"Стандарт": Клада в нета
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
0
л лицейското насилие е лошо, политическата злоупотреба с него - още повече", коментира "Сега". В началото на мандата ГЕРБ бяха изключителни поддръжници на идеята опозицията да има сериозна тежест при осъществяването на парламентарния контрол върху изпълнителната власт.

И комисии, които имат такива функции - за борба с корупцията, за контрол на СРС, за контрол на ДАНС и т.н., бяха съставени на паритетен принцип и се председателстват само от представители на опозицията. Сега герберите се отрекоха от този принцип при временната комисия, която трябва да разследва няколко случая на полицейско насилие. В този орган нагласиха нещата така, че да имат мнозинство с помощта на един независим депутат и да я председателстват.

Изявленията на опозицията, че тази комисия ще бъде бутафория, чиято основна цел ще е да прикрие проблемите в МВР, имат своите основания. Случаи на полицейско насилие е имало винаги, не само в този мандат. Но докато и управляващи, и опозиция гледат на него само като още една възможност за минимизиране на политически негативи или извличане на политически дивиденти, ситуацията със сигурност няма да се промени към по-добро.

Комисията срещу полицейското насилие ще обслужва Цветан Цветанов, твърди депутатът от ДСБ Иван Иванов в интервю за "Новинар". Случаите на полицейското насилие, които се засилиха особено много през последния месец, неадекватната позиция на висшето ръководство на МВР, на първо място на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, безспорно изискваха да се създаде такава комисия, която да разследва случаите.

Но за да бъде тази комисия наистина в състояние да проведе адекватно проучване и да излезе с компетентно становище, трябваше да бъде съставена на паритетен принцип. Вместо това ГЕРБ ще разполага с мнозинство в тази комисия със седем гласа от 13. Оттук нататък те ще наложат такова решение, каквото ще се хареса на политическото ръководство на партията в лицето на Цветанов.

Това не обслужва обществения интерес, не обслужва хората, които желаят да се преустанови с тази вече станала практика на полицейско насилие в страната. Цялата опозиция отказа да работи за този фарс и ГЕРБ останаха с шестимата си представители плюс един независим симпатизант на партията.

"Кой ще слуша парламент без изслушвания", коментира в "Труд" социологът Антоний Гълъбов. Той отчита, че достъпът до информация за работата на Народното събрание не създаде нито по-високо равнище на информираност, нито по-отчетлива гражданска компетентност и политическа позиция. Сцената е много по-добре осветена, но публиката просто не иска да влезе в залата.

Еднопартийната анкетна комисия в парламента е тежък удар срещу авторитета на изпълнителната власт. Чрез своето решение ПГ на ГЕРБ насърчи атаката срещу министъра на вътрешните работи и компрометира декларациите за преодоляване на проблема с полицейското насилие.

"Проблемът Първанов-Станишев действа като касетъчна бомба в БСП", казва в интервю за "Класа" Антон Кутев, депутат от "Коалиция за България", секретар на ИБ на БСП. Засега той не вижда някакви признаци на сближаване на позициите на Георги Първанов и Сергей Станишев.

Лидерският въпрос трябва да се решава по механизма, определен от демокрацията. Никой не е против Първанов да се кандидатира за председател на партията и няма нищо лошо. Лошо е обаче, ако социалистите, оттук до края на май месец се занимават само с това кой ще е лидер на партията.

"Не избирам Първанов или Станишев", заявява в интервю за "Труд" евродепутатът Ивайло Калфин. Според него истинският лидер няма да е този, който ще се пребори за председателското място, а този, който ще може да мобилизира БСП, да привлече партньори, да мотивира избиратели и да я доведе до победа на предстоящите избори. "За мен най-важното е не кой стои начело на БСП, а какво дава партията на своите избиратели - може ли да побеждава и да отстоява интересите на хората със социално мислене. Достатъчно се занимавахме в България с това кой да бъде лидер, а не с това какъв да бъде резултатът", допълва Калфин.

"Законодателството в частта за интернет доставките категорично няма да се променя и това ще бъде отстоявано от ГЕРБ при ратифициране на търговското споразумение. Когато ратифицираме конкретните текстове, засягащи интернет, ще запишем, че има резерви и българското законодателство няма да се променя", заяви Валентин Николов от ГЕРБ, цитиран от  "Сега".  "Подкрепата с особено мнение не те ангажира по-малко, отколкото пълната подкрепа", коментира обаче евродепутатът Антония Първанова.

Клада в нета, коментира "Стандарт". В лицето на АСТА ни се предлага не просто опит за маркетингово проучване, контрол или кражба на лична информация. А нова версия на "451 градуса по Фаренхайт". Клада, на която да бъдем изгорени заради опитите си да споделяме и получаваме информация. Под претекста, че става дума за борба с пиратството.

Документът е съставен така, че да сбъдне отдавнашната мечта на всяка власт, която от години се чувства безсилна пред съществуването на интернет - дава й възможност за тотален контрол над него. Над милиони потребители ще тегне презумпцията за виновност всеки път, когато изпратят имейл или споделят мнение в блога си. Дори и да не са съзнавали какво подписват под формата на привидно безобидно търговско споразумение, много правителства сигурно доволно потриват ръце от онова, което АСТА им обещава. През десетките й отворени вратички нахлува цензурата в най-чистия си вид и е само въпрос на интерпретация кой как ще я приложи.

"Недоразумението АСТА", е личното мнение на проф. Михаил Константинов, публикувано в "Монитор". Без преувеличение може да се каже, че никога досега интернет общността не се е надигала толкова масово и толкова единодушно по какъвто и да е повод в цялата история на Мрежата. А тази общност не е просто за пренебрегване.

В нея са включени части от световните елити, водещите специалисти във всички области на науката, технологиите и политиката, почти всички млади хора. Интернет общността е не само най-голямата, тя е най-влиятелната. И което е по-важно, тя вече знае силата и възможностите си. Ако се съди по протестното цунами, надигнало се в целия свят, до ратифициране и влизане в сила на договора няма да се стигне. ACTA е правно недоносче и няма шанс да се превърне в международна правна норма, пише изданието.

"Защо юристът мрази журналиста", е анализът в "24 часа". Още с първата си публична изява новият Спецсъд оправда надеждите, които му се възлагаха - едва заработил, в сряда той официално изиска за проверка всички статии в печата за него още преди да бъдат публикувани. Надигна се вой, че това е цензура, и Спецсъдът се "поправи": официално поясни, че всяка информация от него ще бъде съгласувана със съответния съдия.

Не е случайно, че един вроден дефект на съдебната система се прояви незабавно още с раждането на Спецсъда. Този дефект се свежда до парадокса българският съдия да е отговорен само пред съвестта си, когато съди, но когато говори с журналисти, да се снишава пред началниците си, да им се умилква и да съгласува. И съвсем естествено началниците на съдебната власт назначават в институциите й някакви говорители и пресаташета, които дърварски кастрят информациите от съдилищата и с много старание произвеждат прессъобщения като тези на Спецсъда.

"Долу ДДС!", призовава "Сега". Ясно е, че свалянето на данъка с 1 или 2 процентни пункта няма да свали цените драматично. Първо, защото е малко - дори да допуснем, че всички фирми автоматично и честно го отразят в етикетите и фактурите си, то слабо ще се усети. Второ, защото много играчи няма да го пренесат в цените, а ще го абсорбират. Но даже бизнесът да обсеби изцяло разликата, това не е толкова лошо. Във фирмите, у предприемачите ще останат повече пари да пазаруват или да инвестират. Парите пак ще излязат на пазара.

Така в бюджета пак ще влиза ДДС, а и ще има по-оживено потребление. Именно това е смисълът на ниските данъци: вместо парите да влизат в черна дупка - държавния бюджет, да остават у хората, които да купуват стоки и да консумират различни услуги.Инфлацията топи вноските за втора пенсия, пише на първа страница "Сега".

Парите, които внасяме за допълнителна пенсия, се топят. Фондовете, в които постъпват задължителните вноски за втора пенсия, са успели да ги увеличат средно с 2,18% за последните две години, показват новите данни на Комисията за финансов надзор. В същото време за 2010 и 2011 г. се е натрупала 7,4% инфлация. Това означава, че всеки внесени 100 лв. за последните две години са нараснали средно с около 2 лв., които междувременно са напълно обезценени от инфлацията. Най-много работа има за хора без квалификация, но при тях е най-голямата безработица. Това се забелязва в отчета на Агенцията по заетостта за 2011 г., отбелязва "Сега".

Средномесечно през м.г. в бюрата по труда са се регистрирали 332 000 души при 342 000 през 2010 г. От тях близо 190 000 са без квалификация, което е 57%. Всеки трети пък - 98 300 души, е само с начално или с никакво образование. В същото време от заявени общо 195 000 работни места през годината на първичния пазар и по програми за 152 000 няма специфични изисквания към кандидатите. Местата за специалисти са били близо 24 000, а за работнически професии - повече от 19 200.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 26 минути

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 42 минути

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 1 час

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 2 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 2 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 3 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 3 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 3 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 3 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 3 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 4 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 4 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 4 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 4 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 5 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 5 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР