"Стандарт": Пушачите с вечерен час
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
72

Вечерен час може да спаси пушачите от тотална забрана на цигарите, извежда под глава "Стандарт".

От 1 юни у нас влиза в сила наредба, която не разрешава да се дими на обществени места.

Депутати от ГЕРБ обаче готвят предложение за промяна в нея. Идеята е след 22 часа в баровете и дискотеките забраната да не важи.

Според водещата новина на "Монитор" медът под 8 лева за килограм е фалшив, а сладката стока, която се продава по-евтино, вероятно е натъпкана с евтини имитации на лечебната храна.

Само за една година с фалшиви болнични листове са били източени близо 4 млн. лв. от бюджета на Националния осигурителен институт, пише "Телеграф".

При схемите се използват предимно кухи фирми и пациенти фантоми, а самото източване става по две линии - през обезщетенията за болест и за майчинство.

В своя коментар "24 часа" експертът Петър Ганев предлага четири неща, за да плащат хората повече здравни вноски.

На първо място държавата трябва да има много ясна информация във вид на база данни за всеки кога и колко време е бил осигуряван. Ако се въведе електронна здравна карта ще се знае кои са тези, които не се осигуряват, а оттам и какви са причините да не го правят - дали са току-що завършили студенти, които още не работят, или са в чужбина, или просто не си плащат осигуровките.

Когато това се разбере, ще може да се пристъпи и към изготвянето на съответните политики, категоричен е авторът.

Според него трябва да се покачи качеството на здравеопазването, за да виждат хората смисъл да си внасят осигуровките.

"Да се помисли как би се променила ситуацията, ако има повече от една здравна каса и/или доброволен здравноосигурителен стълб... Може да се мисли и за това да има задължителен малък основен пакет", съветва Ганев.

Гражданите ще могат да придобиват собственост върху градинките в кварталите и дори да извършват застрояване и рекламна дейност в тях. Това предвижда ревизиран вариант на наредба, изготвена от главния архитект на София Петър Диков, съобщава под глава "Сега".

Столицата е една от малкото общини, които вече работят по изискването на закона за устройство на територията да се уреди режимът за стопанисване на междублоковите пространства в квартали с комплексно застрояване.

Такива наредби трябва да приемат всички общини, като законодателят е оставил в техни ръце решението дали прехвърлянето на градинките да става по желание, или да е задължително.

София избира първия подход, посоча изданието.

Към момента 18 фирми и 4000 граждани са заявили желание да се включат в кампанията за пролетното почистване, която започва официално на 2 април и продължава до 27 април. Това съобщава пред "Телеграф" кметът на София Йорданка Фандъкова.

Целта на кампанията е не само да се почисти столицата, а по-скоро да се включат гражданите и бизнеса, подчертава Фандъкова.

Вътрешният министър Цветан Цветанов опита да омилостиви посланиците от страните - членки на Европейския съюз, за приобщаването на България към Шенгенската зона с данни за уволнени полицаи, хванати цигари и преминали обучения служители, коментира "Сега".

"Настоящото правителство провежда последователна политика на нулева толерантност към прояви на злоупотреба със служебното положение или корупция", обявил МВР-шефът на срещата с дипломатите, на която домакин е бил датският посланик Коре Янсон.

Веднага след това Цветанов запознал присъстващите с мерките, предприети от МВР, за борба с корупцията.

Той казал, че за една година над 160 служители са уволнени дисциплинарно за различни прегрешения, включително и заради корупция.

Готвят шапка на спецслужбите, съобщава "Дума" във водещото си заглавие. Заради ГДБОП и ДАНС МВР се изправи на нокти срещу шефа на БОРКОР ген. Румен Миланов.

Причина за реакцията на министерството на Цветан Цветанов станаха замисляните промени, предвидени в законопроект за националната сигурност, който се пише от няколко месеца.

Според разписаното любимата на Цветанов ГДБОП ще бъде извадена от МВР и заедно с ДАНС, Националната разузнавателна служба и Военното разузнаване ще мине под ръководството на министър без портфейл.

За поста според различни източници се стяга именно Румен Миланов.

На първа страница "24 часа" оповестява: "Aлексей Петров плаща на английския си адвокат по делото "Октопод" с пари от сметки, запорирани по искане на комисията "Кушлев".

Софийският градски съд е разрешил превода на 100 000 лв., казаха информирани. От съда потвърдиха решението, но не конкретизираха сумата, защото е договорка между екссъветника в ДАНС и защитата му.

Британският лорд Питър Голдсмит се включи в защитата на Петров в началото на т.г. С чужденеца, бивш правосъден министър и главен прокурор, защитниците му станаха седмина."

Важното е да се вдигнат пенсиите, подчертава в интервю за "Дума" Йордан Христосков, бивш управител на НОИ. По думите му пенсионната система в България продължава да ерозира и да се отклонява от приетия през 2000 г. пенсионен модел.

"На практика пенсионната система се одържави. Всичко зависи от финансовия министър. Осигурителната система се натовари с неспецифични функции - да се бори с бедността, с демографските проблеми. Това създава допълнителни дефицити и води до подриване на доверието към нея", посочва експертът.

В "Бялата книга" на ЕС за осигуряването на първо място е изведен въпросът с адекватността на пенсиите - да са адекватни на потребностите на хората, да могат да задоволяват нуждите им, припомня Христосков.

В отговор на въпрос експертът определя идеите на министър Симеон Дянков за съдбата на Сребърния фонд като опасни.

"Дума" цитира статистика, изчислена от Инвестор.бг по данни на Министерството на финансите и БНБ, според която държавният дълг е пораснал, а резервът се е смалил.

В интервю за "24 часа" Меглена Кунева, председател на сдружение "България на гражданите", заявява, че се очаква Виденова зима.

Причините за това са няколко: "Поскъпване на горива, на храни. Десетки фалити на малки и средни предприятия. Стачки. Десеторно по-скъпи лекарства. 400 хил. българи са без работа. Това е двоен скок за последните 3 г. Възможно е до края на 2012 г. безработицата да стигне 19 процента. Втори сме в ЕС по младежка безработица", казва Кунева.

България много сериозно трябва да помисли за смяна на базовата валута, като препоръчвам вместо към еврото, да върже лева към златото. Този съвет към страната ни отправя в интервю за "Труд" британският икономист Кевин Дауд.

Експертът препоръчва още България да не се присъединява към еврото.

"Това ще е най-лошото, което може да се случи. Валутният борд свърши отлична работа за България и причината за това е, че при неговото използване няма монетарна политика. Така че и няма рисковете, ако правителството води неправилна монетарна политика", категоричен е Дауд.

Според него принципната слабост на борда е неговата свързаност с еврото.

"Еврозоната има много сериозни проблеми, сред които и възможността да се разпадне", категоричен е икономистът.

Дауд отправя и конкретни съвети към правителството: "То трябва да е малко и ограничено. Препоръчвам балансираният бюджет да се установи със закон, за да не се печата дълг.

Ако правителството иска да харчи повече тази година, то трябва да увеличи приходите сега, а не да обременява бъдещето с нови дългове."

До края на седмицата "Горубсо-Мадан" може отново да бъде отворен, ако новият собственик изпълни всички предписания на Инспекцията по труда, съобщава в интервю за "Стандарт" социалният министър Тотю Младенов.

По думите на министъра случаят показва колко са наложителни законодателни промени, които да защитят в по-голяма степен правата и интересите на работниците.

"С предложените от Министерството на труда промени в Търговския закон искаме да защитим вземанията на работниците при откриване на съдебно производство по несъстоятелност срещу техния работодател.

А с промени в ГПК - да се даде защита при извънсъдебно производство, когато хората може да си търсят неизплатените възнаграждения с представено от тях извлечение от ведомостта за заплатите", казва Младенов и допълва, че предложенията ще се обсъждат тази седмица.

Коментари 72
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

72 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 13 минути

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 43 минути

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 2 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 2 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 2 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

България Преди 2 часа

Право на допълнителните средства имат около 534 хиляди българи

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 3 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 3 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 3 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 3 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 10 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда