"Сега": Митниците върнаха 15 млн. лв. акциз за стари коли
"Сега": Митниците върнаха 15 млн. лв. акциз за стари коли   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
4

Сагата с незаконно събирания завишен акциз за вносни стари мощни коли най-сетне приключи, коментира под глава "Сега". Само част от ощетените си получиха надвзетите пари.

Държавата в лицето на агенция "Митници" е върнала общо около 15 млн. лева при очаквани 120 млн.

В периода 2007-2009 г. употребяваните возила (над 120 киловата, или 163 конски сили) се облагаха с по-висока ставка от новите коли, което след време съдът обяви за незаконно.

За кола, ударена на паркинг, не се вика КАТ. Автокаското на автомобила покрива щетата, без да е нужен протокол от пътна полиция, напомня на първа страница "Труд", позовавайки се на Комисията за финансов надзор.

Според наредба от 2009 г. не е нужно да се вика КАТ за съставяне на протокол, ако автомобилът е пострадал при пожар, природно бедствие или паркинг, уточнява изданието.

Темата на "24 часа" информира, че стартира строителството на новата контролна кула на летище София.

Днес директорът на държавното предприятие "Ръководство въздушно движение" Деян Динев и главният директор на "Главболгарстрой" Павел Калистратов подписват договор за проектиране и строителство на кулата, която ще струва над 14,8 млн. лв.

Нови 13 гейта ще се правят на терминал 2 на летище София, допълва "24 часа". До края на седмицата ще бъде готово техническото задание за 4 нови изхода за пътници, които летят за държави от Шенген, и 4 - за пътници, които се отправят към държави извън Шенген. Летището раздели потоците пътници, след като бе прието в шенгенската зона.

Да се криминализира продажбата на храни с изтекъл срок на годност или с неясен произход. Това ще предложи директорът на Агенцията за безопасност на храните Йордан Войнов, съобщава под глава "24 часа".

Търговията с развалени продукти била равносилна на пласирането на дрога. И в двата случая продавачите знаят, че вреди на здравето. Предлагането на варена царевица на плажа е незаконно.

"Трябва да се търси отговорност от самия концесионер за случващото се на неговата плажна ивица. На него ще се възложи да не допуска преминаващи търговци да предлагат храна", уточнява Войнов.

Проверка на "Сега" показва, че парковете на София са пълни с незаконни кафенета и сергии. Редица търговски обекти в Южния парк имат неплатени наеми. Други, които трябва да бъдат премахнати, стоят два месеца след заповедта за това.

Според челото на "Новинар" близо половин милион българи са алкохолици. 400 000 злоупотребяват с алкохол, а 300 000 взимат твърди наркотици.

Възрастта на посягащите към психоактивни вещества спада рязко. 70 процента от зависимите са безработни. Това разказва специалистът по зависимости Желяз Турлаков.

Под заглавие "МО заряза робот за 700 000 лв. и ще купува нов" "Сега" подчертава, че безпринципното харчене на средства в Българската армия продължава без проблем и при правителството "Борисов".

След взрива в Челопечене, МО спешно купи робот за 350 000 евро за рязане на невзривени снаряди. Малко след това той се счупи, а вчера стана ясно, че ръководството на армията не може да даде 50 000 лв. за ремонта му.

За сметка на това е решено да се купи нов робот, няколко броя тежки костюми и устройства за специално управление на контролирани взривове. МО съсредоточава усилията си да подготви и "енерговъоръжи" нашите специални части с ново оборудване, което ще струва малко под 1 млн. - 700 000 лв., пише всекидневникът, позовавайки се на зам. военния министър Валентин Радев.

"ГЕРБ не иска да пипа контрабандни канали", е заглавието над интервю в "Труд" с Корнелия Нинова, депутат от БСП. Причините Нинова да не вярва на обещание на премиера Бойко Борисов, според което от февруари 2012 г. няма да има и една контрабандна кутия цигари у нас, са две:

"Първата е, че никъде по света контрабандата не е равна на нула. В другите европейски държави тя е между 10 и 15%, но там се води жестока борба да не се допускат до пазара цигари без бандерол.

У нас е 40%. И тук идва втората причина, поради която смятам, че думите на премира са празни - правителството на ГЕРБ умишлено създаде условия за увеличаване на контрабандата, като повиши драстично акциза...

Големите контрабандни канали никой не ги закача. С други думи - всеки ден големи заглавия и малък кръгозор. И ударът на барабаните заглушава здравия разум. Аз ще повярвам на тези барабани, ако намалят акциза".

Само за седмица - между 9 и 16 август, правителството е договорило 600 млн. лева по европрограмите, съобщава за "Класа" министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. С това към момента договорените средства са вече 54 процента от целия ресурс по оперативните програми, или 8,5 млрд. лева, пише изданието на първа страница.

Най-голям принос за това имат договорените средства по програма "Транспорт", която досега имаше проблеми и с договарянето, и с усвояването.

ЕК може да ни глоби със 777 000 евро заради липса на закон за съхранение на въглероден диоксид в земните недра, алармира "Класа", позовавайки се на LiveBiz.

Според доклад на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков крайният срок за приемането на този закон е изтекъл на 25 юни 2011 г.

"С оглед недопускане налагането на финансова санкция за България в размер на 777 000 евро е необходимо предложеният законодателен акт да се приеме в кратки срокове", пише Трайков в доклада си.

Забраняват предизборното спонсорство в ГЕРБ, отбелязва в заглавие "Монитор". Такава директива, която да важи за периода от старта на кампанията на 24 септември до 30 октомври, когато вотът 2 в 1 трябва да приключи окончателно, предлага предизборният щаб на управляващата партия. Окончателната дума за спускането на ограничението ще има Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Страховете от разрастването на дълговата криза в еврозоната и лоши данни за американската икономика връхлетяха пазарите с нова сила, отбелязва "Дневник".

Паниката сред инвеститорите се завърна и водещите европейски борси потънаха с 5-6 процента към 19.00 часа българско време в четвъртък. Сривът се пренесе и на Уолстрийт и водещите индекси там също минаха на червено с над 4 на сто.

Няма опасност България да се върне към рецесия, категорично заявява в интервю за "Стандарт" финансовият министър Симеон Дянков.

"Имаме достатъчно механизми да следим държавите, в които има сътресения и за евентуални вторични ефекти към България. Засега не забелязваме такива", подчертава Дянков.

Според него не се налагат и извънредни и превантивни мерки срещу евентуална криза, а инвеститорите вярват, че в България финансово нещата вървят по-добре.

"От началото на годината досега инфлацията е под 2 процента. Ако продължи с това темпо до края на 2011 г., то инфлацията ще е под това, което сме прогнозирали в нашата бюджетна процедура - между 3,6 и 4 процента.

Това е положително, защото по-ниската инфлация дава възможност за мислене на допълнителни стъпки за увеличаване на доходите през 2012 г. От 1 септември ще увеличим минималната работна заплата и вдовишките добавки към пенсиите", допълва министърът.

В отговор на въпрос Дянков съобщава още, че дялове от енергийните ни дружества ще бъдат пуснати на пазара.

Става дума за миноритарни пакети по 20-25 процента от Електроенергийния системен оператор и Българския енергиен холдинг. Решението на кабинета ще е факт до няколко месеца.

"Продажбата на миноритарен дял ще вкара повече прозрачност в начина на управление на тези активи", прогнозира Дянков. Парите от сделките могат да бъдат използвани за повишаването на пенсии и заплати.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 3 минути

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 10 минути

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 7 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 7 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 8 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 9 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 9 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Министърът на земеделието на Украйна подаде оставка

Свят Преди 10 часа

Стефанчук: Върховната рада получи писмо за оставка от Николай Солски

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 10 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 11 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 11 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 12 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 12 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 12 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка