"Сега": Войната за боклука напълно се увълчи
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
6

Темата за обявената в София криза заради боклука продължава да е актуална и днес.

Станишев прави нощна уборка, съобщава "Труд". В събота след 22 часа премиерът Сергей Станишев инспектирал нощното чистене в района на "Петте кьошета" в столицата.

Общинарите от ГЕРБ, ДСБ и СДС връчили на премиера декларация, в която заявяват, че няма да позволят нито лев от бюджета на града да отиде за захранване на фирмите на ДПС и БСП, нито ще допуснат връщането на фирми, рекетирали града и точили пари.

Войната за боклука напълно се увълчи, допълва темата "Сега".

Войната за софийския боклук навлезе в нова, ожесточена фаза след решението на кризисния щаб на върне обратно в чистенето на столицата бившия концесионер "Новера", коментира вестникът.

Това доведе до грозна политическа разправия из улиците на нощна София между премиера Сергей Станишев и съветници от ГЕРБ, ДСБ и СДС и размяна на остри обвинения за злоупотреба с власт, отбелязва изданието.

Как България стана част от Оман, а Станишев - брокер на арабски капитали, анализира "Сега" в приложението "Наблюдател". Странно защо правителството никога досега не е награждавало най-енергичния инвеститор в България през последните години - Оманският държавен резервен фонд, нещо повече - управляващите никога не споменават неговото име, но пък активно се грижат за просперитета му, пише вестникът.

Последният пример е с боклука на София, където в играта бе върната низвергнатата "Новера", която от известно време е оманска собственост, отбелязва "Сега". Според изданието става дума не толкова за политика, колкото за икономически интереси, за "обръчи от фирми, които вече се въртят не около една политическа партия, а около цялата управляваща клика".

Столичната община ще обжалва в съда обявената от правителството кризисна ситуация с боклука в София и създаването на кризисен щаб, съобщава "Класа". Очаква се окончателното решение да бъде взето на извънредната сесията Столичния общински съвет днес.

Партийните игри около боклука държат като заложници 2 млн. столичани, коментира "Стандарт" в материал, озаглавен "Ела, Вълчо, измети".

Редовият софиянец след всички обещания и избори продължава да се чувства жертва на политически биотероризъм, единственото оръжие, с което гражданите могат да се защитят, е бюлетината и ГЕРБ и БСП не бива да забравят това, отбелязва авторът.

Изринахме София за по-малко от 24 часа, отбелязва пред "Телеграф" Чавдар Георгиев, заместник-министър на околната среда и водите и говорител на Националния кризисен щаб за боклука.

"Ние не изземваме функции. Това е погрешно разбиране. Очевидно е, че нечии функции не бяха изпълнявани добре, стигна се до криза и е редно държавата да се намеси с възможните си средства допълнително", коментира Георгиев. Той уточнява, че всички дейности, които ще предприеме кризисният щаб, ще се финансират от държавния бюджет.

Борисов, Станишев и Доган "ке се бият" във Варна, отбелязва "Труд". Макар че формално Бойко Борисов до момента не е обявявал, че ще се кандидатира за депутат, неофициално се разчу, че ще е водач на листа и във Варна, и в София-град, посочва вестникът.

Той коментира, че в морската ни столица се очертава истинска битка, защото се очаква един срещу друг да излязат неформалният лидер на ГЕРБ Борисов, лидерът на БСП Сергей Станишев и лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Борисов има нужда от тази битка, за да докаже, че ще си извоюва премиерския пост и няма да влезе на "Дондуков"1 през задния вход, допълва вестникът.

Преди изборите няма да говорим нито като поети, нито като счетоводители, отбелязва пред "Новинар" говорителят на НДСВ Станимир Илчев. Той харесвал това обяснение за политиката, според което тя не е средство да превърне живота в рай, а средство, предназначено да предотврати превръщането на живота в ад.

Станимир Илчев потвърждава още веднъж целта на НДСВ да вкара 25 депутати в следващия парламент и допуска, че след няколко месеца България може да се сдобие не с тройна, а с четворна коалиция.

8 процента бариера, за да е стабилна политиката, коментира в интервю за"24 часа" проф. д-р Людмил Георгиев (ДПС). Практиката за тия 20 г. показва, че ситуативните коалиции, които се създават преди избори с цел да спечелят 4%, след това се разрояват, отбелязва той. Георгиев прогнозира 40-45 души като вероятен резултат на представителството на ДПС в следващия парламент.

Как да докараме президента до гладна стачка, разсъждава в рубриката "Анализи" "24 часа".Ако избирателният закон мине в орязан вид сега, президентът Георги Първанов ще поиска избори плюс референдум, тоест 2 в 1. Но ако законът се приеме след изборите, това 2 в 1 остава най-рано за следващия президент, коментира авторът.

Тогава на днешния държавен глава ще му остане само един ход - да обяви гладна стачка подобно на боливийския президент Ево Моралес, допълва той.

Генерал Борисов лично ръководеше ареста на Сретен Йосич, заявява пред "Труд" бившият главен прокурор Никола Филчев.

Борисов да е закрилял Йосич?Това не е вярно, категоричен е Филчев. Той разказва как ген. Бойко Борисов е донесъл лично на него материалите за Сретен Йосич, получени от чужбина, и на служебно съвещание в прокуратурата настоял да се действа бързо и решително.

Умишлено се бавят някои проверки от различни органи, коментира пред "Класа" Бойко Великов, председател на парламентарната комисия за борба с корупцията.

Той посочва, че и в следващия парламент ще има необходимост от комисия за борба с корупцията. Трябва да продължи прегледът на законодателството и там, където има условия за корупция, да бъде преодолени, казва Великов.

Агентите на ДС в частните медии - ясни след изборите, съобщава пред "Труд" Евтим Костадинов, който оглавява т.нар. комисия по досиетата. Той отчита, че от обявените досега над 2000 агенти на ДС в областта на културата, медиите и т.н. сътрудниците на ДС досега са най-много.

Към момента например не сме попаднали на агентура, която да е събирала информация за икономическото развитие на страната, за конкуренцията на нашите производства в западните страни, отбелязва той.

Българската пожарна вече не става за гасене на огън, е челното заглавие на "Сега". Пожарната е в критично положение - няма хора, 80 процента от колите й са за подмяна, няма дори достатъчно вещества за гасене на пожари.

Липсват гаранции, че службата може да реагира адекватно при произшествие, а безопасността на огнеборците е под сериозна заплаха, пише вестникът, като цитира доклад на Сметната палата за периода януари 2007 - септември 2008 г.

Около 1 млрд. лева ще получат българските фермери за субсидии на площ за 2009 г., съобщава "24 часа". От европейския фонд за т.нар. схема за единно плащане на площ идват 562,9 млн. лева.

Националните доплащания от 211 млн. лв. също са сигурни след решение на правителството, пише вестникът. За първи път и собствениците на животни ще получат подпомагане на глава добитък - общо 60 млн. лева.

Все още не е ясно дали българският бюджет ще отпусне на земеделците още 167 млн. лв., те са записани под условие, че има добро изпълнение на приходната част, уточнява "24 часа".

Допълнително искаме и да бъдат прехвърлени 108 млн. лв. за преки плащания от програмата за развитие на селските райони, допълва изданието.

На месец събираме 120-130 млн. лева по-малко от ДДС, казва пред "Дневник" Красимир Николов, заместник-директор на Агенция "Митници".

Анализите ни показват, че спадът на приходите при нас е по-скоро в резултат от кризата в другите държави, отколкото в България, отбелязва той.

Основно се усещала разликата при нефтопродуктите. Цената на петрола падна драстично, много поевтиняха и металите и рудите, а най-големите ни приходи са от тези стоки, обяснява Николов.

Предсрочно да въведем еврото? Малоумие е, пише в материал за "24 часа" лидерът на ДСБ Иван Костов.

България може да въведе едностранно еврото, но това ще ни причини огромни загуби. БНБ трябва сама да замени цялата левова маса с евро за сметка на своите резерви, посочва Костов.

Само от замяната на парите в обръщение България ще изгуби най-малко 4 млрд. евро, изчислява той. Костов отбелязва, че ако страната ни извърви очертания в Маастрихтския договор път и премине през установения ERM II (валутнообменен механизъм), ще влезем през главния вход в еврозоната и тогава Европейската централна банка ще бъде тази, която ще замени българските левове с евро, а и освен парите в обръщение, ще превърне в евро всички левови авоари на фирмите и гражданите.

Кризата ще удари по-леко България, прогнозира пред "24 часа" финансистът Кирил Сакскобургготски. Заради състоянието и равнището на икономиката България има късметът да не е подложена на изключителен натиск, а приходите на средното домакинство все още са пропорционални на БВП, който така или иначе е много нисък, коментира той.

Проблемът е, че малка част от растежа в последно време се дължеше на недвижимите имоти, но в световен мащаб този пазар се сви и в това отношение България едва ли ще направи изключение от останалия свят, посочва Кирил Сакскобургготски.

Лекуват ни по-евтино в Европа, информира от първа страница "Монитор". Болните българи ще могат да се лекуват евтино и дори без пари във всяка страна членка на ЕС, достатъчно е да са си плащали редовно здравните осигуровки в собствената си страна.

Това улеснение за всички граждани на ЕС предвижда евродиректива за лечение в чужбина, която ще бъде гласувана до дни в Европейския парламент.

Българската православна църква се обяви категорично против проектозакона за училищното образование, който забранява носенето на религиозни символи, съобщава в челния си материал "Дума". Декларацията на Светия синод бе прочетена по време на богослужението по случай Цветница в храм-паметника "Св. Александър Невски".

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 4 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 6 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 7 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 7 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 8 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 9 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 9 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 9 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 9 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

Свят Преди 10 часа

При техниката самолетите изстрелват солни факли в облаците

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 10 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован

Снимката е илюстративна

Уникално растение цъфти за първи и последен път от 20 години насам, вижте кое

Любопитно Преди 10 часа

Как е възможно растение да цъфти веднъж на 20 години четете в следващите редове

Зам.-кмет на София подава оставка

Зам.-кмет на София подава оставка

България Преди 10 часа

Георгиев: Зам.-кметът по строителство на София е с отнето право да възлага строителство

г

Чоткин си създава нови врагове в Hell’s Kitchen тази вечер

Любопитно Преди 10 часа

Червеният отбор ще участва в мастър клас с традиционна китайска кухня

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Какво разкрива Дебора може да прочетете в следващите редове