"Сега": Росни-пресни мюсюлмандемократи за един ден
"Сега": Росни-пресни мюсюлмандемократи за един ден   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
11

"Росни-пресни мюсюлмандемократи за един ден", коментира "Сега" учредената миналата събота поредна формация, която е загрижена за етноса, ценностите, мира, свободата и загиналите турски воини.

Единият от учредителите - Юзеир Юзеиров си призна, че с партията на Ахмед Доган е в прекрасни отношения. От ДПС показаха само добре изиграна дистанцираност.

Но тази формация служи за нагледен пример как етническият мир в България може да бъде взрвен. Те искат да прекрояват конституцията, а после и границите, проводници са на най-вредния турски национализъм, от който бяга дори властта в Анкара.

И сега кой е истинският пазител на мира и разбирателството у нас? Кой трябва да продължи да пази правата и свободите на един милион български мюсюлмани? Задачата на братя Юзеирови е да поддържат мита за незаменимия Ахмед Доган като пазител на етническия мир.

"Братята правят бизнес от политика", цитира "Стандарт" мнението на един от най-вещите експерти по исляма у нас Гасан Насър.

В света на ислямистката финансова система дейността на Юзеирови е класическа оферта към проповедническите централи, които копнеят да защитават мюсюлманите в страните, където те са малцинство.

Ако далаверата на братята потръгне, т.е. българското общество започне да се занимава активно с тях, не е изключено да дойдат и чужди емисари на място, за да проверят къде отиват парите, заключава Насър.

От кьорфишекът с новата мюсюлманска партия всеки ще удари търсената печалба. Националистите ще посочат с пръст опасностите, ДПС ще демонстрира умереност и европейско лице, а специалните служби - че не спят.

"Кой да чете знаци в ислямската политическа галактика", е анализът в "Новинар". Посочва се, че за първи път у нас се прави заявка за партия, която да стане медиатор на политически послания, пречупени през ислямската ценностна и религиозна система.

Твърденията на премиера Бойко Борисов, че става въпрос за формация на противоконституционна основа, са по-скоро прибързани, най-малкото защото изпреварват евентуално легитимно произнасяне на Конституционния съд.

Подходът при създаването на съюза показва отчитане на различни юридически и политически детайли. Ако проблемът опираше до обикновена емоционална провокация, щеше да се разреши бързо и лесно.

В случая е налице очевиден и старателно реализиран замисъл.

Големите частни колекции се оказаха законни по конституция, съобщава на първа страница "Сега". Конституционният съд легализира всички частни колекции на културно-исторически ценности.

Съдът отмени текст от Закона за културното наследство, който влезе в сила от 10 април т.г.

Решението означава, че най-големите колекционери у нас ще могат без проблем да докажат притежанието на находките си.

По закон до 10 октомври те трябваше да покажат официален документ за собственост и не можеха да се позоват на придобиване по давност.

Този текст бе оспорван от омбудсмана Гиньо Ганев. Основният мотив на съдиите е, че с въведената забрана да се доказва собственост по давност се нарушава основен принцип, заложен в конституцията.

Военното министерство затваря до 2011 г., коментира "Сега". Миналата седмица военният министър Николай Младенов призна, че работата в Министерството на отбраната е блокирана.

В момента няма нито една обява за обществена поръчка. Въпросът за едно от най-важните неща за бойците - храната, все още не е решен. Новото ръководство не е решило дали ще обявява конкурси или ще дава пари на ръка за храна.

Законодателната инициатива е единственото ясно нещо, заявено от новото ръководство. В международен план няма ясна визия за бъдещото ни участие в НАТО и силите на ЕС.

Много неща могат да се случат до 2011 г., но дали ръководството на отбраната ги подозира, пита авторът.

СДС вдига за еврокомисар Надежда Михайлова, съобщава "Труд". Номинацията обяви вчера синият лидер Мартин Димитров. Сега Михайлова е евродепутат от Синята коалиция и член на ключови комисии.

Мотивите за номинацията са, че като външен министър в кабинета "Костов" Михайлова има съществен принос за членството на България в ЕС, има сериозни контакти в Европа и САЩ, била е заместник-председател на Европейската народна партия.

Номинацията не е съгласувана с правителството на ГЕРБ.

Не се тикам, но някой трябва да спре разпада в БСП, казва за "24 часа" Татяна Дончева, член на НС на БСП. Повод за обяснението е нейно изявление от миналата седмица, което прозвуча като заявка за председателския пост в БСП.

Дончева допълва: "20 години не сме имали честен избор на лидер - от партията, не от върхушката. Днес обаче самата партия отхвърля върхушката. Колкото и да греши Борисов, никой не може да му отрече волята и спортния дух. А със Станишев БСП няма шампионска психика. Е как тогава ще вземем купата - да я крадем ли?" 

Панаирът - компас за излизане от кризата, коментира "Труд". Припомня се, че в понеделник премиерът Бойко Борисов откри изложението под тепетата.

Посочва се, че от началото на 2007 г., когато в панаира влезе частният инвеститор Георги Гергов, бе променен моделът на мениджмънт.

До края на 2008 г. в комплекса бяха вложени 23 млн. лева за рекунструкция на инфраструктурата, създаване на 60 000 кв. м нови открити изложбени площи и т.н.

Резултатите от новия мениджмънт сочат увеличение на печалбата от 5 млн. лева през 2006 г. на 10 млн. през 2008 г., нарастването на приходите от 21,9 млн. лева на 39,7 млн., увеличаване на дълготрайните материални активи от 62,2 млн. лева на 87,5 млн.

Очевидно посоката е правилна. Грешат тези, които си мислят, че панаирът е само пловдивско явление.

Русия ни "обещава" 50% по-скъп газ, пише на първа страница "Труд". С 50 на сто ще се увеличи догодина цената на природния газ за чужбина, сочат разчетите на руския енергиен гигант "Газпром".

Сега цената на горивото за експорт е 280 долара за 1000 куб. м. Очаква се да стане 418 долара. За България цената можело да е малко по-ниска, заради транзитните такси, които получаваме.

Това заяви в Москва говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов. У нас цената на природния газ ще се повиши в началото на следващата година в рамките на 10-15%, а не с 24,5 %, каквато беше прогнозата на "Булгаргаз".

Това каза вчера на първата си пресконференция след встъпването си в длъжност като председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

От регулатора обещаха да направят всичко възможно да не поскъпне парното в средата на отоплителния сезон. 

Парламентът трябвало да реши за "Белене", отбелязва "Труд". България няма да финансира 51% от АЕЦ "Белене".

Това каза пред журналисти вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод дискусия за бъдещето на проекта.

По думите му парламентът трябвало да бъде въвлечен в крайното решение. Нека казусът за АЕЦ "Белене" бъде изваден на светло, апелира и председателят на икономическата комисия Мартин Димитров.

Кабинетът вдига двойно лихвата за неплатен ток, акцентира "Сега". Лихвата върху всички закъснели плащания за ток, вода, парно, телефон, вноски от потребителски кредит или данъци да скочи драстично. Това ще обсъди на днешното си заседание правителството.

Според предложената промяна в постановлението на МС т.нар. законна лихва ще скочи двойно - от 10 на 20%. Държавата също ще плаща по-висока санкция, ако не върне навреме надвнесени данъци.

"Булгартабак" фалира при драстично увеличение на акциза, алармира "Земя". Ако от януари акцизът на цигарите се увеличи драстично, смятам, че февруари-март "Булгартабак" ще фалира, заяви бившият директор на холдинга Корнелия Нинова.

Облагането на цигарите с по-висок акциз цели увеличаване на приходите в бюджета за следващата година, който ще трябва да работи в условията на криза.

Експертите обаче предупреждават, че подобно поскъпване ще доведе до увеличение на контрабандата.

Криза: държавата плаща 3 месеца по-дълго на безработния, съобщава "24 часа". Това обяви вчера социалният министър Тотю Младенов. Досега максимумът беше 1 г. при дълъг стаж.

Размерът на сумите остава 6 лева минимум и 12 максимум на ден. Мярката ще е за регистрирани на борсата след 1 октомври. Разчетите са за 25 хил. души, което ще струва 11,5 млн. лева.

Глобява те гръцкият КАТ, плащаш у нас, разяснява в интервю за "Труд" заместник-шефът на Главна дирекция "Охранителна полиция" комисар Алекси Стратиев.

Той посочва, че в момента в Европейския съюз се обсъжда проектодиректива, предвиждаща административната санкция, наложена в която и да е страна от съюза, да се изтърпява от лицето в държавата, в която живее.

Не се учудвайте, ако някой ден след години ви повикаме в КАТ, за да платите глоба от 100 евро, която ви е била наложена примерно в Гърция или Франция, предупреждава Стратиев.

Той потвърждава, че има тенденция в последните месеци все по-малко хора да си плащат глобите на КАТ. За първите 6 месеца на тази година в държавния бюджет са влезли над 19 млн. лева. За същия период на 2008 г. сумата е била над 22 млн. лева. 

Коментари 11
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

11 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 22 минути

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 49 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 2 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии