"Стандарт": Българският бизнес гледа на кризата с розови очила
Източник: netinfo
4
Българският бизнес гледа на кризата с розови очила. Нашите мениджъри са най-големите оптимисти в Централна и Източна Европа, според проучване, публикувано в "Стандарт". 66,7 процента от финансовите директори у нас са уверени, че фирмите им ще просперират. Това обаче не означава, че не са наясно с тежката икономическа ситуация.

"Южен поток" ще спаси бизнеса през 2014 г."
, е заглавието над интервю в "Преса" със Симеон Пешов, председател на Камарата на строителите в България. "2013 г. ще бъде по-добра за строителите. Тази година имаме много търгове по оперативни програми - едни вече са в ход, други предстоят. Освен това има ръст на чуждестранните инвестиции спрямо миналата година.

През 2014 г. обаче може да има известен спад. От много години съм на пазара и винаги в първата година на управление на всяко правителство е имало намаление на строителството. Това е нормално, изисква се време, докато се завърти шайбата", казва Пешов.

"Сега" цитира статистика, според която България е сред най-добрите страни в света, в които човек може да загуби работата си, защото ще получава високи обезщетения за безработица. Твърдението е на Световната организация за икономическо сътрудничество и развитие, която съпоставя обезщетенията и заплатите на работещите в различни държави.

България е на дъното на световна класация за правосъдие
, алармира на първа страница "Сега". Страната ни заема 81-во място от общо 97 държави в глобалната класация по качество на наказателното правосъдие. Общата констатация е, че съдебната система у нас изостава в сравнение с други държави от Европа и Централна Азия. Една позиция по-напред е Пакистан, а преди него са Кения, Камбоджа, Русия и Украйна. Страната ни е плътно следвана от Панама. По-зле от България се представят страни като Гватемала, Кот д'Ивоар, Сиера Леоне, Камерун, а Венецуела е последна в класацията. Това сочат данните от ежегодното изследване за върховенството на закона на "Световния проект за справедливост", който се изготвя от едноименната американска неправителствена организация.

Ниското качество на наказателното правосъдие е тема за "Труд". На първа страница вестникът съобщава: 15 000 евро обезщетение трябва да плати България на жена, жестоко изнасилена, когато била на 14 години, реши съдът в Страсбург. Причината - насилието останало безнаказано. Въпреки че жертвата посочила трима от четиримата изнасилвачи, разследването продължило цели 10 години. Докато то се протакало, изтекла давността за престъплението и двама от злодеите били амнистирани.

"Краят на СДС може да е добро начало", анализира за "Труд" Емил Кошлуков. Според него слабостта на партията се състои в три фундаментални проблема, които тя не е успяла да разреши 20 години, и които спъват развитието й.

"Първо - проблемът с историята. СДС никога не успя, за разлика от БСП, да излезе с един прочит на собствената си историята. Второ - проблемът с кадрите. Който дойде на власт в СДС, първо "убива" всички преходни личности в партията и чак тогава се заема със своите политически врагове. Трето - проблемът за бъдещето. СДС беше създадена като опозиция на комунистите с основна цел да свали БКП от власт, да махне член Първи от Конституцията и да декомунизира държавата. Това го направи добре. Но по въпроса за бъдещето, няма единодушие и това създава напрежение", смята Кошлуков.

По думите му в момента сме свидетели на края на една романтична история, с която са свързани поколения демократи. "Но пък може би е крайно време, както има едно ляво пространство, така и да се появи едно дясно. Двуполюсните модели, за разлика от други, носят стабилност", подчертава още анализаторът.

"СДС да спре войната срещу себе си", съветва в интервю за "Труд" бившият син депутат Михаил Неделчев. "Тези, които държат буквите СДС, мислят, че те имат магическа сила. Но магиите също не са безкрайни", коментира Неделчев.

"Кожа и Костов ли останаха сините?" Отговор на този въпрос търси "24 часа" от различни анализатори. Политологът Румяна Коларова определя случващото се като "политическа катастрофа, която се дължи не само и не толкова на раздялата с разпознаваеми фигури с голям политически багаж, а най-вече на начина, по който това се случи."

Социологът Мира Радева: "СДС от раждането си е в процес на люспене. Най-хубавите му години бяха свързани с управлението на ОДС. Съюзът не можа да приеме загубата на изборите през 2001 г. И от тогава избирателите на синята идея останаха безпризорни лица. Топяха се и преминаваха към други формации. В този смисъл последното, което се случи, вече дори никого не интересува".

"Ефектът от излизането на знаковите фигури ще бъде смърт за СДС", прогнозира социологът Андрей Райчев.

"Десните избиратели имат нужда от нова, автентична, дясноцентристка партия", смята политологът Димитър Аврамов.

