"Труд": 3022 деца чакат да бъдат осиновени
Източник: netinfo
3
"3022 деца чакат да бъдат осиновени", така "Труд" цитира последни данни на Агенцията за социално подпомагане. В тази бройка влизат както бебета, така и тийнейджъри и деца с увреждания. А в регистъра на осиновителите са вписани 1649 души.

"В 95% от случаите кандидатите искат детето да е на възраст до 1 година, от български произход, да е здраво и посочват пол. Тези категорични изисквания удължават периода, в който чакат да им бъде предложено дете", разказва Нина Кънчева, главен експерт към дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане.

"Хората се страхуват да осиновяват деца от ромския етнос, защото смятат, че няма да бъдат добре приети от техните близки и обществото. Това показва, че за да се ускори процесът, трябва да променим нагласата в обществото, а не само тази на кандидат-осиновителите", добавя Кънчева.

"550 училища вече с бележници онлайн", пише "24 часа". Родители, учители и ученици вече могат да си общуват 24 часа в денонощието. И закъснението на детето вече не може да остане скрито с дни от майката, защото още щом учителят го нанесе в дневника, всеки родител може да го види. Това става с помощта на електронното училище - www.bgclass.net.

Системата е разработена от родители, които са софтуерни специалисти. Всеки ученик си има нещо като профил във фейсбук, но с много повече функции. Системата е безплатна, може да се ползва навсякъде, където има интернет.

"Разнобой в ГЕРБ за пенсии и осигуровки"
пише на първа страница в. "Труд". Вестникът информира за различни твърдения на финансовия министър Симеон Дянков и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

"Труд" научил, че депутати от ГЕРБ се готвят да бламират важна законова поправка, подготвена от финансовото министерство. Тя предвижда да се въведе единно платежно нареждане за внасянето на данъци, социални и здравни осигуровки в хазната. Официално целта е да се спестят средства от банкови такси, които сега се удържат при всяко отделно плащане.

Според в. "Сега" е странно, че всички са харесали съдийските избори за ВСС. "Изборът на членове от съдийската квота на новия Висш съдебен съвет (ВСС) доведе до странно сближаване в позициите между държавата и неправителствените организации. Ден след като станаха ясни имената на шестимата съдии на бъдещия ВСС, и двете страни определиха вота за прозрачен и честен. Първи задоволството си изказа вътрешният министър Цветан Цветанов. МВР шефът заяви, че изборът е най-прозрачният, който е провеждан досега", чуди се "Сега".

"В Европа познават Станишев и залагат на силните му страни", казва пред "Дума" близкият на председателя на БСП евродепутат Кристиан Вигенин. "Кандидатурата на Сергей Станишев остана единствена за председателското място на Партията на европейските социалисти и това показва, че той се е справил успешно като временен президент и,че - кандидатурата му е консенсусна, добре приета във всички части на континента. А основното послание към европейските граждани е много силно - за европейската левица обединението на Европа е факт, щом българин може да застане начело на ПЕС.

Вигенин твърди, че външният министър Младенов се е оказал едно от най-големите разочарования в този кабинет - не защото другите министри блестят с нещо, а защото очакванията ми към него бяха по-големи. България никога не е била толкова самотна на Балканите, толкова объркана в Европейския съюз, толкова неразбрана в Русия и толкова хаотична в други региони на света. Не зная доколко поправими са щетите за страната ни, ще са нужни години на упорит труд, за да преодолеем този разпад", обобщава евродепутатът от БСП.

В интервю за "Новинар" Арсен Схоян, извънреден и пълномощен посланик на Армения в София, коментира седмицата на арменската култура в София. "Нашата цел бе да пренесем арменската топлота тук. Историята, приятелските отношения и християнските ценности ни свързват, но самите Дни на арменската култура бяха отговор на Дните на българската култура в Армения през 2010 г. Посланикът подчертава, че в София се довършва арменска черква, която час по-скоро трябва да бъде осветена.

"Фирмите ще внасят корпоративен данък по нови правила", съобщава "Сега". Серия от облекчения за декларирането и внасянето на корпоративния данък и данъците върху доходите на физическите лица ще влязат в сила от 2013 г. Задължението за авансово внасяне на корпоративния данък на месечна основа занапред ще важи само за големите фирми. Данъкът върху представителните и социалните разходи вече ще се внася на годишна вместо на месечна основа. Облекчава се и редът за деклариране на отделни категории доходи на физическите лица.

Всичко това е записано в законопроекта за изменение на Закона за ДДС, с който се променят и други 6 закона. Най-много са промените в реда за изчисляване и внасяне на авансово дължимия корпоративен данък. От авансово привеждане на данъка ще бъдат освободени всички фирми, които имат приходи от продажби за предходната година до 300 000 лв. Досега лимитът бе 200 000 лв. При по-големите фирми вноските ще се превеждат ежемесечно само ако приходите от продажби са надхвърлили 3 млн. лв. Ако този праг не е достигнат, парите ще се внасят на тримесечие.

"Капитал Daily" проследява отказа на ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от първоначалната идея да емитира облигации в долари на международните пазари. За сметка на това е избрало емисия в евро за 250 млн. и срок от 5 години. С парите през май догодина трябва да се погасят 195 млн. евро, останали от заема, който преди години НЕК изтегли от чуждестранен консорциум, за да финансира началото на проекта за АЕЦ "Белене". За облигационната емисия, която ще е една от най-големите за българска компания, се разбра от обява на сайта на БЕХ за избор на рейтингова агенция. Крайният срок за подаване на документите за участие е 24 септември. Очакванията са рейтингът да се получи през ноември, а в началото следващата година може да бъдат пласирани облигациите. За целта енергийният ходинг ще трябва да избере и финансов консултант.

Анализ на "24 часа" се вглежда в "Кривото ни циганско огледало". Европейските институции са неспособни да адресират правилно ромския въпрос. Но по-големият проблем са неустойчивите социални системи на Стария континент. Страната ни е направила сякаш единствения възможен социален избор за своите роми - социална защита на ръба на оцеляването.

Български учен разгада тайната на придвижване на НЛО в пространството, пише "Новинар". Физикът от университета Йорк в канадския град Торонто Стоян Саргойчев изпробва в лабораторни условия напълно нов метод за придвижване. Според него плазменото поле, което изменя гравитацията около летящите чинии, може да бъде основно средство за придвижването на НЛО. Саргойчев обясни, че е изследвал метода и е открил, че може да се променя локално гравитацията около един обект, чрез което да се създаде принципно нов механизъм за придвижване в пространството.
Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 5 минути

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 21 минути

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 1 час

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 1 час

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 2 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 2 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 2 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 3 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 3 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш</p>

Всичко, което трябва да знаем, за да се предпазим от коклюш

България Преди 3 часа

Полезна информация и съвети от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 3 часа

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 3 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 3 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 4 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 4 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок