"Сега": Злополучната екскурзия тъне в нарушения
"Сега": Злополучната екскурзия тъне в нарушения   
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
3

България е в траур за 15-те загинали в Охридското езеро, акцентира "Сега".

Днес в България е ден на национален траур заради 15-те българи, нелепо загинали в събота при инцидент с туристическото корабче "Илинден" в Охридското езеро.

За първи път българското правителство реагира адекватно и за броени часове организира завръщането на оцелелите туристи у нас.

Смут внесе изненадващото посещение на президента Георги Първанов в Охрид, чието желание да се види с пострадалите на летището в македонския град забави завръщането на сънародниците ни и предизвика тяхното недоволство.

Злополучната екскурзия тъне в нарушения, продължава "Сега". Собствениците на фирмата превозвач "Клюнчев" вероятно ще бъдат глобени, може да се стигне и до търсене на наказателна отговорност.

Не бива да оставим този случай просто да отмине, коментира икономическият министър Трайчо Трайков.

За търсене на отговорност призова и президентът Георги Първанов. Според държавния глава, ако експертите преценят, би могло да има и законодателни промени.

"Труд" представя основната версия на македонското МВР за трагедията в Охридското езеро - скъсано въже на руля. Претоварването станало причина да се скъса метално въже, което играело ролята на балансьор, обяснява "Телеграф".

Парламентарна комисия ще разследва инцидента, съобщава "Земя". Трагедията е от такъв мащаб, че тя неминуемо ще намери отзвук в Народното събрание.

Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева вчера. По думите й, ако е необходимо, ще бъде сформирана специална комисия за разследване на инцидента.

Случаят предстои да бъде анализиран и ако се констатират пропуски в закона, ще има законодателна инициатива, обясни Цачева.

Крива линия, успоредна на синята, не е права, коментира "Сега". Посочва се, че за два месеца сините 6 пъти промениха линията си на поведение.

Първоначално бяха въодушевени от новото дясноцентристко мнозинство. Сега Синята коалиция стана първата парламентарна формация, която публично започна да критикува новото управление.

Лидерът на ДСБ Иван Костов например заяви, че новото правителство не е наясно докога ще продължи кризата и работи на парче. Колегата му от СДС Мартин Димитров пък изтъкна, че управлението закъснява с антикризисните мерки.

За Синята коалиция обаче ще бъде по-добре, вместо да критикува правителството, да се опита да подпомогне неговата работа с управленски идеи и законопроекти.

След като на практика останаха извън изпълнителната власт, те очевидно се опитват да бъдат хем управляващи, хем опозиция. Подобно разкрачено положение обаче никога не е било печеливша тактика.

Висшите магистрати да се избират по райони предлага Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд.

Европейската комисия е констатирала, че нямаме система за оценяване на магистратите преди тяхното повишаване или назначаване на шефски постове, посочва той в интервю за "24 часа".

Абсурдно е всички кандидати да получават най-високата оценка - "много добра", въпреки че на всички е известно кои са добрите и кои са лошите.

Сега всеки магистрат може да се предложи за всякакъв пост, редови и началнически. При десет самоиздигнали се един печели с минималните 13 гласа, без да е ясно с какво той е по-добър от останалите и ако утре го хванат с подкуп, никой не носи морална отговорност за него.

Парламентът трябва да прецени нужно ли е всеки магистрат да може сам да се предлага за по-висок пост, смята Константин Пенчев.

В момента е в ход пълна промяна на областните началници на вътрешните работи, от която се очаква да даде нов облик на МВР, пише "Труд".

Вестникът обобщава промените във всички областни дирекции, с изключение на софийската, чийто директор е току-що назначен. Министър Цветан Цветанов даде 20 дни кредит на доверие на полицейските шефове.

Осем години преследвах Митьо Очите, казва в интервю за "Монитор" Милен Димитров, директор на бургаската полиция. Според него наказателният кодекс в определени моменти не отговаря на сегашната действителност.

