"Сега": Студентите остават без стипендии от есента
"Сега": Студентите остават без стипендии от есента   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

Студентите остават без стипендии от есента, алармира "Сега". Орязването на бюджетите на университетите с 20% ще доведе до безпрецедентна ситуация в някои висши училища - отпадане на стипендиите за успех и по социални критерии.

Много университети няма да разполагат с достатъчно средства по това перо и за първия семестър ще могат да заделят пари само за групите, на които задължително се изплаща месечна помощ - докторанти, семейни студенти, младежи с увреждания.

Борисов започна да се подиграва и на пациенти, и на лекари, шише "Сега". Посочва се, че здравеопазването отегчава премиера Бойко Борисов, той категорично отказва да схване проблемите му и го демонстрира по безпардонен начин на фона на задаващата се пълна катастрофа в системата.

Според Борисов "ако искат да стачкуват лекарите - да стачкуват, ако искат да ни свалят - да ни свалят. Ще се върнат Станишев, Доган, да им е честито".

Ако министър-председателят имаше поне елементарна представа за ситуацията в здравеопазването, щеше да знае, че за лекари и пациенти това не е заплаха, а уви, славно минало, когато в болница се влизаше, без да се чака и с далеч по-малко пари, а работещите там си получаваха заплатите навреме и в пълен размер.

Социалните помощи не стимулират ромите, смята Мария Неделчева, евродепутат от ГЕРБ. В интервю за "Монитор" тя посочва, че миграционната политика все още е в прерогативите на съответната страна. Оттам и решението на всяка страна членка да постъпва еднолично.

Неделчева смята, че докато не интегрираме тези хора в процесите на обществото, няма да намерим някакво разрешение за техните трудности.

Идеята не е ромите да получават помощи наготово и съответно това да предизвиква негативна реакция в обществото. Необходимо е да има работни места и тези хора да се трудят, защото парите, които получават, трябва да са заработени.

Решимостта на Франция да експулсира български и румънски цигани фокусира общественото внимание върху ромския проблем. "Труд" предлага анализ на социолога Михаил Мирчев - АССА-М, как да се справим с проблема на тези 370 000, които през последните 20 г. се върнаха към предцивилизационните форми на живот в гетата.

Мирчев лансира идеята да се въведе образователен ценз за гласуване - който не е завършил VIII клас, да не може да гласува. Ако условието влезе в сила, големи цигански маси ще бъдат изключени от всеобщото избирателно право, защото не са покрили гражданския минимум за образование.

Гетата ще останат, докато се купуват гласове, казва в интервю за "Труд" Ангел Джамбазки, председател на комисията по сигурност в Столичния общински съвет.

Той е категоричен, че може да се реши проблемът с ромските гета. Но никой не се захваща, и то не защото е невъзможно. Далеч по-лесно е хората от гетата да се използват по време на избори. Ако се погледнат избирателните списъци в тези райони, ще се види, че те почти винаги гласуват за всяка следваща власт.

Това със сигурност не се корени в техния вроден усет за демокрация. Решението в този случай ще дойде първо с премахването на посредниците - всички тези фондации, организации, партии, комитети, ромски "барони" и "царе", в които през годините потънаха много пари - и български, и европейски.

Джамбазки предупреждава, че гетата се превръщат в отделни зони на града, а това е опасно и трябва реакция.

Нови корици на паспортите ще вадят МВР от кризата, отбелязва "24 часа". "Сименс" и МВР преговарят да започне производството на нови корици на паспорти с чип. Те ще са почти същите спецификации, но машината, която ще ги печата, ще прави по 100 хил. бройки на ден.

Новото производство може да тръгне от средата на септември и да разреши кризата в МВР с подмяната на документи, ако от немската фирма ни предложат образци, които да отговарят на нашите изисквания, каза заместник вътрешният министър Павлин Димитров.

Хем "данък паспорт", хем сривове, опашки и гафове, е анализът в "24 часа". Отбелязва се, че паспортната истерия продължава месеци наред и никой не ни обяснява кой ни забърка в тази каша.

"Искам да знам - настоява авторът, - името му, поста му, дори и заплатата му по времето, когато е сложил подписа си под договора със "Сименс-България" за смяната на новите документи с биометрични данни. Кой го е съветвал, какви експертни аргументи е събрал? Искам също да знам каква отговорност носи този човек и как ще я понесе?"

Каним Обама на гости в България, научаваме от интервюто в "Стандарт" с посланика ни в САЩ Елена Поптодорова. Американският държавен глава ще бъде поканен да посети България догодина. Това ще стане по време на срещата му с премиера Бойко Борисов през септември.

Не стреляйте по хуманитарните работници, призовава от страниците на "Монитор" Кристалина Георгиева, еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. Публикацията е по повод вчерашния Световен ден на хуманитарната помощ.

Георгиева отбелязва, че хуманитарните работници представляват мишена, защото са смятани за неудобни свидетели на зверствата, извършвани над цивилното население. На някои места заплахите и отвличанията вече са станали международен доходоносен бизнес.

Бум на бебета ин витро през юли, пише на първа страница "Дума". Случвало се е за един ден да има 19 раждания, съобщиха от Фонда за асистирана репродукция вчера.

5900 бездетни жени са получили финансиране и са подпомогнати за започване на ин витро процедури, обяви директорът на фонда д-р Николай Лалев.

Над 9125 бездетни двойки до момента са подали заявления за кандидатстване.

Докога МВР ще е говорител на прокуратурата, коментира "Сега". В момента МВР се е превърнало в говорител на прокуратурата, а това не обещава нищо добро.

Съдии вече предупредиха, че в напоителните интервюта на отговорни фактори от вътрешното министерство се изнася класифицирана информация и така се минират делата.

От друга страна - когато авторитетно си разяснил на публиката кои са "лошите" и какви са схемите им, разказал си какви железни доказателства си събрал и как няма европейски съд, който да не задържи и осъди "лицето", после все така авторитетно можеш да излезеш и да обвиниш съда, че е некомпетентен, корумпиран и проваля усилията на разследващите.

Или най-малкото да го натовариш с очаквания да се произнесе "правилно". Вероятно това е идеята, но тя няма нищо общо с безпристрастното правосъдие.

Наркобосове превземат контрабандата с цигари, разкрива в интервю за "24 часа" Станимир Флоров, директор на ГДБОП. По думите му печалбите от наркотиците са доста сериозни, но и приходите от контрабандата на цигари и акцизни стоки също не са за подценяване и в последно време гонят приходите от дрога.

При наркотиците печалбата може да скочи в хиляди проценти, но и рисковете са големи. При контрабандата обаче наказателната отговорност е много по-малка. Затова повечето от наркобосовете се насочват към този вид дейност.

Ако си създал канал за наркотици, защо да не прекарваш по-ниско рисковите цигари. Чистата печалба от един контейнер е 2 млн. лева.

Флоров обяснява, че в момента работят по хората, които са на върха на контрабандните канали. Повечето от тях са били известни, но едва в последната година е започнала активна работа по пресичане на тези престъпления.

Учен от БАН: Като народ не заслужаваме еврото, е заглавие в "Труд".

"Рано или късно България трябва да се включи към еврозоната. Но е чиста илюзия, че това може да стане в рамките дори на следващата декада в контекста на съвременните реалности." Мнението изрази на пресконференция вчера проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН.

Според Минасян опитите за влизане в чакалнята на еврозоната не оправдават изразходваната енергия. 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 3 минути

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 5 минути

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 48 минути

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 1 час

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 1 час

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 1 час

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 2 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 2 часа

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 2 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 2 часа

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"