"Сега": Престъпната небрежност на институциите
Източник: netinfo
20
Вч чки ежедневници се занимават с тежката обстановка в Южна България.

Престъпната небрежност на институциите у нас взе нови жертви, коментира "Сега". Тъй като бедствието се повтаря всяка година, то не бе изненада за институциите. Никой обаче не пое вина - нито за конкретния случай, нито за бездействието при натрупването на проблемите през годините. След установяването на точния брой на жертвите България за пореден път ще бъде в национален траур.

Според водещото заглавие на "24 часа" 1 416 440 българи са в риск от потоп. Толкова българи живеят в рискови зони. Вестникът насочва вниманието към друг бедстващ район - Русе. Заради силния вятър, който се очаква през следващите дни, вероятно ще се стигне до затваряне на пътища. Хората трябва да се запасят с хранителни продукти, вода и дърва, за да са подготвени, ако спре токът, предупреждава кметът на града Пламен Стоилов.

На първа страница "24 часа" предупреждава още: Днес пада още 50 см сняг. В четвъртък се очакват минус 23 градуса. Трябва да стиснем зъби и да изтърпим лошото време още 2 седмици, температурите ще се покачат трайно над нулата след 20 февруари, съобщават синоптиците.

В интервю за "Стандарт" екоминистърът Нона Караджова подчертава: "Състоянието на нивото на водите в малките язовири не е под наш контрол. Това, което можем да направим, е да даваме предупреждения кога се очакват валежи, снеготопене и извънредни климатични ситуации.

По желание на общините язовирите са тяхна собственост, не по волята на някаква централна институция. Затова са поели ангажимента, в името на населението, да ги поддържат. Може би трябва общините да имат специално назначени служители, които да се занимават с тази дейност, които да са отговорни. Освен това в договорите, с които предоставят язовирите на концесионери и наематели, да поставят изискване да бъдат поддържани и контролирани."

Дървените и грипните ваканции няма да се отучват, няма и основание за отмяна на зимната ваканция в края на февруари. Това обяви просветният министър Сергей Игнатов, цитиран от "Сега".

ГЕРБ се опита да прехвърли и вината за визите за САЩ на предишното управление, пише "Сега". Въпреки че външният министър Николай Младенов декларира, че въпросът за отпадането им ще бъде поставен пред Хилари Клинтън по време на посещението й в София, това не стана. Часове преди Клинтън да кацне в София, той обаче обяви, че предишното правителство е пропуснало да постави проблема пред американските власти, макар че е имало шанс да го направи.

В анализ за "Труд" бившият външен министър Соломон Паси коментира визитата на Хилари Клинтън. Под заглавие "US-BG: Братска дружба, но в лек застой" авторът съветва какво трябва да е мотото на двустранните отношения. "Иновации, иновации, иновации! Като си даваме сметка, че иновациите най-често минават през военната сфера", посочва Паси.

По темата "Класа" цитира посланика на САЩ в София Джеймс Уорлик: Ние няма да оказваме натиск, а българите трябва да разгледат обективно нещата, защото когато става дума за каквато и да било енергия, винаги има рискове. Това е решение, което българите трябва да вземат сами.

България няма причини да се отказва от шистовия газ, казва в интервю за "24 часа" експертът по международна сигурност Алекс Алексиев, някогашен съветник на Филип Димитров, когато беше министър-председател.

"В Америка в момента има 35 000 шистови кладенеца, всяка година се прибавят още 4-5 хиляди и досега не е имало екопроблем. Ако наистина беше вярно това, което говорят тук - да чакаме земетресения, отравяне, не знам какво си, то Америка досега щеше да изчезне. А изгодата от шистовия газ е просто невероятна. В Америка от 2008 г. досега цената на електричеството е намаляла два пъти", аргументира се Алексиев.

Според експерта протестите у нас не са само екологични. "Истинските причини са руските интереси, които са много силни в нашата държава и те се налагат по един или друг начин. Ако човек си зададе въпроса чия ще е ползата от мораториума, е ясно, че това са "Газпром" и руската енергийна мафия. Интересно е, че в България никой не споменава, че през ноември самият Путин започна да описва големите вреди от изследването за шистов газ", посочва Алексиев.

В интервю за "Капитал Daily" посланикът на Полша у нас Лешек Хенсел също обобщава ползите от добива на шистов газ. По думите му в България не се е провела дискусия по проблема. "В науката има едно такова правило, че първо се поставя теза, а след това се правят опити тя да бъде доказана или съответно оборена", казва Хенсел.

България се нареди сред отличниците в ЕС по най-нисък държавен дълг, посочва "Класа". Според официалните данни на Европейската статистическа служба "Евростат" за третото тримесечие задълженията на страната ни са 15% от БВП, или 11,37 млрд. лв., което ни поставя на второ място сред страните членки.

Българинът ще усети излизане от кризата едва в началото на 2013 г., информира "Труд" на икономическата си страница. Това става ясно от последния доклад за състоянието на икономиката на Центъра за икономическо развитие. Според анализаторите на организацията в края на 2012 г. икономиката на страната ще достигне върховите си нива от преди кризата, които бяха отчетени в последното тримесечие на 2008 г.

Пред "24 часа" Джанамитра Деван, вицепрезидент на Групата на Световната банка, препоръчва: Иновациите са ключът за икономическия растеж. "В България е направено много, но, ако не греша вие влагате 0,5% от БВП в изследователска дейност. Да, обещанието е към 2020 г. този процент да стане 1,5.

Но кое е важното? Не само да се увеличават инвестициите, а те да се правят по начин, който ще доведе до увеличаване на производството. И да се положат основите на конкурентоспособността на България за дълъг период от време. Няма смисъл да се влага в нещо, което ще ви прави конкурентни в близките 6 месеца, защото всеки работи в тази посока", категоричен е Деван.

По думите му правилото е да има условия за иновации - инфраструктура, лаборатории, технологии. "Всичко трябва да е обвързано с инвестиционен климат, а не с такъв, който създава пречки и трудности", анализира експертът.

Делото за две изнасилени деца, заради което вътрешният министър Цветан Цветанов отново нападна съдия Мирослава Тодорова, не е забатачено от нея, а до голяма степен по вина на прокуратурата, пише "Труд".

Оказа се, че държавното обвинение неправилно го е пратило в Софийския градски съд, а не във военния съд, където е трябвало да се гледа, тъй като един от подсъдимите е бил служител на МВР. В неделя по Нова телевизия Цветанов пак атакува шефката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, като посочи, че заради нея банда изнасилвачи от 14 години стои без присъди.

Българското правосъдие се похвали в Брюксел, че има 150 осъдени за евроизмами, но почти никой от тях няма да попадне зад решетките, твърди "Преса" на първа страница. Причината е в либералното законодателство, което е позволило евроизмамниците да се измъкнат само с глоби.

Пред "Телеграф" шефът на специализираната прокуратура Светлозар Костов определя поведението на бившия главен прокурор Никола Филчев като "неадекватно". "Срамувам се, че България е имала такъв главен прокурор", признава Костов.
Коментари 20
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

20 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 4 минути

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 21 минути

Към момента няма данни за пострадали

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 1 час

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 1 час

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 1 час

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 2 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 3 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията