"Сега": Станишев вади враговете си от ръководството на БСП
"Сега": Станишев вади враговете си от ръководството на БСП   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

След новия кредит на доверие, който получи като лидер на БСП, Сергей Станишев е решил да предприеме радикални действия срещу враговете си, съобщава вестник "Сега".

До две седмици той ще предложи нов състав на Изпълнителното бюро и от него ще изпадне бившият вътрешен министър Румен Петков, разкритикуван сериозно на форума.

С мястото си като главен секретар ще се прости и Димитър Дъбов, а на негово място ще бъде предложен Кирил Добрев. Най-вероятно ще отпаднат и Деница Златева и Кристиян Вигенин.

Румен Овчаров засега няма как да бъде махнат от бюрото, защото по устав шефът на градската организация в София задължително е негов член, а конференцията още не е приела оставката му.

Опозицията срещу Станишев е решила да му отпусне 100 дни, за да покаже как се справя с поетия ангажимент за промяна, пише още изданието.

Оттеглянето на Овчаров и Петков от ръководството на партията е задължително, казва пред "Класа" депутатът от БСП Антон Кутев.

Състезанието за лидерския пост в БСП не беше нормално, казва Георги Кадиев от НС на партията пред същото издание.

Ако БСП намери вярното решение, ще запази политическото си влияние и ще остане доминираща сила вляво. Има и друг сюжет - БСП запазва сегашното си влияние, но вляво се появява друга, коренно нова формация.

Това казва в интервю за "Труд" социологът Живко Георгиев.

"Станишев трябва да повиши способността си да работи в екип с хора, които не са непременно единомишленици във всичко. В правителството натрупа такъв опит, предстои да го направи и в партията", посочва Георгиев.

В този си вид БСП е без бъдеще, казва той пред "Телеграф".

Според Валерия Велева от същото издание Станишев разчита на призива "Било, каквото било, да гледаме напред!" и му предстои да разбере колко хора ще се отдръпнат от него и от партията докато в един ден разбере, че от 2005-а само губи.

"Идеята за бутикова лява партия с 40 депутати бе мечтата на Стратега Лилов, когато през 1996-а видя провала на Виденов. Е, след 13 години Станишев му я сбъдна!", коментира Велева.

БСП закъсня - преди да преполови мандата, трябваше да мисли за лидер, коментира "24 часа".

Синята коалиция няма бъдеще, извежда "Новинар" над интервю с главния секретар на СДС Иван Сотиров.

Вместо да върне на държавата надвзетите 4521 дка гори, Симеон Сакскобургготски прояви нови претенции - за 1414 дка от някогашното стопанство на двореца "Врана", пише под глава "Стандарт".

Декарите са разликата от между отчуждените земи на царското семейство в този район през 1947 г. и възстановените през 2001 г. и сега са част от държавния поземлен фонд.

Министър Дянков иска по-рисково управление на фискалния резерв, извежда "Сега" под глава.

Върху предложението на министъра част от фискалния резерв да бъде депозиран в търговски банки при по-високи лихви, ако държавата постигне балансиран бюджет, акцентира и "Класа" на първа страница.

Сега около 2 млрд. лв. от запасите на България, които са общо към 8 млрд. лв., може да се съхраняват в търговски банки, отбелязва изданието.

По думите на финансовия министър фискалният резерв при съхранението си в БНБ има лихва от 0,3-0,5 на сто, но ако е в търговски трезор, лихвата ще е 6 на сто.

Не може нередностите за изборите в чужбина да се фактурират само на една партия, казва депутатът от ДПС Корман Исмаилов в интервю за "Сега" под заглавие "Новата власт ни върна в зората на демокрацията".

Газовата криза може да се повтори, пише "Пари" под глава.

"Газови връзки с Гърция и Румъния няма да има и догодина. За момента по-реалистична е модернизацията на Чирен", казва председателят на борда на директорите на БЕХ Борис Пеков.

