"Стандарт": Хамстера навън, крият свидетели
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
47

Съдът пусна Хамстера, научаваме от "Труд". Антон Петров-Хамстера, който бе сред първите задържани при акция "Наглите" в края на декември м.г., вчера бе пуснат от ареста.

Соченият като един от мозъците на бандата бе освободен срещу 20 000 лева с решение на Софийския апелативен съд. Само седмица след като градските магистрати отсякоха, че има достатъчно данни за участие на Хамстера в групата за отвличания, вчера апелативните съдии определиха, че доказателствата срещу него са разколебани.

"Самият факт, че съдът е наложил 20 000 лева гаранция, означава, че има някаква съпричастност към тази престъпна група. Това означава, че след като задържаният е пуснат, трябва да се гарантират сигурността и спокойствието на хората, които са помагали на разследването", коментира решението вътрешният министър Цветан Цветанов.

Наглите спечелиха първия рунд срещу Темида. Един от тарторите на бандата Антон Петров-Хамстера бе пуснат от ареста, пише "Стандарт" под заглавие "Хамстера навън, крият свидетели".

Свидетелите срещу него са в паника. МВР спешно ги извежда зад граница, за да гарантира сигурността им, научил вестникът.

Решението на съда е притеснително, заяви градският прокурор Николай Кокинов.

Хамстера гризна Темида, коментира "Стандарт". Българският независим съд отново ни разколеба със своите "логични" решения, когато става дума за емблематични криминални лица.

Подозренията, че има нещо гнило в храма на Темида или някъде близо до него стават все по-силни. Очевидно някой от триадата - полиция, прокуратура, съд, не си е свършил работата.

Дали от страх, че "ще наруши правата на обвиняемия" и ще го хокат началниците или от безпомощност, не е ясно.

Веригата някъде се къса. У обикновените хора остава и съмнението, че акциите по залавянето са показност, колкото да се вдигне пушек.

Борис Велчев защити промените в НПК, отбелязва "Труд".

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) ще дадат повече възможности на прокуратурата, а възраженията срещу тях са "очаквана реакция и опасение", заяви вчера главният прокурор Борис Велчев.

В България хората се страхуват много повече от държавата, отколкото от престъпниците, добави той и прикани към размисъл каква трябва да бъде прокуратурата в общество с "огромен дефицит на справедливост".

В сряда промените в НПК бяха приети на първо четене в парламента, но остро критикувани от депутати както от БСП и ДПС, така и от "Синята коалиция" и даже от "Атака".

По-добре ненаказани на свобода, отколкото невинни в затвора, коментира "Труд" промените в НПК.

За първи път, откакто ГЕРБ е на власт, бе оттеглена подкрепата за един законопроект по политически причини. НПК се обзаведе със запасен защитник, който ще заема мигом мястото на личния адвокат, ако отсъства - независимо по какви причини. Без съгласие на обвиняемия!

Парадоксално, липсата на личния адвокат не отлага делата, но това ще става, ако отсъства натрапеният защитник. В конвенцията за човешките права обаче изрично пише, че обвиняемият ползва адвокат по свой избор!

Връщат се и "вечните" обвиняеми с отпадането на правилото, че след две години делата влизат в съда. Това е нелепо на фона на близо 71 000 дела, прекратени м.г. поради изтекла давност.

Отпадането на задължителната защита пред ВКС, ограниченият достъп до касация и възобновяване на наказателните дела, идеята присъдата да се базира само на тайни доказателства - показания на анонимни свидетели и спецсредства, намирисва на репресия, пише авторът.

Спряха сделки със земя в 1/3 от България, съобщава "Труд". В 92 общини пазарът със земеделска земя блокира за втори път през последните три месеца.

Спрени са всякакъв вид разпоредителни сделки, включително договори за аренда. Проблемът е, че няма кой да издава скици на имотите.

Контрактите с геодезическите фирми изтекоха през ноември, сега тече процедура за избор на нови. През декември сделките бяха размразени временно, след като земеделското министерство удължи старите договори до Коледа. След Нова година обаче пазарът отново блокира.

ДАНС влиза в Гуантанамо, пише "Труд". България да приеме само един затворник от Гуантанамо, като окончателното решение ще бъде взето до месец от правителството.

Това е идеята на работната група от МВР, ДАНС и МВнР, споделена вчера от вицепремиера Цветан Цветанов на среща с депутати от военната и вътрешната комисия в парламента.

Преди решението да бъде взето обаче, хора от ДАНС ще отидат на място в лагера в Куба за още детайли, обясни Цветанов.

Документи за пенсии и имоти - само в "Архива", е озаглавено интервюто в "Труд" с проф. Георги Бакалов, председател на Държавна агенция "Архиви".

Той посочва, че най-често от Военния архив се търсят документи за пенсия - за прослужено време, в кое поделение, с каква заповед. Неща, които няма къде другаде да се намерят.

Освен към пенсии, граждански интерес има и към различни документи, свързани с имоти. Нерядко са и случаите, в които гражданин иска да научи нещо повече за хора от неговото село или роднини, които са участвали в дадена битка или са загинали в нея.

Държавният архив по обем е колкото разстоянието от София до Пловдив - близо 150 км. Изчисляваме го на линеен метър, обяснява проф. Бакалов.

Кризата увеличи делата срещу властта, но намали разводите, отчита в интервю за "24 часа" Лозан Панов, шеф на административния съд в София.

Увеличават се жалбите, подадени от освободени държавни служители поради тенденцията за съкращаване на щата в различни учреждения.

Не са намалели делата, заведени от социално слаби, възрастни и инвалиди, които искат по-високи пенсии и помощи. Не се е променил чувствително и броят на споровете на фирми с данъчните, а те обикновено са за големи суми.

Двойно скочиха делата за обезщетения за отчуждени от държавата частни имоти. Собствениците им настояват за по-големи компенсации, казва Лозан Панов.

"Тютюн със субсидия? Тя изпуши, г-да политици", е анализът в "24 часа". Отбелязва се, че по досегашната схема субсидията бе свързана с произведеното количество.

На пръв поглед това изглежда справедливо. Но от произведения тютюн у нас 5-10% остават за български цигари. Останалото се изнася. И количествата отиват в компании, които добре знаят колко е цената на килограм тютюн.

Но също така знаят, че производителите получават и субсидия. Поради което им извиват ръцете с ниски изкупни цени, а самите тютюнджии ги приемат, за да си получат помощта от държавата.

Нужна е нова схема за подпомагане, която да гарантира, че парите отиват директно при производителите, а не при прекупвачи и цигарени компании.

Бойко президент? За него е скука, е мнението на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров.

В интервю за "Стандарт" той уверява, че разследването на корумпирани чиновници от ДПС продължава с пълна сила. Един бивш министър - на земеделието, Валери Цветанов, както и двама депутати от движението ще бъдат тези дни изправени пред съда.

Кризата в БСП Димитров коментира така: "БСП е стара партия и добра марка. Преживяла е много кризи. Друг е въпросът колко процента ще събира тя вече на изборите.

Не изключвам наистина да изпадне до положението на някаква секта, като ДСБ, с 2-3 процента електорат. И това няма да бъде по възрастово-демографски причини, а заради коалирането си с ДПС."

ГЕРБ прие лобистка поправка в медийния закон, пише "Сега". С гласовете на ГЕРБ парламентът прие спорна поправка в закона за радиото и телевизията, според която собствениците на рекламни агенции занапред ще могат да кандидатстват за телевизионни лицензи.

Досега това бе забранено, тъй като по този начин би се изкривил рекламният тв пазар. Поправката веднага си навлече името "Гергов", тъй като директно засяга рекламния бос Красимир Гергов, а и той най-горещо лобираше за нея.

Председателят на комисията по култура и медии Даниела Петрова, която е и вносител на поправката, коментира, че тя не е противоречива и в нея няма никаква драма, тъй като и досега законът се заобикалял.

Старата десница се опитва да седи на два стола, коментира "Сега". СДС и ДСБ на думи подкрепят ГЕРБ, но на дела се разграничават от управляващата партия при всеки възможен повод. И се възползват от всеки случай, за да се представят като компетентното автентично дясно.

Все повече става ясно, че до края на мандата Бойко Борисов все повече ще бъде самотен бегач на дълги разстояния. Единствените му лоялни партньори са от "Атака", които обаче страдат от липса на международно признание. И е твърде възможно това в един момент да създаде проблеми за управлението.

Тъжното за СДС и ДСБ е, че нямат обществен ресурс да защитят идеите си дори когато са добри.

ГЕРБ поема отговорността да реформира здравеопазването, заявява в интервю за "Монитор" д-р Лъчезар Иванов, заместник-председател на Народното събрание и председател на здравната комисия.

Той отчита, че на фона на всички реформи в държавата тази в здравеопазването изостава. В тези 15-20 години никой не се нае да я извърши, защото тя има най-високата социална цена.

Голямата политическа отговорност на партия ГЕРБ е да направи реформата и да посочи проблемите - неща, пред които всички политически партии досега си затваряха очите, казва Иванов.

Банките у нас могат да понесат още лоши заеми, смята Виолина Маринова, председател на Асоциацията на българските банки и главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

В интервю за "Класа" тя отбелязва, че в края на миналата година фирмите, които са експортно ориентирани, вече са се оттласнали от дъното и се забелязва оживление.

Същото раздвижване трябва да започне да се наблюдава и при компаниите, които са насочени към вътрешния пазар и към производство на продукция за страната.

Според Маринова 10% е наистина голям процент на лошите кредити, но банките са в стабилно състояние. Капиталовата адекватност на банковата система сега е 17%, при изискуеми 12% у нас и 8% в западноевропейските държави, което означава, че ние сме стабилни и можем да понесем още лоши заеми.

Сега най-важното за банките е да запазят качеството на портфейлите си на това ниво, на което бяха през 2009 г., препоръчва Маринова.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия поиска регистрация на ваксината „Спутник” в ЕС

Русия поиска регистрация на ваксината „Спутник” в ЕС

Теми в развитие Преди 1 час

Очаква се първото разглеждане на депозираните документи да стане през февруари

"Лудогорец" тръгна с победа при новия треньор

"Лудогорец" тръгна с победа при новия треньор

България Преди 1 час

Очаквано "Лудогорец" започна по-активно и още в 7-ата минута резултатът бе открит

Вътрешна сигурност на МВР арестува полицай

Вътрешна сигурност на МВР арестува полицай

България Преди 4 часа

През целия ден достъпът до сградата на управлението в Благоевград беше ограничен

Радев се срещна с ръководството на ББР във връзка с инициативата "Три морета"

Радев се срещна с ръководството на ББР във връзка с инициативата "Три морета"

България Преди 6 часа

Като най-големи предизвикателства той открои информирането на обществото за критериите, по които се определят печелившите проекти

Демонтират релси на метрото преди "Хаджи Димитър"

Демонтират релси на метрото преди "Хаджи Димитър"

България Преди 6 часа

Фандъкова: Не може да се даде точен срок за възстановяване на движението

Ватиканът започва да ваксинира срещу COVID-19 бездомниците в Рим

Ватиканът започва да ваксинира срещу COVID-19 бездомниците в Рим

Теми в развитие Преди 6 часа

Папа Франциск заяви в телевизионно интервю по-рано този месец, че всеки трябва да бъде имунизиран

Арестуваха двама мъже, споделяли материали със сексуално насилие над деца в интернет

Арестуваха двама мъже, споделяли материали със сексуално насилие над деца в интернет

България Преди 7 часа

Киберполицаите са намерили на компютрите им огромни колекции от видео файлове и изображения

Доналд Тръмп и Мелания напуснаха Белия дом, кацнаха във Флорида

Дейли Мейл: Мелания напусна Белия дом като жена в траур

Свят Преди 7 часа

Мелания, усмихната, помаха на журналистите, преди да прекоси със съпруга си моравата на Белия дом

В Бойчиновци разбиха огромна нарколаборатория

В Бойчиновци разбиха огромна нарколаборатория

България Преди 7 часа

За последните 20 години това е най-голямата нарколаборатория, открита в региона

Доналд Тръмп

Тръмп помилва Стив Банън и още близо 150 души

Свят Преди 7 часа

Днес той и съпругата му Мелания напуснаха Белия дом

Трима по дело срещу Бобокови се признали за виновни

Трима по дело срещу Бобокови се признали за виновни

България Преди 8 часа

Те ще сключат споразумения с прокуратурата

<p>Без маска в Бали &ndash; 50 лицеви опори</p>

Без маска в Бали – 50 лицеви опори

Теми в развитие Преди 8 часа

Властите на индонезийския остров са безкомпромисни дори в тропическата жега

Арменците в България писаха до Радев, не искат избори на 4 април

Арменците в България писаха до Радев, не искат избори на 4 април

България Преди 9 часа

В писмената позиция се казва още, че денят трябва да е посветен на Спасителя

Раздвижват ума и смразяват кръвта, цитатите от "Туин Пийкс"

Раздвижват ума и смразяват кръвта, цитатите от "Туин Пийкс"

Любопитно Преди 9 часа

Припомнете си няколко незабравими цитата от сериала, които винаги са провокирали въпроси

Ето кога ще е преброяването на населението и жилищата

Ето кога ще е преброяването на населението и жилищата

България Преди 9 часа

Промяната в периода на Преброяване 2021 се налага поради коронавируса

проф. Тодор Кантарджиев

Кантарджиев: При новия щам на коронавируса 10 души могат да заразят 29 други

Теми в развитие Преди 9 часа

При отваряне на ресторантите кривата на заболяване отново ще се вдигне, отбеляза той