"Сова Харис" по поръчка на в. "Преса": БСП - 20,9%, ГЕРБ -  17,9%
Български вестници   
Източник: Vesti.bg
79

Ако изборите бяха днес, БСП ще получи подкрепата на 20,9 на сто от избирателите, а ГЕРБ - на 17,9%, сочат данните от изследване на агенция "Сова Харис", публикувано във в. "Преса". ДПС ще получи подкрепата на 6,2% от избирателите, а НФСБ - на 2,3. „Атака" ще получи около 2,1%, а ДСБ - 1,3%. "Трябва да отбележим, че одобрението за БСП превишава с няколко процента това за ГЕРБ, което означава, че столетницата има значително по-голям резерв. Засега подкрепата за ДПС стои на своето обичайно ниво, а националистите разпределят влиянието си между няколко формации", се казва в анализ на социолога Васил Тончев.

Според изследването най-одобрявани в правителството били Пламен Орешарски, Цветлин Йовчев, и Кристиян Вигенин.

Според "Сова Харис" 22% одобряват създаването на Реформаторския блок, а над 20% - движението" България без цензура" на бившия телевизионен водещ Бареков.

Икономическият министър вижда проблем с изчезнали 390 млн. лв. в енергетиката и прокуратурата ще проверява дали Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е купувал студен резерв неправомерно през 2012 г., пише "Капитал дейли".

Това стана ясно, след като министърът Драгомир Стойнев съобщи по ТВ7, че в понеделник ще внесе сигнала за това в прокуратурата. Стойнев заяви още, че от министерството вече са подали други три сигнала за общо 160 млн. лв. за източване на българската енергетика. От финансовия отчет на ЕСО се вижда, че въпросните 230 млн. лв. всъщност са цялата сума, която системният оператор е похарчил за студен резерв през 2012 г. Това на практика означава, че ще бъде проверявани не договори с конкретни производители, а цялостният механизъм, по който е работено.

Енергийният министър от правителството на ГЕРБ Делян Добрев обяви, че въпросните 230 млн. лева, за които говори Стойнев, всъщност са 236 млн. лева и не са за 2012, а за 2013 г. "Тези пари не касаят "студения резерв", а касаят т.нар. разполагаемост по дългосрочните договори за двете централи "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", които не сме подписвали ние." Според Добрев разполагаемостта се плаща от момента, в който са заработили двете централи, т.е. отпреди управлението на ГЕРБ, и не може да се търси отговорност от тях.

В друга публикация същият вестник информира за група архитекти, които се обявяват срещу Столичната община заради проекта за реконструкция на Лъвов мост. Смятат, че мащабният проект за изграждане на кръгово кръстовище на три етажа ще обезличи историческата среда там.

Идеята за транспортния възел е от 2009 г. (тогава е възложен проект за изработка), но сега, седмици преди началото на строителството, архитекти и неправителствени организации дори се заканват да поискат оставката на кмета Йорданка Фандъкова и да сезират прокуратурата.

"Сега" пише, че предприемчиви българи са започнали засега успешна търговия с адреси, които предлагат за регистрация на нелегални имигранти. Схемата е засечена от службите за сигурност. На бежанците се предлагали адреси, на които срещу заплащане се регистрират, и така могат да напуснат центровете за временно настаняване на Държавната агенция за бежанците. Според законодателството само при посочване на постоянен адрес на местоживеене имигрантите могат да напуснат центровете, в които стоят с месеци. Именно продължителният престой ги принуждава да прибегнат към платения адрес.

Те обаче не били наясно, че след като веднъж напуснат центъра за бежанци, нямат право да се върнат там, както и да получават по 65 лв. на месец и обучение. Така в крайна сметка те се оказват на улицата.

Също "Сега" пише, че прокуратурата три години мотае дело, свързано с Венета Марковска. Времето не е стигнало на прокуратурата да приключи разследване за търговия с влияние и подкуп, образувано по сигнал срещу бившия зам.-председател на Върховния административен съд и неуспял конституционен съдия Венета Марковска. Съществуването на делото бе огласено на 15 ноември м.г. Това допринесе за решението на президента Росен Плевнелиев и тогавашния шеф на КС Евгени Танчев да осуетят клетвата на Марковска като член на съда.

"Сигналът съдържа данни за корупционно поведение и превишаване на права от Георги Георгиев, който е в близки отношения с г-жа Марковски", обясни в деня на провалената клетва прокурор Стелиана Кожухарова. Според сигнала престъпленията са станали в периода 2005-2010 г.

"Разследването ще приключи, когато се съберат всички доказателства. Няма нещо, което можем да съобщим на медиите", казал говорителят на главния прокурор пред "Сега". При това отговорът дойде след 3-седмично очакване. Преди време от прокуратурата казаха, че делото е секретно.

Според публикация в "Монитор" хазяи около метрото надуват цените и до месец успяват да намерят желаещи.

"Капитал дейли" изчислява, че земята в България е поскъпнала с 250% за 12 години. Най-голям ръст в цените е достигнат в първите три години след присъединяването към ЕС.

В интервю за "Труд" здравният министър Таня Андреева констатира, че над една трета от линейките са за смяна.

В "24 часа" социалният министър Хасан Адемов обявява, че ще предложи механизъм за автоматично увеличение на възрастта за пенсиониране. Той вече бил обсъден в консултативния съвет за реформа на осигурителната система, ще се търси съгласие и със социалните партньори и партиите.

Възрастта за пенсиониране ще се увеличава спрямо очакваната продължителност на живота на базата на данни от НСИ и други разчети. “Ако през 2012 -2014 г. продължителността на живота е нараснала с 6 месеца, то през 2015-2017 г. възрастта за пенсиониране ще се качва с по 2 месеца на година”, даде пример министърът.

В интервю за "Стандарт" вицепрезидентът Маргарита Попова разсейва слуховете и заявява: С президента оставаме тандем. "Излагам пред президента позиции, а решенията за конкретни действия са негови. Това е неговата власт. Опити за спекулации на искрено споделени от мен граждански и политически позиции, по който и да е въпрос и от когото и да било, не приемам. Позициите ми са последователни и са насочени и към днешния, и към утрешния ден. Споделям ги с гражданите, защото съм убедена, че за тях е важно да знаят как функционира реалната власт, включително и в Президентството. Искам те да знаят, че институцията не е абстрактна сграда. И наред с всичко друго трябва да е в състояние да предоставя на гражданите познания за своята същност, за да внушава уважение към закона в условия на силни обществени страсти и вълнения, да излъчва мъдрост и респект", заявява Маргарита Попова.

На въпроса дали трябва да има предсрочни избори и при какви условия, вицепрезидентът Попова казва: "Президентството не решава кога да има избори. Това решават българските граждани, правителството и парламентът в неговата цялост. Нашата функция е друга. Още по-рано изразих мнение, че би било добре политическият ни, управленски и парламентарен елит да намерят съгласие в Народното събрание за бъдещето на страната ни, както и да подпишат споразумение по считани за важни от тях и от българските граждани въпроси.

Коментари 79
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

79 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 18 минути

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 24 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 44 минути

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 45 минути

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 53 минути

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 1 час

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 1 час

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 1 час

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 1 час

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 2 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 2 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 3 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 3 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 3 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна