"Телеграф": Личната карта - 3 в 1
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
16

Личната електронна карта става 3 в 1, пише на първа страница "Телеграф". Тя ще съдържа три компонента - електронна здравна карта, електронно ЕГН и електронен документ за самоличност.

В пълния си вариант пластиката с чип се очаква да бъде готова след 2026 г., когато изтича договорът на МВР със "Сименс" за изготвянето на документи.

Според първоначалните им изчисления продуктът ще струва между 50 и 70 лв.

Полицаи и военни могат да излязат на безпрецедентни съвместни протести през следващите дни заради драстичните различия, които имат с ръководствата на министерствата по увеличението на заплатите и орязването на привилегиите, алармира под глава "Сега".

Вчера ръководството на МВР на практика отхвърли основното искане на полицаите - за увеличаване на заплатите.

Освен това вътрешният министър Цветан Цветанов пробва да реши по силов път проблемите си с непокорния полицейски синдикат, който фактически организира протестите на униформените през последните няколко години.

В интервю за "Преса" професор Александър Чирков диагностицира обществото 23 години след промените.

"Диагнозата е дезилюзиониране на обществото - раздяла с илюзиите. Обществото живее с чувството на загубени години, на пропилени надежди. Жалко е!

Навсякъде властва хаос - набързо се вземат някакви решения, после пак така на бързо се отменят", подчертава Чирков.

Според него основният недостатък на политиците ни днес е липсата на възпитание и познание. А за премиера Бойко Борисов Чирков коментира:

"Аз много се страхувам като се появи някой силно екстровертен тип като поведение. Този тип, особено при политиците, иска постоянно фокусиране на вниманието върху себе си, иска медии и население да са ангажирани непрекъснато с неговия нарцисизъм. А пътят от нарцисизма до психопатията е много къс и политиците трябва много да внимават."

Държавата няма шанс да събере над 700 млн. лв. неустойки, наложени на купувачи на приватизирани предприятия заради неизпълнени задължения, показват изчисления на "24 часа".

Причините са липса на обезпечения по договорите, отхвърлени в съда претенции, описани заради заличаване на дружествата вземания, фалит на препродадени предприятия.

Основната част от парите - 406 млн. лв., са наложените неустойки по договора за продажба на "Кремиковци". Другият голям длъжник е "Химко" - Враца, и също от години е в несъстоятелност.

Темата в днешния брой на "Труд" констатира, че справедлива такса смет ще има най-рано през 2016 г. Общините в страната масово са се отказали да въвеждат нова и по-справедлива методика за изчисление на такса смет.

Налогът ще продължи да се формира на база данъчната оценка на имота, а не според количеството изхвърлен боклук. Така за по-големите апартаменти, обитавани дори от един човек, се плащат стотици левове за смет.

В същото време четиричленно семейство в по-евтино жилище внася в общината в пъти по-малка сума. Според "Труд" това води до високи такси и мръсни населени места, а картинката може да се промени едва през 2016 г. Тогава се очаква да бъде изработена нова система за определянето размера на таксата.

С подземен паркинг, който ще прибира до 400 автомобила, може да се уредят депутатите след преместването си в бившия Партиен дом, твърди на първа страница "Монитор".

В момента в някогашната централа на БКП заседават парламентарните комисии, но най-късно в началото на идната година ще стартират строителните дейности по преустройството на зала "Св. София", където в бъдеще ще се провеждат пленарните заседания.

Финансовият министър Симеон Дянков е уверил социалните партньори, че няма сериозно намерение да въвежда диференцирана минимална заплата според икономическото състояние на отделните региони, пише "Сега".

Той каза, че е било някаква идея, която е пусната в общественото пространство, за да се види реакцията, но не се работи по нея, заяви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, който излезе много преди края на заседанието на тристранката.

Дянков обаче вече е доказвал, че използва верни депутати да внасят екзотичните му идеи между първо и второ четене на законите направо в парламента, като така се избягват дебатите със социалните партньори.

Така беше прокарано увеличението на пенсионната възраст две седмици преди началото на 2012 г., припомня вестникът.

Бюджет 2013 е миналогодишният бюджет, лекичко поразместен, заявява в интервю за "Стандарт" вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Неговата оценка за проектобюджета е следната:

"Няма програмното бюджетиране, за което говорим от дълги години. Не се гони някакъв резултат. Само си раздаваме заплати и обществени поръчки. Няма мерки, които да насърчават младите хора, нито образованието. На здравеопазването на практика не е обърнато внимание.

За редица сектори в бюджетната сфера по същество се предлага замразяване на възнагражденията или съкращаване на персонала. Не приемаме диференцираното вдигане на пенсиите. Повдигнахме и въпроса минималните осигурителни прагове по икономически дейности да станат минимални заплати."

Манолов е категоричен, че минималната работна заплата не трябва да се премахва. "Нека тя да съществува, но искаме да се определят нивата на минималните заплати според това какво работиш", настоява експертът.

Синдикатите не приемат идеята за диференцираното вдигане на пенсиите от 1 април според това кога те са отпуснати. "Защото е излизане от изначалния принцип на определяне на пенсиите", казва Манолов. Експертът подчертава още, парите, които се отделят от вноските за пенсия на хората и отиват в частните фондове за задължително осигуряване.

Това, по думите му, е изключително голям проблем. "От една страна, заради това, че на хората им се намалява пенсията, която ще получат от солидарния стълб, т.е. от държавния фонд. Ако осигуровките бяха отишли само там (б. а. - НОИ), пенсията им щеше да е много по-голяма", аргументира се Манолов.

Втората пенсия също да отива в НОИ, за да спадне дефицитът от 1,9 млрд. лв. на държавното осигуряване. Такава идея лансира президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, допълва в друга статия "Стандарт".

Време е за революция в модела на заплащане, призовава в своя анализ за "24 часа" Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика.

Търсеният ефект от минималната работна заплата, тоест тя да стане реален измерител на положения за нея труд, ще имаме, когато тя се увеличи не в проценти, а в пъти.

Изходът от създалата се ситуация е в радикалните промени, твърди авторът. Анализирайки сегашния модел на заплащане се оказва, че той е твърде остарял за бързоразвиващия се свят. Нейков предлага смяна на модела с т.нар. "разделно плащане".

При него има много по-голяма хармонизация на интересите на работодателя и на работника. Подобни радикални промени в установени традиционни механизми се правят най-бързо и най-успешно по време на криза.

Само че ние пропускаме вече трета година от кризата, подчертава експертът.

За 12 месеца работа учените от БАН ще получават 10 работни заплати, алармира под глава "Преса". Заради недостиг на средства по тази позорна схема ще работят и догодина хората на науката.

Те ще излизат в неплатен отпуск по график. Не бе изпълнено обещанието на президента Росен Плевнелиев до края на 2012 г. да им намери още 14 млн. лв. Разчетите на Дянков предвиждат БАН да получи за трета поредна година само 59 млн. лв. субсидия.

Ще проверяваме цената на тока, анонсира пред "Труд" зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев.

Смятам, че народните представители дължим на гражданите яснота, за това как се изчисляват сметките им. Дори да е тежко поносимо увеличението, хората трябва да са наясно как се е стигнало до него, коментира Главчев.

Той оглавява новосъздадената парламентарна комисия, която ще надзирава работата на Държавната комисията за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Целта е да се създаде чувството в обществото, че всичко е нормално, аргументира се Главчев.

Това е одит - "проверява се дали са спазени всички процедури, за да се стигне до крайния резултат", казва още експертът.

В отговор на друг въпрос Главчев коментира и "Бюджет 2013". Той категорично отрича твърдението, че повишението на доходите е предизборен ход. "Досега винаги сме казвали, че водещото е финансовата стабилност - няма да правим компромис. И тази година не е изключение от правилото", изтъква Главчев.

По темата за цената на електроенергията "Новинар" допълва на първа страница: По-евтин ток може да плащаме от 1 юли догодина. До намаляване на цената на може да доведат преговори с ТЕЦ "Марица-изток". Това съобщи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

В близките няколко седмици ще започнат разговори за намаляване на цената, на която НЕК купува енергия от ТЕЦ "Контур глобул Марица-изток 3" и ТЕЦ "АЕS Гълъбово", обясни Семерджиев.

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 52 минути

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 1 час

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 1 час

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 1 час

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 2 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 2 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 3 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 3 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 3 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване