Светът коментира: Бляскава и смазваща победа на ГЕРБ
Светът коментира: Бляскава и смазваща победа на ГЕРБ   
Източник: Георги Димитров, vesti.bg
6
В о одробни репортажи от София чуждестранните медии съобщават и коментират резултатите от парламентарните избори в България.

Десноцентристката партия ГЕРБ на кмета на София Бойко Борисов спечели бляскава и смазваща победа

на парламентарните избори в неделя, отбелязва в репортаж от София агенция Франс прес.

Агенцията насочва вниманието си върху обещанието на Бойко Борисов за възможно най-бързо съставяне на правителство в този най-труден период за България - най-бедната страна членка на ЕС, която също е засегната от икономическата криза.

Франс прес припомня обещанието на Борисов да се бори с корупцията, като дойде на власт, и цитира думите му, че "онези, които са крали, сега трябва да се страхуват".

Агенцията определя поражението на социалистите на изборите като тежко и припомня, че подобно нещо вече се е случило и на вота за български депутати в ЕП в началото на юни.

Франс прес допълва, че изборите бяха произведени под надзора на наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и от Съвета на Европа, за да бъдат разкрити евентуални опити за подкупване на избиратели.

Германската информационна агенция ДПА отбелязва, че консервативната опозиция в България е нанесла огромно поражение на социалистическия премиер Сергей Станишев. Агенцията нарича системата за гласуване в България смесена и сложна.

На този вот

Станишев плати висока цена заради неспособността си да се справи с корупцията

и заради настоящия икономически спад. Това се случи малко повече от две години след като Станишев отведе България в ЕС. Оттогава обаче злоупотреби със средствата от европейските фондове, извършени в България, накараха Брюксел да замрази 1 милиард долара помощи за тази страна миналата година.

Изборите в неделя бяха използвани от някои хора, обвинявани във финансови злоупотреби, да излязат от ареста, за да се борят за място в парламента, припомня ДПА.

Агенцията допълва, че само преди повече от две години много българи с еуфория брояха дните, оставащи до влизането им в ЕС. После те бързо се сблъскаха с действителността да са най-бедната страна в 27-членния блок, със средна заплата от 300 долара и с още по-малките си пенсии.

Още преди да са обявени официалните резултати от вота, едно е ясно - България направи ясен политически обрат надясно и избегна политическия застой, който щеше да излезе скъпо на българската икономика и който беше прогнозиран от някои анализатори, допълва ДПА.

ДПА, а също и агенция Асошиейтед пред, припомнят, че парламентарните избори са били белязани от твърдения за купуването на гласове, практикувано широко сред най-бедните българи, главно ромите.

АП допълва, че в събота, ден преди вота, са били разследвани 50 случая за купуване на гласове. Агенцията припомня, че репутацията на кабинета на Станишев пострада от скандалите за корупция, в които беше замесен.

Агенция Ройтерс предлага биографична справка за Бойко Борисов, в която отбелязва, че лидерът на ГЕРБ е известен с прякора си Батман заради пламенния си стремеж към действие.

Спечелилата вота ГЕРБ обеща, пише Ройтерс в репортаж от София, че

още днес започва разговори за съставяне на коалиционен кабинет.

Това повишава изгледите за реформи в страната членка на ЕС, които ще й позволят да се бори с корупцията и рецесията.

ГЕРБ спечели вота в неделя на базата на обещание да се справи с дълбоко вкоренената престъпност в България, която накара ЕС миналата година да ореже помощите за нея. Партията спечели и като извлече полза от гнева на гласоподавателите от неспособността на оглавяваното от социалистите правителство да се справи с корупцията и с икономическите проблеми на страната.

Според наблюдатели оглавявано сега от ГЕРБ правителство вероятно ще започне разговори с Международния валутен фонд и ще намали правителствените разходи в опит да оздрави тежко пострадалата от глобалната икономическа криза българска икономика.

Ройтерс допълва, че ГЕРБ се е справила на вота много по-добре от очакваното, като е спечелила с около 10 процента повече гласове, отколкото се прогнозираше.  Така отпадат опасенията, че едни проточващи се във времето разговори за съставяне на коалиционно правителство могат да навредят на плановете за реформи в страната.

Според някои анализатори програмата на Борисов се нуждае да бъде подплатена от конкретни политически планове, но те признават, че Борисов има политическата воля за промяна, която липсваше на предходното правителство, добавя също Ройтерс.

Изборите се състояха във важен момент за българската икономика, когато след 12-годишен растеж България се озова в рецесия и безработицата нарасна, пише агенцията.

Македонските  печатни издания

се спират обширно на изборите в България като подчертават тяхната характеристика на "поврат" в развитието на страната. Изданията поместват информации и анализи, но поради ранния срок на приключване на вестниците те имат повече прогнозен и предварителен характер и обхващат преди всичко първите часове на вчерашния изборен ден.

"Избори за поврат в България", така вестник "Дневник" прави констатацията, че Социалистическата партия на премиера Сергей Станишев е обект на много критики, въпреки че в нейния управленски мандат през 2007 г. България успя да стане членка на Европейския съюз.

Като "Народен референдум против корупцията" определя изборите в България националистическият вестник "Време". Изданието посочва, че "всички анкети предвиждат победа на дясното движение ГЕРБ, която няма да бъде достатъчна за правителство".

Вестникът смята, че "популярността на ГЕРБ в голяма степен се връзва с името на лидера Бойко Борисов, сегашният кмет на София". "Каратистът Борисов обещава жестока битка с престъпността и корупцията", констатира "Време".

"Бойко Борисов е като български народен супергерой", това е заглавието на обширна публикация, посветена на лидера на ГЕРБ в опозиционния всекидневник "Утрински весник". "Той не говори чужди езици, но всеки сериозен държавник или политик, който посещава България иска да се срещне с него", отбелязва изданието, описвайки лидера на ГЕРБ.

В. "Шпиц" е лаконичен като информира за арестуваните в събота петима граждани, обвинени за купуването на гласове.

"В България преди гласуването имаше арести", отбелязва изданието. Частният ТВ "Канал5" излъчи обобщена информация, като постави в центъра на вниманието положението на македонските малцинства в България и в Албания в контекста на изборите там, както и в Гърция. Бе включен лидерът на ОМО "Илинден - Пирин" Стойко Стойков, който се оплака от факта, че партията му продължава да не бъде регистрирана, обещавайки, че "борбата продължава".

"Бойко Борисов - новият премиер на България", е заглавието днес в гръцкият в. "Катимерини". Вестникът припомня, че през последните пет години  неформалният лидер на ГЕРБ не е поемал ангажимент, че ще поеме премиерския пост, ако спечели изборите. 50-годишният Борисов, бивш бодигард, който влезе в политиката, каза, че се надява да приключи преговорите за съставяне на правителство преди 14 юли, когато ще заседава новият парламент, пише в. "Катимерини".

"Българските избиратели отчаяно търсят нов месия.

От 20 години насам след рухването на "реалния социализъм" българите го търсят навсякъде и никъде не го намират. Досега те гласуваха за десни и пребоядисани, за бивши комунисти и настоящи социалисти, гласуваха дори за бившия...цар  Симеон Сакскобурготски, когото направиха и премиер. И нищо. Винаги същото отчаяние. Сега една цяла нация потърси своя спасител в един бодигард на вчерашните парламентарни избори",  коментира в. "Етнос".

"... Но ако новото българско правителство прибегне до заем от Международния валутен фонд (МВФ) при обичайно тежките условия, които ще съсипят най-слабите слоеве от обществото, българите след време отново ще трябва да търсят нов "спасител", допълва изданието, като подчертава, че "в днешна България, последната страна по жизнен стандарт в ЕС, един глас се купува само за 15 евро".

Гръцката агенция АНА-МПА отбелязва, че освен ГЕРБ и Коалиция за България, в новия парламент ще влязат още три формации - националистите от "Атака", „Синята коалиция",  партньор на ГЕРБ в  Европейската Народна партия и народната партия „Ред, законност и справедливост" (РЗС). Агенцията подчертава, че и трите формации са заявили готовност, да подкрепят правителство на ГЕРБ. 

Електронното издание „Ин нюз" определя победата на крайнодясната опозиция в България на вчерашния парламентарен вот като "изборна плесница" за социалистите на Сергей Станишев. Сайтът смята, че вероятността Борисов да състави самостоятелен кабинет е малка и  е възможно това да стане заедно с десните партии от „Синята коалиция".

И руските медии

отразяват и коментират вчерашните парламентарни избори в България. ИТАР-ТАСС отбелязва "рекордната за страната през последните години" избирателна активност.

Новият български кабинет ще бъде "силно десноцентристки", информират редица медии в Русия. "Синята коалиция" - друга либерална партия, също влиза в парламента и опозицията има всички шансове да формира новия кабинет, предаде агенция „Новий регион".

Вотът е спечелен от привържениците на евроинтеграцията в България, твърди в заглавие информационният портал "РосБизнесКонсалтинг".

На практика вече няма съмнения, че властта в България ще бъде поета от блок на десните сили, а партиите от левоцентристката коалиция, приятелски настроена към Русия, минават в опозиционния лагер, коментира агенция „Регнум".

Лидерът на БСП Сергей Станишев призна, че резултатът от вота е "тежко изпитание и сериозно поражение" за партията му. "Гражданите ясно гласуваха за промени", цитира ИТАР-ТАСС думи на днешния премиер.

В навечерието на изборите българските избиратели изразяваха недоволство от неспособността на социалистическия кабинет да се справи с икономическата криза, а също и с високото равнище на корупцията, заради която България дори бе лишена от помощта на ЕС. Според различни оценки, средната месечна заплата в България е най-много 240 долара, което е предизвикало значителна емиграция - в други държави от ЕС са заминали над 700 хил. жители, добавя infox.ru.
Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 7 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 8 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 8 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 8 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 9 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 9 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер