"Сега": Обещанията на кабинета пропадат
Източник: Георги Димитров-Бруно, Vesti.bg
8

Всички социални обещания на кабинета за 2012 г. пропадат, пише на първа страница "Сега". В парламента няма внесено предложение за увеличение на ниско платеното майчинство от 240 на 270 лв.

Вдигането на ниските пенсии, което се превърна в залог за социалния диалог, може да бъде оставено за средата на годината, при наличие на средства.

Не е ясно дали ще има и допълнителни пари за общините за здравословното хранене на децата. Повече пари няма да получат и зърнопроизводителите. От намеренията на кабинета единствено вдигането на минималната заплата на 290 лв. може да стане факт от 1 май, но там по-голямата тежест за това ще падне върху частния бизнес.

"Банките печелят по 2,37 млн. лв. дневно от допълнителни такси и комисионни. Най-голям ръст на таксите отчитат от Първа инвестиционна банка - 12,1 млн. лв. за година, следвана от "УниКредит Булбанк" и "Райфайзенбанк", пише "168 часа".

"Другото перо за печалба на банките са сумите за разглеждане на документи и предсрочно погасяване на кредити. Ако клиентът е събрал някаква сума, с надеждата, че така ще намали месечната си вноска, и предприеме ход за по-ранно погасяване на кредита си, той моментално е принуден да търпи всякакви измислени условия, а много често за тези плащания не се издава и документ на платеца."

Водеща новина за "Телеграф" е констатацията, че "Октоподът "Софарма" ощетява онкоболните, като им продава медикаменти с 40% надценка".

Фармацевтичният олигарх Огнян Донев е окупирал пазара на лекарствата за онкоболни у нас, благодарение на договорка между компанията му "Софарма" и здравното министерство.

Получил особен статут за ексклузивна дистрибуция, медикаментите му се разпространяват и изкупуват на цени, диктувани от него самия.

"Монитор" отразява позицията на външния министър Николай Младенов, който е непреклонен в становището си за агентите на ДС.

"Политическата воля на Народното събрание, правителството и на избрания нов президент, както и моята, е ясно и категорично изразена, и остава непроменена: България няма да бъде представлявана пред света повече от хора с принадлежност към репресивния апарат на комунистическия режим.

Ще искам да се дадат най-накрая повече възможности на жените в българската дипломатическа служба да се развиват." Това каза вчера външният министър Николай Младенов по повод обсъжданията на новите посланически кандидатури.

Очаква се в началото на следващата година новоизбраният президент Росен Плевнелиев да издаде указ за отзоваването на 37 шефове на мисии с картончета и на тяхно място да бъдат назначени нови.

Пред "Труд" председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев, казва: "Няма алтернатива на пенсионната реформа, но трябва диалог. Няма и съмнение, че пенсионната възраст и годините за стаж трябва да се повишат. Но е необходимо да бъдат премахнати и особено големите привилегии за отделни социални групи.

В сегашната ситуация, когато финансовата дисциплина е най-важна, ключови са не мерките, струващи пари, а тези, чрез които се пълни фискът. Сред тях са мерки за повишаването на събираемостта на данъци и осигурителни вноски, а също така и ограничаването на сивия сектор. 2012 г. ще е по-тежка от 2011 г.

Необходимо е да започне без отлагане формулирането на политики за растеж. Налице е необходимата политическа воля и КРИБ има готовност да участва активно в този процес", обяви г-н Донев.

"Ужасно е, всички ме гледат в ръцете, когато пазарувам, и претеглят закупеното от мен през мисълта, че съм на власт и затова мога да си позволя да купувам", споделя в интервю за "24 часа" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

"Потреблението не е панацея, но все пак нека купуваме обувки, за да ходим на работа и да печелим. Със сигурност мога да заявя, е, че за разлика от доста други страни в ЕС не живеем на вересия.

Стабилността е ценна стока, а в момента България е стабилна страна. Сега пред нас е задачата да продадем тази стока максимално изгодно. В новите фактури за ток такса електромер няма да вдигне сметките.

С промените в закона за енергетиката прилагаме принципите в евродирективите за защита на "енергийно бедни" клиенти. Уязвим ще е клиент, който не може да покрие разходите за едно номинално ежедневно потребление", конкретизира министърът.

"Класа" коментира: "Холандия прекалява с упорството си за Шенген". Хага стигна дотам да се противи на включването на темата в дневния ред на следващия Европейски съвет.

Холандия иска да види напредък в усилията на България и Румъния в борбата с корупцията, преди да се съгласи с членството на двете държави в Шенген. Проблемът е, че Холандия е толкова упорита в нежеланието си да приема българи и румънци, че винаги ще намира мотив, за да ни каже "не".

Безспорно сигурността на външните граници винаги трябва да е приоритет, но на двете страни беше обещано да се присъединят, ако отговорят на тези критерии, така че упорството на Холандия изглежда прекалено.

От друга страна, по-добре да ни приемат при показан действителен напредък, вместо, както сме свикнали, да минаваме между капките и с едно затворено око. 

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Снимката е илюстративна

КОД ЧЕРВЕНО: Средната температура в България се е повишила с близо градус за 30 години

България Преди 40 минути

Според министъра на екологията жегите водят до опасност от засушаване

Селин Дион

Селин Дион: За мен беше чест да пея на откриването на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Певицата написа в социалните мрежи, че всички атлети трябва да бъдат горди, че са част от спортното събитие

,

Защо плуването е било табу на Древните Олимпийски игри

Любопитно Преди 3 часа

Древните олимпийски игри са се провеждали между VIII и IV в. пр.н.е. и са включвали състезания като борба, бокс и петобой

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

България Преди 3 часа

При пожарите няма загинали и пострадали

Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря

Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря

България Преди 3 часа

Проф. Ивайло Копрев посочи, че загиналият преподавател поставял безопасността на първо място

Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България

Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България

България Преди 3 часа

Падналият вчера дъжд e помогнал, но за кратко

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Свят Преди 4 часа

Вицепрезидентката, която е омъжена за евреин, натрупа преднина пред Тръмп в социологическите проучвания

,

Храмът, пред който огънят спря: Чудо ли спаси над 100-годишната църква в село Воден

България Преди 4 часа

Камбанният звън на храма, възвестил, че селото трябва да бъде евакуирано

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

България Преди 4 часа

Евакуиралите се жители, проверяват какви са щетите на имуществото им

уран

Австралия закрива ураново находище, за да предпази аборигенско племе

Любопитно Преди 5 часа

Това е едно от най-големите неизползвани находища на висококачествен уран в света

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 5 часа

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

.

Стената на руски язовир се скъса след проливни дъждове

Свят Преди 5 часа

В градския район е обявено извънредно положение

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Любопитно Преди 6 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

.

Два празника отбелязваме днес, честит имен ден на...

Любопитно Преди 6 часа

Този ден се приема и за подходящ за пътуване

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

България Преди 6 часа

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, ще започне да се повишава