"Стандарт": Съдбата на "Белене" ясна до Нова година
Българска преса   
Източник: Георги Димитров/Нетинфо
16
Под заглавие "Темида си покри конфликтите на интереси " в. "Труд" информира, че декларациите на магистратите са свалени от сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС) с негово решение от 25 април 2013 г. и никой не може да провери дали съдията по делото му не е братовчед на адвоката на противната страна например.

Мотив за скриването на зависимостите е становище на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). В него се заявява, че ако в декларациите на магистратите има лични данни, различни от трите им имена, всеки съдия, прокурор и следовател трябва да даде съгласие за публикуването на документа. Нещо повече - в становището се казва, че вече огласените на сайта на ВСС декларации трябва да бъдат свалени, докато не бъде получено това съгласие.

"Капитал Daily" пита: Как така се получава, че след като енергийната индустрия настоява за повишение на електроенергията със средно 16%, тя изведнъж пада с 5%? Отговорът: Някой бива орязан, а част от разходите се поемат от друго перо.

Според коментар на вестника най-голямото единично перо, което позволява намаляване на цената на електроенергията, е заплащането на преференциалните цени на производителите на възобновяема енергия от специален фонд, а не от потребителите. От първи август за тази цел през следващата една година ще се използват 498 млн. лв. от продажбите на въглеродни квоти. Това е близо 40% от разходите за зелена енергия. ДКЕВР обаче използва и един друг трик - намалява очакваното производство от ВЕИ с 23% спрямо прогнозите на служебното правителство (които бяха леко завишени). Така се спестяват още близо 300 млн. лв. ВЕИ браншът освен това се е съгласил парите, които му бяха събирани като такса достъп през последните 10 месеца (общо 468 млн. лв.) и която беше обявена от съда за незаконна, да му бъдат връщани разсрочено.

Съдбата на "Белене" ясна до Нова година, твърди "Стандарт". Правителството на Орешарски не се е отказало категорично от рестарт на проекта за АЕЦ "Белене", според проекта за програма на кабинета, с който редакцията разполага. Властта предвижда размразяване на проекта, но само при определени условия - потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта и на прогнозите за електропотреблението в региона и в България. Друго условие е ясна финансова структура на проекта.

В плана се предвиждат и незабавни преговори с "Росатом", за да бъдат доведени до минимум последствията от иска за 2,5 млрд. лв. за спрения от предишното правителство проект.

"Стандарт" информира, че въпреки фалшивите медийни тревоги, по новото трасе на магистрала "Тракия" вече има заявен интерес от инвеститори, които искат да вдигнат пет обекта за зареждане с гориво между Нова Загора и пътен възел "Зимница".

"Стандарт" пише също, че електроенергийният сектор се нуждае от радикална промяна и тя включва държавата да си върне властта върху двата американски ТЕЦ-а в комплекса "Марица-изток".

Българската стопанска камара настоява държавата да изкупи правата или собствеността върху ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Същото се отнася и за централите, произвеждащи ток от възобновяеми източници. Това обаче не трябвало да става със средства от бюджета, а чрез привличането на целево набран ресурс. След като стане отново собственик на тези централи, държавата трябва да приведе към пазарен принцип образуването на цената на техния ток, който сега включва преференциални условия, които натоварват сметките за ел.енергия.

България даде 1,4 млн. лв. за ново лого, но ще се рекламира със старото, пише в. "Сега". Макар да брои 1,4 млн.лв. за изработването на ново лого, с което страната ни да се представя като туристическа дестинация, България ще се рекламира със стария си запазен знак. Новото лого се оказало почти точно копие на логото на Киргизстан и на Одеса и след скандал е било върнато за доработка. Сега новият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е решил да се рекламира с добро познатата и също така оспорвана стилизирана роза.

"Сега" информира, че МВР иска 1,5 млн. лв. заради протестите, за да покрие допълнителните си разходи около охраната на протестите срещу кабинета "Орешарски", които продължават повече от месец. Парите щели да бъдат употребени за плащане на извънредния труд на полицаите, "дължимите осигурителни вноски и разходи за организиране на охраната и опазването на обществения ред".

Връщат патентния данък на такситата, информира в. "Новинар". Данъкът щял да бъде обвързан с получаване на разрешително за таксиметров превоз и ще се изплаща веднъж годишно. „Със сигурност имаме гарантирано, дори минимално плащане на данъците от тази дейност, което всъщност е и функционалността на един такъв патентен данък", обяснява Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта в Столичната община. Много малко били фирмите, които осигуряват своите таксиметрови шофьори и имат ясна представа за техните доходи

"24 часа" осведомява днес, че сестрата на Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова, ще се кандидатира за директор на столичната АГ болница "Шейново". Допреди 2 месеца на този пост бе сегашният здравен министър д-р Таня Андреева. "Ако и когато обявят конкурс, ще се явя. Това не е прищявка. Просто съм съпричастна към общинското здравеопазване, в което имам 31 години опит, а също - идеи за реформирането му", заявила пред "24 часа" д-р Иванова.

Тя дълги години е била шеф на педиатрията на Втора градска болница, а сега - на Първа АГ "Св. София". Източници на вестника казали, че брат й съвсем не бил очарован от нейното решение. Тя обаче била непреклонна: "Ще пробвам.

В интервю за "Монитор" посланичката на Белгия Аник Ван Калстър казва: "Доволните инвеститори са най-добрите посланици за страната ви". По повод намалялото търговско партньорство между България и Белгия тя казва: "През 90-те заради приватизацията имаше много възможности и белгийски компании се възползваха от някои от тях. Някои големи холдинги дойдоха да инвестират в България по това време, например "Солвей". Сега компаниите, които биха имали интерес, са по-скоро малки или средни, а при продължаващата икономическа криза те не са склонни да поемат рискове."
Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 24 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 3 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 4 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 6 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 7 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 7 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности