"Труд" В началото на 2015 г. магистрала "Струма" стига до Благоевград
Източник: netinfo
3
В началото на 2015 г. магистрала "Струма" ще стигне до Благоевград. Най-късно през декември 2012 г. може да започне изграждането на участъка от магистрала "Струма" между Дупница и Благоевград, след като вчера бяха отворени офертите на кандидатите за строителство, за които съобщава в. "Труд"

Тази отсечка е първият у нас пътен проект, в който водещ критерий няма да е предложената цена, а сбор от нея и техническото предложение. Прогнозната стойност на участъка е 200 млн. лв. за 37 км, което прави по около 5,4 млн. лв. на километър. Сравнително високата цена за този терен се обяснява с нуждата от 2 тунела по 300 метра и общо около 10 км мостове, които оскъпяват строителството.

Петър Стоянов-Сумиста нарекъл три прокурорки "гювендии" в Шуменския окръжен съд и е бил глобен 200 лв., съобщава в. "24 часа".

Петър Стоянов-Сумиста, обвиняем за ръководство на банда, извършвала поръчкови убийства, избухнал в съдебната зала след очни ставки между Георги Петков-Космоса и Лозан Цеков, от една страна, и подсъдимия Петър Атмаджов.

На журналистите, които следят процеса на монитор в друга зала, не станало ясно какво е раздразнило Стоянов, за да се държи така, отбелязва кореспондентът на вестника.

Според Георги Стоев, икономист от "Индъстри уоч", интервюран от "Монитор", няма риск за приходите в Бюджет 2013. Инвеститорите обаче се интересуват от една по-дългосрочна перспектива до 2015 г. или 2020 г., напомня той. Например, ако ви трябват 2 години, за да направите един завод в България, след това очаквате поне 5 години да действате в стабилна среда. Затова инвеститорите се интересуват от прогноза с период от около 7-8 години.

Експертът напомня и друго: Продължаваме да живеем в инфлационна среда. През 2013 г. може да има поскъпване в други сектори, например при металите или нехранителните земеделски суровини като памук и дървесина.

Стоев е убеден, че трябва да бъдат приватизирани почти всички предприятия в енергетиката, като изключим електроразпределителните дружества. Например тецовете, които са в активите на НЕК, самата инфраструктура на НЕК, а също и самата логистика на пазара на енергийни услуги може да бъде частна.   

Парични награди за особени заслуги ще получават българите с изключителни постижения в обществения живот, информира "Труд" за вчерашно решение на парламента. За някои те ще са пожизнени и на практика ще заменят т.нар. пенсия за заслуги, за втори - ще се отпускат в срок от 1 до 3 години, а на трети ще се дават еднократно за проявена доблест.

Пожизнените и срочните награди ще са за постижения в укрепването на демокрацията и гражданското общество, за борба с бедствия и аварии и за опазване на околната среда и ще се отпускат с решение на Народното събрание. Еднократната премия за доблест ще се дава от Министерския съвет по предложение на премиера и днес някои вестници се възмущават, че така се давали права лично на Бойко Борисов. Всъщност.

Размерът ще се определя всяка година с бюджета. В проекта за 2013 г. за такива награди са заделени около 500 000 лв.

"Новинар" съобщава, че три общини ще гласуват онлайн на парламентарния вот догодина. Гласуването ще бъде експериментално. Трите общини ще се изберат чрез жребий. Изискването е те да нямат жители над 50 000 души.

Според "Стандарт" сегашният заместник на главния прокурор Борис Велчев - Галина Тонева, ще стане и.д. на държавното обвинение до избора на нов титуляр. Рокадата ще стане факт, след като Велчев се закълне идната седмица като член на Конституционния съд заедно с останалите нови в органа - Анастас Анастасов и Венета Марковска от квотата на парламента, както и Георги Ангелов от квотата на новите съдии.

"Капитал дейли"
цитира съобщение на БНБ, според което всеки пети фирмен кредит е просрочен. В края на септември е отчетено най-голямото от началото на 2012 г. тримесечно нарастване на привлечени средства от корпоративния сектор - с 687 млн. лв. Общо печалбата на банковата система продължава да расте на годишна база, а разходите за покриване на просрочия по кредити да намаляват.

Продължава да се понижава обаче и доходът от лихви, а растежът на този от такси е около нулата. В кредитирането няма почти никакво движение - корпоративните кредити нарастват с малко, а жилищните и потребителските намаляват. Така общата картина се изразява в запазване на статуквото с леки нюанси, но без резки движения.

В интервю за "Новинар" адвокатът Асен Георгиев казва, че имам случаи на съдебни дела, заведени срещу зъболекари. Това, което най-често се повтаря като ситуация, е, когато човек се убеждава, че усмивката му трябва да е красива. В такива случаи се извършват ортопедични манипулации. Пострадалите са предимно жени, защото се знае, че те са по-суетни от мъжете.

"В такива случаи се сменя всичко в устата. Това са доста скъпи услуги. Имаме много случаи, в които работата е свършена така, че буквално съсипва живота на пациента. Най-често, ако има нужда от лечение един зъб, той не се лекува, а върху него се поставя коронка. Това означава, че нелекуваните неща тепърва ще създадат проблеми. Използваните материали, недобре замислената и недобре изпълнена конструкция на корекцията също е проблем. Получава се замазване на проблемите и впоследствие се създават много тежки отклонения, които даже не могат и да се лекуват. Пациентът не може и да работи и да упражнява професията си в някои случаи. Буквално се изолира от обществото", обяснява адвокатът.

От четири години той се занимава с организиране на дейността на неправителствената организация за защита правата на пациентите. Защитава ги в съда от лекарски грешки и други здравни проблеми.
Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 6 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 6 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 7 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 8 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 8 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности