"Сега": Всеки трети пести от храна заради безпаричие
"Сега": Всеки трети пести от храна заради безпаричие   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
15

Българинът драматично е ограничил потреблението си. Всеки трети българин пести от храна, за да може да се вмести в месечния си бюджет, коментира "Сега" като се позовава на програмния директор в "Отворено общество" Боян Захариев.

Хората гледат да не ходят на прегледи при лекар и мръзнат, за да си докарат по-ниски сметки за ток и парно. В резултат няма търсене и кризата вече видимо преминава от строителството към търговията.

Всички водещи ежедневници цитират проучване на "Алфа Рисърч", според което поредицата скандали от последните месеци около министри са оставили силен отпечатък върху образа и доверието в управляващата партия ГЕРБ.

Според социолозите за първи път, откакто ГЕРБ пое властта, се забелязва ерозия в моралния кредит на доверие, който преди година и половина избирателите дадоха на партията на Бойко Борисов, уточнява "Сега".

Под заглавие "16-те без верту, Калина и Мишел съсипаха министри" "24 часа" обобщава резултатите от проучването.

Борисов води класацията с най-висока оценка за дейността на министрите през декември, следван от вътрешния министър Цветан Цветанов. Според проучването финансовият министър Симеон Дянков е с най-отрицателна оценка сред анкетираните.

Според челото на "24 часа" Нотариалната камара предлага да се въведе т.нар. последно пълномощно срещу най-честите измами.

"Така възрастните и болните, включително зависимите от алкохол и наркотици, ще могат да дават права по разпореждане с имуществото си само на най-близките, роднини или медицинско лица", казва за изданието шефът на нотариусите Димитър Танев.

90% от жертвите на имотната мафия са стари и психично лабилни хора по данни на прокуратурата. Липсата на електронен регистър на болните и поставените под запрещение пък връзва ръцете на нотариусите да спрат сключваните от тях сделки.

Дебнем втора банда наемни убийци, казва в интервю за "24 часа" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Това е една престъпна банда от Софийско, за която имаме данни, че се е занимавала с подобни поръчкови убийства. Едната поръчка, за която сме събрали доказателства, вече е изпълнена в Плевен.

Лицето не е между живите, знаем кой е физическият извършител, но тъй като още тече разследването не бих искал да конкретизирам, докато колегите не си свършат работата", подчертава Цветанов.

В отговор на въпрос министърът е категоричен, че последното гледане на мярката за неотклонение на Алексей Петров е "ясен и красноречив отговор на това къде се намира съдебната система".

Според Цветанов проблемът на България в годините на прехода, по отношение на престъпността, е именно практиката да се отлагат дела с мотивите "лошо здравословно състояние".

Това създава предпоставки за опити да се влияе върху свидетелите. Цветанов допълва, че създаването на специализирания съд е една от формите, за да се спре това "масово разболяване". Там ще има един по-бърз съд и няма да се отлага делото.

За приемането ни в Шенген министърът казва: "През март 2011 г. България ще бъде технически готова. Минаха всички проверки, които трябваше да бъдат направени като експертни заключения, в момента всичко зависи от политиците". Цветанов не се ангажира да посочи точни дати за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Темата за бившите ДС-служители е отразена и от "24 часа". В своя анализ Георги Милков посочва, че най-достойно ще е служителите с агентурно минало сами да си подадат оставките.

"Това, което очакваме да се случи в близко бъдеще, е всички консули и временно управляващи, чийто мандат зависи само от министъра на външните работи, да бъдат върнати", споделя Милков.

"24 часа" алармира, че търговците на прекалено скъпи храни ще бъдат давани на данъчните. От днес започват проверки по магазини, пазари и тържища от ветеринарните към ДВСК, фитосанитарните инспектори на земеделското министерство и Комисията за защита на потребителите. Целта им е търговците да бъдат "дисциплинирани", за да не нарушават цените за Коледа и Нова година. Ако има съмнения за картел пък, сигналите ще се предават на Комисията за защита на конкуренцията.

20% поскъпване на детските стоки очакват търговците, информира "24 часа". Според тях то ще засегне предимно стоките от Китай, които обаче преобладават на пазара.

"Една от основните причини са повишените изисквания за качество и безопасност, които налага ЕС и които китайските производители трябва да спазват, за да продават тук", посочва Росан Филимонов, съсобственик в "Комсед".

Шумът за дипломатите е "стани да седна", обобщава в интервю за "Труд" Димитър Луджев, бивш вицепремиер. В отговор на въпрос той е критично категоричен:

"Целият скандал е заради това - дайте да махнем тези, които са заели ключовите позиции в най-хубавите столици, и да изпратим там наши момчета и момичета - на ГЕРБ. Дайте да сложим поредната "калинка" някъде. И после да я махнем. При премиера всичко започва на принципа - давам, махам, вземам. А какъв е смисълът не е ясно".

Според Луджев "когато управляващите не могат да произвеждат нищо смислено, когато не правят реформи и реални промени в държавната система, в икономиката, във външната политика, тогава те прибягват до скандала.

Това е форма, в която предизвикват някаква активност, сама по себе си абсолютно безсмислена. Особено в днешната ситуация".

Премиерът Бойко Борисов ще посрещне Новата 2011 г. на път - по самолети и аерогари, споделя самият той пред "Труд".

На 1 януари Борисов ще бъде в Бразилия за церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент на страната Дилма Русеф, която е с български произход.

"От Европа друг държавник не е канен, това е голяма чест за България", са думите на премиера, цитирани от изданието. С Бойко Борисов ще пътува и външният министър Николай Младенов. Двамата заминават за Бразилия с граждански полет.

На вътрешна страница "Труд" разкрива кой къде ще бъде по празниците. Президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка по традиция ще посрещнат Коледа в Народния театър "Иван Вазов" в столицата.

За осма поредна година първата двойка ще е домакин на галаспектакъла, посветен на благотворителната инициатива "Българската Коледа".

Вътрешният министър Цветан Цветанов ще посрещне Новата година във хотел във Велинград, а финансовият - Симеон Дянков стяга куфарите за САЩ.

Патриарх Максим ще е в София и за Коледа и за Нова година, допълва по темата изданието.

В събота на Рождество Христово ни чака не коледно, а пролетно време с температури до 14 С.

Причината е затоплянето, което започна от вчера, а в сряда градусите ще скочат до 17, съобщава за "Труд" Симеон Матев, дежурен синоптик от TV-MET. Хубавото време почти цяла седмица ще се дължи на топъл въздух, който се носи от югозапад към Балканите.

В интервю за "Монитор" Георги Колев, председател на Върховния административен съд, казва, че след Нова година в съда предстои да се формира една работна група, която да се занимае с подсъдността на делата. "В нея естествено ще вземат участие и съдии от ВАС.

Когато работата на това звено приключи, се надявам, че ще бъдат внесени и законодателни промени. Това ще бъде един изключително добър старт за следващата година", споделя Колев.

Венецианската комисия към Съвета на Европа още не е готова със становището си за промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се създават и регламентират функциите на специализирания наказателен съд, отбелязва "Сега".

Въпреки това двата законопроекта са включени в дневния ред за извънредните предпразнични заседания на парламента. Идеята на управляващите е да ги приемат окончателно до края на седмицата.

Организираната престъпност в България има влияние върху всички институции в страната, се казва в доклад от 2005 г. на тогавашния американски посланик в София Джеймс Пардю, публикуван от Уикилийкс, пише "Новинар".

Според написаното в документа, "в опит да запазят влиянието си, независимо от това кой е на власт, криминални фигури спонсорират всички политически партии".

По думите на Пардю престъпността, която пречи на икономическото развитие на страната, "включва пране на пари в международен мащаб, трафик на хора и наркотици, фалшифициране, измами с дебитни и кредитни карти".

Споменава се, че някои известни бизнесмени, които имат връзки с организираната престъпност парадират с богатствата си, ставайки собственици на футболни отбори, строителни компании и финансови институции, уточнява ежедневникът.

"Класа" цитира под глава статистика на Евростат, според която България е отчела най-голям ръст на износа в Европейския съюз през първите девет месеца на годината.

Експортът на страната ни от началото на януари до края на септември е нараснал с 33 на сто, следван от този на Латвия (29%), Литва и Естония (по 28%) и Румъния (26%).

През октомври обаче България отчита най-големия спад на показателя от всички страни в ЕС на годишна база - тогава износът ни се е стопил с 8,4%.

Въпреки месечното понижение експертите от МВФ преди дни заявиха, че българската икономика в момента е в по-добро състояние спрямо 2009 г. и началото на 2010 г., припомня ежедневникът.

Коментари 15
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

15 коментара
 
За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 25 минути

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 41 минути

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 1 час

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 2 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 2 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 3 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 3 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 3 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 3 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 3 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 4 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 4 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 4 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 4 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 5 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 5 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР