"Стандарт": Държавните фирми - на режим "авария"
"Стандарт": Държавните фирми - на режим "авария"   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

Държавните фирми минават на режим "авария", пише "Стандарт".

Според изданието вместо да инвестират печалбата си, шест компании спешно ще пълнят хазната: "Летище София", "Кинтекс", "Българския енергиен холдинг", "Български пощи", "Булгартабак" и "Информационно обслужване" трябва бързо да внесат 50 на сто от печалбата си за миналата година.

Предложението било на финансовия министър и може да бъде одобрено още днес от кабинета.

Седем гари в страната осъмнаха с протести, пише "Дума".

Заради забавени с два месеца заплати ситуацията в железниците започна да излиза извън контрол, пише и "Сега" на първа страница.

Железниците на бунт за заплати, извежда "Труд" в заглавие над две страници.

Двете държавни фирми - превозвачът БДЖ и жп релсите - Национална компания "Железопътна инфраструктура", се хванаха гуша за гуша заради липсата на пари за най-елементарни нужди и заплати, отбелязва изданието.

Втората компания дори заплашва да спре влаковете на БДЖ, ако продължава да не си плаща.

"Ще има протести на доктори пак!" извежда "Труд" над интервю с председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов.

Здравеопазването стигна дъното, време е да тръгне нагоре, пише "Атака" в свой анализ.

В началото на октомври беше обявено, че страната ни заема последното 33-то място в годишната класация Health Consumer Index на организацията Health Consumer Powerhouse, с което изпада пет места под миналогодишното си класиране, отбелязва вестникът.

За втори случай на свински грип, открит вчера в столичното 127-о СОУ, съобщава "Труд". Ученикът е от втори клас, а на родителите било съобщено на специална родителска среща.

Под заглавие "На Витоша няма да се строи засега" "Дневник" отбелязва, че министър Нона Караджова е отменила становището на подчинената й столична екоинспекция, с което през август беше съгласувано разширяването на ски зоната на Витоша.

Така на практика Специализираният подробен устройствен план за туристическата и ски зона "Алеко" на фирма "Витоша ски" АД се връща за преразглеждане.

Шефът на борда на директорите на "Прокредитбанк" Петър Славов случайно видял как младежи пребиват тийнейджър, спасил момчето, но след като се обади на тел. 166, оттам му казали, че щом вече никой не се бие, няма да пратят патрул, и му пожелали приятна вечер.

Това разказва под глава "24 часа" .

"7-8 младежи ритаха така жестоко момчето, че ако не се бях намесил, щяха да го убият.

Не може преди седмица да са убили ученик и да се сърдят, че никой от гледащите не е извикал полиция, а сега, като се обадих, да не се прави нищо", възмутен е Славов.

От СДВР коментирали, че патрул все пак е посетил мястото на инцидента, но малко по-късно, защото не е имало свободни служители.

За първите девет месеца на годината делът на фирмите, изпаднали в несъстоятелност, се е покачил с внушителните 141 процента, пише "Класа" под глава, цитирайки данни на компанията за управлението на кредитния риск "Кофас-България".

Броят на регистрираните процедури е достигнал 239 при 99 за същия период на миналата година. Минната индустрия, медиите, туризмът и услугите са новите сектори, пострадали от вълната на несъстоятелност, посочва изданието.

Борсата потъва в зимен сън, заключава "Пари" на първа страница. Според проучване на изданието водещият индекс на БФБ Sofix ще продължи да се движи около сегашните си равнища през следващите шест месеца, а реалната икономика тепърва ще усети финансовата криза.

Новият кабинет спести 500 млн. за два месеца, пише "24 часа". Правителството свалило бюджетния дефицит за септември до 62,3 милиона лева, отбелязва изданието, като посочва за сравнение, че в края на юли, когато ГЕРБ пое властта, той бил 564,3 млн. или с над 500 млн. лв. по-голям.

Данните на финансовото министерство сочат, че през септември са събрани приходи от 1,959 млрд., а разходите са били 2,021 млрд.

От ведомството съобщават още, че от 1 януари до 31 юли 2009 г. бюджетното салдо е било влошено с 1,472 милиарда лева, което значи, че средно за месец се е "пробивало" с по 200 милиона лв.

Бюджетът 2010 е консервативен, подкрепяме го категорично, казва пред "Монитор" председателят на БСК Божидар Данев.

Диви прасета унищожават реколтата, а мечки плашат хората в Родопите и Централен Балкан, където дивечът вече има свръхзапас и започва да нанася поражения, пише "24 часа" под заглавие "Глиганите повече от децата".

Между 65 и 70 хил. диви свине има в момента, практически са разпространени в цялата страна освен в равнините и незалесените терени, обяснил Юлиян Русев, шеф на дирекция "Лов" в агенцията по горите.

Годишно прасетата се увеличават с от 1 до 4 на сто. Около 20 хил. са отстреляните и отчетени прасета през миналия сезон, но това е недостатъчно, казват експертите.

Според науката трябва да се гърмят поне 80 на сто от популацията, или около 50 хил. бройки, защото годишният й прираст е почти на 100 процента.

Изданията отбелязват, че бившият френски президент Валери Жискар д'Естен посъветва премиера Бойко Борисов при посещението му във Франция българското правителство да направи смели, дори драстични реформи в правосъдието, като е необходимо бързо поколенческо обновяване на магистратите.

Мъжката политика на Борисов омагьоса Париж, коментира Валерия Велева в "Труд".

Според "24 часа" първата официална визита на министър-председателя в чужбина е доказала ефекта на директното говорене.

"Новият български премиер не дава вид да е велик дипломат. Но във време, когато светът е уморен от дипломатически увъртания и когато рухват финансови и икономически илюзии, да говориш направо очевидно се харесва. Поне на французите им хареса", пише Мария Незнакомова там.

Със заглавие "Какво ни носи Борисов от Париж?" Светослав Терзиев пише в "Сега", че добрата новина е, че "французите му казаха как се получават и харчат чужди пари, но не дадоха нито едно свое евро".

Италианският премиер Силвио Берлускони ще връчи на българския си колега Бойко Борисов Орден за заслуги на Италианската република, съобщава "Стандарт".

Берлускони пък ще бъде удостоен с орден "Стара планина" при официалното си посещение у нас от утре по покана на Борисов, пише "24 часа".

Берлускони идва при стар приятел, казва в интервю за "Стандарт" посланикът на Италия у нас Стефано Бенацо. Посещението е важно, тъй като е първото посещение в България на премиер, откакто Борисов встъпи във функциите си, отбелязва той.

Оптимист съм за успеха на кабинета с реформите, казва в интервю за "24 часа" новият посланик на Германия у нас Матиас Хьопфнер. По думите му страната ни е атрактивна за германските инвеститори.

Турция прави опити за справяне с националистическото си наследство, пише в анализ в "Земя" Мина Иванова от БТА. 20 години след признанието на Демирел за съществуване на "кюрдска реалност" Анкара е още в началото на пътя, отбелязва тя.

Българският гей Георги Петров Дочев изобщо нямал представа, че бил в компанията на Стивън Гейтли от група "Бойзоун", който по-късно беше намерен мъртъв.

Това съобщили за "24 часа" от кореспондентското бюро на в. "Ел Мундо" в Палма де Майорка. Дочев лично се обадил в редакцията от дома си на средиземноморския остров.

Националите изпуснаха 3 млн. евро за класиране, казва пред "24 часа" президентът на БФС Борислав Михайлов. По думите му вероятно вече няма да се плаща по 1000 евро на играч при повикване.

Пред "Труд" той казва, че ще падне и категорията на хотелите, които ще се избират за отбора. "Стоп! Искам европейско!" е заглавието над интервюто там.

Георги Иванов-Гонзо ще бъде разпитан от антимафиоти за аферата "Рубин", съобщава "Труд". Заедно със спортния директор на "Левски" в ГДБОП се очаква да дойдат и финансовият директор Константин Баждеков и четиримата играчи, които напразно биха път до Казан.

С препитването им разследващите целели да научат всички детайли около "ужилването на века". Пред държавното обвинение показания в петък даде и собственикът на "Левски" Тодор Батков.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 1 час

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 4 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 4 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 5 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 6 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 7 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 7 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 8 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 8 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите