"Сега": НАП се мести в Търново! Що се връзвате?
"Сега": НАП се мести в Търново! Що се връзвате?   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

"НАП се мести в Търново! Що се връзвате на този виц?", коментира "Сега".

Бойко Борисов и Симеон Дянков измислиха поредната олелия. Вместо с рецесията, безработицата и отсъстващото електронно правителство, обществото ще бъде занимавано с нещо, което никога няма да го бъде.

Премиер и вицепремиер обещаха да разквартируват агенции и части от министерствата из страната. Местене няма да има, защото ако Борисов и Дянков искаха да го направят, пък било и пилотно, имаха цели 30 месеца на разположение.

Вярно, че мандатът си тече неусетно и сладко, но това лято ГЕРБ влиза в последната си управленска година. Почва трескава подготовка за изборите и никакви резки движения няма да се правят.

Дянков ще вдигне пенсиите, Борисов ще зарадва с много придобивки различните съсловия. Парите на държавата са нужни за такива дейности, а не за преместване на администрациите.

"Готови сме да приемем 50 души администрация от 1 юни", заявява в интервю за "Класа" Иван Тотев, кмет на Пловдив. Според него реално за първи път имаме правителство, което извършва деконцентрация на държавната администрация.

Дава се възможност на тази администрация да бъде по-равномерно разпределена на територията на страната. Специално за сектор "Туризъм" към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, решението на правителството е изключително правилно, смята Тотев.

От гледна точка, първо на придвижване на целия този процес на деконцентрация и второ, по отношение на функционалността на съответния сектор.

Пловдив е избран неслучайно за преместването на администрацията като град, който да приеме и да бъде домакин на управлението на туризма в България.

"Обсъждаме три държавни структури за преместване от София в Бургас", съобщава в интервю за "Класа" Димитър Николов, кмет на Бургас. Това са Изпълнителната Агенция "Морска администрация", държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", както и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

"Причината е, че профилът на града е такъв, ние сме морски град. По Южното Черноморие се добива по-голямата част от уловената риба в Черно море.

В Бургас е първото и най-голямо пристанище в Южното Черноморие. Регистрираните плавателни съдове, както и инфраструктурата са изключително подходящи. За да може дейността на тази агенция да бъде на терен, където се случват нещата", смята Николов.

В анализа на "24 часа" политологът Даниел Смилов коментира първите сто дни на президента Росен Плевнелиев. Според него оценката за държавния глава трябва да бъде свързана с това, че той подкрепи правителството във важното решение за новия европейски фискален договор.

Подкрепи политиката по затварянето на АЕЦ "Белене"; участва в започналата реформа на службите и прехвърлянето на част от тях към изпълнителната власт; прекрати конфликта с правителството по отношение на назначаването на посланици с досиета.

Способността да мотивира и да вдъхва увереност обаче е един от сериозните проблеми на Плевнелиев. Поради общото чалгизиране на медии и политика всички очакват супергерои, харизматици или най-малкото бивши царе да стават "лидери".

Това се превръща в проблем на публичното пространство, защото води до обратна селекция: грамотните, образованите, уравновесените и като цяло разумните не се котират и не бъдат доверие. Преодоляването на този проблем е най-голямото изпитание за Плевнелиев.

Президентът приземи обещанията на Борисов за е-правителство, пише на първа страница "Сега".

Президентът Росен Плевнелиев открито се усъмни от ползата от заповедите и обещанията на премиера Бойко Борисов електронното правителство да тръгне у нас в най-кратки срокове.

"Електронното правителство няма да се случи и към момента не го виждам, защото не се знае кой носи отговорност", заяви държавният глава на вчерашното заседание на Съвета по конкурентоспособност и инвестиции към президента.

Той обясни, че ако България наистина иска работещо е-управление, то поне три институции, които се занимават с това, ще трябва да се слеят, да се зададат конкретни срокове, план за работа и да има ясно разпределение на отговорностите. Бизнесът и неправителственият сектор от години настояват за електронно правителство, защото това би довело до намаляването на корупцията и бюрокрацията, които попадат сред основните проблеми пред инвеститорите.

"Станишев и Първанов - кой е по-, по-, най-широк социалист", коментира "Сега".

Социалистите са поставени пред труден избор - кого да изберат за лидер: Сергей Станишев или Георги Първанов? И ако решат да подходят прагматично, а не емоционално към него, ще им е доста трудно - двамата не са се изправяли в пряк двубой на идеи.

Съществена разлика в платформите на двамата кандидати за лидер няма - особено що се отнася до икономическите им виждания за развитието на страната.

Различията стават очевидни, когато се погледнат международните позиции и идеите им за партийното развитие на БСП. Преди време социалисти сравниха избора, пред който са изправени, с историята за магаре, което умряло от глад, докато трябвало да избира между две еднакви купи сено.

Колкото повече наближава заветният конгрес, толкова по-мършаво става това магаре, и дори да не загине от недохранване, ще бъде толкова слабо, че до парламентарните избори не е сигурно дали ще е в кондиция дори и за достойна загуба.

Дали те ще се окажат лоши пророци зависи от това как ще реагира загубилият вота на конгреса. Ако той продължи да атакува опонента си, БСП ще продължи да хаби сили във вътрешнопартийни разправии и без бой ще подари следващите избори на ГЕРБ.

Кунева краде от СДС и ДСБ, твърди в интервю за "Труд" Румяна Коларова, политолог.

По думите й СДС и ДСБ са обречени да бъдат напускани от самото им създаване. Не за първи път партии тип "нероден Петко" крадат кадри от СДС и ДСБ. Днес ДСБ е дори по-удобна за това от СДС, защото има по-твърд електорат и по-ясно различими лидери.

СДС отдавна е разграден двор и няма партия, която да не е взела от политиците му. Меглена Кунева краде идентичност от онези партии, които са доказано десни. Защото самата тя няма дясна идентичност.

Либерализмът и центризмът в резултат на два мандата във властта се превърнаха в мръсни думи и старата идентичност на Кунева не й върши работа.

Трябва й нещо ново или добро старо. Чрез кадри на СДС са реализирани десетки политически проекти, които са враждебни на СДС. За 22 години партията не можа да си създаде имунитет.

Най-добрият начин СДС да гарантира "проекта Меглена Кунева" и "проекта ГЕРБ", е като се яви самостоятелно като малка дясна партия или в "широка" коалиция, коментира Коларова.

Притеснявам се само да не ни се наложи да правим коалиция, е озаглавено интервюто в "Преса" с Красимир Велчев, шеф на депутатите от ГЕРБ.

Той не подлага на съмнение втори мандат на ГЕРБ, но ще е много тежко, ако се наложи да правят коалиция с някого.

"Българската политическа класа не е готова да работи по този европейски начин - коалиционния. Защото под коалиция всеки политик тук разбира пазарлък - да се договори и да започне едно надлъгване.

И това може би се дължи на едно основно нещо - огромният проблем в България през последните 20 години е липсата на контрол и носене на отговорност", отбелязва Велчев.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 6 минути

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 1 час

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е &quot;позор за света&quot;</p>

Зеленски: Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е "позор за света"

Свят Преди 2 часа

Той казва, че разделянето на помощта за Украйна от тази за Израел би свидетелствало за това, че причината е в предстоящите избори в САЩ

Чешкият президент Петр Фиала

Фиала: Не искам да виждам руски танкове по улиците на Прага, както през 1968 г.

Свят Преди 2 часа

Чешкият президент с любопитна история по време на срещата си с Джо Байдън в Белия дом

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 2 часа

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 2 часа

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност

<p>Назначиха 9 нови зам.-министри</p>

Рокади във втория ешелон на властта: Назначени са нови 9 зам.-министри

България Преди 3 часа

От длъжност са освободени редица кадри от втория ешелон на изпълнителната власт

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

България Преди 3 часа

Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България, каза той

<p>Спецакция на граничните пунктове, за какво следят</p>

Институциите са на крак: Започна спецакция на граничните пунктове

България Преди 3 часа

Действията се осъществяват от служители от гранична полиция, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”, Агенция „Митници” и НАП

<p>Войната в Украйна върви към &quot;корейски сценарий&quot;</p>

Белгийски полковник: Войната в Украйна върви към "корейски сценарий"

Свят Преди 3 часа

Той допуска Русия да наложи пълен военен контрол над източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Kак да постигнем идеалната температура и чист въздух у дома през всеки сезон?

Любопитно Преди 3 часа

В търсене на икономични решения, все повече хора се обръщат към локални решения за контрол на климата в отделните стаи

<p>САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо, но има изключение</p>

САЩ забрани смяната на пола на всички непълнолетни в Айдахо

Свят Преди 3 часа

Върховния съд разрешава на Айдахо да прилага забраната срещу всеки, освен срещу ищците, които оспорваха закона

99 години от атентата в "Света Неделя"

99 години от най-кървавия атентат в българската история -в църквата "Света Неделя"

България Преди 3 часа

На 16 април 1925 година в центъра на София се разиграват ужасяващи събития

<p>Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж (ВИДЕО)</p>

Запалиха олимпийския огън за Игрите в Париж

Свят Преди 4 часа

Огънят ще бъде транспортиран до Франция за церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

"Написах ти писмо": Нов метод за борба с нарушителите по пътищата

България Преди 4 часа

Нарушителите по пътищата вече ще получават лични послания от семейства на загинали

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

"Възраждане" обяви кандидатите си за евровота

България Преди 4 часа

Костадин Костадинов обяви критериите, на база които са били взимания решения за профила на кандидатите