"Стандарт": Чейнджбюрата отиват в историята
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Чейнджбюрата може да отидат в историята, коментира под глава "Стандарт". А с тях и зачестилите измами на сарафите. Скоро ще сменяме левове за долари и евро на банкомат.

Това ще стане с промяна в наредбата за работата на обменните бюра. По новите разпоредби вече се работи в Министерството на финансите. По света автоматите за пари най-често са на летищата.

Така още с пристигането туристите могат да сменят парите си с местна валута. В България машините ще се радват на успех и по морските курорти, допълва вестникът.

"Сега" отбелязва на първа страница, че Букурещ започна да изнудва европейските страни заради отказа да бъде приет в Шенгенското пространство.

Румънски депутати заплашиха да блокират Лисабонския протокол. Той дава зелена светлина за назначаването на още 18 депутати от 12 страни в Европарламента, съобщи "ИЮ Обзървър".

Атаката на народните представители от Букурещ идва, след като Германия и Франция призоваха Брюксел да блокира приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство заради проблем с корупцията и организираната престъпност, уточнява изданието.

Депутатите от ГЕРБ Стоян Гюзелев от Бургас и Димитър Аврамов от Монтана се изправят пред съда на 10 януари, за да отговарят за конфликт на интереси, пише под глава "24 часа".

За тогава е насрочено първото дело във Върховния административен съд. Двамата народни представители са автори на поправката в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, която задължава собствениците на ниви да ги отдават за ползване първо на арендаторите. С гласовете на Синята коалиция и "Атака" през октомври Гюзелев и Аврамов бяха обвинени от парламентарната комисия за борба с корупцията.

Те не са декларирали, че са били в управлението на дружества обработвали земи, твърдят от комисията.

"Новинар" цитира статистика, според която 60% от престъпленията, извършени на територията на столицата, са останали неразкрити през миналата година.

Общо 38,35 на сто от набезите над жителите на столицата са били разнищени от униформените през 2010 г. Година по-рано, през 2009-а, ченгетата са се справили успешно с работата по 32,22% от закононарушенията.

Разкриваемостта на престъпленията през 2010 г. се е увеличила с 6 на сто. Двете основни тенденции са по-малкото престъпления и по-голямата им разкриваемост.

Хепатит А пълзи към София, алармира под глава "Труд". По думите на председателя на сдружението "Хепасист" Станимир Хасърджиев вирусното заболяване вече разболява хората в шест града.

Болестта на мръсните ръце пълзи в Стара Загора, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кюстендил и Сливен. Т.е. вирусът е само на 86 км от София.

Според инфекционистите на всеки 100 открити болни има по 400 скрити, защото симптомите на заразата са грипоподобни. В Стара Загора лекуваните са 250, в Хасково над 110, в Пловдив - 51.

В интервю за "Телеграф" вирусологът Павел Теохаров казва, че 70% от българите нямат защита срещу хепатит А. За да се предпазим от инфекцията е хубаво да имаме и двете ваксини - срещу хепатит А и В, а ако посещаваме засегнатите най-много градове, трябва да се спазва стриктна лична хигиена, както и да се избягват заведенията за обществено хранене, тъй като заразата може да се пренася и чрез храната. 

Изборът на лекарски екип в болниците ще поевтинее чувствително за голяма част от клиничните пътеки, информира "Сега". Занапред всички болници ще бъдат длъжни да се съобразяват с фиксирани максимални цени за предоставяне на услугата, като при някои интервенции допустимите суми ще са в пъти по-ниски от сегашните ценоразписи на лечебните заведения.

Новите правила, които целят да подобрят достъпа до медицински услуги, бяха одобрени с постановление на кабинета.

Нов закон за правата и задълженията на пациентите се канят да напишат през тази година управляващите, отбелязва на челна страница "Монитор".

Това е споделил за изданието председателят на здравната парламентарна комисия Десислава Атанасова. В него щяло да се отдели специално внимание на профилактичните прегледи, като се търси механизъм хората да бъдат накарани да се изследват периодично, разясни депутатката от ГЕРБ.

Тя напомни, че в момента прегледите при личния лекар са ангажимент за всички пациенти, който за съжаление не се спазва масово, макар че е предвидена санкция от 50 до 100 лв.

"Класа" извежда под глава, че дружествата за доброволно здравно осигуряване ще станат застрахователни.

Това се предвижда в проекта за промени в Закона за здравното осигуряване, който е изготвен от Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите, публикуван вчера на сайта на здравното министерство.

След обществено обсъждане проектът ще бъде разгледан от Министерския съвет.

Целта е дейността на фондовете за доброволно здравно осигуряване да се поеме от застрахователните дружества.

В интервю за "Монитор" Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, очертава приоритетите си за 2011 г. Това са два нови закона - за агенцията по храните и за горите.

"Не само законите, но и стартирането на агенцията по храните, тежката реформа в горите, които са много консервативна система... Реформата е свързана с разбиване на сегашното статукво и максимално използване на този огромен ресурс.

Ние нямаме подземни богатства, нито силна индустрия, но една трета от територията на страната е гори.

Ако управляваме този ресурс както трябва, ще се създадат работни места и повече брутен вътрешен продукт", подчертава Найденов и допълва, че още до края на годината ще имаме мярка за регионите, където гледат тютюн.

Цената на тока за бита и малките фирми ще се повиши от 1 юли в зависимост от инфлацията, натрупана в периода март 2010 - февруари 2011 г., съобщава "Труд" като се позовава на председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Според него това е фактор, който няма как да не се отрази в стойността на електроенергията.

"Сега" помества интервю на две страници с министъра на финансите Симеон Дянков, който е отговорил онлайн на въпроси на читателите.

Под заглавие "Не одобрявам 13-и заплати и бонуси на калпак" министърът споделя, че в Съвета по административната реформа се работи по промяна на Единния класификатор на длъжностите в държавната администрация.

Според Дянков "този класификатор трябва да се изчисти и да се премахнат някои парадокси".

"Като втора стъпка ще променим системата за атестиране на служителите, на основата на която те ще получават периодично оценки, спрямо това, което са работили.

Едва тогава като последен етап е новият модел на заплащане... Това е свързано с промяна на около 50 нормативни акта", категоричен е министърът.

Легалният пазар на цигари в България се е свил с повече от 35% през 2010 г., до 10,6 млрд. къса, показват данни на компаниите от бранша, цитирани от "Дневник".

Година по-рано в страната законно се продадоха около 16 млрд. къса цигари.

През 2008 г. официалният пазар беше 19 млрд. къса, което означава, че темпът на свиването му се е увеличил повече от два пъти. "Основна причина за голямото свиване на пазара е контрабандата, следвана от рестрикциите спрямо тютюнопушенето", казват за изданието от държавния холдинг "Булгартабак".

Ако правителството не спазва бюджетната дисциплина, е твърде възможно да си докараме втора рецесия през тази година. Това е становището на икономиста от "Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов, отразено от "Новинар".

"Както може да се види в прогнозата на Европейската комисия и на Международния валутен фонд, все още има твърде много несигурност в глобалната икономика.

Може да се стигне до втори кризисен шок и за българската икономика, вероятно не толкова силен, но със сигурност с блокиране на нови назначения и на създаване на нови работни места", казва той. 

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 28 минути

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 48 минути

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 1 час

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 1 час

Трите модела идват в България през май

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 1 час

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 1 час

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 1 час

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 2 часа

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 2 часа

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 2 часа

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 2 часа

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове