 2 държавни, като увеличението е с повече от три пъти в сравнение с 2011 г.

За седем години от образователната карта на страната са заличени 760 школа. Според данни на министерството 1499 ученици от последните пет випуска изобщо не са се явили дори веднъж на матурата по български език и литература.

Шест научни института обявяват фалит днес, съобщава "Преса". Общото заседание на БАН трябва да вземе днес инфарктно становище по банкрута на тези институти.

Вестникът коментира и факта, че ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Григор Горчев, кандидат за член-кореспондент на БАН през 2005 г., е сложил името си под чужд труд, който той копирал дословно и представил за свой.

Мандрите са пълни с алхимици, твърди пред "Преса" д-р Йордан Войнов, директор на Българската агенция за безопасност на храните.

"В България стана модерно в млечните продукти да се влагат прекомерни количества растителни мазнини и да не се обявяват на етикета, което е изключително опасно за здравето на хората. Хванали сме над 30 случая, в които предприятия лъжат на етикета, че продукцията им е от мляко.

Трябва да има наредба, чрез която на нарушителите да се налагат драстични глоби - до 100 000 лв.", смята д-р Войнов.

Религиозните стереотипи отмират, но някой съзнателно ги съживява, анализира Алексей Пампоров, доктор по социология. Преброяването през 2011 г. показа, че ромските деца са 11% от децата в страната. Това означава, че във всеки клас в училищата трябва да има две или три ромски деца. Но не е така.

Необразовани, отпаднали от училище, те нямат шанс да си намерят постоянна, законна и добре платена работа. Завърта се порочният кръг. И ромите остават такива, защото не получават друг житейски шанс. Това е другата черта на стереотипите - имат способността да се самопотвърждават, дори когато са погрешни.

Основните стереотипи за мюсюлманските имигрантски общности - араби, албанци и кюрди - са изключително сходни: терористи и фанатици.

Тегленето на пари в брой от банкомат леко е поскъпнало в кризата. Причината е, че повечето банки вече събират такса при тегленето на средства от тяхно устройство с карта, издадена от същия трезор.

Услугата до неотдавна беше безплатна в повечето трезори. Иначе такса "банкомат" отново се движи в широки граници - от 0 до 1 лев, показва проверка на "Труд" в тарифите на 15-те най-големи трезора у нас за най-масовите дебитни карти Maestro и Visa.

"От 1 април правителството ще увеличи всички пенсии. Имахме желание това да стане от 1 януари, но засега възможностите са такива", цитира думите на министъра на финансите Симеон Дянков вестник "Труд". Те потвърждават обещаното преди седмица увеличение от социалния министър Тотю Младенов.

Той допълни, че увеличението на пенсиите ще компенсира инфлацията за периода. Размерът на увеличението ще стане ясен на 10 октомври. Симеон Дянков потвърди и покачването на минималната работна заплата до 310 лева, което вече било заложено в бюджета.

За заплатите на държавните служители той посочи, че повишението им зависи от съответните ресорни министерства.

Банковите тайни под натиск, информира "Капитал Daily". БНБ и финансовият сектор възроптаха срещу предложените промени в закона за борба с изпирането на пари.

С нов законопроект за запасите от нефт и нефтопродукти държавата възнамерява да бетонира високите цени на горивата, купувани от Държавния резерв, пише "Сега".

Занапред агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" ще бъде официално задължена да се запасява само със зимен бензин и дизел, които струват по-скъпо.

В последните години единствен изпълнител на тези поръчки бе "Лукойл Нефтохим Бургас", която като единствен производител може по-лесно да предлага зимни горива и извън зимния сезон.

Богомил Манчев, консултант по евентуалната бъдеща сделка с ядрената централа, е убеден, че: "Всички инвеститори ще се разкрият, като подпишем меморандум", предава думите му "24 часа".

"Освен "Куантум груп" в консорциума за строителството на АЕЦ "Белене" влизат два стратегически инвеститора - голям щатски оператор на ядрени централи и една инвестиционна банка. Компаниите ще бъдат общо 9.

Проектът ще струва 8 млрд. евро - 6,3 млрд. за руските реактори и 1,7 млрд. за доизграждане на инфраструктурата", очерта финансовите параметри на проекта вчера собственикът на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев.

"Труд" се включва в темата с новината, че Украйна се интересува дали ще може да получава природен газ през България по сега съществуващия газопровод. 

Причината - Русия планира да пусне "Южен поток" през 2015 г. и да пренасочи през него газа си, вместо по старото трасе през Украйна, Молдова и Румъния. Страната ни няма да печели от  газопровода поне 15 години.

"Кандидат за АЕЦ "Белене" е глобен за опит за измама в Италия", пише "Капитал Daily". Арун Савкур - един от двамата представители на Quantum Group, основен участник в появилия се потенциален инвеститор за АЕЦ "Белене" Global Power Consortium, е бил глобен в Италия за опит за манипулиране на борсата чрез разпространяване на невярна информация.

В България индиецът, работещ в Ню Йорк, участва в срещата за "Белене" миналата седмица в парламента заедно със собственика на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, като двамата бяха представени пред депутатите от енергийния министър Делян Добрев.

Ракът на маточната шийка убива по една българка дневно. Всеки ден у нас от рак на маточната шийка умира по една жена, като междувременно се диагностицират по три нови случая. Това сочат данните от справка на Министерството на здравеопазването, поискана от "Новинар". 

Новооткритите случаи са нараснали тройно от 2007 г. насам. След рака на гърдата това е най-честото заболяване при европейките във възрастовата група 15-44 години, сочат данни за Световната здравна организация.

От 2013 г. всеки здравно осигурен ще разполага с личен код, който ще му е необходим за прегледи и постъпване в болница. Това съобщи шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков, информира "24 часа".

През октомври започват тестове на софтуера. Сега има здравни досиета, но достъпът е само с електронен подпис. Идеята е всеки да влиза с личен код в досието си и да упражнява контрол какво се вписва там.

Този ПИН ще се състои от букви и цифри. Всяка манипулация ще се отразява само със съгласието на пациента.

Болници рекетират пациенти с дарения, съобщава "Монитор". Министерството на здравеопазването и Столичната община започват проверки. Юристите са категорични, че принудата лесно може да се докаже.

България се размина с наказателната процедура, която беше наложена от Европейската комисия, пише "Новинар".

Тя беше започната заради техническите затруднения у нас да се регистрират европейски търговски дружества. Така страната ни се отърва от опасността да плати санкция между 770 000 и 4 млн. евро.

Наказателната процедура започна след събраната информация от ЕК за неосигурена техническа възможност за вписване на търговски европейски дружества. Причината за утежненията беше, че софтуерът на Агенцията по вписванията не можеше да заработи. Този проблем обаче от 1 юни вече е отстранен.

Станишев променя посоката на Европа, е водещата новина на "Дума". Лидерът на БСП беше избран за председател на ПЕС с безпрецедентно високо доверие и обяви, че в Европа идва лява вълна. "Мечтата ми, амбицията ми е след 20 години дъщеря ми да може гордо да казва, че Европа е била променена и се е превърнала в по-добро място за живеене, благодарение на социалистите".

Според Станишев фактът, че българин оглавява европейските социалисти, е и силен знак към България. Десетки поздравления от политици, организации и граждани в събота засипаха "Позитано" 20.

За близо година, откакто е начело на ПЕС, Сергей Станишев свърши много добра работа и кандидатурата му бе безспорна, заяви Ханес Свобода, лидер на групата на социалистите в Европейския парламент.

Според него Станишев е личност, която обединява европейските социалисти, умее да слуша и да се съобразява с мнението на различните граждани и членове на партии.

Пред "24 часа" председателят на БСП и президент на ПЕС - Сергей Станишев - споделя: "Вотът за мен в Брюксел  е лично доверие и много голяма отговорност. Тройната коалиция и БСП са две различни неща. Сега у нас имаме една цел - изборите, ние трябва да спечелим доверието на хората на базата на ясна политика и конкретни ангажименти. ГЕРБ ще бъдат свалени от власт", заключава Станишев.

България е силно резервирана към евентуалното си участие в плановете на Европейската комисия за единен банков съюз в еврозоната, съобщава "Труд".

Това става ясно от септемврийския бюлетин на Министерството на финансите за основните политически и икономически решения в ЕС. Наскоро управителят на БНБ Иван Искров директно обяви, че централната банка е против присъединяването на България към банковия съюз на този етап.

В средата на септември Брюксел представи идеята си за такъв съюз, който всъщност включва три основни елемента - общ надзор над трезорите, упражняван от Европейската централна банка; единна схема за гарантиране на влоговете и обща схема за рефинансиране на проблемни банки.

Надеждите на ЕК са общият надзор да заработи поне частично още от 1 януари 2013 г. и изцяло - от началото на 2014 г.

"24 часа" обявява състоянието на суперкрадците от Свети Влас, които от серията обири през последните 10 години, притежават 30 млн. лева и собствени яхти.

Мароан ел Масри и Илиян Манолов-Дългия, ръководители на бандата, арестувани при операция "Гастрольорите", са милионери и крият богатство и яхтите си в чужбина.

Яхтите са акостирали край гръцки острови, двамата притежават и имоти, купени в южната ни съседка. Цялата информация за милионите на "Гастрольорите" ще бъде предадена на Комисията за отнемане на престъпно имущество, която трябва да ги запорира.

Подготвят се и съдебни поръчки за няколко европейски държави, където Мароан и Дългия може да са крили авоарите си.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 17
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

17 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Туристи сигнализират за мръсни води по родното Черноморие

Туристи сигнализират за мръсни води по родното Черноморие

България Преди 26 минути

Какво е качеството на водата в морето в началото на летния сезон

Ново огнище: 60% от присъствалите на бал във Велико Търново с коронавирус

Ново огнище: 60% от присъствалите на бал във Велико Търново с коронавирус

Теми в развитие Преди 1 час

Възможно е учител да е донесъл заразата от Гърция

Нови разкрития за убития футболен фен в Солун Тоско Бозаджийски

Нови разкрития за убития футболен фен в Солун Тоско Бозаджийски

България Преди 2 часа

Родителите на 28-годишния българин търсят справедливост

Кейт Мидълтън

Кралски етикет: Как да бъдете като Кейт Мидълтън

Любопитно Преди 2 часа

Грациозна, усмихната, ведра и винаги добре облечена, Кейт знае как да направи впечатление, където и да се намира

<p><strong>Без вода</strong> в жегите: Жителите на шуменско село имат само <strong>по два часа</strong> дневно</p>

Без вода в жегите: Жителите на шуменско село имат само по два часа дневно

България Преди 2 часа

Според кмета на Салманово проблемите с водоснабдяването започват още преди 20 години

Километрична опашка на ГКПП „Кулата”

Километрична опашка на ГКПП „Кулата”

Теми в развитие Преди 3 часа

Вчера гръцките власти затвориха ГКПП „Маказа” за туристи от България

Десетки загинали в ужасни наводнения в Япония

Десетки загинали в ужасни наводнения в Япония

Свят Преди 3 часа

Междувременно основният циклон се премества на изток към района на остров Шикоку

<p>Това е китайки електромобил за под $10&nbsp;000</p>

Това е китайки електромобил за под $10 000

Технологии Преди 4 часа

Въпросът е: бихте ли дали тези пари за моделите със звучното име Е300 и Е300 Plus?

Boeing 747-8

Boeing обмисля да спре производството на 747

Технологии Преди 5 часа

Компанията има поръчки за още две години, но след това бъдещето е неясно

Устройството VKEE

Българска иновация може да промени хотелите по света

Вдъхновени истории Преди 5 часа

Наш екип създава продукт без аналог

Красиви голове, три греди и незачетен гол на ЦСКА-Лудогорец

Красиви голове, три греди и незачетен гол на ЦСКА-Лудогорец

Любопитно Преди 12 часа

Мачът беше игран на доста високо темпо през второто полувреме и двата тима логично си поделиха точките

Андрей Пленкович

Управляващата партия печели изборите в Хърватия

Свят Преди 13 часа

Гласуването днес премина при специални мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса

Проектът за гората на Црънча е готов

Проектът за гората на Црънча е готов

България Преди 14 часа

Част от дарените пари ще бъдат инвестирани и за селото

Приближени на Божков остават в ареста

Приближени на Божков остават в ареста

България Преди 15 часа

Славчо Марков и Веселин Балтов бяха задържани при спецакция в петък

Без спирачки, но със заверен технически преглед

Без спирачки, но със заверен технически преглед

България Преди 15 часа

Разследване на NOVA показа как се прави фиктивен технически преглед на кола

Пребиха възрастна жена за 13 лева

Пребиха възрастна жена за 13 лева

България Преди 16 часа

Никое дете не трябва да вижда майка си в такова състояние, каза дъщерята на пострадалата жена

Мъж, преживял атентата на 11 септември 2001 г., почина от Covid-19

Мъж, преживял атентата на 11 септември 2001 г., почина от Covid-19

Свят Преди 16 часа

Стивън Купър, електроинженер от Ню Йорк, е починал на 28 март във Флорида