"Телеграф": Съдията на Октопода - с незаконен палат
"Телеграф": Съдията на Октопода - с незаконен палат   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
15

Съдията на Октопода - с незаконен палат, е водещата новина на "Телеграф".

Белият дом, в който живее шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, се оказва без редовно разрешително за строеж и без акт 16. По документи имотът, който бе сред най-луксозните терени, заснети при акция "Хеликоптер" на данъчните, се води собственост на строителна фирма "Средец" АД.

Пенгезов е наемател на имението от 1600 кв.м срещу символичната сума от 900 лв. на месец.

Полицаи крадат места за паркиране, информира "Труд". Полицейски управления в София са "присвоили" улиците около сградите си без разрешението на Столичната община, а служителите им паркират там безплатно.

За ползването на площите, които са публична общинска собственост, няма договори за наем между кметството и полицията. Това разкритие направи БТА, като се позова на справка от "Московска" 33, предоставена по Закона за достъп до обществена информация.

Става въпрос за Първо, Второ, Трето и Девето РПУ.

Килърите са като скачени с БСП, коментира в интервю за "24 часа" скандалните записи от СРС-та по делото в Сливен, вицепремиерът Цветан Цветанов, изяснявайки отношенията на сръбския наркобос Сретен Йосич с депутати от БСП.

"Създаването и утвърждаването на СИК и ВИС, както и примерът с израстването на Косьо Самоковеца и създаването на кръга "Олимп" по време на управлението на Иван Костов - това бяха кръгове, които в момента са част от бизнеса и елита на обществото, а реално те са забогатели от злоупотребите направени с мълчаливото съгласие на политическите формации.

Друг пример за симбиозата на висши представители на БСП с организираната престъпност е бившият шеф на ГДБОП (бел.ред. - тогава ЦСБОП) Тихомир Стойчев.

Учуден съм, че този човек и в момента дава оценка в сферата на борбата с престъпността", изразява становището си вътрешният министър.

Кабинетът драматично закъснява с новите оперативни програми, алармира "Сега". Подготовката им и партньорския договор с Европейската комисия за периода 2014-2020 г. закъснява драматично. Документите, които ще се изпълняват от поне три правителства и по същество представляват програми за реформи на цели сектори, трябва да бъдат предадени в средата на следващата година, а работата по тях още не е започнала.

Така през 2013 г. правителството ще трябва едновременно да подготвя парламентарни избори, да договаря финансиране от 17 млрд. лв. и да усвои рекордна сума по настоящите оперативни програми.

Като отговор по темата за европрограмите е коментарът на "Класа" - под снимка на първа страница - който отразява думите на премиера от срещата му с нашите сънародници в Португалия: "До края на мандата ще усвояваме 85% от еврофондовете".

Борисов е разказал за всички инициативи, започнати от правителството - строителството на пътища, инвестирането във високи технологии, в културен и исторически туризъм, борбата с корупцията по високите етажи. По думите му тези успехи привличат в родината много български специалисти,работили в чужбина.

Държавата ще получи правото да сече, залесява, стопанисва и печели от царските гори в Рила, независимо че делото за собствеността им ще се точи още дълго в съда, информира "Труд".

Това се подразбира от последните промени в Закона за горите, подготвени от ГЕРБ, според които държавата ще стопанисва гори, за които се водят съдебни дела с частни лица или общини. Най-големият стартирал съдебен спор в момента е за 16 000 дка гори над Боровец и с. Бели Искър, за които тепърва бившият премиер Симеон Сакскобургготски трябва да доказва, че е собственик.

Пораженията от последните земетресения в България отново направиха актуална идеята за задължителна застраховка на имотите и животните, пише "Сега".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще предложи на заседанието на кабинета в сряда да се обсъдят мерки в посока задължителна застраховка на всички сгради. Идеята не е нова - съществува поне от 10 г.

Според различните схеми - сумата би варирала между 12 и 30 лева на година - според големината на имота, пари, които да се събират с данъците.

Застрахователите са скептични, защото вноската ще стига за покриване само на минимални щети. Земеделският министър Мирослав Найденов също поиска задължителна застраховка на земеделската продукция.

От Асоциацията на земеделските производители са изцяло против идеята на министър Найденов, защото застраховката сама по себе си е доброволен акт.

Европа не ни задължава да превръщаме доброволните здравни фондове в застрахователни, гласи становище на Европейската комисия (ЕК), пратено на запитване от евродепутатът от БСП Илияна Йотова. А точно обратното, внушават вицепремиерът Симеон Дянков и здравният министърът Десислава Атанасова.

Затова на 27 април т.г. те внесоха промени в Закона за здравното осигуряване, с които фондовете стават застрахователни. "Дава ни се време, за да коригираме законодателството си според новата директива", обясни вчера пред "Труд" д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на доброволните здравни фондове.

Тя добави, че до "скастрянето" от ЕС се е стигнало, защото сме се забавили със законови промени, но по друга линия.

120 млн. лв. за подобряване на енергийната ефективност на държавни и обществени сгради отпусна 23-тата Асамблея на донорите на Международния фонд "Козлодуй", цитира съобщение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма "Класа".

Общо 66 общини получават одобрение за финансиране на енергоспестяващи проекти за 217 сгради, съобщи още МИЕТ. Между тях са Софийският университет "Св. Климент Охридски", болници, училища и детски градини в столицата и в цялата страна.

Да защити одобрените проекти, за Лондон замина енергийният министър Делян Добрев, придружен от бившия си заместник и сегашен директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

За "Телеграф" Валентин Николов, ръководител на АЕЦ "Козлодуй", обяснява: "Нов блок в АЕЦ "Козлодуй" ще е с 2 млрд. евро по-евтин."

Предимството на АЕЦ "Козлодуй" пред "Белене" е, че има изградена инфраструктура - електропреносна мрежа. Освен това има изграден на 80% блок, който може да се ползва. Ядрената ни централа е проектирана да издържа до 8-а степен по скалата на Рихтер. Аз съм сигурен, че би издържала и на 9-а степен", убеден е директорът на централата.

България и Европейската комисия могат да влязат в съдебен спор заради спрените европейски средства за сероочистващите инсталации в пети и шести блок на ТЕЦ "Марица-изток 2", пише "Капитал Daily". В момента София и Брюксел преговарят за размразяване на 36 млн. евро безвъзмездна помощ. Те бяха блокирани след проверка на Европейската служба за борба с измамите (OLAF ) по сигнал за измами при избора на изпълнител на проекта - консорциум между италианската Indreko и китайската Insigma.

Бизнесът иска черен списък за дълга на държавата към фирмите, е водещата тема на "Дума". Властта да изясни в какъв обем са невъзстановеният ДДС и неплатените пари за обществени поръчки на фирмите, преди да прави регистър на работодателите, които бавят заплатите на служителите си. Това поиска изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев вчера.

Така ще може да се проследят фирмите, които са лишени от основен финансов ресурс, с който биха могли да си платят просрочените задължения към работниците, смята Данев.

Той допълни, че регистър на некоректни работодатели е публикуван на сайта на НОИ, където се вижда кои работодатели бавят осигуровките на служителите си.

Според "Стандарт" българинът изтупва брашнения чувал с последните си левчета. Около 3 млрд. лв. повече пари са се завъртели в магазините през 2011 г. и първите три месеца на 2012-а.

Данните на БНБ са за банкнотите в джобовете ни и средствата в разплащателни сметки и овърнайт депозити. Това са парите, с които пазаруваме, плащаме сметки и фирмите се издължават помежду си.

Оживлението не означава, че сме забогатели, макар че налива вода в колелото на икономиката, коментират банкови експерти.

Европейската комисия (ЕК) в нито един свой доклад не е искала да прави структурна реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това заяви вчера министърът на правосъдието Диана Ковачева по повод критиките на ЕК за реформиране на ВСС, пише "Класа".

Сегашният ВСС е постоянно действащ именно през процедурата на ЕК, обясни Ковачева. Според правосъдния министър се е получило недоразумение и вероятно има невярно подадена информация към говорителя на ЕК Марк Грей.

Миналата седмица на брифинг Грей обясни, че е възможно прекият вот за избор на следващия ВСС да се проведе още тази есен.

"Позицията на Европейската комисия не се е променила. Както подчертаваме пред българските власти от известно време, ние смятаме, че е нужна фундаментална реформа в съдебната система, която започва от Висшия съдебен съвет", каза говорителят на ЕК миналия четвъртък.

В интервю за "Труд" министърът на правосъдието Диана Ковачева, заявява: "Най-важни са лицата в съдебната власт".

"Разговорите, които водим с експертите от Европейската комисия (ЕК), са на една и съща вълна. Няма различия в позициите на Брюксел и България относно предвижданата реформа на съдебната система у нас -тя трябва да бъде задълбочена и добре обмислена.

Ние сме съгласни, че най-добрият модел за избор на членове за ВСС е прекият, т.е. "един магистрат - един глас". Съобразяваме с всяка препоръка от Брюксел, която може да бъде изпълнена. Реформата във ВСС е много важна. Тя се основава и на промени в закона, но и на промяната на хората във ВСС, която става на всеки пет години.

Ако личностите, които ще бъдат избрани, са качествени и мотивирани, ВСС ще работи добре. За мен петгодишен мандат е прекалено дълъг", заключава министър Ковачева.

"Новинар" в анализ изследва състоянието на "Двете Българии и ромите". България е втората след Румъния по брой на ромско население в Европа и това означава, че проблемите в страната са много по-съществени, отколкото в съседните Сърбия и Гърция.

Съществуват две Българии - на хората, които имат среден стандарт и на тези, чиято единствена мисъл всекидневно е как да осигурят насъщния си.

Ромите са част от една обществена система и тяхното обедняване ще рефлектира все по-осезаемо върху цялото общество, смята Румян Русинов, директор на Центъра за публични контакти и застъпничество.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В Словакия искат отрицателен PCR за излизане от вкъщи

В Словакия искат отрицателен PCR за излизане от вкъщи

Теми в развитие Преди 2 часа

Изключение се прави за лица под 15 и над 65 години. Останалите трябва да имат отрицателен ПиСиАр тест или антигенен тест, независимо къде отиват - на работа, при лекар или в магазин за хранителни стоки

Московската полиция задържа брата на Алексей Навални

Московската полиция задържа брата на Алексей Навални

Свят Преди 2 часа

Московската полиция задържа днес Олег Навални, брата на арестувания критик на Кремъл Алексей Навални

Австрия затяга правилата за влизащи в страната по служебни причини

Австрия затяга правилата за влизащи в страната по служебни причини

Теми в развитие Преди 4 часа

Министерството на здравеопазването реагира с изискване за прецизиране на причините, по които лицата влизат в Австрия

Снимката е илюстративна

Дълга опашка от тирове на ГКПП Капъкуле към България

България Преди 5 часа

Една част от товарите, които основно се превозват през Капъкуле, са предназначени за България, а по-голямата част - за европейските държави

СЗО отчете рекорден брой починали от коронавируса за седмица

СЗО отчете рекорден брой починали от коронавируса за седмица

Теми в развитие Преди 7 часа

Близо 96 хиляди души са починали от коронавируса по света за една седмица. Това е рекорд за седемдневен период от началото на пандемията, съобщи СЗО

От „Астра Зенека” обявиха, че ще преговарят с ЕК

От „Астра Зенека” обявиха, че ще преговарят с ЕК

Теми в развитие Преди 7 часа

ЕК е недоволна от обясненията за забавяне на производството

<p>Филмът на 2020 г., ето кой е той</p>

Ето кой е филмът на 2020 г.

Любопитно Преди 8 часа

Продукцията спечели няколко водещи награди на американския Национален съвет на кинокритиците

Правната комисия прие да има прокурор, който да разследва главния прокурор

Правната комисия прие да има прокурор, който да разследва главния прокурор

България Преди 8 часа

Прокурорът, който ще може да разследва главния прокурор, ще се избира от ВСС

Лидерите имат нужда от Ultra решения

Лидерите имат нужда от Ultra решения

Технологии Преди 9 часа

Новият смартфон на Samsung тества границите на възможното

Пенсионерите ще получат добавка от 50 лева и през април

Пенсионерите ще получат добавка от 50 лева и през април

Теми в развитие Преди 9 часа

Това съобщи социалният министър Деница Сачева

Владимир Путин

Путин алармира пред Давос: Човечеството е изложено на риск

Свят Преди 9 часа

За икономики, при които хората не са средство, а цел, призова руският президент

Астронавтите от НАСА излязоха в открития Космос (Видео)

Астронавтите от НАСА излязоха в открития Космос (Видео)

Любопитно Преди 9 часа

Подготвят монтирането на научно оборудване

<p>10 души отиват на съд за лихварство и изнудване&nbsp;</p>

Прокуратурата даде 10 души на съд за лихварство и изнудване

България Преди 9 часа

Престъпното сдружение е било сформирано през януари 2018 г. и е действало на територията на гр. София

<p>Там осъдиха на година затвор жена, скрила ковид симптоми</p>

Там осъдиха на една година затвор жена, скрила симптоми на COVID-19

Теми в развитие Преди 10 часа

37-годишна жена е взела лекарства, за да намали температурата си, преди да се качи на самолет от САЩ за Китай

<p>Автобус се обърна на пътя Русе - Бяла</p>

Автобус се обърна на пътя Русе - Бяла

България Преди 12 часа

Автобусът е пътувал от Турция за Румъния

Вдигат автомобилите за скрап в София по-бързо

Вдигат автомобилите за скрап в София по-бързо

България Преди 12 часа

От 8 януари срокът е намален