"Стандарт": Заковават лихвите
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
5

"Стандарт" информира на челна страница, че лихвите по влоговете ще се заковат със закон.

Банките няма да могат да променят първоначално договорения процент за целия срок на депозита. Това предвиждат промените в Закона за кредитните институции, приети на второ четене от бюджетната комисия в парламента.

Мярката важи само за депозити с фиксиран лихвен процент, уточнява изданието.

"Сега" пише под глава, че откакто на власт е правителството на Бойко Борисов, България е паднала от 46-о на 51-во място в света по комфорт за правене на бизнес.

Това показва най-новото изследване на Световната банка Doing business 2011. То се прави от 8 години и сред неговите създатели е и финансовият министър Симеон Дянков, който като служител на банката е работил по критериите.

Според новата класация оазисите за правене на бизнес са Сингапур, Хонконг и Нова Зеландия.

На практика България запазва позицията си от 2009 г., но се е влошила спрямо 2008 г., когато бе на 46-о място.

Турция, Румъния, Чехия, Полша са след нас, но повечето членки на ЕС ни превъзхождат значително. Пред нас е дори Македония, коментира "Сега".

Текущото ниво на усвояемост на парите от оперативните програми на ЕС са средно 8,25% разплатени и 34,88% договорени средства за седемте програми, казва в интервю за "Труд" Томислав Дончев, министър за усвояване на средствата.

Отделно по програмата за развитие на селските райони цифрите са 32,3% договорени и 17,71% платени пари.

"Трябва обаче да си призная, че тепърва ще си плащаме за гяволъка", подчертава Дончев. По думите му всички проекти по ИСПА ще бъдат реализирани, проектът Дунав мост 2 ще бъде завършен.

В отговор на въпрос Дончев подчертава, че се наблюдава тенденция, според която еврофондовете всъщност задълбочават разликите между бедните и богатите общини.

На избори вече ще се гласува само със знак "Х", забранени са всякакви чавки, кръгчета или други знаци в полето срещу името на партията или кандидата, отбелязва под глава "24 часа".

Не могат да се ползват никакви други средства за писане освен син химикал. Това е регламентирано в Изборния кодекс, уточнява изданието.

След повече от година работа кодексът най-накрая е готов и ще бъде внесен в парламента. Той обаче се оказа най-ревностно пазеният документ в държавата, тъй като шефката на работната група Искра Фидосова е забранила да бъде разпространяван по медиите преди внасянето му в НС.

20% ще бъде прагът за разместване на кандидатдепутатските листи по места, допълва по темата "24 часа". В Изборния кодекс се записва, че вотът за Народно събрание ще е пропорционален с преференции.

10% пък ще е прагът за преференции за Европарламента. Такива обаче няма да има за общински съветници. C 20 на сто ще бъдат оразяни всички общински съвети в страната, ако Изборният кодекс бъде приет, пише изданието.

С него се правят и поправки в закона за местната власт. Предвижда се намаляване на броя на зам.-кметовете на общини. Районните кметове пък вече ще се избират от общинските съвети.

Президентът Георги Първанов има висок рейтинг, много хора го харесват, така че проектът АБВ може да влезе в парламента на следващите избори, прогнозира политологът Емил Кошлуков в интервю за "24 часа".

По думите му Първанов не постъпва коректно като организира партия една година преди края на мандата си.

Ангажирането му от сега с политиката ще го ерозира като президент, твърди Кошлуков. Според политолога действията на президента пряко ще се отразят и върху БСП - партията ще се разцепи, а ако това се случи АБВ може да бъде сериозен опонент на ГЕРБ.

В отговор на въпрос Кошлуков коментира имотните скандали свързани с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов: "Казусът с апартаментите на Цветанов е простичък - трябва НАП и Сметната палата да излязат ясно и да кажат изкарва ли той такива пари и платил ли е данъци върху тях. Нищо повече".

Темата за проекта на президента Георги Първанов присъства и на страниците на "Сега".

"Светът се глобализира, а Първанов стяга ново възраждане", е заглавието над коментара в изданието.

Според автора Ясен Бориславов засега АБВ прилича повече на "историческа диагноза", а проблемът на българското общество отдавна не е Възраждането, а как да влезе в модерността.

В интервю за "Новинар" Румен Петков, бивш вътрешен министър, коментира казуса "Цветанов".

В отговор на въпрос Петков казва: "Според мен в този случай има форма на зависимост от чужбина. Ако не съм прав, нека да каже, че не е така.

Говорих с висши магистрати, които съвършено сериозно казват, че ако им се предложи на тях да направят експертиза, каквато е правил министърът, те няма да могат да го сторят.

В кавички мога да кажа, че му завиждам за самочувствието, но всъщност става въпрос за една абсолютно куха работа - легализиране на доход от чужбина. Затова трябва да каже пред българския народ кого е консултирал. Все пак той е вътрешен министър, а не шеф на "Плод и зеленчук".

"24 часа" отбелязва, че 300 000 лв. са нужни на бъдещите артисти, художници, музиканти за да погасят сметките си за парно. До края на седмицата Министерски съвет ще преведе сумата на трите академии по изкуствата.

Премиерът Бойко Борисов имал намерение да прехвърли спестени пари от отоплението на всички ведомства, за да не пускат студентите в дървена ваканция, пише изданието.

Науката трябва да се съсредоточи в университетите, призовава в интервю за "Монитор" Стоян Денчев, ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

По думите на Денчев една от основните причини е че, науката и практиката вървят ръка за ръка или както казва американският философ Дюи: "Учене чрез правене". Ректорът подчертава, че за да излезе от кризата държавата трябва да определи своите приоритети във висшето образование.

"Да определи къде са необходими кадри, за да се насочат натам усилията. Ако строим втора атомна електроцентрала, значи че ще ни трябват повече инженери и атомни енергетици.

Би могло да се засили финансирането на вузовете, които да произведат тези кадри. Да се закрият, както каза и министърът, някои специалности, които не са ефективни за момента," съветва Денчев.

3 млрд. евро ще е оборотът на българския туризъм през тази година, като 70 на сто от него ще е от морския туризъм и само 10 процента от зимния, информира "Монитор". Това прогнозира председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация (БХРА) Благой Рагин, уточнява изданието.

Очаква се туристическите пътувания у нас да достигнат 5 млн. за чужденците и 2 млн. н за българите. Зимните ни курорти Банско, Пампорово и Чепеларе очакват добър сезон. Напълно са готови да посрещнат зимните туристи.

Над 500 съоръжения за сняг са подготвени и чакат температурите да спаднат до минус 3-4 градуса, за да бъдат пуснати в експлоатация.

В интервю за "Пари" Светослав Симеонов, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", твърди, че до края на годината ще прегледат всички забавени проекти.

Смятам, че това е възможно, тъй като вече обработваме и проектите, които са били подадени през лятото на 2010 г., категоричен е Симеонов.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 14 минути

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 23 минути

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 41 минути

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 50 минути

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 1 час

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 1 час

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 1 час

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 1 час

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 1 час

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти за извънземния живот може да прочетете в следващите редове

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 1 час

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет

Пенсионери

НОИ ще изплаща пенсиите за май след Великден

България Преди 1 час

Около 534 хиляди души ще получат великденски добавки от 100 лв

Снимката е илюстративна

Крясъци, паника и изстрели с автомат: Косово си спомня за клането в Поклек

Свят Преди 1 час

Четвърт век след случилото се, болката се засилва от факта, че справедливостта е неуловима, разказват близки на жертвите

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

За какво е лъгал Румен Йоана от „Един за друг“

Любопитно Преди 1 час

В забавния куиз „Съм/Не съм“ двамата разкриват повече за себе си

<p>Зрелищно небесно шоу: Розова луна и метеоритен дъжд&nbsp;</p>

Розова луна ще наблюдаваме в небето тази седмица

Любопитно Преди 1 час

За уникалния небесен феномен може да прочетете в следващите редове

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Гърция е засегната от нова вълна на прах от Сахара, идва ли у нас (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Жълто-оранжева мъгла задуши няколко региона след няколко дни на силни ветрове от юг