Близо 219 хил. души са съкратени заради кризата от началото на годината, извежда под глава "Дневник", като цитира зам.-министъра на труда Красимир Попов.

Други над 100 хиляди ще останат без работа в следващите 12 месеца, прогнозирали работодатели и синдикати.

В бюрата по труда са регистрирани още около 80 хил. души, които стоят без работа повече от година, според Агенцията по заетостта.

От януари до края на септември средното равнище на официалната безработица е нараснало от 6,5 на сто до 8,03 на сто - рекордно ниво за последните 15 месеца.

"Земя" под глава, а "Класа" на по-задна страница цитират президента Георги Първанов, който казва:

"Струва ми се, че в кабинета има един министър, който се опитва да го играе премиер. В действителност мисля, че този министър трябва да си влезе в нишата, защото тя е доста отговорна, за да може да вземе отношение и да налага модели и механизми за всички други министерства".

Запитан дали визира Симеон Дянков, Първанов се засмял и казал, че всички се досещат за кого става дума. Той допълнил, че си струва някои от министрите да поохладят малко страстите.

Два етажа от селекционния център в Смолян са дадени без пари за ползване за 10 години на сдружение от трима в последните дни на кабинета "Станишев", пише "24 часа".

Асоциация "Развъждане на българската родопска порода" е трябвало да получи с решение на МС от 22 юни 2009 г., по предложение на земеделския министър Валери Цветанов, още и терен от 12 дка, барака, овчарник, сеновал, осеменителен пункт и гараж.

Очаква се към обвиненията за замените на земи да бъде прибавен и този случай, посочва изданието под заглавие "Бивш министър уредил ресторантьор с имот в Смолян".

1075 българи от чужбина са получили българско гражданство от 16 септември до 16 октомври т.г. месец, съобщил пред "Труд" министър Божидар Димитров.

Броят на разглежданите за месец молби се е увеличил около три пъти и "затлачените" преписки на чакащи с години гражданство наши сънародници в чужбина са намалели до 47 000.

Димитров обяснил, че ускорената процедура се дължи на подобрена координация с МВР и ДАНС, както и на по-добро уплътняване на работното време.

Имаме намерение да мобилизираме 7-7,5 млрд. долара за глобална програма по изкупуване на лоши активи, казва Кристалина Георгиева, вицепрезидент на Световната банка пред "Труд".

Работим с партньори от частния сектор, като предварително избираме приоритетни видове активи и страни, отбелязва тя. Пътищата са най-бързият начин за стопански растеж, отбелязва тя.

Вдигнете акцизите, но намалете данък труд, призовава в "Труд" Петър Ганев от Институт за пазарна икономика.

Стотици хиляди левове са откраднати чрез трикове от банкови сметки на българи през последните години, като много от собствениците им не знаят, извежда "Труд" под глава, позовавайки се на МВР.

Следствието срещу подалите оставка членове на ВСС е само начало на прочистването му от магистрати със съмнителни връзки, казала вчера в Брюксел правосъдният министър Маргарита Попова, цитирана от "Труд".

"Това е началото на нещата и те трябва да имат развитие - посочила тя пред изданието в кулоарите на европейска конференция за борбата с трафика на хора. - Може би ще бъдат засегнати и други хора."

По думите й разследването вероятно ще разобличи административни шефове в съдебната система, ползвали лобиране за назначенията си, както и членовете на ВСС, замесени в него.

"След като в Стара Загора приемат мократа поръчка и дори вземат капаро за екзекуцията, банда отказва да убие Стоянов, издава аферата" извежда "24 часа" над материал на две страници за убийството на отвлеченият бургаски бизнесмен Стоян Стоянов.

За нови заподозрени за убийството на сестрите Белнейски, съобщават "Телеграф" и "Експрес".

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 16 минути

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 43 минути

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 3 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 3 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 4 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 4 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 4 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 4 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 4 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 4 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 4 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 12 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 12 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 12 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 12 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години