Изключването на тримата депутати не е нищо ново, продължава по темата в интервю за "24 часа" Желю Желев, президент на България в периода 1990-1997 г. По думите му процеса на делене в партията е стигнал края на предела. Разцеплението в СДС тръгна още от гладната стачка на 39-те депутати. За провала на партията допринася и Иван Костов. "Той създаде партията СДС, но като лидер не е харизматичен и обединяващ. Със своето високомерие и надменност фактически отблъскваше, а не обединяваше хората. Костов направи приватизацията по един партизански начин и това съсипа СДС морално.

"Разликата между СДС и ГЕРБ е, че навремето Петър Стоянов посрещна "Лед Цепелин" на летището, а Бойко Борисов посреща сръбски чалгаджийски кифли като Лепа Брена и Цеца Величкович", изтъква в интервю за "Стандарт" музикантът Васко Кръпката.

Четиригодишните деца тръгват на предучилищна в школски занимални, оборудвани с легла за почивка. Това ще се случи, след като влезе в сила новият просветен закон, информира а "Монитор". В случай че в детските градини няма достатъчно места за малчуганите, в училищата ще бъдат разкрити групи за предучилищно образование, съобщила Мария Минчева, директор на "Образование" към Столична община.

"Страхотната демографска криза поставя нови проблеми пред читалищата, маргинализацията на ромите също е тежък проблем в селата, а селските читалища са над 2600. Създаването на нови читалища в апартаменти и гаражи също е проблем", алармира пред "Новинар" Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища.

"Много читалища са застинали в 60-те години на 20-и век, а хората мислят за тях като някакви учреждения. Трябва незабавно в настоятелствата да влязат млади хора", апелира Дойнов.

11 838 свободни места за ловци има у нас, показва заповед на шефа на агенцията по горите Бисер Дачев, извежда под глава "24 часа". Общата бройка на ловците намалява през последните години. Заради кризата много авджии се отказват, защото нямат пари да практикуват хобито си.

Според "24 часа" 749 са опасните сгради в София. Най-много постройки, които всеки момент може да се срутят, се намират в районите "Възраждане", "Оборище" и "Сердика".

Контрольор ще има във всеки автобус, обслужващ крайградските линии в столицата, а качването ще става само от първата врата. В момента тази мярка е въведена пилотно по няколко линии, а резултатите надминават всички очаквания. Продажбите на билети са се увеличили 20-30 пъти, пише на първа страница "Телеграф".

Парите за интензивни грижи са недостатъчни, алармира пред "Труд" Стоян Тонев, началник на Военномедицинската академия (ВМА) в София. "Ще завършим 2012-а с 30 млн. лв. дълг, от които 8 млн. просрочени. Основно тези дългове идват от лекуване на тежкоболните, които задължително минават през реанимация и интензивни грижи. И тъй като ние не получаваме средства от Министерството на здравеопазването именно за реанимация и интензивни грижи, както останалите болници, оттук идва основният проблем с финансирането на тези наши звена", заявява Тонев.

България ще изгражда първата военна болница на Катар по подобие на нашата ВМА. Такова е тяхното желание, защото ни имат голямо доверие, съобщава пред "Преса" Тонев. За емирството пращаме 30 лекари и 10 сестри. Договорена е месечна заплата от 10 000 евро за доктор и 7000 за сестра. Лекарите ще бъдат настанени в петзвезден хотел. Екип медици заминават и за Йордания - ще лекуват в бежански лагер на границата със Сирия.

В интервю за "Монитор" Венцислава Тасева, зам.-директор на Българската агенция по безопасност на храните, съобщава: "В проекта за изменение на Закона за храните сме предложили текстове, които да включват търговията по интернет. Това, за което настояваме, е този, който търгува електронно, задължително да има реален търговски обект. Нашата цел е потребителите да бъдат информирани правилно, затова вътре в самия сайт ще трябва да бъде качено удостоверението за регистрация на обекта, което по закон трябва да бъде одобрено в нашата агенция".

Ще има ли "данък "кино"? Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев прокара извънреден държавен стимул за големите филмопроизводители", пише на първа страница "Капитал Daily". Икономическата комисия в парламента е приела снощи на второ четене проект за промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които предвиждат преференции за "обекти на интелектуалната собственост".

Зад тази не неясна формулировка реално се крие възможност държавата да стимулира снимането на филми в България, но най-вече чуждите продукции.
Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 8 минути

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 17 минути

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>&quot;Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни&quot;&nbsp;</p>

Мария Захарова: Военните учения на НАТО край руските граници са провокативни

Свят Преди 42 минути

Това заяви говорителката на руското Министерство на външните работи

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган проведе първа среща с лидера на опозицията

Свят Преди 44 минути

Срещата се състоя на 23 април, след приема по повод Деня на независимостта и празника на детето

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 56 минути

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 1 час

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 1 час

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 1 час

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 1 час

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 1 час

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Покрити с кръв коне предизвикаха хаос в Лондон (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Не е ясно колко точно са били бегълците, всички са хванати и няма повече на свобода

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 1 час

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 1 час

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 2 часа

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?