Обществото се развива динамично, а законите - бавно. Срещу силна организирана престъпност трябва да се изправи силна, организирана държава.

За наркобоса Димитър Желязков - Очите, Димитров е категоричен, че той е организиран престъпник, което означава, че не е сам. Медийният интерес и фокусът само върху него осигурява комфорт на хората зад него.

Задължително е обществото да изисква нормално наказание от институциите. Държавата не трябва да позволява на престъпниците сами да си избират наказанията. В тази връзка има какво да се промени в НПК, допълва Милен Димитров.

Пенсионната ни система е фалирала, коментира за "Труд" Георги Ангелов от Институт "Отворено общество".

Той нарича фалирала система тази, при която пенсионерите получават ниски пенсии, а работещите плащат големи осигурителни вноски.

Реформите в сегашната пенсионна система той вижда така: Младите да натрупват повече пенсионни спестявания за старини, т.е. да се капитализира пенсионната система.

В допълнение, държавата може да използва всички приходи от приватизация за капитализиране и на сегашната пенсионна система.

Държавата продължава да е собственик на предприятия, имоти, земи, гори, инфраструктура за десетки милиарди. С тези средства може да се финансира пенсионната реформа, така че в крайна сметка да достигнем до една дългосрочно устойчива система и да сменим сегашния фалирал модел.

БАН прави фирми и ще печели от продуктите си, научаваме от интервюто в "Труд" с акад. Никола Съботинов, председател на БАН. Той посочва, че академията има близо 130 продукта, които могат да се внедрят веднага.

"Създаваме свои фирми, в които нашите докторанти и учени ще внедрят нашите продукти, ще правят производство и ще печелят - обяснява Съботинов. - Средногодишно около 120 фирми ползват нашите продукти, тук в България.

Това не е малко, но не е достатъчно. В лабораториите ни има продукти, патентовани, които така стоят и никой не проявява интерес. Ето защо ще направим тези фирми. Искаме младите и предприемчивите да се възползват от тях."

За месец кабинетът спестил 450 млн., съобщава "24 часа". Бюджетният дефицит на България за август е 105 млн. лева, обяви агенция "Дау Джоунс".

През юли дефицитът беше 565 млн. лева. Според агенцията понижението идвало от орязаните с 15% разходи на правителството.

Подчертава се, че това е най-голямото свиване на разходите от всички страни - членки на Европейския съюз. Като доказателство се сочат намеренията на кабинета да намали заплатите в държавния сектор и да не вдига пенсиите до лятото на 2010 г.

Най-лошите ефекти от кризата тепърва предстоят, но бъдещото намаление на разходите ще доведе до балансиран бюджет за 2009 г., казва пред "Дау Джоунс" българският министър на финансите Симеон Дянков.

С 300 млн. лева забогатя страната след един подпис, е анализът в "24 часа". Вестникът коментира мярката на кабинета "Борисов" за спиране на контрабандата с горива.

Припомня се, че от 1 октомври всички бензиностанции в България трябва да са свързани с НАП. И да отчитат всекидневно колко гориво са продали. Това може да се окаже едно от най-ефективните решения за справяне с контрабандата с горива.

Странно е защо никое правителство досега не го направи. Обясненията бяха, че няма пари и техническа възможност да се изгради такава връзка.

Всъщност изчисленията на експерти показват, че инвестицията е около 2000-3000 лева за бензиностанция. Други сочат, че у нас има 2000 бензиностанции, които не са фискализирани.

По 3000 лева за всяка - това прави 6 млн. лева. Пари, които държавата не искаше да похарчи, въпреки реалната възможност да вземе след това 300 млн. лева повече на година.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 32 минути

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 42 минути

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 1 час

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 1 час

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 2 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 2 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 3 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 3 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 3 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 3 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 3 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 4 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 4 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 4 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 4 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков