"Стандарт": Крият в чужбина ВИП свидетели
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
1

Социалното министерство едва събра пари за детски и помощи, пише под глава "Сега", като извежда в подзаглавие: "Майки от Радомир заплашват с блокиране на пътища, ако веднага не получат полагащите им се средства."

Вестникът информира, че майки, социалнослаби и хора с увреждания са останали без детски и помощи.

От Агенцията за социално подпомагане са отговорили на "Сега", че плащанията ще се осъществят в момента, когато ведомството разполага с въпросните кредити на всички социални плащания.

Следят всяка сделка на бизнесмени от черен списък е водещата новина за "24 часа". Всеки ден в Националната агенция за приходите няколко инспектори проследяват в реално време дали рискови бизнесмени внасят или изнасят стока.

Това стана възможно, след като преди седмица бяха свързани информационните системи на митниците и на данъчните, посочва вестникът.

Крият в чужбина ВИП свидетели, пише под глава "Стандарт". За изданието Калин Георгиев - новият генерален комисар на МВР, е заявил, че свидетелите срещу мафията ще бъдат пазени зад граница.

"24 часа" помества интервю с Георгиев. В отговор на въпрос за престъпните групировки с "национално значение", той заявява: Нашата цел е да ритнем тези играчи по кокалчетата, да им спрем парите, да им вземем наркотиците и да им пресечем каналите.

Енергийният бос Христо Ковачки е укрил данъци за близо 16 млн. лв. чрез четири свои фирми, пише "Труд", като цитира зам. градския прокурор на София Божидар Джамбазов.

"Дневник" посочва, че не се изключва вероятността обвинението да сключи споразумение с бизнесмена. Подобен ход ще се преценява "в зависимост от баланса на интересите на обвиняемия и правосъдието", е обяснил Джамбазов.

"Новинар" извежда в заглавие "Ковачки на съд през септември за скрити данъци", а "Монитор" - "8 години решетки чакат Христо Ковачки".

Скандалът със "златните" принтери, поръчани от МВР, вече взе първата глава във ведомството, пише "Труд".

Вътрешният министър Цветан Цветанов отстрани шефа на дирекция "Доставки" Валентин Панчев. Вестникът информира още за друга рокада в МВР - началникът на отдел "Инспекторат" в МВР Николай Спасов бе освободен вчера със заповед на министър Цветан Цветанов.

Мотивите за пенсионирането на шефа на отдела, преследващ подкупни ченгета, били недостатъчна ефективност и незадоволителни резултати, посочва "Труд".

Фирмите, които неправомерно са усвоили средства по САПАРД, трябва да започнат връщането на милионите от 1 октомври, пише "Стандарт".

По думите на заместник-изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" и шеф на агенция "САПАРД" Георги Желев, в списъка на ОЛАФ към днешна дата са включени 98 фирми, които са заподозрени в източване на средства по програмата. Те трябва да възстановят общо 61 млн. лв. главница и още 5 млн. лв. лихви, които се начисляват от момента на усвояване на средствата.

Вестниците информират, че за нов изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" е избрана Калина Илиева. "Човек на ОЛАФ оглавява фонд "Земеделие", пише "Сега".

Досега Илиева е била представител на фонда в Специализираното звено на ВКП за борба с измами при усвояването на средствата от ЕС, както и ръководител на работна група за комуникация с ЕК и ОЛАФ.

Съдбата на Националния армейски комплекс в София, известен като военното НДК, е сред темите от днешния печат. Според информация на Министерството на отбраната досега за проекта са похарчени 32 млн. лв., а доскоро от ведомството твърдяха, че сумата е 21 млн. лева, пише "Труд".

Според различни разчети, за да бъде завършено изграждането на комплекса, ще трябват между 2 и 10 млн. лв., посочва "Дневник". Вестникът цитира думите не министъра на отбраната Николай Младенов, че проектът е "изключително скъп обект с неясна цел".

"Дневник" публикува кратка "история на обекта" и идеи как да се използва сградата. По мнението на министър Младенов трябва да се създаде комисия от видни експерти и специалисти от различни области, които да анализират предложенията за съдбата на комплекса.

"Парите за образование никога не стигат" - така "Пари" озаглавява интервю с министъра на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова. Финансирането трябва да бъде обвързано с качествено образование, посочва в интервюто тя.

Премиерът Бойко Борисов лично ще наблюдава министерствата на финансите, на външните работи, на отбраната и на вътрешните работи, съобщава "24 часа".

"Земя" цитира национално изследване на НЦИОМ на първа страница, като извежда в заглавие "64 на сто от българите твърдо зад Борисов". Една трета от гласувалите за левицата смятат, че влиянието й намалява.

"Стандарт" акцентира - "Хората сложиха розовите очила. 93 процента от българите се радват на глобите за депутати кръшкачи".

Вестниците фокусират върху различни изказвания на лидера на БСП Сергей Станишев след заседание на ръководството на партията.

"Сега" посочва, че социалистите са обсъдили идеята да се възстанови данък наследство.

"Станишев: Нека проверят и Столичната община", извежда в заглавие "Труд" и информира за предложението на бившия премиер да се направи одит и на Столична община, за да знае следващият кмет какво е състоянието на общината.

"Дума" извежда на първа страница в заглавие - "БСП настоява: ГЕРБ да си каже за енергийните проекти", и допълва, че социалистите искат лично премиерът Борисов да се ангажира с позиция за съдбата на "меганачинанията".

Вестниците информират, че вече всички постановления, разпореждания и решения на Министерския съвет от 1990 г. до днес вече могат да бъдат прочетени в интернет. "Скандални решения на 11 правителства лъснаха в интернет. Някои са крити 19 години", пише "24 часа".

След преглед на решенията и без да открие нищо сензационно, "Труд" помества някои от "любопитните свидетелства за своето време". 

"Лъсна далавера и с депутатски билети. Пирински приготвил 1,6 млн. лв. за въздушен транспорт" е водещата новина за "Монитор". Злоупотреби за хиляди левове със самолетните билети на депутатите е разкрило новото парламентарно ръководство, е посочила Цецка Цачева - председател на Народното събрание.

Според доклад на екоминистерството над седем млрд. лв. са нужни на България, за да изпълни договорената с ЕК програма за построяване на канализация и пречиствателни станции у нас до 2014 г., пише "24 часа".

В рубриката "Министър срещу министър" "Труд" помества интервюта с настоящия министър на околната среда и водите Нона Караджова и с предшественика й на поста - Джевдет Чакъров.

Според данни на Агенцията по заетостта за юли само за месец 12 хил. души са загубили работата си, а конкуренцията за едно свободно място се е ожесточила безпрецедентно - средно 15 кандидати се борят за една позиция.

Това пише "Дневник" във водещата си статия "Конкуренцията за всяко работно място се ожесточава". Най-тежкото все още предстои, прогнозират работодатели и министерството на труда.

Според Българската стопанска камара нивото на безработицата е много по-високо, тъй като хората масово не се регистрират в бюрата по труда, защото идват от сивата икономика, допълва "Дневник".

По темата "Труд" посочва, че "признатата" безработица у нас през изминалия месец е 7,62 на сто, докато през юни е била 7,29 на сто. Според синдикатите, хората без препитание са много повече, а истинската безработица надхвърля 10 на сто, пише "Труд".

Кризата помпа лятната безработица, извежда в заглавие "24 часа". Въпреки това няма интерес към 6000 щата, четем в подзаглавие.

1200 души от добивния сектор са загубили работа от началото на кризата до сега, посочва "Труд". Цели предприятия от бранша затварят врати за неопределено време. Това е съобщил Лъчезар Цоцорков, шеф на УС на Българската минно-геоложка камара, по повод професионалния празник на миньорите.

"24 часа" помества анализ на икономиста Емил Хърсев за начините, по които държавата да се справи с пробойните в бюджета, след като НСИ обяви 4,8 на сто спад в БВП за последното тримесечие, а НОИ - дефицит от 558 млн. лева.

Очаквам в третото и най-вероятно в четвъртото тримесечие да влезем в депресията - много по-опасната и неприятна фаза на кризата, коментира експертът.

Хърсев изразява скептицизъм, че ревизиите по всички етажи и звена в държавата биха прибавили доход в хазната, защото от тези акции като цяло ефектът може да бъде не повече от 200-300 млн. - пренебрежима сума на фона на всичките финанси на страната.

На икономическите страници на "Труд" четем, че незаетите офиси в София продължават да се увеличават и заради пониженото търсене делът на свободните площи в края на юни тази година е близо 15 на сто.

В друга статия на всекидневника четем, че ирландци разпродават имотите си в България с големи намаления в цените, като отстъпките варирали от 20 до 50 процента.

"Новинар" информира на първа страница, че чуждестранна финансова институция изкупувала масово апартаменти в София. Целта била да бъдат закупени поне 3000 апартамента, според данни на Националната асоциация на строителите.

И прокуратурата се залавя с вота в чужбина, пише "Сега". От МВнР са изпратили сигнал до прокуратурата за сериозни нарушения при провеждането на изборите на 5 юли в чужбина, съобщават вестниците днес.

Рубриката "Четиво за министри" в днешния брой на "Труд" е посветена на реформите в Министерството на външните работи. Външният министър Румяна Желева натисна силно копчето на асансьора на властта - спря пет политически назначения в дипломацията, едно посланическо и четири консулски, пише вестникът.

Притисната, от една страна от факта, че шефът й Бойко Борисов иска да се пестят пари, а от друга, че съставът на МВнР е свит до 1561 реално заети, Желева обяви, че може да затвори поне 4-5 задгранични мисии. На места, където няма реална нужда от работата им и напливът на български граждани и фирми е слаб, се уточнява в публикацията.

В нея се отбелязва още, че темата със закриването на мисиите е деликатна, защото принципът на реципрочност в дипломацията изисква при затваряне или понижаване на ранга на едно представителство и отсрещната държава да направи същото у нас.

"24 часа" посочва, че в МВнР се очаква да бъде сменен говорителят на ведомството - Драговест Горанов. Новият глас на МВнР ще е Владислав Прелезов, който по-рано бе говорител на министерствата на отбраната и на извънредните ситуации, пише всекидневникът.

Първанов се намеси в случая със Спаска Митрова, пише на първа страница "Новинар". Вестниците отбелязват, че президентът Георги Първанов е разговарял с македонския президент Георге Иванов по случая със Спаска Митрова. 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 1 час

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 2 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 5 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 6 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 7 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 7 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 7 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 8 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 8 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 8 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 8 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 8 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 9 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 9 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете