"Сега": Поне 1/5 от българите работят в сивия сектор
"Сега": Поне 1/5 от българите работят в сивия сектор   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
7

Поне 1/5 от работещите българи са в сивия сектор на икономиката и полагат труд на черно под една или друга форма, съобщава "Сега". Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата съвместно с КТ "Подкрепа".

Интервюирани са 6337 работодатели и заети от цялата страна в 10 икономически сектора и дейности в края на 2009 г. и началото на 2010 г.

Близо 8% от хората работят без договор с работодател, показва проучването. Те са основно в хотелиерството и ресторантьорството, строителството и шивашката промишленост. Още 8,5% пък признават, че в договора не е записана цялата им заплата и вземат част от нея на ръка.

Повече от 1/3 от анкетираните се оплакват, че допълнителният им труд не се заплаща или се плаща само частично. Като цяло половината държава се осигурява на възможния по закон минимум - 46,8% от хората са наети на минималните осигурителни прагове.

Ще роди ли СРС скандалът нова политическа партия, коментира "Сега". Независимо че операцията е насочена изключително срещу ГЕРБ, някакви неизбежни странични щети ще понесат и останалите парламентарни партии.

Скандалът прави още по-непривлекателен и бездруго отблъскващия образ на българската политическа каста като цяло. Ако през идните месеци той продължи да се развива, а такива очаквания има, може да се прогнозира чувствителен спад на избирателната активност.

Любопитно е дали отдръпването от парламентарно представените политически сили ще бъде последвано от появата на ново, автентично гражданско движение и то да предложи реална алтернатива на т.нар. "демократичен преход".

В миналото това по-често се е случвало в бирарии, университети или евентуално в академии, а днес става във фейсбук и туитър. Интересно е дали подобно гражданско движение ще привлече критична маса избиратели.

"Цветан Цветанов е възлова фигура в ГЕРБ и точно затова му беше поверено МВР. Освен че разполага с много широки нива на достъп до информация, той има и много голямо влияние върху партийните структури на ГЕРБ и точно там притежава специфични познания и опит", коментира в "24 часа" Мира Радева, МБМД.

Как ГЕРБ ще направи местните избори без такава възлова фигура и какво ще постигне Бойко Борисов, ако превърне един толкова силен човек в свой враг?

Ясно е, че оттам нататък не би останало нищо друго освен разцепление и разгром на ГЕРБ.

В интервю за "Новинар" социологът Антоний Гълъбов коментира готов ли е Бойко Борисов да се раздели с един от най-доверените си хора, какъвто е Цветан Цветанов.

"Това е много тежък политически избор, но аз искам да различа различните видове отговорност. Кабинетът ясно трябва да посочи къде е професионалната отговорност за онези служители, които не са си свършили работата.

Както и къде става дума за наказателна отговорност и за хора, които работейки в службите, са си позволили да нарушат закона и да изнесат класифицирана информация.

Наказателната и професионалната отговорност обаче е нещо различно от политическата. Кабинетът ясно да покаже по какъв начин ще санкционира тези отговорности.

Ако политическата отговорност не бъде поета чрез оставки, то това означава, че ще бъде понесена на избори. Така партията и нейният лидер ще поемат отговорност вместо онези, които са обект на атаките".

Първанов иска да играе лидер на съпротивата срещу ГЕРБ, коментира Гълъбов в "Монитор". От екипа на президента си дават ясно сметка, че им предстои един период на безтегловност след края на мандата на Георги Първанов.

Те няма да имат реална възможност да участват в парламентарни избори. По-голямата част от експертите знаят също така, че не може да има предсрочни парламентарни избори и планират един период на излизане от мандата.

И докато през 2013 г. Първанов се позиционира, новият политически субект АБВ също ще намери своето място. Това, което се вижда много ясно е, че декларациите, че АБВ ще бъде гражданско движение, са напълно забравени. И тази експертна мрежа за политически натиск, каквато се представяше АБВ, все повече започва да се държи като политически субект.

Ако Борисов не почне да управлява, народът пак ще излезе на улицата, коментира в "Труд" Стефан Софиянски. Според него правителството се лута между противоречиви позиции на различни групи от хора и не може да наложи собствената си политика, просто защото няма такава.

Софиянски очертава два варианта за развитие. Премиерът Борисов се стяга, събира сериозен екип, спира да се занимава с "ченгесарски глупости" и използва не познанията си, а авторитета си, за приемане на сериозна стабилизационна програма.

Другият вариант е: Борисов и компания продължават да живеят в техния си свят, а не в света на българина.

Развръзката е за наша сметка - пак на улицата и мъчително раждане на следващата надежда.

Еврозоната трябва да е най-важната цел, е озаглавено интервюто в "Труд" с Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие. Той предупреждава, че ако се увеличат заплатите в публичния сектор или пенсиите за сметка на увеличаване на дефицита в бюджета, това ще доведе до финансова дестабилизация.

Ще доведе и до санкции от ЕС, но най-вече ще ни отдалечи от една много важна цел за България, която трябва да имаме през следващите няколко години - влизането в еврозоната.

То е един от мощните стимули за привличане на чуждестранни инвестиции. Според Прохаски е необходим вицепремиер специално за инвестициите.

Премиерът Бойко Борисов е наредил да започнат тотални проверки за ценови игри, нарушения и измами по зърнената верига - от складовете за пшеница и мелниците до фурните, обяви земеделският министър Мирослав Найденов, пише "Сега".

Според инструкцията на премиера в десанта ще участват НАП, Икономическата полиция и кадри на най-новия държавен орган - Българската агенция по безопасност на храните.

"Данните показват, че повече от половината от сектора е сив. Затова ние ще проверим каква е ситуацията. Ще бъдем безкомпромисни и няма да се спрем пред нищо - там, където има нелегално производство, то ще бъде затваряно", коментира министър Найденов.

Евтиното свинско е по-опасно от скъпия хляб, коментира "24 часа". Авторът алармира, че евтините пържоли водят до колапс цялото ни животновъдство. Свиневъдите не могат да си покрият дори разходите по отглеждането на прасетата, а скъпият фураж ще доведе до масови фалити.

Количествата месо на склад ще свършат за 2-3 месеца, ще останат малко производители, ще се получи дефицит и цените ще скочат драстично. Вече няма да има и силна конкуренция, която да бъде спирачка на необосновани увеличения. Така като цяло потребителите няма да спечелят от сегашната евтиния, а напротив - в дългосрочен план ще загубят.

454 милионери по влогове в банките, обявява от първа страница "Труд". Това показват данните на централната банка. За последното тримесечие на м.г. хората, които държат банков влог за над 1 млн. лева, са се увеличили със 17.

За цялата 2010 г. броят на банковите милионери е нараснал с 59. Общата стойност на депозитите за милиони е 1,173 милиарда лева. 

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 2 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 2 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 4 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 4 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 4 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 4 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 4 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 4 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 4 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 4 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 4 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 5 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 5 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 5 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 5 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 6 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион