"Сега": Разделното събиране на боклука - задължително от 2014 г.
"Сега": Разделното събиране на боклука - задължително от 2014 г.   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
2

Разделното събиране на боклука става задължително от 2014 г., информира "Сега". Гражданите ще могат да се отърват от ненужните си вещи - тенджери, хартия, стъкло, мебели, стари електроуреди, само на определени за това места и без заплащане.

Това предвижда новият Закон за управление на отпадъците, приет на първо четене от парламента. В него са предвидени и сериозни санкции за онези, които дръзнат да изхвърлят боклука неправилно.

От 300 до 1000 лв. глоба грозят всеки, който изоставя отпадъците си извън кофите, не слага опаковките със знак за рециклиране в съответните контейнери или ги смесва с остатъци от храни.

Водещата новина за "24 часа" е с акцент здраве: Не лекарите, а пациентите да имат ограничения на колко и какви прегледи да ходят според вида на осигуровката си.

Така както частните дружества определят дали услугата, която може да се ползва, е за 100, или за 200 лева. Пакетът на държавната каса трябва да покрива минималните нужди на пациента.

Това предлага Георги Ставракев, зам.-председател на Българския лекарски съюз. Сега у нас е обратното и това води до недостатъчно доказани диагнози.

Лекарите са се превърнали в счетоводители, първо мислят за сметки, после за пациенти.

До ин витро трябва да се прибягва, след като са изчерпани всички други терапевтични възможности, заявява доц. Павлета Табакова, цитирана от "Монитор".

Специалистът поиска създаването на центрове по репродуктивно здраве във всички областни болници, които да филтрират пациентите.

В МВР и МО вече бързат да се пенсионират, пише "Сега". Факторите тук са два - увеличението на стажа с 2 години за униформените и намаляването на обезщетението при пенсиониране от 20 заплати за цивилните служители.

В интервю за "Българска армия" Доброслав Димитров, председател на Комисията по външна политика и отбрана в НС, подчертава: "Относно ранното пенсиониране - добре е да не се слагат всички под общ знаменател, при военните има изключително специфични натоварвания, които няма как дори да бъдат възстановени и компенсирани.

Просто във времето в графата за ранно пенсиониране са попаднали едни професии, на които не им е там мястото и нямат нужда от такива привилегии.

Но там има и такива, които са от голямо значение за държавата и трябва да се подходи с отговорност, когато се обсъждат детайлите във всички промени."

След като блокирането на граничните пунктове не даде резултат, зърнопроизводителите насочиха машините си към София, допълва "Сега". Снощи камиони, трактори и комбайни изчакваха на различни места пред столицата решението на общината кога ще им позволи да протестират. Първоначално организаторите поискаха да вкарат 1000 машини в София, но кметството ги уговори да ги намалят на 170.

На осмия ден от стачката на железничарите и втория от преговорите ръководството на БДЖ и синдикатите се договориха само по маловажните въпроси, но не и по основните искания, коментира "Сега".

Затова и стачката, и преговорите продължават днес. Няма съгласие по най-спорния момент в преговорите - ръководството на БДЖ да не може да уволнява служители без съгласието на синдикалния орган в съответното предприятие.

В интервю за "Монитор" Владимир Владимиров, председател на съвета на директорите на БДЖ, коментира горещите въпроси. Според него холдингът не загива, а се готви за сериозни, изключително необходими и единствено правилни и спасителни за компанията реформи.

Няма друг начин да продължи живота си предприятие, което е във фалит, освен да премине към пазарните механизми на работа, аргументира се Владимиров.

На преговорите ръководството на БДЖ не подписа колективния трудов договор със синдикатите, защото "исканията на синдикатите означават те да ръководят БДЖ."

Владимиров призовава за дискусия: "Досега нито веднъж не сме видели синдикално искане за подобряване условията на труд на кантонери например или за поставяне на стъкла в някое депо или за съдействие някаква дейност да бъде оптимизирана.

Никога! Когато се обърнахме към тях за съдействие да бъдат спрени кражбите вътре в компанията и източването на горива, те дори не се появиха, а изпратиха декларация, че осъждат подобни действия."

На първа страница "Класа" цитира изказване на Дянков:

"Канят България да се присъедини към финансовите отличници в елитния валутен Шенген. За да сме между осемте водещи държави, трябва да стартираме пенсионната реформа, е условието на Брюксел.

Имаме решимост да бъдем сред първите и да направим това, заради което други български правителства страдаха през годините. Ние сме една от малкото държави, които от първия ден можем да влезем във фискалния съюз между Германия, Франция, Люксембург, Холандия, Финландия, Естония и Швеция."

"Симеон Дянков следва един много опасен за българската икономика принцип. А той е - където има свободни пари, те трябва да бъдат прибрани", заявява пред "Дума" депутатът от ДПС Алиосман Имамов.

По думите му финансовият министър Дянков изкуствено поддържа необходимото ниво на дефицит в бюджета и осигурява онези показатели, които ги е заложил като план в самия документ, в самия бюджет.

"Аз смятам, че той също не вярва, че стъпката с увеличаване на възрастта за пенсиониране, която има много силен социален, но негативен ефект, ще му реши проблемите с дефицита в бюджета.

В дефицита говорим за милиарди, а при пенсионирането става въпрос за няколко милиона.

По-скоро за мен управляващите се мъчат да отговорят на обвиненията, които все по-настойчиво се чуват от обществото, че не правят реформи", категоричен е Имамов.

Според друга статия в "Класа" икономиката ни е пред риск, ако не се запази износът. Това сочи анализ на компанията LLP Dynamics.

Спасението от кризата ще дойде от изток, посочва в интервю за "Стандарт" Цветан Василев, който бе удостоен с приза "Мистър Икономика".

В отговор на въпрос той споделя своите очаквания за 2012 г.:

"Ситуацията е крайно неблагоприятна навсякъде по света. И това неминуемо ще се отрази и в България. В общи линии ще трябва да се справяме сами.

Имаме шансове, страната остава сред най-стабилните, поне като бюджетна макрорамка и като степен на задлъжнялост. Държавата може да привлече, макар и не евтин ресурс. Но тя трябва да прецени ефекта на дадено задлъжняване - дали ще донесе повече приходи в бюджета."

Близо 400 оценители от януари догодина ще мерят уменията на някои от ключовите служители във фирми у нас, извежда под глава "Монитор".

Системата за оценяване на компетентността е разработена от Българската стопанска камара по европейски проект и целта й е да направи бизнесът на българските фирми по-ефективен, разясни един от авторите й Томчо Томов.

Идеята не е да се уволняват случайно попадналите на работните си места хора, а да се види какво им липсва, за да им се осигури и необходимото обучение да го наваксат.

Така ще станат по-полезни на фирмата си, но и на себе си, защото ще увеличат професионализма си, коментира Томов.

"Ще търсим посланици и извън министерството", е заглавието над интервю в "Труд" с министъра на външните работи Николай Младенов. По думите му, въпреки че Конституционният съд отмени текста в Закона за дипломатическата служба, който спира дипломати с минало в ДС да представляват България, политиката на ГЕРБ ще остане непроменена.

Ние няма да изпращаме за посланици хора, които са били част от тази система, категоричен е министърът.

"Посланиците ще бъдат номинирани в процедурата, която е направена в българското законодателство в диалог между Министерството на външните работи, Министерския съвет и президента.

Ще се опитам да стъпим върху принципи, за да може ясно да обясним защо определени хора се номинират да бъдат представители на България в определени държави.

Вече казах, че ще искам да бъдат повече жените сред българските посланици. Това е много важно, за да се смени и образът на страната ни и начинът, по който системата работи. Със сигурност ще изберем за посланици хора, които в рамките на министерството са доказали, че могат да работя, имат идеи и могат да развиват и капацитет, и отношение към страните, с които работят.

Ще погледнем много внимателно и извън Министерството на външните работи, за да намерим такива кандидатури, които можем да защитим не само пред президента и Народното събрание, но и пред обществото с категорични мотиви", подчертава Младенов.

Станишев ще продължи да ръководи БСП, прогнозира в интервю за "24 часа" Михаил Миков, зам.-шеф на левите депутати.

По думите на Миков с избора на Станишев за президент на ПЕС се укрепват позициите на БСП в европейското семейство на левицата.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 2 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък